TUZLARIJE - VIJESTI

05.06.2020. u 10:41 Broj citanja: 1973
MZ Mandići:
Rudnik soli odbija da izda konačnu saglasnost za izgradnju puta

U nastavku objavljujemo pismo MZ Mandići upućeno Vladi TK, ministru privrede u Vladi TK, Nadzornom odboru Rudnika soli "Tuzla", Upravi društva i javnosti, a odnosi se na situaciju da Rudnik soli odbija da izda konačnu saglasnost za izgradnju puta za naselje Mandići.

Tuzlarije


Povodom odbijanja novog direktora Rudnika soli "Tuzla" da izda konačnu saglasnost za izgradnju puta za naselje Mandići, u situaciji smo da vam se obratimo za hitno izjašnjenje o ovom problemu. Vladi TK, kao vlasniku Rudnika, Ministru Privrede u Vladi TK, kao organu koji u ime Vlade upravlja ovim poslovnim subjektom, Nadzornom odboru Rudnika soli "Tuzla", koji vrši kontrolu nad radom i poslovanjem društva, Upravi društva na znanje i javnosti da se upozna sa samovoljom pojedinaca.

Tuzlarije
Zbor MZ Mandići

Tuzlarije

Naime, mještani naselja Mandići, već dugi niz godina se suočavaju sa problemom putne komunikacije od ovog naselja ka centru grada jer je postojeća komunikacija neadekvatna sa aspekta širine puta, krivina pod 90stepeni, nagiba itd. tako da sa prvim snijegom ovo naselje je praktično odsječeno od svijeta, ne ide autobus, nema odvoza smeća, nema mogućnosti pristupa hitne pomoći, vatrogasaca itd. itd. U zimskom periodu su česti saobraćajni udesi zbog klizavog i neuslovnog puta. Zbog svega navedenog mještani su se samoorganozivali i pokrenuli inicijativu za izgradnju novog puta kojim bi se izbjegla postojeće neuslovna trasa, a to podrazumijeva prolaz kroz dio kruga Rudnika soli. Ovakva inicijativa je postojala i prije 50-tak godina, ali je zbog eksploatacije kamene soli bilo neizvedivo, ali sa prestankom eksploatacije su stvoreni uslovi da se napokon realizuje ovaj projekat. S tim u vezi je pokrenuta inicijativa i komunalna služba grada Tuzla je izradila projekat koji je zbog neriješenih imovinskih odnosa sa jednim privatnim posjednikom i blizine objekta pumpne stanice i rezervoara vode u vlasništvu Rudnika, odbačena i na inicijativu tadašnje Uprave predložena je nova trasa koja je podrazumijevala ulazak u krug kod pomoćne kapije, obilazak oko rezervoara i pumpne stanice i dalje tzv "servisnim putem" Rudnika do spajanja sa ranije izgrađenom cestom, u dužini cca 700 metara.

Tuzlarije


Pritome je trebalo izmjestiti oko 220 metara sonovoda. Na zahtjev Službe za komunalne poslove grada Tuzla, Rudnik soli je izdao načelnu saglasnost za izgradnju puta sa naznačenim kč parcelama kojima se pruža nova trasa, (akt broj 02-15/1745 od 10.05.2017godine, čiju fotokopiju vam dostavljamo u prilogu).Ovim aktom je obavezana Služba za komunalne poslove da novi projekt isprojektuje te isti prije revizije, dostavi Rudniku čija će stručna komisija dati svoje mišljenje i saglasnost na zahtjevana tehnička rješenja.

Moramo napomenuti da je tadašnja uprava, iako je to u njenoj nadležnosti insitirala da saglasnost dobije od Nadzornog odbora društva i od resornog Ministarstva privrede Vlade TK, što je i učinjeno, pa je načelna saglasnost izdata tek nakon pribavljene saglasnosti ova dva subjekta.Takođe je na zahtjev uprave dogovoreno da se zemljište ne izuzima iz vlasništva Rudnika već će Rudnik izdati pravo služnosti puta mještanima Mandića što će biti utvrđeno notarski obrađenim Ugovorom.

Nakon toga se pristupilo izradi glavnog projekta, koji je više puta korigovan, po zahtjevu stručne komisije (ukupno 18 zahtjeva), čiji je zahtjev bio da uticaj dinamičkog opterećenja na cjevovode bude jednak nuli, što je ispoštovano dijelom smanjenjem širine saobraćajnice sa 6 na 5,5 metara, a dijelom adekvatnim tehničkim rješenjima projekat smo uspješno završili i isprojektovali.

Prvi problem sa kojim smo se susreli je, da Rudnik nije imao tačne horizontalne i vertikalne nivelete cjevovoda slane i tehnološke vode, pa smo morali pristupiti raskopima i snimanju niveleta, što je i učinjeno. Sve zahtjeve stručnih lica Rudnika, a bilo ih je zaista mnogo, smo ispunjavali, svjesno i savjesno, znajući ponekad da su i pretjerani, ali sve u želji da projekat izvedemo na opšte zadovoljstvo svih zainteresiranih strana.

Tuzlarije


U međuvremenu je došlo do smjene Uprave Rudnika i mi smo inicirali sastanak sa novom Upravom koji je održan 15.04.2020.god. gdje su bili prisutni Direktor društva sa svojim saradnicima i Predsjednik zbora građana, gdje je u problem uključena i potencijalna saglasnost za istraživanje solnog nalazišta u Rasovcu, jer je većinsko vlasništvo zemljišta mještana Mandića i Rasovca, kao zainteresiranih strana, pa je dogovoren slijedeći sastanak, na kome bi pored predstavnika Rudnika i mještana Mandića, prisustvovali i predstavnici Službe za komunalne poslove i Službe za prostorno uređenje grada Tuzla.

Taj sastanak je održan 05.05.2020.god. gdje je zaključeno da se za sedam dana ponovo sastanemo u istom sastavu a da se u međuvremenu sagledaju ovlasti za potpisivanje sporazuma.

Dana 12.05.2020.god. smo došli na sastanak uvjereni da je došao kraj našim mukama i daće mo dobiti konačnu saglasnost za izgradnju dugo čekanog puta, međutim naišli smo na totalno razočarenje. Naime novi direktor nam je saopštio da je nakon sagledavanja stanja na terenu donio odluku da put ne može biti građen projektovanom trasom već nam nudi novu-staru trasu, koja je odbačena upravo iz razloga koje je navela tadašnja uprava a to je blizina pumpne stanice i rezervoara.

Obrazloženje koje nam je dao direktor je u najmanju ruku smiješno, prvo nekakav pravilnik o protupožarnoj zaštiti, zatim izdvajanje pumpne stanice iz cjeline kruga, pa kao radnik bi morao izaći iz kruga rudnika pa ga može ugrist zmija, i na kraju cijepanje kruga Rudnika.

Ni jedan od navedenih raloga nije imao nikakve argumente za nedavanje saglasnosti, što smo pokušali objasniti i na tom i na narednom sastanku uz argumente koje smo ponudili, šta Rudnik dobija tim putem:

- izgradnjom puta projektovanom trasom Rudnik dobiva asfaltiran servisni put,

-izgrađen put u dužini od cca 700 metara za istražne radnje u Rasovcu, jer postojećim putem ne može pristupiti istaživanju,zbog gabarita bušačkih garnitura,

- dobiva 220 metara novog cjevovoda slanice koji im je do sada bio usko grlo u proizvodnji,

-dobiva saglasnost lokalne zajednice za istraživanje nalazišta soli u Rasovcu, jer je nalazište Tetima, sa povećanjem kapaciteta sve bliže kraju eksploatacije.

Sve ovo nije bilo dovoljno da se promijeni mišljenje isključivo novog direktora jer ostali članovi uprave i komisije na naše argumente su ostali nijemi.

Nadalje smo istakli da novi direktor i Uprava nasljeđuju sve obaveze i prava od prethodne, tako i oni nasljeđuju načelnu saglasnost, na osnovu koje su utrošena značajna sredstva za izradu projekata izmještanja sonovoda, izgradnju puta, projekta rasvjete, zatim geomehaničkog ispitivanja terena, raskopa za utvrđivanje niveleta cjevovoda, izdavanja urbanističke saaglasnosti itd. itd. Sve je to koštalo građane a sve se odlukom jednog čovjeka baca.

Na sjednici Predsjedništva zbora građana smo razmotrili situaciju i donijeli odluku da vam se obratimo u naprijed navedenim svojstvima, da se ova odluka novog direktora Rudnika promijeni u korist mještana Mandića i Rasovca a bez štete i u korist i samog Rudnika.

Naime, građani su ogorčeni na ovakvu odluku i sigurni da je ona samo plod politike a nikakvih argumenata, pa zahtijevaju održavanje protestnih zborova ispred Rudnika, zabranu pristupa zaposlenicima Rudnika na putevima čiju izgradnju su oni finansirali, ne davanje saglasnosti za istražne radnje na lokalitetu Rasovac ni pod kojim uslovima itd.

Bitno je napomenuti da sredtva za izgradnju puta u visini od 500 000KM (iz kreditnog zaduženja grada) leže na računu od 2016.godine, kao i dodatna budžetska sredstva stoje neiskorištena.

Imajući u vidu sve navedeno zahtijevamo od Vlade TK, Ministarstva privred TK i Nadzornog odbora Rudnika soli hitno izjašnjenje o ovom pitanju, a najkasnije u roku od 15. dana.

(tuzlarije.net)               













23.04.2024. Broj citanja: 29
Britanija usvojila novi zakon, slat će migrante u Ruandu




23.04.2024. Broj citanja: 35
NASA nakon 5 mjeseci primila smislene podatke s naše najudaljenije letjelice




23.04.2024. Broj citanja: 639
VIDEO Predsjedavajuća na Vijeću sigurnosti ušutkala Vučića, lupala rukom o stol




23.04.2024. Broj citanja: 50
U zraku se sudarila i srušila dva malezijska vojna helikoptera. Poginulo 10 ljudi




22.04.2024. Broj citanja: 188
VIDEO Rusi napali Harkiv. Toranj visok 240 metara se prepolovio i srušio




22.04.2024. Broj citanja: 188
U Sloveniji podržali širenje Europske unije: ˝Srbija se mora odlučiti gdje pripada˝




22.04.2024. Broj citanja: 282
Europa se najbrže zagrijava. Objavljeno alarmantno izvještavanje




22.04.2024. Broj citanja: 97
Spasioci hitno evakuiraju ljude zarobljene u poplavama u Kini




22.04.2024. Broj citanja: 149
VIDEO Već si sada možete naručiti drugu generaciju štita nevidljivosti




22.04.2024. Broj citanja: 305
Ovako izgleda dan u vrtiću u Danskoj: Roditelji iz drugih zemalja su u šoku
















OSTALE VIJESTI
Venecija počinje naplaćivati ulaz. Evo kako će to izgledati
Australski premijer: Musk je arogantni milijarder
VIDEO Predsjedavajuća na Vijeću sigurnosti pobjesnila na Vučića, lupala rukom o stol
Voyager 1 je s ruba Sunčevog sustava slao čudne podatke. NASA: Problem je riješen
Britanski parlament usvojio zakon o migrantima, slat će ih u Ruandu
SAD šalje Ukrajini ogroman paket pomoći. Uključuje i tenkove te protuzračnu obranu
Dolar blago ojačao, cijene nafte porasle
U kući u SAD-u nađeno petero mrtvih. Među njima dvoje djece
Londonska policija prijetila mu uhićenjem zbog toga što otvoreno pokazuje da je Židov
Tijekom vježbe su se sudarila i srušila dva malezijska vojna helikoptera. 10 mrtvih
Civilna obrana Gaze: U masovnoj grobnici u bolnici pronađeno gotovo 300 tijela
Započinju pregovori o povlačenju američke vojske iz Nigera
Sjeverna Koreja provela prvu vježbu koja simulira nuklearni protuudar
Vučić u UN: Odbijte rezoluciju o genocidu u Srebrenici
Tajvan uzdrmala serija potresa. Najjači bio 6.3
Zelenski: Zahvalan sam Joeu Bidenu na njegovoj nepokolebljivoj podršci Ukrajini
Palestinski dužnosnik: U zadnja 3 dana ekshumirana su 283 tijela iz masovne grobnice
State Department: Rat u Pojasu Gaz je značajno narušio stanje ljudskih prava
Ukrajini bi trebali stići moćni ATACMS-i. Trump je upravo doživio prvi veliki poraz
Tužitelj: Trump se podmićivanjem pornoglumice uplitao u izbore 2016.







SVASTARIJE

Britanija usvojila novi zakon, slat će migrante u Ruandu

NASA nakon 5 mjeseci primila smislene podatke s naše najudaljenije letjelice

VIDEO Predsjedavajuća na Vijeću sigurnosti ušutkala Vučića, lupala rukom o stol

U zraku se sudarila i srušila dva malezijska vojna helikoptera. Poginulo 10 ljudi

VIDEO Rusi napali Harkiv. Toranj visok 240 metara se prepolovio i srušio

U Sloveniji podržali širenje Europske unije: ˝Srbija se mora odlučiti gdje pripada˝

Europa se najbrže zagrijava. Objavljeno alarmantno izvještavanje

Spasioci hitno evakuiraju ljude zarobljene u poplavama u Kini

VIDEO Već si sada možete naručiti drugu generaciju štita nevidljivosti

Ovako izgleda dan u vrtiću u Danskoj: Roditelji iz drugih zemalja su u šoku





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi