TUZLARIJE - VIJESTI

26.06.2020. u 19:05 Broj citanja: 3816
Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva donio novu Naredbu i preporuke

Tuzlarije


Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva održao je u petak 26.06. sjednicu na kojoj je shodno Naredbi od 12.06. sagledao kompletnu epidemiološku situaciju COVID-19 u Federaciji BiH i donio novu Naredbu koja će se primjenjivati od 28.06. i Preporuke koje se primjenjuju od dana donošenja, te ih dostavio kriznim štabovima kantonalnih ministarstava zdravstva na daljnje postupanje.

Nakon što je Odlukom Vlade FBiH od 29.05.2020. stanje nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa (COVID-19) prestalo sa 31.05., Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva donosi naredbe i odluke koje su obvezujuće za krizne štabove kantonalnih ministarstva zdravstva, zdravstvene ustanove i privatnu praksu, te pravne i fizičke osobe.

Kantonalnim štabovima ministarstava zdravstva data je mogućnost uvođenja i restriktivnijih mjera spram procjene epidemiološke situacije u kantonu odnosno općini, uz redovito obavještavanje Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, a krizni štabovi kantonalnih ministarstava zdravstva, spram procjene epidemiološke situacije na kantonu, dio danas datih preporuka mogu donijeti i u formi naredbe.

U uvjetima COVID-19 epidemiološke situacije u Federaciji BiH, koja se usložnjava, naređuje se striktno poštovanje preporuka Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine za sve one na koje se preporuke odnose. Obavezno je nošenje zaštitnih maski u zatvorenom javnom prostoru, kao i u otvorenom javnom prostoru, ukoliko na otvorenom prostoru nije moguće održavati fizičku distancu od dva metra između osoba. Pridržavanjem mjera koje su na snazi štitimo sebe i druge i sprječavamo širenje virusa i povećanje broja oboljelih.

PREPORUKE:

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva, u cilju daljnjeg praćenja situacije i poduzimanja mjera radi sprječavanja i ranog otkrivanja slučaja bolesti izazvane novim koronavirusom (COVID -19) na sjednici održanoj 26.06.2020. godine, u uvjetima COVID-19 epidemiološke situacije u Federaciji BiH koja se usložnjava, donio je sljedeću preporuku:

1. Preporučuje se organizatorima okupljanja reduciranje broja osoba, od maksimalno dozvoljenog broja osoba u otvorenom i zatvorenom prostoru sukladno Naredbi Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva broj 01-33-3510/20 od 12.06.2020. godine, na skupovima koji se održavaju, poput: javnih skupova, kao i drugih okupljanja kao što su: vjenčanja, krizme, sprovode, dženaze i slični događaji, a u cilju sprječavanja širenja infekcije COVID-19 među pučanstvom, kao i zaštite osobnog zdravlja i javnog zdravlja pučanstva.

2. Preporučuje se osobama starije životne dobi da izbjegavaju bespotrebna kretanja i korištenje javnog prijevoza, te da redovito koriste zaštitnu opremu. Također, preporučuje se osobama starije životne dobi da ne idu na rutinske kontrole, te maksimalno reduciraju odlaske u ordinacije kod obiteljskog liječnika i u bolnice, ukoliko im nije prijeko potrebna zdravstvena skrb. Preporučuje se najprije kontaktirati telefonom obiteljskog liječnika, ukoliko je osobi ove dobi potreban recept ili liječnički savjet.

3. Preporučuje se pučanstvu na području Federacije BiH, da zbog COVID-19 epidemiološke situacije koja se usložnjava, izbjegavaju javna okupljanja i ograniče svoja kretanja.

4. Preporučuje se svim državljanima Federacije BiH da bez prijeke potrebe ne putuju u zemlje u kojima je prisutna visoka transmisija COVID-19.

5. Preporučuje se svim državljanima Federacije BiH da godišnji odmor koriste u Bosni i Hercegovini.

6. Preporučujemo svim državljanima Federacije BiH koji žive ili rade u zemljama u kojima je prisutna visoka transmisija COVID-19, da bez prijeke potrebe ne dolaze u Federaciju BiH, zbog povećanja rizika od unošenja COVID-19, a što bi dodatno moglo rezultirati daljnjem pogoršanju COVID-19 epidemiološke situacije u Federacije BiH.

7. Krizni štabovi kantonalnih ministarstava zdravstva, spram procjene epidemiološke situacije na kantonu, preporuke od 1. do 5. mogu donijeti i u formi naredbe.

8. Ove preporuke stupaju na snagu danom donošenja.NAREDBA:1. Naredba broj: 01-33-3510/20 od 12.06.2020. godine, kao i Naredba o izmjenama i dopunama Naredbe broj: 01-33-3223-1/20 od 31.05.2020. godine, u toč. 1.-5.; 7.-13; te toč. 15, 16. i 18. ostaju na snazi. (Naredbu možete naći OVDJE)

2. U uvjetima COVID-19 epidemiološke situacije u Federaciji BiH koja se usložnjava, naređuje se striktno poštovanje preporuka Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine, za sve one na koje se preporuke odnose, a koje su dostupne na www.zzjz.fbih, i to:

- preporuke za državljane BiH i strane državljane koji ulaze u BiH;

- preporuke – javni prevoz;

- preporuke za muzeje, galerije, kina i sl.;

- preporuke za ugostiteljske objekte;

- preporuke – vrtići;

- preporuke za stomatološke ordinacije;

- preporuke – trajni smještaj i zbrinjavanje;

- preporuke za sportsko-rekreativne aktivnosti-dopuna;

- preporuke za rad hotela;

- preporuke za trgovine, uslužne djelatnosti, tržne centre;

- preporuke- proslave;

- preporuke za rad studentskih domova u kontekstu COVID-19.

3. Naređuje se Federalnim upravama za inpekcijske poslove i kantonalnim upravama za inspekcijske poslove, kao i inspekcijama organiziranim pri mjerodavnim ministarstvima u kantonu, odnosno mjerodavnim općinskim i gradskim inspektorima da kontinuirano kontroliraju provođenje Naredbe pod točkom 2., te sukladno svojim ovlastima poduzimaju mjere iz okvira svoje mjerodavnosti, koja uključuje pokretanje kaznenih prijava protiv počinitelja koji ne izvršavaju naredbe u uvjetima pandemije COVID-19 za kaznena djela kažnjiva po Kaznenom zakonu Federacije BiH.

4. Traži se od mjerodavnih uprava policije i mjerodavnih tužiteljstava promptno postupanje po podnijetim kaznenim prijavama iz točke 3. ove Naredbe, sukladno njihovim ovlastima.

5. Naređuje se kriznim štabovima kantonalnih ministarstvima zdravstva, da na temelju procjene COVID-19 epidemiološke situacije na području kantona/županije, podnesu zahtjev mjerodavnim policijskim organima za zabranu održavanja svakog onog skupa za kojeg procijene da bi mogao ugroziti život i zdravlje ljudi.

6. Naređuje se kriznim štabovima kantonalnih ministarstava zdravstva da u suradnji sa mjerodavnim kantonalnim/županijskim ministarstvima osiguraju rad ugostiteljskih objekata na području kantona ne dulje od 24:00 sati.

7. Naređuje se kriznim štabovima kantonalnih ministarstava zdravstva da u suradnji sa mjerodavnim kantonalnim/županijskim ministarstvima osiguraju obustavu posjeta u ustanovama socijalne zaštite koje zbrinjavaju i smještaju starije osobe, kao i u drugim ustanovama na području kantona/županije što uključuje i obustavu izlazaka štićenika iz ovih ustanova.

8. Zadužuju se Federalna uprava za inpekcijske poslove i kantonalne/županijske uprave za inspekcijske poslove, kao i inspekcije organizirane pri mjerodavnim ministarstvima u kantonu/županiji, odnosno mjerodavni općinski i gradski inspektori da dostave Kriznom štabu Federalnog ministarstva zdravstva odnosno kriznim štabovima kantonalnih ministarstava zdravstva izvješća o pojačanom inspekcijski nadzor svih inspekcija, a u cilju kontrole provođenja naređenih mjera i sprječavanja širenja COVID-19 na području svoje jurisdikcije, sukladno Naredbi broj 01-33-3510/20 od 12.06.2020. godine, te da navedena izvješća nastave dostavljati u kontinuitetu svakih 14 dana. Krizni štabovi kantonalnih ministarstava zdravstva navedena objedinjena izvješća za područje kantona dostavljaju Kriznom štabu Federalnog ministarstva zdravstva.

9. Dozvoljava se kantonalnim štabovima ministarstava zdravstva uvođenje i restriktivnijih mjera spram procjene epidemiološke situacije u kantonu/županiji, odnosno općini uz redovito obavještavanje Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

10. Naredba se donosi sa rokom važenja od 14 dana računajući od dana početka primjene ove Naredbe.

11. Nakon isteka roka iz točke 10. ove naredbe, zadužuje se Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva da sagleda kompletnu epidemiološku situaciju COVID-19 u Federaciji BiH i sačini procjenu rizika, a radi razmatranja mogućnosti i potrebe izmjene mjera utvrđenih ovom Naredbom, te nakon toga odluči novom naredbom o mjerama koje se poduzimaju i u kojem roku.

12. Ova naredba stupa na snagu danom donošenja, a primjenjuje se od 28.06.2020. godine.

(tuzlarije.net)               

26.02.2024. Broj citanja: 197
Umro američki vojnik koji se zapalio zbog Palestine i sve uživo prenosio
26.02.2024. Broj citanja: 104
Japanski robot na Mjesecu preživio ˝lunarnu noć˝
26.02.2024. Broj citanja: 196
Seljaci probijaju barikade u Bruxellesu, policija bježi. Aktivirani vodeni topovi
26.02.2024. Broj citanja: 112
Palestinski premijer podnio ostavku
26.02.2024. Broj citanja: 280
Zbog kašnjenja Boeingovih aviona Ryanair podiže cijene karata za 10 posto
26.02.2024. Broj citanja: 369
Mauricijus blokirao kruzer zbog straha od kolere, na njemu su hiljade ljudi
26.02.2024. Broj citanja: 920
Milijuni ljudi mogli bi ostati bez pitke vode: ˝Nitko nije spreman na to što slijedi˝
26.02.2024. Broj citanja: 126
Muškarac se zapalio ispred izraelskog veleposlanstva u Washingtonu
26.02.2024. Broj citanja: 172
Odbjegli vlak u Indiji putovao 70 kilometara bez vozača, zaustavljen balvanima
26.02.2024. Broj citanja: 1718
Masovno se zatvaraju katoličke crkve u Njemačkoj. Napušta ih rekordan broj vjernika
OSTALE VIJESTI
Slovački premijer tvrdi da neke članice NATO-a žele poslati svoje vojnike u Ukrajinu
Thomson Reuters kupio švedsku firmu za e-račune
Mađarska konačno pustila Švedsku u NATO: "Spremni smo umrijeti jedni za druge"
Jako pao američki izvoz dizela u Europu, moguć je novi rast cijena
Mafija u Italiji stavila svećeniku izbjeljivač u misno vino
Cijene nafte ispod 82 dolara. Fed neće sniziti kamate do ljeta?
Njemačka bi mogla uvesti obvezni vojni rok
Rusi traže azil u Južnoj Koreji. Petorica u zračnoj luci provela čak pet mjeseci
Kriza u Crvenom moru utječe na više od pola britanskih izvoznika
Članovi američkog Kongresa traže Muska da omogući korištenje Starlinka na Tajvanu
Navalnijev tim planira javnu komemoraciju u Moskvi
VIDEO Pakistanci napali ženu zbog slova na haljini, prijetili linčem
Azijska razvojna banka: EU carine na ugljik naškodile bi azijskim zemljama u razvoju
Srbija protjeruje Ruse koji se protive Putinovom ratu: "Šokirani smo"
Ruski aktivist kritizirao agresiju na Ukrajinu, sada mu prijeti 3 godine zatvora
Japanski robot na Mjesecu preživio "lunarnu noć"
Zelenski: Putin neće stati. Trump to ne razumije
Umro američki vojnik koji se zapalio zbog Palestine i sve uživo prenosio
U Mongoliji zbog ekstremne zime uginulo dva milijuna životinja
Indijci očekivali da će biti pomoćni radnici u ruskoj vojsci, a poslani su na frontuSVASTARIJE

Umro američki vojnik koji se zapalio zbog Palestine i sve uživo prenosio

Japanski robot na Mjesecu preživio ˝lunarnu noć˝

Seljaci probijaju barikade u Bruxellesu, policija bježi. Aktivirani vodeni topovi

Palestinski premijer podnio ostavku

Zbog kašnjenja Boeingovih aviona Ryanair podiže cijene karata za 10 posto

Mauricijus blokirao kruzer zbog straha od kolere, na njemu su hiljade ljudi

Milijuni ljudi mogli bi ostati bez pitke vode: ˝Nitko nije spreman na to što slijedi˝

Muškarac se zapalio ispred izraelskog veleposlanstva u Washingtonu

Odbjegli vlak u Indiji putovao 70 kilometara bez vozača, zaustavljen balvanima

Masovno se zatvaraju katoličke crkve u Njemačkoj. Napušta ih rekordan broj vjernika

prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi