TUZLARIJE - VIJESTI

16.09.2020. u 01:49 Broj citanja: 912
Volonteri i ove godine čiste Tuzlu od ilegalno deponovanog otpada

U utorak, 15.09.2020. godine u Međunarodnom ateljeu „Ismet Mujezinović“ Tuzla, održana je press-konferencija povodom najave terenskih akcija čišćenja ilegalnih deponija otpada, koje će na teritoriji cijelog Grada Tuzla biti organizovane od 19. septembra do 10. oktobra.

Tuzlarije


Riječ je o prilagođenim terenskim aktivnostima u okviru najveće ekološke volonterske akcije u historiji naše zemlje („Let´s do it – očistimo zemlju za 1 dan“) posvećenoj prvenstveno čišćenju ilegalnih deponija otpada u jednom danu, kao i svih zelenih površina.

Projekat „Let´s Do It Tuzla“ i terenske akcije koje se provode u okviru istog, sastavni su dio pokreta „Let´s Do It Bosna i Hercegovina“, odnosno „World Cleanup Day“, u kojem je u dosadašnjim ekološko-volonterskim akcijama učešće uzelo 35 miliona volontera iz preko 180 zemalja svijeta. Tako su Tuzla i ostali gradovi u BiH dijelom najveće ekološke globalne porodice, ujedinjene u jednoj misiji - čišća i ljepša životna sredina za sve nas!

Ovogodišnjim terenskim akcijama čišćenja ilegalnih deponija otpada biti će obuhvaćeno nekoliko lokacija u užem gradskom području, ali i okolne mjesne zajednice. Riječ je, prevashodno, o lokalitetu izletišta „Ilinčica“, parka „Slana Banja“, vidikovca „Kicelj“, mosta u blizini bivše Livnice, pojasa pruge kod glavne Željezničke stanice Tuzla te parkinga u blizini Filozofskog fakulteta UNTZ. Kada je riječ o mjesnim zajednicama, ove godine će se čistiti područje mjesnih zajednica Mramor, Dobrnja, Pasci, Kiseljak, Solina, Gornja Tuzla i Slavinovići. Za sve volontere, učesnike terenskih akcija, osigurane su vreće, rukavice i osvježenje.

„Terenske akcije čišćenja ilegalnih deponija otpada u okviru našeg projekta, a koje su zbog svoje kontinuiranosti postale i tradicionalna ekološka aktivnost u Gradu Tuzla, uprkos svemu, bit će održane i ove godine. Cilj našeg projekta nije bio da ´dignemo ruke´ od realizacije ovako važne aktivnost u cilju očuvanja okoliša našeg grada, nego da pronađemo način na koji ćemo obuhvatiti isti broj lokacija kao i prethodnih godina, a sve u skladu sa važećim higijensko-epidemiološkim mjerama i naredbama kriznih štabova. Time će, vrijednim radom naših volontera, u tri sedmice sprovođenja ovih aktivnosti, Tuzla biti očišćena od otpada koji se nalazi u našoj prirodnoj sredini. Važno je istaknuti i da je ´Let´s do it Tuzla´ ove godine pokrenuo mnoge promotivne kampanje i na takav način nastojimo djelovati na svijest svih naših građana. Kampanje će biti plasirane u periodu trajanja terenskih akcija i to putem outdoor površina, kanala društvenih mreža i medija“, saopštio je Adnan Imamović, izvršni koordinator projekta „Let´s do it Tuzla“.

Tuzlarije

U proteklom periodu, Organizacioni odbor projekta „Let´s Do It Tuzla“ pozvao je sve zainteresovane građane da prijave lokaciju koju žele da čiste, a za koje će, u skladu sa mogućnostima „Let´s do it Tuzla“ tima, biti osigurana prateća logistika za čišćenje. Pozvani su i svi koji nemaju prijedlog lokacije za čišćenje, ali imaju želju da učestvuju u navedenim terenskim aktivnostima, da se jave „Let´s do it Tuzla“ timu čime će biti uključeni u neku od unaprijed planiranih akcija čišćenja u njihovoj režiji.

„Cilj našeg projekta uvijek je bio pokrivanje što šireg područja grada našim terenskim aktivnostima. Time ćemo ove godine, pored sprovođenja terenskih akcija čišćenja ilegalnih deponija otpada u užem gradskom jezgru, akcije sprovesti i u određenom broju rubnih mjesnih zajednica, a sve u cilju svođenja broja ilegalnih deponija otpada na minimum. Sigurnost svih učesnika je prioritet, a to će biti osigurano angažmanom svih relevantnih nadležnih službi s ciljem osiguravanja bezbjednosti prilikom čišćenja ilegalnih deponija otpada. Kada je riječ o broju učesnika, očekujemo da ćemo okupiti cca. 500 volontera tokom trosedmičnog trajanja akcija, uz potpuno poštivanje svih mjera i naredbi kriznih štabova tokom trajanja svake akcije pojedinačno“, izjavio je Eldar Vikalo, član tima za terensku koordinaciju projekta „Let´s do it Tuzla“.

Selektivno prikupljanje otpada značajan je segment koji se godinama praktikuje na terenskim akcijama čišćenja ilegalnih deponija otpada, a zahvaljujući podršci kompanije „Eko život“, ovlaštenog operatera sistema upravljanja ambalažnim otpadom i zlatnog partnera projekta. Na takav način otpad biva upućen u proces reciklaže te dobija novu vrijednost.

„Kao operater sistema upravljanja ambalažom i ambalažnim otpadom, Eko život je već sedmu godinu za redom ponosno zlatni partner akcija čišćenja ilegalnih deponija otpada u okviru projekta „Let´s do it Tuzla“. Naš primarni cilj jeste da se što više ambalaže i ambalažnog otpada propisno i na odgovarajući način zbrine.Nastojimo podržati ovako dobre i uspješne projekte te smo zadovoljni što možemo i mi svojim ličnim učešćem, ali kao operater sistema upravljanja otpadom, da doprinesemo čišćem i zdravijem okolišu. Željela bih svakako naglasiti da će otpad koji se sakupi za vrijeme trajanja terenskih akcija biti propisno i na odgovarajući način zbrinut“, izjavila je Edisa Bajramović, predstavnica kompanije „Eko život d.o.o. Tuzla.

Dugogodišnji partner i prijatelj projekta „Let´s do it Tuzla“, NLB Banka d.d., Sarajevo i ove godine kroz podršku ovim aktivnostima iskazuje svoju brigu za zaštitu životne sredine i okoliša.

„NLB Banka d.d., Sarajevo je prepoznala značaj odgovornog djelovanja prema društvu i okolišu, te kontinuirano poduzima različite aktivnosti usmjerene ka zaštiti životne sredine. Sretni smo da smo i ove godine dio projekta ´´Let´s do it Tuzla´´ i da ćemo kao partneri podržati predstojeću terensku akciju čišćenja ilegalnih deponija otpada u Gradu Tuzla. NLB Banka će i u budućnosti nastaviti podržavati ovakve i slične projekte, te tako doprinositi poboljšanju kvaliteta života u zajednici.“, izjavila je Eldina Kurt, voditeljica Agencije Centar Tuzla, NLB Banka d.d. Sarajevo.

Principi poslovanja Fabrike cementa Lukavac zasnivaju se na prijateljstvu s prirodom, zbog čega i nose nadimak „Zelena fabrika cementa“. S projektom „Let´s do it Tuzla“ doprinose očuvanju životne sredine.

„Fabrika cementa Lukavac na sve načine nastoji poboljšati stanje u oblasti okoliša. Već godinama upotrebljavamo alternativna ili kako ih još zovu „zelena goriva“, upravo iz razlog da se uštede i zaštite prirodni resursi. Zato sami sprovodimo, ali i podržavamo mnoge projekte koji unapređuju naš okoliš. Fabrika cementa Lukavac izuzetno cijeni ovaj projekat koji promovira zdrav i čist okoliš, a posebno nam je bitno da se kod djece i omladine stalno gradi i jača ekološka svijest.“, izjavila je Nataša Crvenković, produkt menadžer Fabrike cementa Lukavac.

Kao eminentna međunarodna organizacija, Misija OSCE-a u BiH prepoznala je važnost realizacije ovog projekta, dajući na taj način svoj doprinos očuvanju prirode i podizanju ekološke svijesti kod svih struktura stanovništva.

„Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini želi pohvaliti aktiviste okupljene oko pokreta „Let’s do it” koji kontinuirano iskazuju visok stepen društvene odgovornosti. Svojim volonterskim angažmanom daju najbolji primjer kako svi možemo dati doprinos u izgradnji boljeg i ugodnijeg okruženja. Jasno je da je unapređenje životne sredine dugotrajan proces i zahtijeva angažman svih struktura društva. Stoga Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini poziva sve relevantne aktere da ulože dodatne napore u području zaštite okoliša jer čist okoliš znači bolji kvalitet života građana”, izjavila je Dragica Karadžin, službenica Odjela za demokratski razvoj Misije OSCE-a u BiH.

Prva u nizu terenskih akcija čišćenja ilegalnih deponija otpada bit će realizovana 19. septembra, dok će ostale terenske akcije biti provedene u predstojeće tri sedmice i to organizirajući po tri akcije sedmično. Organizatori naglašavaju da svi volonteri u ovim terenskim aktivnostima učestvuju na sopstvenu odgovornost, zbog čega se preporučuje striktno praćenje instrukcija koje će dobiti od ovlaštenih lica na terenu, ali i svih važećih mjera kriznih štabova koje se odnose na okupljanje ljudi na otvorenom prostoru.

Pojedinačne, kao i grupne registracije moguće su putem e-maila [email protected] i Facebook Fan stranice „Let´s Do It Tuzla“.

Ujedinjeni u akciji! #MijenjajStanje

(tuzlarije.net)               













23.04.2024. Broj citanja: 265
Tito iz Dubaija vodio superkartel. U BiH podmićivao šefove policije, poduzetnike...




23.04.2024. Broj citanja: 79
Civilna obrana Gaze: U grobnici nađena 283 tijela. Ne znamo jesu li zakopani živi




23.04.2024. Broj citanja: 62
Britanija usvojila novi zakon, slat će migrante u Ruandu




23.04.2024. Broj citanja: 67
NASA nakon 5 mjeseci primila smislene podatke s naše najudaljenije letjelice




23.04.2024. Broj citanja: 1206
VIDEO Predsjedavajuća na Vijeću sigurnosti ušutkala Vučića, lupala rukom o stol




23.04.2024. Broj citanja: 68
U zraku se sudarila i srušila dva malezijska vojna helikoptera. Poginulo 10 ljudi




22.04.2024. Broj citanja: 265
VIDEO Rusi napali Harkiv. Toranj visok 240 metara se prepolovio i srušio




22.04.2024. Broj citanja: 209
U Sloveniji podržali širenje Europske unije: ˝Srbija se mora odlučiti gdje pripada˝




22.04.2024. Broj citanja: 298
Europa se najbrže zagrijava. Objavljeno alarmantno izvještavanje




22.04.2024. Broj citanja: 107
Spasioci hitno evakuiraju ljude zarobljene u poplavama u Kini
















OSTALE VIJESTI
Rusija upozorila Zapad. "Riskirate direktan vojni sukob s nama"
Britanija će povećati potrošnju za obranu na 2.5 posto BDP-a
Rusi jako napreduju u istočnoj Ukrajini
Hamas pozvao na eskalaciju na svim frontama
Ruski sud odbio žalbu američkog novinara koji je u ruskom zatvoru zbog špijunaže
Neovisni medij objavio da je Kadirov teško bolestan. "Neće biti ni živ ni mrtav"
Odvjetnik o smrti brata osumnjičenog za Dankino ubojstvo: Podsjeća me na jedan slučaj
Google ulaže 600 milijuna eura u novi podatkovni centar u Nizozemskoj
Turska je postala utočište za lidere Hamasa. "Žele ih distancirati od Irana"
VIDEO Eruptira moćan vulkan. Evo što bi to moglo značiti za vrijeme i klimu
Podignuta optužnica protiv Srpkinje: Kćeri (4) u piće stavljala lijekove za smirenje
Rusi napreduju prema tri ključna vojna čvorišta. Ukrajina: Naše topništvo gladuje
Kineska turistkinja snimala selfie na vulkanu u Indoneziji. Pala u jezero i poginula
Nova korupcijska afera u Ukrajini. Osumnjičen ministar poljoprivrede
Prvi obavještajac Njemačke: Rusi su spremni i na sabotaže
U gradskom parku u Zenici silovana 16-godišnjakinja
Rusija će pojačati udare na ukrajinska skladišta s oružjem dobavljenim sa Zapada
Rusija bombardirala Rusiju
Značajno pala Appleova isporuka mobitela u Kinu
Penava mahao naslovnicom Novosti koja istražuje rad braniteljskih udruga







SVASTARIJE

Tito iz Dubaija vodio superkartel. U BiH podmićivao šefove policije, poduzetnike...

Civilna obrana Gaze: U grobnici nađena 283 tijela. Ne znamo jesu li zakopani živi

Britanija usvojila novi zakon, slat će migrante u Ruandu

NASA nakon 5 mjeseci primila smislene podatke s naše najudaljenije letjelice

VIDEO Predsjedavajuća na Vijeću sigurnosti ušutkala Vučića, lupala rukom o stol

U zraku se sudarila i srušila dva malezijska vojna helikoptera. Poginulo 10 ljudi

VIDEO Rusi napali Harkiv. Toranj visok 240 metara se prepolovio i srušio

U Sloveniji podržali širenje Europske unije: ˝Srbija se mora odlučiti gdje pripada˝

Europa se najbrže zagrijava. Objavljeno alarmantno izvještavanje

Spasioci hitno evakuiraju ljude zarobljene u poplavama u Kini





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi