TUZLARIJE - VIJESTI

27.10.2020. u 13:06 Broj citanja: 5185
Ostale odluke Vlade TK donesene na danas održanoj redovnoj sjednici

Na danas održanoj 66. redovnoj sjednici Vlada Tuzlanskog kantona je donijela niz odluka čiji kratak pregled donosimo u nastavku.

Tuzlarije


Vlada je danas dala saglasnost na Odluku Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak o izboru korisnika donacija grant sredstava za održiv povratak sa budžetske pozicije „Podrška povratku prognanih lica“. Za ove namjene u Budžetu su bila planirana sredstva u ukupnom iznosu od 260.200,00 KM. Na raspisani javni poziv za dodjelu sredstava prijavila su se ukupno 392 aplikanta, od čega je 301 prijava bila uredna. S tim u vezi, dodijeljene su ukupno 94 donacije, od čega su korisnicima koji su se vratili na područje našeg kantona dodijeljene 44, a povratnicima na područje entiteta Republika Srpska 50 donacija. Između ostalog korisnicima su sredstva dodijeljena za nabavku 13 muznih krava, 2 tovna juneta, 72 ovaca, 12 prasadi, 35 motokultivatora, razne traktorske priključke, 18 gospodarskih objekata, opremu za obrtničku djelatnost - alat, opremu za pčelarstvo, 2 plastenika i 1 poljoprivredni zasad jagoda.

Shodno izmjenama Programa o rasporedu sredstava sa potrošačke jedinice Kapitalni izdaci za korisnike budžetskih sredstava za 2020. godinu, kojim je, na prošlosedmičnoj sjednici Kantonalne Vlade, obrazovnim ustanovama, osnovnim i srednjim školama, te JU Univerzitetu u Tuzli odobrena realizacija kapitalnih investicija u ukupnom iznosu od oko 2, miliona KM, Vlada je danas donijela i pojedinačne odluke o odobravanju sredstava iz planiranih budžetskih sredstava za 2020. godinu.

Na današnjoj sjednici Vlada je dala saglasnost na Program ulaganja sredstava vodnih naknada u oblast vodoprivrede u 2020. godini. Ovim Programom, u skladu sa nedavnim Izmjenama i dopunama Budžeta TK za 2020. godinu, predviđeno je ukupno 8.650.024,00, što je povećanje za 2 miliona KM, u odnosu na plan prije rebalansa budžeta. Od ovog iznosa 4.197.586,25 KM se odnosi na projekte planirane u 2020. godini, 3.133.297,69 KM na prenesene ugovorene obaveze za projekte iz 2019. godine, a 1.319.140,06 KM za projekte za koje je pokrenuta procedura javne nabavke u 2019. godini. Između ostalih, od aktivnosti koje su planirane za 2020. godinu, za posebne aktivnosti upravljanja vodama odnosno finansiranje i sufinansiranje anuiteta i kamata za kredite korištene za projekte vodosnabdijevanja u Gradačcu, Srebreniku, Čeliću, Teočaku i Kalesiji ove godine je planirano 1.192.000,00 KM, a preostala sredstva u iznosu od 3.005.586,25 KM su planirana na poziciji rezerve, te će se o njihovom rasporedu naknadno odlučivati.

Na danas održanoj sjednici Vlada je donijela Zaključak kojim se kandidatima koji su ostvarili bodovni maksimum na drugom upisnom roku na Javnom konkursu za upis studenata u prvu godinu prvog i integriranog prvog i drugog ciklusa studija na JU Univerzitet u Tuzli na Mašinskom fakultetu (studijski program „Proizvodno mašinstvo“) i na Medicinskom fakultetu (studijski program „Opći studij“) u akademskoj 2020/21. godini odobrava upis u statusu redovnog studenta koji se finansira iz Budžeta Tuzlanskog kantona.

Vlada je danas utvrdila tekst izjašnjenja po zahtjevu Advokatske kancelarije King & Spalding, te ga dostavilo Pravobranilaštvu Bosne i Hercegovine. Kako se u Izjašnjenju navodi, u dopisu ove advokatske kancelarije nisu navedeni nikakvi dokazi o legitimitetu stranaka koje kancelarija zastupa. Također uslovljava se spremnost za sporazumno rješavanje navodnog spora, obustavljanjem krivične istrage ili njenim „stavljanjem na čekanje“, što je odraz krajnje neozbiljnosti i nepoštovanja pravnih akata Bosne i Hercegovine, kao potpisnice Sporazuma, pa i cjelokupnog pravnog sistema, što je apsolutno neprihvatljivo.

Vlada je danas prihvatila i Informaciju Kantonalne uprave za inspekcijske poslove o provedenom postupku prodaje službenik vozila. Iz informacije je jasno vidljivo da je prodaja pet motornih vozila putem licitacije okončana uspješno, te da su postignute cijene više od inicijalno procijenjenih vrijednosti.

Vlada je danas dopunila program rasporeda sredstava sa potrošačke jedinice Kapitalni izdaci za korisnike budžetskih sredstava. Dopune se odnose na omogućavanje nabavke računarske i druge opreme za organe i institucije Tuzlanskog kantona.

Vlada je danas utvrdila da će koeficijent za obračun novčane egzistencijalne naknade za mjesec oktobar 2020. godine iznositi 1,00. Podsjećamo Zakonom o dopunskim pravima boraca i članova njihovih porodica, kao novo dopunsko pravo, utvrđeno je pravo na „Novčanu egzistencijalnu naknadu“. Iznos novčane egzistencijalne naknade utvrđuje se množenjem osnovice po mjesecu provedenom u Oružanim snagama i koeficijentom za obračun kojeg donosi Vlada Kantona mjesečno. U augustu ove godine Vlada Tuzlanskog kantona je utvrdila visinu osnovice za obračun novčane egzistencijalne naknade za period august-decembar 2020. godine u visini 4.00 KM.

Vlada je danas dala saglasnost na saglasnost na Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta Javne ustanove Arhiv Tuzlanskog kantona

Vlada se danas upoznala sa Zaključcima Kolegija za evropske integracije i Metodologijom izrade Programa integrisanja Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju. S tim u vezi Vlada je zadužila sve imenovane članove Tuzlanskog kantona u radnim grupama za evropske integracije da maksimalno ozbiljno pristupe obavezama i zadacima u procesu izrade Programa integrisanja Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju. Kantonalni organi uprave Tuzlanskog kantona čiji su uposlenici članovi radnih grupa za evropske integracije, su zaduženi da obezbijede sve potrebne uslove članovima radnih grupa za nesmetano i blagovremeno izvršavanje obaveza u procesu izrade Programa integrisanja Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju.

Vlada je danas dala prethodnu saglasnost na Odluku Ministarstva obrazovanja i nauke TK kojom su odobrene 24.000,00 KM za sufinansiranje programa naučno-istraživačkog rada Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine i to za učešće predstavnika Tuzlanskog kantona u radu Akademije u 2020. godini.

Vlada je danas odobrila prodaju putničkog motornog vozila,, Seat Toledo“ u vlasništvu Ministarstva za boračka pitanja Tuzlanskog kantona. Ministarstvo je zaduženo da putem ovlaštenog vještaka, utvrdi stvarnu vrijednost vozila, te je dostavi Vladi Tuzlanskog kantona na potvrđivanje. Također, Ministarstvo za boračka pitanja će utvrditi tekst javnog oglasa o prodaji službenog motornog vozila licitacijom.

Vlada Tuzlanskog kantona je danas podržala stav Ministarstva obrazovanja i nauke u vezi sa zahtjevom Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture - Kantonalni odbor Tuzlanskog kantona kojim se traži usklađivanje člana 18. stav (3) Uredbe o uslovima, kriterijima, postupku i načinu imenovanja, te načinu rada školskog odbora za srednje škole čiji je osnivač Skupština Tuzlanskog kantona sa članom 65. stav (8) Kolektivnog ugovora za djelatnost srednjeg obrazovanja u Tuzlanskom kantonu.

Danas je Vlada dala prethodnu saglasnost Općini Teočak da sredstva dodijeljena iz Budžeta Tuzlanskog kantona sa pozicije „Podrška nižim nivoima vlasti - Grad i općine“, koristi i za realizaciju projekta „Rekonstrukcija magacina u MZ Bilalići“ jer se radi o značajnom projektu rekonstrukcije i adaptacije objekta u vlasništvu Općine Teočak koji će doprinijeti privrednom i infrastrukturnom razvoju Općine Teočak. Planirano je da objekat nakon rekonstrukcije i adaptacije bude dat na korištenje zainteresovanom privredniku u cilju zapošljavanja oko 20 radnika sa područja Općine Teočak.

Uslijed nedavne smjene ministara u Vladi Tuzlanskog kantona, Vlada je danas donijela odluku kojom se u sastav Komisije za kadrovska pitanja, umjesto Admira Hrustanovića imenuje Asmir Hasić, ministar privrede Tuzlanskog kantona.

Vlada je danas dala saglasnost Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede za prijem dva uposlenika, stručnog savjetnika za ekonomsko-finansijske poslove i višeg referenta - vozača motornog vozila na neodređeno vrijeme.

U okviru kadrovskih pitanja Vlada je danas imenovala Upravni odbor Zavoda zdravstvenog osiguranja, do okončanja postupka na osnovu kojeg će se izvršiti imenovanje novog Upravnog odbora u skladu sa zakonom, a najduže tri mjeseca.

(tuzlarije.net - Odjeljenje za informisanje Vlade TK)               













25.04.2024. Broj citanja: 145
Macron: Naša Europa mogla bi umrijeti




25.04.2024. Broj citanja: 81
Revolucija iz Koreje. Imaju bateriju koja se napuni za nekoliko sekundi




25.04.2024. Broj citanja: 479
Ovo je nova Miss Buenos Airesa. Ima 60 godina




25.04.2024. Broj citanja: 169
Sud BiH odredio pritvor za samo tri od 23 uhapšene osobe. Policijski šefovi na slobodi




25.04.2024. Broj citanja: 270
Hamas objavio snimku taoca otetog prije više od 200 dana. Nedostaje mu dio ruke




25.04.2024. Broj citanja: 183
VIDEO Više od 100 kitova nasukalo se na australskoj obali, neki su već uginuli




25.04.2024. Broj citanja: 172
Pentagon priznao: Isporučili smo moćne rakete Ukrajincima




24.04.2024. Broj citanja: 988
FOTO Stigle nove ratne karte, proboj Rusa na istoku. ˝˝Pandorina kutija je otvorena˝




24.04.2024. Broj citanja: 792
Srušen svjetski rekord u skijaškim skokovima. Pogledajte let od 291 metra




24.04.2024. Broj citanja: 342
Ekstremne vrućine na Filipinima. ˝Ne može se disati˝
















OSTALE VIJESTI
SAD i 17 zemalja poručili Hamasu: Oslobodite taoce, to može riješiti krizu u Gazi
Državni odvjetnik traži prekid istrage protiv supruge španjolskog premijera
Uhićena trojica osumnjičenih da su na smrt premlatili Hrvata u Dublinu
Ruski prihod od nafte i plina se gotovo udvostručio
Liječnici strahuju da je bolest "zombi jelena" prešla na ljude. U SAD-u umrli lovci
Poništena presuda Harveyju Weinsteinu za silovanje iz 2020. godine
Rusija zaprijetila Poljskoj
Švedska šalje vojnike u Latviju
Operirana dva konja koji su jurili centrom Londona: "U teškom su stanju"
Pokrenuta istraga o smrti brata Dankinog ubojice: "Tužiteljstvo ne vjeruje policiji"
Kremlj: Isporuka ATACMS-a će samo stvoriti probleme Ukrajincima
Širi se korupcijska afera u Rusiji. Nakon Šojguovog suradnika uhićen i biznismen
Pogođena željeznica u Ukrajini, stradao i neboder. Rusi napali moćnim Iskanderom
Srpski plaćenik: Rusi me žele protjerati u Srbiju, gdje mi prijeti 25 godina zatvora
Grčki vojni brod presreo dronove Huta u Crvenom moru
Pet tinejdžera optuženo za terorizam nakon napada nožem u crkvi u Sydneyju
Svemirska luka u Škotskoj sve bliže lansiranju satelita
Venecija od danas naplaćuje ulazak u grad turistima
Američki šef diplomacije: Nadamo se da će više Amerikanaca studirati u Kini
VIDEO Više od 100 kitova nasukalo se na australskoj obali, neki su već uginuli







SVASTARIJE

Macron: Naša Europa mogla bi umrijeti

Revolucija iz Koreje. Imaju bateriju koja se napuni za nekoliko sekundi

Ovo je nova Miss Buenos Airesa. Ima 60 godina

Sud BiH odredio pritvor za samo tri od 23 uhapšene osobe. Policijski šefovi na slobodi

Hamas objavio snimku taoca otetog prije više od 200 dana. Nedostaje mu dio ruke

VIDEO Više od 100 kitova nasukalo se na australskoj obali, neki su već uginuli

Pentagon priznao: Isporučili smo moćne rakete Ukrajincima

FOTO Stigle nove ratne karte, proboj Rusa na istoku. ˝˝Pandorina kutija je otvorena˝

Srušen svjetski rekord u skijaškim skokovima. Pogledajte let od 291 metra

Ekstremne vrućine na Filipinima. ˝Ne može se disati˝





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi