TUZLARIJE - VIJESTI

03.11.2020. u 21:42 Broj citanja: 3280
Predstavljanje kandidata:
Žene PDA žele društvenoj zajednici stvoriti bolji ambijent

Tuzlarije



2. Sanela Jurišić

Rođena je 1973. godine u Tuzli. Po zanimanju je diplomirani ekonomista. Apsolvent je na Filozofskom fakultetu, odsjek engleski jezik i književnosti. Potpredsjednica je UG Venus Amica Tuzla. Veliki je borac za ljudska prava, socijalnu zaštitu i pomoć građanima grada Tuzla. Filantropijom se bavi još od 1992.godine pa sve do danas.
Od 2002. godine zaposlena je u sektoru financija i računovodstva u kompaniji Deling Tuzla.

4. Sumedija Subašić

Rođena je 1961. godine u Tuzli. Po zanimanju je diplomirana medicinska sestra. Zaposlena je u UKC Tuzla, Klinika za interne bolesti kao medicinska sestra za poslove poboljšanje kvaliteta i edukaciju. Bila i asistent na Visokoj školi u Tuzli . Učesnik više kongresa i seminara u BiH i inostranstvu.

7. Amela Sinanović

Rođena 1971. godine u Tuzli. Godine 1989. stekla je zvanje nastavnika muzike. Dvije godine kasnije završila je Pedagošku akademiju Univerziteta u Tuzli. Tokom agresije na BiH radila je kao nastavnik razredne nastave. Zvanje profesora razredne nastave stekla je 2006. godine na Filozofskom fakultetu u Tuzli. Zvanje magistra razredne nastave stekla je u februaru 2016. godine na Filozofskom fakultetu u Tuzli. Od marta 2016-2020. godine bila je direktorica Osnovne škole „Tušanj“ u Tuzli i predsjednica Aktiva direktora OŠ Grada Tuzla.

9 . Enisa Žunić

Rođena je 1958. godine u Travniku. Magistrica je humanističkih nauka, diplomirani komparativista i diplomirani bibliotekar. Zaposlena je u JU NUB „Derviš Sušić“ Tuzla. Govori engleski jezik. Dala je značajan doprinos razvoju kulture i bibliotekarstva grada Tuzle, Tuzlanskog kantona i Fedracije Bosne i Hercegovine. Učestvovala je u društveno-političkim i humanitarnim aktivnostima grada Tuzle i Tuzlanskog kantona. Držala je predavanja u Bosni i Hercegovini i inostranstvu o stručnim, političkim, društvenim i kulturnim pitanjima, i pitanjima o statusu žene. Posjeduje izražene stručne, menadžerske, komunikativne i organizacijske sposobnosti. Dobitnica je brojnih domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja.

11. Slavena Vojinović

Rođena je 1979. godine u Tuzli. Po zanimanju je diplomirani pravnik s položenim pravosudnim ispitom. Radno iskustvo sticala je u pravosuđu, advokaturi, obrazovanju, nevladinom sektoru. Obnašala je funkciju ministra za kulturu sport i mlade u Vladi Tk, u periodu februar 2018. godine do jula 2019. godine. Aktivno govori engleski jezik.

13. Lela Arnautović

Rođena je 1978. u Osijeku. Završila je Jezičnu gimnaziju u Osijeku, kao i Fakultet te stekla diplomu za profesora njemačkog jezika i književnosti. Nakon završenog studija radi u školama stranih jezika. Prisustvuje raznim seminarima i kongresima za profesore njemačkog jezika. Uvijek se rado odaziva na događaje humanitarnog karaktera. Njen moto je da timskim radom i uz podršku porodice možemo ostvariti naše ciljeve.

16. Merita Horozić

Rođena je 1980. godine u Tuzli. Po zanimanju je profesor razredne nastave. Svoj radni vijek započinje u JU OŠ „Mejdan“ u Tuzli. Nakon toga radi u više osnovnih škola na području Srebrenika. Trenutno zaposlena u Osnovnoj školi „Tušanj“ u Tuzli.

18. Mirna Ajruli

Rođena je 1982. godine u Tuzli. Po zanimanju je doktor medicine. Zaposlena u JU Srednja medicinska škola u Tuzli. Aktivno govori engleski i njemački jezik.

21. Mirela Joldić

Rođena je 1977. godine u Tuzli. Odrasla je u radničkoj porodici. Pored školskih obaveza, u tom vremenu odrastanja naučila kako biti dobar i pošten čovjek, te da je porodica veliko bogastvo. Završila je srednju Medicinsku školu u Tuzli.

23. Mevlida Vidović

Rođena je 1962. godine u Tuzli. Po zanimanju trgovac. Zaposlena je u porodičnom firmi VM Promet Co d.o.o. Tuzla. Njen moto za uspjeh je: Red, rad i disciplina.

26. Nina Saračević

Rođena je 1991.godine u Tuzli. Po zanimanju je doktor medicine. Aktivno govori engleski jezik.

28. Merima Kuranović

Rođena je 1975. godine u Tuzli. Zaposlena, aktivna u društvu svoje zajednice i veliki borac za prava žena.

31. Amela Hodžić

Rođena je 1993.godine u Tuzli. Po zanimanju je finansijsko-računovodstveni tehničar. Zaposlena je u JP Međunarodni aerodrom Tuzla. Apsolvent je na Ekonomskom fakultetu..

33. Sumeja Fejzić

Rođena je 1994 godine u Tuzli. Zaposlena je u UKC-u Tuzla kao hirurška sestra. Trenutno peta godina Farmaceutskog fakulteta. Aktivno govori engleski jezik.

35 . Azra Kunić

Rođena je u 1998. godine u Tuzli. Studira radiologiju na Europskom univerzitetu Kallos. Trenutno zaposlena u američkoj firmi Virgin Pulse.


Zašto je PDA vaš politički izbor?

Većina žena na listi PDA prvi put se pojavljuje kao kandidat na izborima a tu vrstu političkog angažmana je ostvarila upravo u PDA, jer jasan pristup i pravci koje stranka zagovara su upravo ono što su mnoge žene u Gradskom odboru PDA Tuzla prepoznale i što ih je motivisalo. PDA je stranka osnovana u Tuzli s ciljem ujedinjenja i djelovanja svih politika našeg društva, da se svi zajedno borimo za ravnopravnost građana, da rodilje i djeca Tuzle imaju ista prava kao u gradovima kantona Sarajevo, da naknada Centra za socijalni rad na ime dječijeg doplatka bude jednaka svima, ne samo u Tuzli, nego i u svim gradovima ostalih kantona. Želimo pokazati da je ženska solidarnost i briga o zajednici najvažniji temelj našeg društva jer mi smo te koje oblikujemo čovječanstvo odgajajući našu djecu u marljive i odgovorne ljude. PDA nam daje priliku da se za sve ovo izborimo i želimo na sve načine uvesti potrebne promjene u našem društvu.


Zašto bi glasači na predstojećim izborima trebali dati glas baš vama?

Žene u Gradskom odboru PDA Tuzla su još od samog formiranja Asocijacije žena, a naročito u posljednjem periodu od pojave pandemije COVID-19, pokazale izuzetnu spremnost, požrvovanost i brigu o drugima, o čemu govore činjenice, marljivo radeći, tiho i predano,ne osvrćući se na neutemeljene napade političkih neistomišljenika, jer ne žele odustati od svojih ciljeva da našoj društvenoj zajednici stvore bolji ambijent. Imamo snage, imamo ideje i podršku za ostvarenje naših ciljeva. Povjerenje koje nam građani Tuzle ukažu sigurno će biti opravdano.


Ukoliko vas građani budu izabrali u GV Tuzla, šta konkretno od vas mogu očekivati?

Sav naš rad se temelji na odgovornosti i zagovaranju jednakosti i istih prava svim gađanima Bosne i Hercegovine. Bit će nam čast ukoliko građani svojim objektivnim mišljenjem svoje povjerenje daju i nama, gdje bismo kao buduće vijećnice Grada Tuzla, zajedno sa vijećnicama i vijećnicima drugih političkih partija, radile na ideji ujedinjenja naših politika jer smatramo da jedino zajedništvom i istom borbom svi skupa možemo promijeniti trenutno stanje. Želimo se zalagati za bitne problematike naše zajednice, da kao odgovorne i sposobne žene svojom inicijativom nametnemo promjene koje su uslov i osnov za primarnu egzistenciju našeg grada. Želimo se boriti da se prava porodice, majki i djece izjednače sa pravima građana u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine, da utičemo na sve promjene koje doprinose jednakostima svih građana, da život i zdravlje, naknada za rad ima istu vrijednost u Tuzli kao i u ostalim gradovima. Želimo potaknuti veće učešće grada na EU projekte i saradnju sa nevladinim sektorom kako bi se hitno obezbijedila vanbudžetna sredstva za projekte ekonomskog osnaživanja žena, samozapošljavanjem, edukacijama, a u cilju njihove finansijske neovisnosti i jačanja standarda porodice.

Briga o osobama ranjivih kategorijama našeg društva su naš prioritet za koji ćemo se naročito zalagati kako bi se otklonile barijere i stvorila ravnopravnost po mjeri jednakoj za sve građane. Problem žena sa invaliditetom koje nemaju pristup tržištu rada ili rade neprijavljene, pa nemaju prilike da ostvare mirovinska prava te se na na taj način izlažu riziku od siromaštva u starijoj životnoj dobi.

Želimo da planirani projekat brige o osobama srednje i starije dobi na nivou grada Tuzla pod hitno krene sa realizacijom te da po nama tu veoma bitnu kategoriju našeg društva svi posmatraju kao prioritet... Sada se na javnim funkcijama nalazi više žena nego ikada ranije, ali će podsticanje žena da u većem broju postanu lideri u svim regionima pomoći da se učvrste politike i zakonski propisi sa ciljem postizanja veće ravnopravnosti polova.

(tuzlarije.net)               













19.04.2024. Broj citanja: 484
Srpski medij: Brat osumnjičenog za ubojstvo Danke nije umro prirodnom smrću




19.04.2024. Broj citanja: 83
Francuska naredila trgovcima označavanje proizvoda kojima su smanjili pakiranje




19.04.2024. Broj citanja: 101
Iranski mediji umanjuju značenje izraelskog napada. ˝Eksplozije su bile kao petarde˝




19.04.2024. Broj citanja: 350
Netanyahu njemačkoj ministrici pokazao fotografije punih tržnica u Gazi, naljutila se




19.04.2024. Broj citanja: 90
Tri Rusa padobranima skočila iz stratosfere na Sjeverni pol, pogledajte snimku




19.04.2024. Broj citanja: 143
Što se stvarno događa u sukobu Izraela i Irana? Predstava kojom se skriva ono važno




19.04.2024. Broj citanja: 57
Počeli izbori u Indiji. Trajat će više od mjesec dana




19.04.2024. Broj citanja: 286
Izrael napao Iran. Sastaju se čelnici G7, stižu reakcije Irana




18.04.2024. Broj citanja: 1625
Putnik (33) preminuo na letu Ryanaira iznad Italije, s njim bila i trudna supruga




18.04.2024. Broj citanja: 181
VIDEO Katastrofalne poplave u Rusiji. Poplavljeno oko 18.000 kuća, hiljade evakuirane
















OSTALE VIJESTI
Izraelski napad na Iran. U Teheranu prosvjed, ljudi uzvikuju: "Smrt Izraelu i SAD-u"
Srpski medij: Brat osumnjičenog za ubojstvo Danke umro je nasilnom smrću
Francuska naredila trgovcima označavanje proizvoda kojima su smanjili pakiranje
Čovjek prijetio da će se raznijeti u iranskom konzulatu u Parizu
Iranske poruke spustile cijene nafte
G7: Osnažit ćemo protuzračnu obranu Ukrajine
Blinken teško optužio Kinu
Njemačka šefica diplomacije i Netanyahu se posvađali oko fotografija tržnica u Gazi
Iranski mediji umanjuju značenje izraelskog napada. "Eksplozije su bile kao petarde"
Njemački mediji: Plenkovićev ukočeni smiješak otkriva odglumljenu samouvjerenost
Slovačka odbila poslati pomoć Ukrajini, ljudi prikupili 2 milijuna eura za streljivo
Von der Leyen: Rusija koristi migrante za hibridne napade na Finsku
Poljaci uhitili dvojicu navodnih napadača na suradnika Navalnog
Glomazni lanseri M270 izbacili osam raketa ATACMS na rusku bazu na Krimu
Tri Rusa padobranima skočila iz stratosfere na Sjeverni pol, pogledajte snimku
U Brazilu dovela mrtvaca u banku, htjela dići kredit. Otkriveno od čega je umro
Što se stvarno događa u sukobu Izraela i Irana? Predstava kojom se skriva ono važno
Rusija priznala da se srušio bombarder. Ukrajina: Oborili smo ga
Europske burze pale nakon izraelskog napada na Iran
Izraelci napali iranski Isfahan. Tamo su nuklearna postrojenja







SVASTARIJE

Srpski medij: Brat osumnjičenog za ubojstvo Danke nije umro prirodnom smrću

Francuska naredila trgovcima označavanje proizvoda kojima su smanjili pakiranje

Iranski mediji umanjuju značenje izraelskog napada. ˝Eksplozije su bile kao petarde˝

Netanyahu njemačkoj ministrici pokazao fotografije punih tržnica u Gazi, naljutila se

Tri Rusa padobranima skočila iz stratosfere na Sjeverni pol, pogledajte snimku

Što se stvarno događa u sukobu Izraela i Irana? Predstava kojom se skriva ono važno

Počeli izbori u Indiji. Trajat će više od mjesec dana

Izrael napao Iran. Sastaju se čelnici G7, stižu reakcije Irana

Putnik (33) preminuo na letu Ryanaira iznad Italije, s njim bila i trudna supruga

VIDEO Katastrofalne poplave u Rusiji. Poplavljeno oko 18.000 kuća, hiljade evakuirane





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi