TUZLARIJE - VIJESTI

30.11.2020. u 10:42 Broj citanja: 504
Počinje realizacija projekta "Pametne škole 2"

Potpisivanjem Ugovora o pozajmici za predfinansiranje projektnih aktivnosti i vanično je započela implementacija projekta "Innovative minds for ICT smart schools" – SMART SCHOOLS 2 ("Inovativnim umom do ICT pametnih škola” – PAMETNE ŠKOLE 2).
Tuzlarije


Radi se o projektu kojeg Vlada Tuzlanskog kantona realizira u saradnji sa Centrom za razvoj i podršku Tuzla (CRP), a koji je svojevrsni nastavak nedavno uspješno realiziranog projekta "Inovativnim umom do ICT pametnih škola” – PAMETNE ŠKOLE.
Novi projekat, koji simbolično nosi nastavak "2" ("Pametne škole 2"), je vrijedan 3,6 miliona KM, a implementirat će se u okviru EU/IPA INTERREG programa prekogranične saradnje Hrvatska –Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014-2020. Vodeći partner na projektu je Centar za razvoj i podršku (CRP) Tuzla, a partneri na projektu su Vlada Tuzlanskog kantona i Brodsko-posavska županija iz Hrvatske. U 27 mjeseci, koliko se projekt planira provoditi, investirati će se u toplifikaciju i podizanje stepena energijske efikasnosti u 33 objekta osnovnih i srednjih škola u projektnom području, i to 18 školskih objekata na Tuzlanskom kantonu.
Tuzlarije


Od ukupnog iznosa sredstava, na Tuzlanski kantonu se odnosi blizu 2 miliona KM za implementaciju projektnih aktivnosti. Obaveze Vlade Tuzlanskog kantona ogledaju se u sufinansiranju projekta u iznosu od 280.000,00 KM, te obezbjeđivanju dodatnih finansijskih sredstava u vidu pozajmice u iznosu od 300.000,00 KM, koja su neophodna za predfinansiranje projektnih aktivnosti, a što je i predmet danas potpisanog ugovora.

"Najznačajnije aktivnosti u okviru projekta su vezane za infrastrukturne radove na energetskoj obnovi škola. Uz partnerski sporazum, danas smo potpisali ugovor o pozajmici 300.000,00 KM i krećemo u realizaciju projekta. Pravila Projekta su takva da najprije trošimo vlastita finansijska sredstva, a nakon opravdavanja utroška tih sredstava EU ih refundira, nakon čega krećemo sa drugom fazom. Nakon uspješno realiziranog projekta ova pozajmljena sredstva ćemo vratiti u Budžet Tuzlanskog kantona" rekao je projekt menadžer Edin Zahirović, te istaknuo da će, obzirom da su sada već osigurana sredstva, već u narednim danima krenuti sa raspisivanjem tendera za izbor izvođača radova, kako bi se već u rano proljeće moglo krenuti i sa praktičnim radovima u školskim objektima.

"Inspiracija za projekat "Pametne škole 2" jeste uspješno realiziran prethodni projekat "Pametne škole". U prvom projektu smo obuhvatili ukupno 7 škola, od čega 6 u Tuzlanskom kantonu i jednu u Posavskoj županiji u Republici Hrvatskoj. Ovaj novi projekat obuhvata skoro 5 puta veći broj škola, tako da ćemo sada energetski obnoviti 18 škola u našem kantonu. To je pokazatelj da je Europska unija bila zadovoljna realizacijom prethodnog projekta, da je prepoznala njegov potencijal, te nam sada odobrila i novi projekat znatno većeg kapaciteta", kazala je pomoćnica ministra za razvoj Erna Kusturica, te dodala da je najveći doprinos ovih aktivnosti ustvari usmjeren prema učenicima.

"To se najbolje vidi u objektima koji su bili predmetom radova u prvom projektu. Prije naših intervencija učenici su nastavu slušali u jaknama, sa šalovima i kapama, te je, u takvim uslovima, bio upitan i kvalitet samog obrazovnog procesa. Danas ti učenici imaju sasvim drugačije, znatno uslovnije učionice, te ne sumnjamo da je uz bolje uslove za učenje i rad, i kvalitet njihovog znanja i stepen usvajanja novih saznanja znatno veći", zaključila je Kusturica.

Ugovor o pozajmici danas je u ime Vlade Tuzlanskog kantona potpisao ministar privrede Tuzlanskog kantona Asmir Hasić, dok je to u ime CRP-a učinila direktorica Centra Alenka Savić. Inovativnim umom do ICT pametnih škola” – PAMETNE ŠKOLE

(tuzlarije.net - Odjeljenje za informisanje Vlade TK)               

 Održao je moćan govor
Joe Biden je novi predsjednik SAD-a
Donald Trump
Obećao je učiniti Ameriku ponovo velikom. Doveo ju je na rub propasti
Uklanjaju se svi tragovi postojanja prethodnog stanara
Kako se Bijela kuća priprema za novog predsjednika?

20.01.2021. u 19:18
U Biblioteci ”Behram-beg” počeo kurs osmanskog jezika


U Biblioteci ”Behram-beg” Tuzla počeo je kurs osmanskog jezika koji Biblioteka organizira u saradnji sa Institutom ”Yunus Emre” Sarajevo i Fondacijom ”Hayrat” Sarajevo. Kurs je podijeljen na 4 nivoa, a planirano je da svaki nivo traje oko 2 mjeseca. Predavač na Kursu je profesor osmanskog jezika Ali Bellikli

OPŠIRNIJE


20.01.2021. u 16:59 Broj citanja: 463
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


Uglavnom imamo plan, rekli su da će vakcine biti besplatne, treba još malo dobre volje i edukacije da ljudi shvate da bez masovne vakcinacije nema ni kolektivnog imuniteta. Ostala je još samo sitnica, da dobijemo vakcine, a vakcina nema, ne zna se ni kad će, ni koliko će proces nabavke i distribucije trajati. Ali eto, kad budemo imali vakcinu sve je spremno za doček. Ima da crveni tepih prostremo.

OPŠIRNIJE


20.01.2021. u 12:30 Broj citanja: 702
Održana komemoracija Mihajlu Mikiju Vukoviću:
Tuzlaci se oprostili od legendarnog trenera Jedinstva Aide

Foto/video


Prošle sedmice preminuo je Mihajlo Miki Vuković. Oni koji su ga poznavali, kažu da je zaista bio dobar čovjek s kojim se moglo surađivati i družiti, i da ne govore tako jer je sada pokojni.

OPŠIRNIJE


20.01.2021. u 11:58 Broj citanja: 1345
U posljednja 24 sata u TK-u:
Pozitivnih 50, u bolnici 40, na respiratoru 11, umrla 1 osoba


U posljednja 24 sata u TK-u testirana su 293 uzorka na korona virus od kojih je 50 bilo pozitivnih. U UKC-u je testirano 249 uzoraka od kojih su 44 bila pozitivna, u privatnim laboratorijama testirano su 44 uzorka, pozitivnih je bilo 6.

OPŠIRNIJE


20.01.2021. u 11:33 Broj citanja: 824
Grad Tuzla dobio adresni registarTuzlarijeZnate li šta je adresni registar? Radi se o projektu označavanja naselja, ulica i trgova. Cilj registra je da svaka ulica bude povezana sa katastarskom općinom, da svaka ulica, odnosno objekti koji se nalaze u njoj, budu numerisani

OPŠIRNIJE


20.01.2021. u 08:57 Broj citanja: 874
Foto reportaža Ahmeta Hukića:
Zimske ljepote planine Konjuh


TuzlarijeU utorak 19.01.2021. godine grupa od 14 planinara PD Konjuh i ljubitelja prirode prošetala je snijegom pokrivenom planinom Konjuh, tačnije uspela se od sela Mrljevići Mujića kosom do vrha Zelemboj. Na oko 5,5 km dugom usponu visinska razlika je oko 680 metara.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
61: Bajden potpisao naredbe u vezi s klimom, SZO, pandemijom, imigracijom…

: Danijel Smit imenovan je za vršioca dužnosti državnog sekretara SAD

: Džaferović i Komšić čestitali preuzimanje dužnosti predsjedniku SAD Josephu Bidenu

: Trump posljednjeg dana mandata odobrio prodaju aviona F-35 UAE

: Francuska: Najviše zaraženih od 18. novembra

: Izetbegović: Moramo naći balans između etničkog i građanskog principa

: Svjetski lideri spremni na saradnju sa Bajdenom

: Kina uvela sankcije za 28 američkih državljana, među njima i Pompeo

: Nekada najmlađi senator, danas najstariji predsjednik SAD – Ko je Džo Bajden?

: Bajden nakon polaganja predsjedničke zakletve: “Ovo je dan Amerike”


SVAŠTARIJE

QAnonovci u šoku, vojska ipak nije uhitila Bidena

Snažna eksplozija u centru Madrida, poginule najmanje dvije osobe

Na Trumpov oproštajni govor nije došao nitko od uglednika

Trump je sa sobom ponio nuklearne šifre. Evo što će se s njima sada dogoditi

EU predlaže SAD-u novi početak u odnosima

Indija susjednim zemljama počela besplatno isporučivati cjepivo protiv korone

Biden danas postaje predsjednik SAD-a, Washington je vojna utvrda

Znanstvenici: Novi soj može biti opasan i za one koji su već preboljeli koronu

VIDEO 134 automobila sudarila se u Japanu, ima mrtvih i ozlijeđenih

Tijelo američkog planinara pronađeno u blizini drugog najvišeg vrha na svijetu