TUZLARIJE - VIJESTI

25.12.2020. u 19:37 Broj citanja: 1135
Ostale odluke Vlade TK donesene na današnjoj redovnoj sjednici

Na današnjoj sjednici Vlada je donijela odluku kojom se povratnicima iz Federacije Bosne i Hercegovine u entitet Republika Srpska omogućava ostvarivanje prava na korištenje primarne zdravstvene zaštite u javnim zdravstvenim ustanovama na području Tuzlanskog kantona i utvrđuju izvori finasiranja tih prava. U ovom smislu zdravstvena zaštita obuhvata primarnu zdravstvenu zaštitu, specijalističko – konsultativnu i vanbolničku dijagnostičku djelatnost sekundarnog i tercijarnog nivoa, a za finansiranje ovog prava u Zavodu zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona osigurano je 870.000 KM.

Tuzlarije


Vlada je danas dala saglasnost na Odluku o izmjenama i dopunama Plana rada JU Direkcija regionalnih cesta TK za 2020. godinu i Finansijskog plana JU Direkcija regionalnih cesta TK za period 01.01.2020.-31.12.2020. godine sa okvirnim finansijskim planom za 2021. i 2022. godinu. Ovim dokumentima u Plan za 2020.godinu je uvršten 1 milion KM koliko je Vlada Tuzlanskog kantona ranije odobrila Direkciji za intervencije na lokalnim putnim pravcima u Tuzlanskom kantonu.

Vlada je danas prihvatila tekst Mišljenja na novoodobrena kreditna sredstva Bosna Bank International d.d. Sarajevo iz kreditne linije uz subvencioniranje dijela kamatne stope iz sredstava Budžeta Tuzlanskog kantona za 2019. godinu, predložen od strane Ministarstva privrede, na zahtjev Bosna Bank International d.d. Sarajevo. Današnje mišljenje odnosi se na plasman novih 3.060.000,00 KM kreditnih sredstava za tri privredna subjekta. Sa današnjim mišljenjem Vlada Tuzlanskog kantona je dala pozitivno mišljenje za ukupno 53 korisnika ove kreditne linije sa ukupnim iznosom od 26.457.279,39 KM. Imajući u vidu ukupan iznos planiranih i raspoloživih kreditnih sredstava, preostaje još 692.720,61 KM za plasman privrednim subjektima sa područja Tuzlanskog kantona.

Vlada je danas donesenom odlukom utvrdila osnov, kriterije i mjerila za zaključivanje ugovora o pružanju zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja za osigurana lica sa područja Tuzlanskog kantona i načinu organizovanja i finansiranja zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja za 2021. godinu. Ovom Odlukom obezbjeđuje se blagovremeno zaključivanje ugovora i pružanje zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja saglasno odredbama Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Zakona o zdravstvenom osiguranju.

Na današnjoj sjednici Vlada je odobrila 10.000,00 KM Ministarstvu za boračka pitanja, na ime sufinansiranja troškova pravne odbrane pripadnicima Armije BiH pred pravosudnim organima BiH za navodno učinjene ratne zločine u proteklom odbrambeno oslobodilačkom ratu u BiH 1992-1995.godine.

Vlada je danas dala saglasnost na tekst aneksa ugovora o uslovima smještaja štićenika u Prihvatnom centru „Duje“ Doboj Istok. Ovim aneksom, zbog evidentnog poskupljenja prehrambenih artikala, električne energije, goriva, maziva, kao i činjenice da sve veći broj zaposlenika zbog male plaće napuštaju zaposlenje u Centru, a imajući u vidu činjenicu da cijene smještaja štićenika u Centar nisu mijenjane od 2014. godine, Vlada je dala saglasnost na povećanje cijena smještaja za 15%. Troškove smještaja, za osobe koje se institucionalno upute na smještaj u Centar, snosi Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i povratak TK.

Vlada je danas dala i saglasnost na odobravanje 831,36 KM sredstava Dječijem „Selu mira“ Turija u iznosu od na ime refundacije plaćenog iznosa troškova carine za nabavku robe za potrebe Dječijeg „Sela mira“ Turija.

Zbog bolje iskorištenosti planiranih sredstava, Vlada je danas dala saglasnost na Odluku o izmjenama Programa mjera zdravstvene zaštite životinja na Tuzlanskom kantonu za 2020. godinu. Ovim izmjenama planirana, a neutrošena sredstva za naknadu za eutanazirane životinje, preusmjerena su u korist Programa novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2020. godinu.
Također, zbog smanjene iskazane potrebe za podrškom u određenim oblastima, ali istovremeno i povećenjem interesa za podrškama u drugim oblastima Vlada je donijela i Odluku o izmjenama Programa novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2020. godini, čime je izvršena preraspodjela ranije planiranih sredstava za ove namjene.

Radi osiguranja neophodnih sredstava za nabavku opreme u školskom objektu, kao i u Uredu Vlade TK, Vlada je danas izmijenila i dopunila Program o rasporedu sredstava sa potrošačke jedinice Kapitalni izdaci za korisnike budžetskih sredstava, te shodno tome izmijenila i ranije donesenu odluku o odobravanju sredstava sa ove budžetske pozicije.

S ciljem podrške projektima održivog povratka, Vlada je danas dala saglasnost na odluke Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak TK o odobravanju 7.500,00 KM Opštini Lopare u entitetu Republika Srpska za mjesnu zajednicu Koraj, kao učešće Ministarstva za realizaciju projekta vodosnabdijevanja, odnosno dovođenja vode na relaciji Gajevi-Stanašnjik, te 10.000,00 KM za izgradnju mosta na rijeci Križevići u naselju Poligon u mjesnoj zajednici Gostilj u općini Srebrenica.

Uzimajući u obzir cijelu epidemiološku situaciju prouzrokovanu korona virusom, zbog čega je došlo do kašnjenja u realizaciji projekta izgradnje Centra civilne zaštite u Teočaku, Vlada je danas odobrila prolongiranje roka za pravdanje utroška sredstava koje je Općini Teočak za ovu namjenu odobrila Vlada Tuzlanskog kantona.

Na današnjoj sjednici Vlada je prihvatila Informaciju o rješavanju upravnih stvari u upravnom postupku u organima uprave, samostalnim kantonalnim upravama i samostalnim upravnim organizacijama Tuzlanskog kantona u 2019. godini, kao i Informaciju o rješavanju upravnih stvari u upravnom postupku u službama za upravu gradova i općina na području Tuzlanskog kantona za 2019.godinu.

Imajući u vidu da je Općinsko društvo „Preporod“ Živinice ipak izvršilo pravdanje namjenskog utroška sredstava koja su im dodijeljena u 2019. godini, a da im je zbog kašnjenja u pravdanju bilo onemogućeno korištenje sredstava za 2020. godinu, Vlada je danas izmijenila ranije donesenu odluku o odobravanju sredstava, te iznos sredstava namijenjen Bošnjačkoj zajednici kulture „Preporod“ povećala sa 18.343,66, na 19.631,66 KM, te u raspodjelu sredstava uvrstila i Općinsko društvo Živinice.

Vlada je danas odobrila unutrašnju preraspodjela planiranih rashoda u Budžetu Tuzlanskog kantona za 2020. godinu između budžetskih korisnika u okviru razdjela Ministarstvo obrazovanja i nauke, čime se ne mijenja visina utvrđenih sredstava u Budžetu TK za2020. godinu.

Vlada je danas poništila ranije objavljeni i donijela odluku o raspisivanju ponovnog Javnog oglasa za izbor kandidata za pozicije predsjednika i članova upravnog odbora i obrazloženje Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona.
Vlada je danas dala saglasnosti na Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Kantonalnog zavoda za pružanje pravne pomoći i Pravilnik o dopunama Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Javne ustanove Zavod za zaštitu i korištenje kulturno – historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona.

(tuzlarije.net - Odjeljene za informisanje TK)               













19.04.2024. Broj citanja: 2449
Srpski medij: Brat osumnjičenog za ubojstvo Danke nije umro prirodnom smrću




19.04.2024. Broj citanja: 198
Francuska naredila trgovcima označavanje proizvoda kojima su smanjili pakiranje




19.04.2024. Broj citanja: 127
Iranski mediji umanjuju značenje izraelskog napada. ˝Eksplozije su bile kao petarde˝




19.04.2024. Broj citanja: 465
Netanyahu njemačkoj ministrici pokazao fotografije punih tržnica u Gazi, naljutila se




19.04.2024. Broj citanja: 113
Tri Rusa padobranima skočila iz stratosfere na Sjeverni pol, pogledajte snimku




19.04.2024. Broj citanja: 160
Što se stvarno događa u sukobu Izraela i Irana? Predstava kojom se skriva ono važno




19.04.2024. Broj citanja: 59
Počeli izbori u Indiji. Trajat će više od mjesec dana




19.04.2024. Broj citanja: 318
Izrael napao Iran. Sastaju se čelnici G7, stižu reakcije Irana




18.04.2024. Broj citanja: 1730
Putnik (33) preminuo na letu Ryanaira iznad Italije, s njim bila i trudna supruga




18.04.2024. Broj citanja: 186
VIDEO Katastrofalne poplave u Rusiji. Poplavljeno oko 18.000 kuća, hiljade evakuirane
















OSTALE VIJESTI
Ruski projektil uništio skladište žitarica u regiji Odese u Ukrajini
Čovjek se zapalio pred sudnicom u New Yorku gdje traje suđenje Trumpu
Izrael: U Pojas Gaze je došlo 276 kamiona s pomoći
Scholz: Rat u Ukrajini mogao bi potrajati još nekoliko godina
Azerbajdžan i Armenija dogovorili povratak sela. "Ovo je prekretnica"
"I Izrael i Iran pokušavaju spasiti obraz." Iranci na ulici viču: "Smrt cionistima"
Šef NATO-a: Nitko nema koristi od rata na Bliskom istoku
Iranski ministar: Izraelski dronovi nisu prouzročili štetu ili žrtve u Isfahanu
Orban vodećim dužnosnicima EU: Pokupite stvari i odlazite
Lavrov: Moskva i dalje ustraje na istinski ruskoj Ukrajini
Srpski medij: Brat osumnjičenog za ubojstvo Danke umro je nasilnom smrću
Francuska naredila trgovcima označavanje proizvoda kojima su smanjili pakiranje
Čovjek prijetio da će se raznijeti u iranskom konzulatu u Parizu
Iranske poruke spustile cijene nafte
G7: Osnažit ćemo protuzračnu obranu Ukrajine
Blinken teško optužio Kinu
Njemačka šefica diplomacije i Netanyahu se posvađali oko fotografija tržnica u Gazi
Iranski mediji umanjuju značenje izraelskog napada. "Eksplozije su bile kao petarde"
Njemački mediji: Plenkovićev ukočeni smiješak otkriva odglumljenu samouvjerenost
Slovačka odbila poslati pomoć Ukrajini, ljudi prikupili 2 milijuna eura za streljivo







SVASTARIJE

Srpski medij: Brat osumnjičenog za ubojstvo Danke nije umro prirodnom smrću

Francuska naredila trgovcima označavanje proizvoda kojima su smanjili pakiranje

Iranski mediji umanjuju značenje izraelskog napada. ˝Eksplozije su bile kao petarde˝

Netanyahu njemačkoj ministrici pokazao fotografije punih tržnica u Gazi, naljutila se

Tri Rusa padobranima skočila iz stratosfere na Sjeverni pol, pogledajte snimku

Što se stvarno događa u sukobu Izraela i Irana? Predstava kojom se skriva ono važno

Počeli izbori u Indiji. Trajat će više od mjesec dana

Izrael napao Iran. Sastaju se čelnici G7, stižu reakcije Irana

Putnik (33) preminuo na letu Ryanaira iznad Italije, s njim bila i trudna supruga

VIDEO Katastrofalne poplave u Rusiji. Poplavljeno oko 18.000 kuća, hiljade evakuirane





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi