TUZLARIJE - VIJESTI

22.01.2021. u 17:06 Broj citanja: 5112
Prof. dr. Lejla Mešalić:
Ukoliko se otkrije na vrijeme, karcinom grlića materice je izlječiva bolest

Tuzlarije
Prof.dr.Mešalić
Iako se godinama govori o važnosti preventivnih pregleda, i dalje određen broj žena ne odlazi redovno na ginekološke preglede. Medicina je puno napredovala, liječe se bolesti koje su ne tako davno odnosile brojne živote.

O prevenciji i liječenju karcinoma grlića materice govorila nam je šefica Službe za zdravstvenu zaštitu žena i trudnica JZU Dom zdravlja sa poliklinikom "Dr. Mustafa Šehović" Tuzla, prof. dr. Lejla Mešalić primarijus, specijalista ginekologije i akušerstva.

Recite nam nešto o raku grlića materice

- Rak vrata materice ili rak grlića materice je zloćudna bolest koja nastaje nekontroliranim rastom stanica koje čine vrat materice. Najveći faktor rizika za oboljenje je infekcija uzrokovana humanim papiloma virusom (HPV). Oboljenje se može spriječiti u 80% slučajeva redovitim pregledom - Papa testom.

Rak vrata materice zauzima drugo mjesto kako po učestalosti javljanja tako i po mortalitetu od ginekoloških karcinoma poslije raka dojke. Ovo oboljenje najčešće se javlja kod žena od 45 do 50 godine starosti. Najveći mortalitet prema dobnim grupama imaju žene starosti od 65 godina što je vezano za uznapredovalost oboljenja u vrijeme uspostavljanja dijagnoze. Svake godine u svijetu oboli oko 500.000 žena, a umre oko 250.000.


Koji su simptomi?

- Najčešće ne daje nikakve simptome u svom ranom stadijumu. Ukoliko žena ne odlazi na redovne ginekološke preglede (jednom godišnje), gotovo da je nemoguće postaviti blagovremenu dijagnozu.

Koji su uzroci i faktori rizika?

- Uzroci bolesti nisu posve poznati ali faktori rizika koji povećavaju mogućnost oboljenja su HPV infekcije - subtipovi 16, 18, 31, 33 i 35. HPV se može prenijeti spolnim putem pa je svaka spolna aktivna žena izložena riziku kao i osobe iz nižih socioekonomskih klasa sa slabijom mogućnošću redovne zdravstvene zaštite. Dalji faktori rizika su rani početak spolnog života i veći broj seksualnih partnera, pušenje, genitalne infekcije, hemijska karcinogeneza (pušenje, imunosupresivni lijekovi, hemioterapeutici, alkohol), imunosupresija ("slab" imuni sistem organizma predstavlja osnov za razvoj karcinoma), seksualne navike (rano stupanje u seksualne kontakte može produžiti normalan proces sazrijevanja grlića, higijena polnih organa, seksualni odnosi u vrijeme menstruacije), faktori vezani za muškog partnera (uzrast muškarca u vrijeme prvog seksualnog odnosa, promiskuitetno ponašanje), povećavaju rizik za nastanak karcinoma.

Opišite kliničku sliku

- Klinička slika je dosta šarolika, ali se izdvajaju masivno krvarenje, postkoitalno krvarenje (krvarenje nakon odnosa), postmenopauzalno ili intermenstrualno krvarenje (krvarenje između ciklusa) te abnormalno pojačan sekret.

Profesorica Mešalić ističe da ginekološki pregled najmanje jednom godišnje u cilju ranog otkrivanja karcinoma grlića materice treba da obuhvati: klinički pregled, kolposkopiju i PAPA test, uzimanje briseva sa grlića materice, laboratorijske analize, edukaciju i savjetovalište.

Tuzlarije
Prof.dr. Lejla Mešalić


Svakako je važno znati da ukoliko se otkrije na vrijeme, karcinom grlića materice je izlječiva bolest.

Prof. dr. Lejla Mešalić također naglašava da ne treba zanemariti značaj cervicitisa (zapaljenje grlića materice) u nastanku karcinoma grlića.

Pojasnite šta je cervicitis?

- Zapaljenje grlića materice (cervicitis) jedno je od naješćih oboljenja genitalnih organa žene. Njegova frekvenca kreće se od 40-70%, a pri sistematskim pregledima žena bez posebnih subjektivnih tegoba nalazi se gotovo u 60% slučajeva.
Simptomi cervicitisa su obilan vaginalni iscjedak, bolovi u predjelu leđa po tipu lumboisialgije, bolovi u dnu stomaka, bolovi u toku spolnog odnosa.


Kako se liječi?

- Liječenje cervicitisa zahtijeva punu pažnju što nije jednostavno ni lako s obzirom da veliki broj žena boluje od ove bolesti, kao i na tvrdokornost zapaljenskog procesa.
Terapija cervicita i njegovih posljedica predstavlja preventivu patoloških epitela (CIN) i karcinoma grlića materice. Pod uticajem liječenja zavisno od metode, postiže se trajno izlječenje u 92-93% slučajeva u roku od 2-3 mjeseca.


Koja terapija se primjenjuje?

- Savremena ginekologija raspolaže širokim izborom terapeutskih metoda liječenja cervicitisa: medikamentozna terapija, hemijska kaustična sredstva, toplotna koagulacija, kriokauterizacija i kauterizacija laserom.

Kod bolova u krstima, i dnu stomaka, te pri odnosu, uvijek treba pomisliti na hronični cervicitis. Nema zdrave žene bez zdravog grlića, ističe prof.dr. Mešalić, te dodaje da za prevenciju raka grlića nije važno samo uraditi PA-PA test jednom godišnje nego i liječiti i izliječiti hronični cervicitis.

Profesorica naglašava da su u vrijeme epidemije ginekolozi Službe za zdravstvenu zaštitu žena i trudnica JZNU Dom zdravlja Tuzla obavljali svoj redovni posao koji je uključivao antenatalnu zaštitu trudnica, preventivne ginekološke preglede, ultrazvučne preglede poštujući propisane epidemiološke mjere koje su u preporukama Kriznog štaba TK.

S.M.

(tuzlarije.net)               

 Vlada FBiH:
Situacija je dramatična, nije donesena odluka o lockdownu
Novi potres jačine 8.0 kod Novog Zelanda
Novi američki šef diplomacije:
Kina može uzdrmati svijet kakav mi želimo da bude

06.03.2021. u 00:10 Broj citanja: 767
Dogodilo se na današnji danTuzlarijeTuzlarije su na netu od 2001. godine. Gotovo sve što je objavljivano sačuvano je u nekom obliku, stvorene su bogate arhive i tekstova i slika. Podaci iz rubrike "Vijesti iz Tuzle" prikupljaju se u bazi podataka od 2003. godine. Vjerujemo da će mnogim čitaocima biti zanimljivo da pogledaju šta je to u Tuzli bilo aktuelno na današnji dan desetak godina ranije.

OPŠIRNIJE


06.03.2021. u 00:07 Broj citanja: 993
Najnovije vijesti iz svijeta


Tuzlarije

OPŠIRNIJE


05.03.2021. u 18:32 Broj citanja: 1719
Predsjednik IO BPS Tuzla Almir Pirić sa saradnicima pristupio GO PDA Tuzla


Predsjednik GO PDA Tuzla Senad Mehmedinović, generalni sekretar stranke Samir Imamović, i potpredsjednik GO Samir Cipurković, iskazali su svoje zadovoljstvo što su nekadašnji članovi BPS u PDA prepoznali važan i siguran politički faktor

OPŠIRNIJE


05.03.2021. u 17:33
Održan radni sastanak na temu implementacije programa podrške razvoju poduzetništva mladih


U organizaciji Ministasrtva za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona u srijedu 03.03.2021. godine održan je radni sastanak na temu implementacije programa podrške razvoju poduzetništva mladih “IMPAKT inkubator poslovnih ideja” na području Tuzlanskog kantona.

OPŠIRNIJE


05.03.2021. u 17:11 Broj citanja: 606
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


Pravo obilježavanje Međunarodnog dana žena trebalo bi imati veze sa poboljšanjem položaja žene u društvu. Mnoge nisu ni svjesne koliko se nepredovalo na tom planu, teško je zamisliti da žene, ne tako davno, nisu imale ni pravo glasa, a neke ga još nemaju. U mnogim zemljama održavaju se razni protesti, ukazuje se na probleme, a kod nas se decenijama obilježavanje 8. Marta svodi na zabavu.

OPŠIRNIJE


05.03.2021. u 16:20
Poduzeti inicijalni koraci na zaštiti kulturne baštineInterresorna saradnja u sferi kulturnog turizma bila je tema današnjeg sastanka u Ministarstvu kulture, sporta i mladih TK.
„Zaštita kulturne baštine bila je dugo bila zanemarena, što je posljedica nedostatka finansijskih sredstava, ali i zastarjelog i neprimjenjivog normativnog okvira.

OPŠIRNIJEOSTALE VIJESTI
79: EU-SAD: Supendovane carine na četiri mjeseca

: Irak: Papa Frano sastao se sa ajatolahom Al-Sistanijem

: SAD: Pet osoba uhapšeno na skupu podrške Trumpu u New Yorku

: SZO pozivao na odricanje patentnih prava na vakcinu zbog povećanja proizvodnje

: EK: Detalji o Covid pasošu do kraja marta

: Vašington kritikuje Peking zbog nametanja izbornog zakona Hong Kongu

: Somalija: Najmanje 20 osoba poginulo u bomaškom napadu u Mogadishu

: EK: Članice Unije imaju pravo da kupe rusku ili kinesku vakcinu

: Belgija produžila zabranu putovanja do 18. aprila

: U Italiji pooštravanje mjera u tri regiona zbog virusa korona

U Iraku se susreli papa Franjo i šijitski duhovni vođa
U Siriji raketirana rafinerija, najmanje četvero mrtvih
U SAD-u prisilno prizemljen zrakoplov s 95 putnika
U veljači privedeno gotovo 100.000 migranata na američko-meksičkoj granici
Kalifornija popušta mjere, otvorit će Disneyland
WHO: Neki misle da je najgore prošlo. To nije istina
Amerika razmatra da vojnu bazu u Virginiji pretvori u dom za migrantsku djecu
Zloglasnom ukrajinskom oligarhu zabranjen ulaz u SAD
Moskva dodatno popušta korona-mjere. "Situacija se pomalo popravlja"
U Njemačkoj uhićen osumnjičenik za ratni zločin u Petrinji
WHO neće objaviti prve rezultate o podrijetlu pandemije, nisu objasnili zašto
NASA-in rover prvi put vozio površinom Marsa, objavljene fotografije
Nova studija bi mogli pokazati učinkovitost AstraZenece protiv brazilskog soja
Stanje u češkim bolnicama je kritično, dio pacijenata žele poslati u druge zemlje
HTZ: Njemačka proglasila četiri hrvatske županije sigurnima za putovanje
Velika Britanija: Europsko ograničenje izvoza cjepiva ugrožava borbu protiv korone
Papa Franjo u Iraku: Dosta je bilo nasilja, ekstremizma i korupcije
Francuski ministar: Ne treba kupovati ruska i kineska cjepiva dok ih EU ne odobri
Novi Zeland ukida karantenu u najvećem gradu
Kineski parlament odgađa izbore za Hong Kong, pomaknut će ih za iduću godinu
SVAŠTARIJE

U Siriji raketirana rafinerija, najmanje četvero mrtvih

U SAD-u prisilno prizemljen zrakoplov s 95 putnika

Američki militanti danas planirali napad na Kongres, otkazane su sjednice

VIDEO Raketa tvrtke SpaceX lijepo sletjela, a onda eksplodirala

VIDEO Stravičan sudar na jugu Kalifornije, poginulo 15 ljudi

Prvi veliki nastup Trumpa nakon odlaska iz Bijele kuće: Naš pokret tek počinje

Netanyahu optužio Iran za napad na izraelski brod: ˝Udarit ćemo po čitavoj regiji˝

Tulum uz cugu i glazbu: Evo kako su se mladi Zagrepčani zabavljali sinoć

Mjesto najluđe zabave na svijetu danas je centar za cijepljenje

Arhiva: Evo kako su Lana Jurčević i Luka Nižetić izgledali prije 15 godina