TUZLARIJE - VIJESTI

29.03.2021. u 15:19 Broj citanja: 3443
Održana 9. vanredna sjednica Vlade TK
Vlada TK prihvatila Informaciju o epidemiološkoj situaciji

Na danas održanoj vanrednoj sjednici Vlada je prihvatila Informaciju o epidemiološkoj situaciji na području Tuzlanskog kantona i poduzetim aktivnostima Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona, te materijal proslijedila Skupštini Tuzlanskog kantona na dalje razmatranje.
Tuzlarije


Kako se u informaciji navodi, u posljednjih pet mjeseci, najveći broj potvrđenih slučajeva na području našeg kantona registrovan je u mjesecu novembru, 3.279, što čini 32,26%/ od ukupnog broja registrovanih u proteklih pet mjeseci.

Najmanji broj registrovanih slučajeva zabilježen je u februaru 894/10.163, što čini 8,79 %. Također, najveći rast broja potvrđenih slučajeva bio je u novembru mjesecu, epidemiološka kriva je nakon ovog mjeseca imala silaznu putanju, da bi se situacija od 08.03.2021.godine počela usložnjavati, te je broj potvrđenih slučajeva počeo iz dana u dan rasti. Ako posmatramo broj umrlih u istom ovom periodu, najveći broj umrlih registrovan je u decembru 197, što čini 40,20% u odnosu na ukupan broj umrlih u ovih pet mjeseci.
Najmanji broj umrlih registrovan je u mjesecu februaru 43, što čini 13,46%.
Posmatrajući stopu obolijevanja na sedmičnom nivou, možemo zaključiti da je ona najviša bila u trećoj sedmici mjeseca novembra 2020. godine, dok je najniža zabilježena u prvoj sedmici februara.

Prateći sedmičnu stopu obolijevanja u periodu od 01.11.2020.godine do 21.03.2021.godine vidimo da nakon blagog pada u mjesecu februaru, mart donosi novi rast, naročito u trećoj sedmici, kada je zabilježena stopa od 163 oboljela na 100.000 stanovnika. Stopa mortaliteta od COVID-19 za područje Tuzlanskog kantona, za analizirani period, iznosila je 110,10/100.000 stanovnika. Najviša je zabilježena u drugoj sedmici mjeseca decembra 11,2/100.000 stanovnika.
Imajući u vidu sadržaj ove Informacije, Vlada je danas donije Zaključak kojim je u oblasti finansija zatraženo od Vlade Federacije BiH da se iz sredstava Budžeta Federacije BiH koja su predviđena kao transfer za kantone (ukupno cca.200 miliona KM), Tuzlanskom kantonu, kao najmnogoljudnijem kantonu u Federaciji BiH doznače sredstva u visini od 40 do 50 miliona KM, a u cilju prevazilaženja posljedica covid infekcije. Također je zatraženo od Vlade Federacije BiH i nadležnih federalnih ministarstava, kao i Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja TK da hitno, u okviru svojih nadležnosti, izvrše odgovarajuće analize i poduzmu potrebne aktivnosti na obustavi rasta cijena osnovnih životnih namirnica, lijekova i goriva.

Od Ministarstva finansija Tuzlanskog kantona je zatraženo da koordinira i u saradnji sa svim budžetskim korisnicima u roku od 15 dana, izvrši analizu Budžeta Tuzlanskog kantona za 202l. godinu, u smislu postojanja osnova za mogući rebalans Budžeta putem eventualnih preraspodjela sredstava sa odgovarajućih budžetskih pozicija i obezbjeđenja dijela sredstava koja bi se, zajedno sa sredstvima transfera doznačenih od strane viših nivoa vlasti, za slučaj potrebe, pokušala iskoristiti za prevazilaženje negativnih posljedica uzrokovanih pandemijom COVID-19, u smislu obezbjeđenja neophodne pomoći zdravstvenim ustanovama, pomoći privrednim subjektima i ostalom stanovništvu u slučaju nametnutih strožih mjera Kriznog štaba Ministarstva zdravstva i Vlade Tuzlanskog kantona u odgovoru na pandemiju covid-19.

Od Zavoda zdravstvenog osiguranja Vlada je danas zatražila da sačini i u roku od 3 dana putem Ministarstva zdravstva dostavi Vladi Tuzlanskog kantona odgovarajuću informaciju o trenutnim neiskorištenim ili oročenim sredstvima (takozvanim zarobljenim sredstvima) kod svih javnih zdravstvenih ustanova na području Tuzlanskog kantona, zavoda i drugih javnih zdravstvenih institucija na području Tuzlanskog kantona, sa prijedlogom mogućih aktivnosti u cilju njihovog deblokiranja i uključivanja u potrebne aktivnosti borbe protiv pandemije.
U oblasti zapošljavanja u zdravstvenom sektoru Vlada je od Vlade FBiH i Zavoda za zapošljavanje FBiH zatražila da u narednim planiranim programima za sufinansiranje zapošljavanja putem kantonalnih službi za zapošljavanje obezbijede odgovarajuća sredstava za zapošljavanje ljekara u javnim zdravstvenim ustanovama na način kako je u ranijim programima bilo predviđeno za sufinansiranje zapošljavanja u privrednim subjektima i kod drugih poslodavaca na području Federacije BiH. Od Ministarstva zdravstva TK, Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak TK, JU Službe za zapošljavanje i Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona je zatraženo da u roku od 5 dana sagledaju finansijske i druge mogućnost za radno angažovanje medicinskog kadra i neophodnog nemedicinskog osoblja sa evidencije Službe za zapošljavanje Tuzlanskog kantona, a u cilju rasterećenja trenutno zaposlenih medicinskih radnika u javnim zdravstvenim ustanovama na području Tuzlanskog kantona, i pružanja adekvatne i neophodne zdravstvene usluge građanima, a sve prema iskazanim potrebama za kadrovima i osobljem od strane javnih zdravstvenih ustanova na području Tuzlanskog kantona.

U oblasti organizacije zdravstvene zaštite Vlada je danas od Kantonalnog ministarstva zdravstva, Kriznog štaba Ministarstva zdravstva, Zavoda za javno zdravstvo i drugih nadležnih institucija zatražila da u roku od 10 dana, za slučaj potrebe, sagledaju mogućnost formiranja izolatorija za smještaj pozitivnih covid pacijenata sa lakšom i srednje teškom kliničkom slikom koji ne zahtijevaju intenzivnu njegu, kao i mogućnosti da se u borbu protiv covid pandemije za smještaj pozitivnih covid pacijenata uključe svi bolnički zdravstveni kapaciteti na području Tuzlanskog kantona uključujući i privatne zdravstvene ustanove bolničkog tipa.

Kada je u pitanju vakcinisanje, odnosno masovna imunizacija, Vlada je danas od Vlade Fedracije BiH i drugih nadležnih Federalnih organa i institucija zatražila da što hitnije provode potrebne aktivnosti i postupke za nabavku odgovarajućih vakcina, radi omogućavanja masovnijeg vakcinisanja stanovništva u Federaciji BiH u okviru borbe na suzbijanju epidemije covid-19.

U pogledu mjera za suzbijanje širenja pandemije, danas je od Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, Ministarstva zdravstva FBiH i Kriznog štaba MZ Federacije BiH zatraženo da u saradnji sa kantonalnim resomim ministarstvima i kriznim štabovima donesu jedinstvene mjere koje bi se primjenjivale na prostoru cijele Federacije Bosne i Hercegovine, a u cilju jedinstvenog upravljanja krizom i cjelovitog suzbijanja širenja pandemije covid-19. Od Ministarstva zdravstva TK, Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak TK i Kantonalne uprave civilne zaštite da u saradnji sa Crvenim krstom/križem Tuzlanskog kantona u roku od 7 dana sagledaju mogućnost formiranja odgovarajućih timova i volontera za pružanje potrebne pomoći i podrške starijim i ugroženim kategorijama građana, koji nemaju ili objektivno nisu u mogućnosti tu pomoć dobiti od članova svoje porodice.

(tuzlarije.net - Odjeljene za informisanje TK)               













20.04.2024. Broj citanja: 110
Ovo je čovjek koji se zapalio pred sudnicom gdje traje suđenje Trumpu. Umro je




19.04.2024. Broj citanja: 3559
Srpski medij: Brat osumnjičenog za ubojstvo Danke nije umro prirodnom smrću




19.04.2024. Broj citanja: 286
Francuska naredila trgovcima označavanje proizvoda kojima su smanjili pakiranje




19.04.2024. Broj citanja: 154
Iranski mediji umanjuju značenje izraelskog napada. ˝Eksplozije su bile kao petarde˝




19.04.2024. Broj citanja: 568
Netanyahu njemačkoj ministrici pokazao fotografije punih tržnica u Gazi, naljutila se




19.04.2024. Broj citanja: 135
Tri Rusa padobranima skočila iz stratosfere na Sjeverni pol, pogledajte snimku




19.04.2024. Broj citanja: 230
Što se stvarno događa u sukobu Izraela i Irana? Predstava kojom se skriva ono važno




19.04.2024. Broj citanja: 67
Počeli izbori u Indiji. Trajat će više od mjesec dana




19.04.2024. Broj citanja: 349
Izrael napao Iran. Sastaju se čelnici G7, stižu reakcije Irana




18.04.2024. Broj citanja: 1914
Putnik (33) preminuo na letu Ryanaira iznad Italije, s njim bila i trudna supruga
















OSTALE VIJESTI
SAD spriječio ulazak Palestine u UN. Palestinski predsjednik: Guraju nas prema kaosu
Erdogan se sastao s vođom Hamasa i pozvao Palestince na jedinstvo protiv Izraela
Izrael srušio projektile izvan atmosfere. Je li to početak rata u svemiru?
VIDEO Rusi u ratu su ostali bez 100 borbenih zrakoplova, kažu britanski obavještajci
Veliki ukrajinski napad dronovima na Rusiju. Pogođeno skladište goriva i trafostanice
Ovo je Indijac koji je poginuo u Ukrajini boreći se za Putina. Priča je jeziva
Vođa Hamasa stigao u Istanbul, sastat će se s Erdoganom
Rusija će otvoriti centar za proizvodnju dronova
Bivša manekenka pokušala izliječiti rak sokovima. Umalo je umrla
Šire se snimke: "Ukrajinci sinoć napali Rusiju s 50 dronova"
Amerika blizu povijesne odluke o Ukrajini. Ovo bi moglo promijeniti tijek rata
Ukrajinci dronom napali Ruse, ubijen ruski ratni reporter
Sjeverna Koreja testirala "superveliku" bojevu glavu krstareće rakete
Njemački ratni brod štitio trgovačke brodove od napada Huta u Crvenom moru
Otkrivena golema crna rupa u našoj galaksiji, neočekivano je blizu Zemlje
Ovo je čovjek koji se zapalio pred sudnicom gdje traje suđenje Trumpu. Umro je
Eksplozija u bazi proiranske milicije u Iraku, spominje se zračni napad. Jedan mrtav
SAD povlači vojsku iz Nigera
SAD uveo sankcije suradniku izraelskog ministra
Sjeverna Koreja testirala bojeve glave krstarećeg projektila







SVASTARIJE

Ovo je čovjek koji se zapalio pred sudnicom gdje traje suđenje Trumpu. Umro je

Srpski medij: Brat osumnjičenog za ubojstvo Danke nije umro prirodnom smrću

Francuska naredila trgovcima označavanje proizvoda kojima su smanjili pakiranje

Iranski mediji umanjuju značenje izraelskog napada. ˝Eksplozije su bile kao petarde˝

Netanyahu njemačkoj ministrici pokazao fotografije punih tržnica u Gazi, naljutila se

Tri Rusa padobranima skočila iz stratosfere na Sjeverni pol, pogledajte snimku

Što se stvarno događa u sukobu Izraela i Irana? Predstava kojom se skriva ono važno

Počeli izbori u Indiji. Trajat će više od mjesec dana

Izrael napao Iran. Sastaju se čelnici G7, stižu reakcije Irana

Putnik (33) preminuo na letu Ryanaira iznad Italije, s njim bila i trudna supruga





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi