TUZLARIJE - VIJESTI

22.04.2006. Broj citanja: 3212
Tragom odluke Kantonalnog tužilaštva o rudarskoj nesreći u Dobrnji
Neko je ipak kriv ali to nisu poginuli rudari


Naglašavanjem da je nakon opsežne istrage Tužilaštvo procijenilo da nema dokaza da su tri lica, koja su bila osumnjičena, svojim činjenjem ili nečinjenjem direktno odgovorna za nastanak nesreće u rudniku, glavni kantonalni tužilac je, namjerno ili ne, ostavio otvorenom mogućnost za razmišljanje da je za nesreću kriv neko drugi. Međutim, sudeći po nastojanju predstavnika Tužilaštva da javnosti objasni kako je uzrok nesreće u nepropisnom miniranju i stavi nesreću u kontekst prethodnog štrajka, čini se da je Tužilaštvo stavilo konačnu tačku na slučaj "Dobrnja".

Ostaje pomalo gorak osjećaj da ispade tako da su za nesreću krivi oni kojih više nema, sami rudari, jer su prije nesreće bili u štrajku pa rudnik nije bio u normalnom režimu rada i jer su na kraju krajeva, neki od njih na svoju ruku, bez dozvole, izvršili presjecanje čelične podgrade pomoću eksploziva i time izazvali eksploziju ugljene prašine i nesreću koja je odnjela i njihove i živote komorata.

O strahoti eksplozije najviše govori činjenica da su od nje stradali svi rudari u dvije jame koje jesu međusobno povezane transportnim hodnikom ali su ipak dvije jame.

Postavlja se pitanje da li su rudari koji su vršili presjecanje okvira pomoću eksploziva uopšte bili svjesni rizika tog posla i do kakve strašne eksplozije može da dođe? Odgovor je jednostavan. NISU!

Tuzlarije


Nisu jer im niko nije ni rekao da je prašina u njihovom rudniku postala tako opasna. Niko iz rudničkog rukovodstva im to nije ni mogao reći jer zvanično, do trenutka nesreće, ugljena prašina u tom rudniku nije ni bila kategorisana kao opasna ugljena prašina.

Tako dolazimo do jako važnog detalja, možda i najvažnijeg za ovu nesreću. Manje je poznato da se osim po metanu rudničke jame kategorišu i po prisustvu opasne ugljene prašine. Iako je svaka ugljena prašina u određenim uslovima eksplozivna, kod nekih je te uslove gotovo nemoguće postići ni u nenormalnoj situaciji pa se smatraju neopasnim, a one kod kojih je moguće stvoriti uslove za eksploziju smatraju se opasnim.

Razlika u režimu rada i mjerama sigurnosti između jama koje sadrže opasnu ugljenu prašinu i onih koje je ne sadrže može se uporediti sa razlikom između metanskih i nemetanskih jama. Drugačija oprema, drugačiji eksploziv, mjere sigurnosti, drugačiji odnos prema opasnosti.

Zamislite sada situaciju u kojoj rudari potpuno svjesni prisustva metana vrše zabranjeni posao koji može uzrokovati eksploziju. Većina bi komentarisala da je to čisto samoubistvo.
Potpuno ista situacija je i sa opasnom prašinom, još i gora. Za metan treba imati metanometar da se utvrdi njegovo prisustvo, instrument može zatajiti, pogriješiti ... a prašina se vidi golim okom.

Zato i jeste ogromna vjerovatnoća da su rudari koristili eksploziv za presjecanje čeličnog okvira jer nisu bili ni svjesni do kakve eksplozije može da dođe. Tako opet dolazimo do važnosti kategorizacije jame po prisustvu opasne ugljene prašine.

Notorna činjenica je da je jama I krovni sloj, nemetanska jama, imala opasnu ugljenu prašinu samim tim što je ona eksplodirala, a da je jama radila u režimu kao da je jama koja nema opasnu prašinu. Zašto? Kako je to moguće?

Na to pitanje Tužilaštvo nije dalo odgovor niti je to pitanje izgleda bilo predmet vještačenja. A trebalo je. Jer da je u nemetanskoj jami eksplodirao metan i laici bi se pitali zašto ta jama nije bila proglašena metanskom? Kako je do toga došlo, je li neko pogriješio ili se priroda poigrala sa stručnjacima?

Isto pitanje je trebalo postaviti i u slučaju prašine i odgovoriti na njega, pa onda otvoriti i druga pitanja, ko i kako vrši kategorizaciju, zašto kategorizacija nije izvršena?

Poznate činjenice su sljedeće. U trenutku nesreće jama nije bila kategorisana, a trebala je da bude. U to vrijeme kategorizaciju je vršio takozvani Rudarski organ (baš tako se zove) pri tadašnjem Republičkom sekretarijatu energetike, industrije i rudarstva. Propisi su nalagali da Rudarski organ kategorizaciju vrši na osnovu rezultata ispitivanja ugljene prašine.

Tužilaštvo možda zna ali jučer nije prezentiralo podatke da li je ispitivanje prašine izvršeno, ko ga je vršio, kakvi su rezultati, da li su ti rezultati bili predmetom razmatranja Rudarskog organa, ako jesu kako ih je ocijenio, šta je odlučio?

Bez odgovora na ova pitanja moguće je špekulisati ali je jedno sigurno. Poginuli rudari, pa ni onaj koji je koristio eksploziv za presjecanje čelične podgrade ... NISU KRIVI za svoju smrt jer nisu ni znali sa kakvom opasnom prašinom imaju posla!

Krivi su struka i stručnjaci jer su oni trebali ustanoviti kakva je prašina u Dobrnji. Bilo oni koji su ispitivali ili oni koji su donosili odluke na osnovu rezultata ispitivanja ugljene prašine. Običan rudar nije mogao znati koliko je prašina u njegovom rudniku postala opasna dok mu to stručnjaci na kažu. A struka i stručnjaci to nisu rekli, rekla je sama nesreća.

Nije teško shvatiti ni zašto je struka zakazala? Ko imalo poznaje ondašnje prilike shvata da je struka ustuknula pred teškom ekonomskom situacijom rudnika pa je kalkulisala sa kategorizacijom. I to se može razumjeti ali samo do određene granice, jer i u takvoj situaciji ima linija ispod koje se ne smije. Linija života i smrti.

Nesreću niko nije namjerno htio ni želio. Zato nije toliko ni bitno da li bi se tragom navedenog razmišljanja došlo do konkretnih imena i prezimena koliko je važno da se na kraju zna da niko od 180 poginulih rudara nije kriv za nesreću koja ih je zadesila, oni nisu znali kakvu opasnu prašinu imaju u svom rudniku..

Tuzlarije


Nesreća se dogodila u novoj jami "Istok" a ti isti rudari su godinama kopali ugalj u zapadnom krilu. Tamo je ugljene prašine bilo u ogromnim količinama, smetala je svima ali se šneferalo i nikada nije eksplodirala. Za novu jamu se pričalo da je "čista ko apoteka", a prašina je ipak eksplodirala iako ju je količinski bilo neuporedivo manje. Kako su poginuli rudari mogli da znaju da se nešto s prašinom desilo, da je postala opasna, ako im stručnjaci to ne kažu? Nisu im rekli!

V.K.

(tuzlarije.net)               
OSTALE VIJESTI
Tijelo uočili strani turisti: U Neretvi na području Počitelja pronađeno tijelo ženske osobe

Svečana inauguracija predstavništva 25. septembra u Sarajevu: \'Pojas i put\' dovodi veliki COSCO u BiH

Dolazi zahlađenje: U ponedjeljak kiša, a u srijedu jutarnje temperature i do -1

Eksplodirala bomba postavljena kraj puta: Najmanje osmero djece poginulo u eksploziji u Afganistanu

Nepoznati napadači pucali na vojnu paradu u gradu Ašvazu: U napadu tokom parade u Iranu ubijeno najmanje 9 vojnika

Predsjednik Palestine s Macronom u Parizu: Abbas: Spremni smo na pregovore s Izraelom

Mehanizam iz Londona 1876. donijela dva sarajevska trgovca: Sarajevska Sahat-kula jedina na svijetu pokazuje lunarno vrijeme

VIDEO: Prijavljeno više od 300 filmova iz 30 zemalja: U Sarajevu otvoren festival dokumentarnog filma AJB DOC

Naslov prvaka brane atletičari Zenice i atletičarke Borca: Ekipnim prvenstvom u Zenici završava se atletska sezona u BiH

U brodolomu u Tanzaniji 151 osoba mrtva
Napadnuta vojna parada u Iranu, više mrtvih
Porođaj u Afganistanu je opasniji od rata. Ovo je priča o "tvornici beba"
Papa počinje posjet baltičkim zemljama
UN usvojio rezoluciju za jačanje učinkovitosti Plavih kaciga
Drugi čovjek američkog pravosuđa tvrdi da nije razgovarao o uklanjanju Trumpa
Uznemirujuća snimka: Otac i sin u SAD-u ubili susjeda zbog svađe oko madraca
Tusk kaže da je dogovor oko Brexita s Britanijom još uvijek moguć
Američki državni tajnik se nada skorom novom summitu Trump-Kim
Njemačka najavila gradnju novih 100.000 socijalnih stanova
Trump optužuje ekstremnu ljevicu da napada njegovog kandidata za Vrhovni sud
Alkohol godišnje ubije tri milijuna ljudi
Strašna tragedija: Najmanje 136 mrtvih u prevrtanju tanzanijskog trajekta
Kinezi nizom mjera žele ojačati domaću proizvodnju
Ryanair pod istragom zbog naplaćivanja ručne prtljage
U Italiji su desničari na vrhu, a oporba je na rekordnom dnu
Strava u New Yorku: Odgajateljica nožem izbola djecu u vrtiću
Kina blokirala najpopularniji svjetski servis za prijenos videoigara
Nova dvojica čileanskih svećenika odstupila zbog seksualnog skandala
Moskva i Peking osuđuju američke sankcije protiv Rusije
Peugeot traži od francuske vlade da uvede poticaje za hibridna vozila
Među ljudima koji nose leće u Engleskoj se širi rijetka i opasna bolest
Američki grad i dalje odsječen od svijeta, tjedan dana nakon uragana Florence
Britanski mediji: EU ponizio May, plan za Brexit propao
Curica u Indiji silovana crijevom za vodu, majka traži smrtnu kaznu
Amerikanac ubio crnca mačem, kaže da je vježbao za teroristički napad
Ekstremni desničari u Njemačkoj druga stranka po popularnosti
Objavljena snimka australskog manijaka koji gazi ptice i urla: "Ovo je odlično!"
Tragedija u Tanzaniji: Najmanje 86 ljudi poginulo u prevrtanju broda
Što se to događa s Teslom? Direktori masovno napuštaju kompaniju
Kina uvodi zastrašujući nadzor nad ljudima, životi će ovisiti o bodovima
Pucnjava u Americi: Petero ranjenih, među njima i osmogodišnjakinja
Umro vijetnamski predsjednik Tran Dai Quang
Meksički predsjednik čekao tri sata s ostalim putnicima u avionu
Prošlo je pola stoljeća od jedne od najvećih arheoloških operacija u povijesti
Švicarci u nedjelju izlaze na tri referenduma
Žena koja optužuje Trumpova kandidata za vrhovni sud spremna svjedočiti
Amerika zaprijetila svim zemljama koje bi započele informatički rat protiv njih
Trumpov bivši odvjetnik surađuje s posebnim tužiteljem u vezi s ruskom istragom
Tisuće prosvjednika u Gvatemali traže ostavku predsjednika zbog korupcije
Katolička crkva u Americi želi vratiti ugled nakon seksualnog zlostavljanja
Hoće li se Britanija i Španjolska napokon dogovoriti oko Gibraltara?
Potonuo trajekt na jezeru Victoria u Tanzaniji: 40 mrtvih, stotine nestalih
Trump stavio kinesku tvrtku na crnu listu zbog kupnje ruskog oružja
Ukrajinska regija želi zabraniti pjesme, filmove i knjige na ruskom
Najmanje četvero mrtvih u pucnjavi kod Baltimorea, umrla i napadačica
Amazon planira otvoriti 3000 trgovina bez prodavača
Vatikan privremeno suspendirao biskupa osumnjičenog za silovanje redovnice
Glavni azijski kardinal kaže da su pregovori Vatikana i Kine nevjerojatna izdaja
Kineski div neće ispuniti obećanje o milijun radnih mjesta u SAD-u zbog Trumpa
SAD: Svakodnevno vršimo pritisak na njemačke tvrtke da napuste Iran
Bivši papa oštro kritizirao njemačkog kardinala
Turska u velikim problemima: Čeka je upola slabiji rast, ogromna inflacija...
Sud traži psihijatrijsko vještačenje Marine Le Pen: "Opasna je za javnost"
U Engleskoj uhićena dvojica tinejdžera, planirali su terorističke napade
300.000 Francuza stalo uz vozača autobusa koji je ošamario tinejdžera
Milijuni šijita slave Ašuru, blagdan unuka proroka Muhameda
Predsjednik Južne Koreje: Kim Jong-un se želi opet sastati s Trumpom
Oluja opustošila Irsku i Veliku Britaniju, vjetar bacio kamp-prikolicu s litice
Putin pucao iz novog snajpera, pogledajte snimku
Dolazi nam val ledenog arktičkog zraka, temperature će drastično pasti
SVAŠTARIJE

Uznemirujuća snimka: Susjed u SAD-u ubio susjeda zbog svađe oko madraca

Turska u velikim problemima: Čeka je upola slabiji rast, ogromna inflacija...

U prevrtanju trajekta u Tanzaniji stotine nestalih

Milijuni šijita slave Ašuru, blagdan unuka proroka Muhameda

Pucnjava u SAD-u, ima žrtava

Putnici u avionu krvarili iz ušiju zbog greške indijskog pilota

Cher se raspričala o seksu sa slavnim glumcem: "On je u mojih top 5 najboljih"

Jedna od najplaćenijih glumica svijeta misteriozno nestala

Sigurnosne provjere na aerodromima nisu samo naporne nego i opasne za zdravlje

Nakon što je Daniel Craig otjerao prošlog, pronađen novi redatelj Jamesa Bonda