TUZLARIJE - VIJESTI

09.11.2007.
Načelnik Općine Tuzla povodom podizanja optužnice protiv Ilije Jurišića
Pismo predsjedavajućem Predsjedništva BiH Željku Komšiću


Informacija koja je danas došla iz Beograda, da je nakon punih šest mjeseci istrage srbijansko Tužilaštvo za ratne zločine podiglo optužnicu protiv Ilije Jurišića, podstakla je načelnika Općine Tuzla, Jasmina Imamovića, da se pismom obrati Željku Komšiću, predsjedavajućem Predsjedništva BiH. Navedeno pismo u nastavku prenosimo u cijelosti.

Bosna i Hercegovina
Federacija Bosne i Hercegovine
Tuzlanski kanton
OPĆINA TUZLA
OPĆINSKI NAČELNIK
Broj:02-05/2007-02-11
Tuzla, 09.11.2007. godine

PREDSJEDAVAJUĆEM PREDSJEDNIŠTVA
BOSNE I HERCEGOVINE

gospodinu Željku Komšiću

Poštovani.

Danas sam iz medija saznao da je podignuta optužnica protiv našeg sugrađanina Ilije Jurišića. Ovo je slučaj bez presedana, jer se u Tužilaštvu BiH po zamolnici Okružnog suda u Beogradu saslušavaju kao svjedoci državljani Bosne i Hercegovine, a u tzv. predmetu Tuzlanska kolona. Poštovani, smatramo takav čin nedopustivim iz slijedećih razloga:

1.Istraga protiv Ilije Jurišića nije okončana. Naime, odredbom člana 257. Zakonika o krivičnom postupku Republike Srbije („Sl.list SRJ“, broj 70/2001, 68/2002 i „Sl.glasnik SRS“, broj 58/2004), propisano je da: “istražni sudija završava istragu, kad nađe da je stanje stvari dovoljno razjašnjeno“, te da „po završenoj istrazi istražni sudija dostavlja spise javnom tužiocu, koji je dužan u roku od 15 dana da stavi predlog ili da se istraga dopuni ili da podigne optužnicu ili da da izjavu da odustaje od gonjenja.“

U konkretnom slučaju, istraga je u toku. Kao što je već istaknuto po zamolnici iz Beograda, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine saslušava pozvane svjedoke, njih 15-tak u predmetu Ilija Jurišić i drugi.

Dakle, krivični spis tzv.Tuzlanske kolone je još uvijek u Okružnom sudu u Beogradu, kod istražnog sudije Milana Dilparića, a ne kod tužioca. ZATO NIJE JASNO, NA TEMELJU ČEGA VLADIMIR VUKČEVIĆ TVRDI DA IMA DOVOLJNO DOKAZA ZA PODIZANJE OPTUŽNICE PROTIV ILIJE JURIŠIĆA, KADA NEMA U POSJEDU SPIS SA PROVEDENIM ISTRAŽNIM RADNJAMA, KOJE ĆE UKAZIVATI DA JE STANJE STVARI DOVOLJNO RAZJAŠNJENO BILO ZA PODIZANJE OPTUŽNICE ILI ZA ODUSTANAK OD GONJENJA.

Zbog svega navedenog, osnovano se može sumnjati da je optužnica unaprijed pripremljena, te da je gospodin Ilija Jurišić unaprijed osuđen. Na ovo ukazuju i raniji postupci Srbijanskih vlasti, a o čemu je BH javnost ranije upoznata. OVDJE SE RADI O POSTUPKU TUŽIOCA BEZ PRESEDANA, KOJIM SE ČAK I MINIMALIZIRA ULOGA SUDA U KONKRETNOM SLUČAJU ISTRAŽNOG SUDIJE U KRIVIČNOM POSTUPKU, JER TUŽILAC SAM I MIMO ZAKONSKIH OVLAŠTENJA PREUZIMA ISTRAGU U SVOJE RUKE.

2.Srbijanski organi vlasti nisu još u meritumu odlučile o zahtjevu Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine za izručenje Ilije Jurišića i ustupanje tzv. predmeta Tuzlanska kolona pravosuđu Bosne i Hercegovine, a što je predhodno pitanje za podizanje optužnice i vođenje postupka protiv Ilije Jurišića na teritoriji Srbije, jer se protiv iste osobe, za isti događaj ne mogu voditi uporedo dva krivična postupka, a što je svpjim rješenjem potvrdio i Vrhovni sud Srbije.

Naime, Vrhovni sud Republike Srbije je rješenjem broj KŽ.P.RZ.29/07 od 09.10.2007. godine, a po žalbi branioca gospodina Ilije Jurišića, ukinuo prvostepeno rješenje Okružnog suda u Beogradu, Veća za ratne zločine pod brojem Kri.V 275/06 – KV.B 67/07 od 24.09.2007. godine i predmet vratio prvostepenom organu na odlučivanje. Vrhovni sud Srbije je u obrazloženju svog rješenja broj i datum gornji na drugoj stranici dao obavezujuće upute, a to je da će prvostepeni Sud prilikom ponovnog imati u vidu, da je riječ o krivičnom djelu počinjenom, na teritoriji Bosne i Hercegovine, a da se odredbe člana 536 Zakonika o krivičnom postupku Republike Srbije odnose na krivična djela počinjena na teritoriji Srbije, kada je učinilac stranac, koji ima prebivalište izvan Srbije. U obrazloženju rješenja Vrhovnog suda Srbije, navedeno je i to da će prilikom ponovnog odlučivanja prvostepeni organ imati u vidu, da je u molbi Ministarstva pravde naznačeno da se radi o tzv. predmetu „Tuzlanska kolona“ u vezi sa kojim se u Bosni i Hercegovini vodi krivični postupak protiv okrivljenog Jurišića, te da iz Naredbe Tužilaštva Bosne i Hercegovine broj Ktrz.157/07 od 14.05.2007. godine, proizilazi da je protiv okrivljenog pokrenuta istraga zbog sumnje da je izvršio krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz člana 175. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine i krivično djelo ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika iz člana 174. istog Zakona, a sve u vezi sa krivičnim djelima za koje je prvostepeni sud (Okružni sud u Beogradu) donio posebnu odluku po molbi za izdavanje stranca, te i da se u predmetnoj krivičnoj stvari sprovodi istraga za krivično djelo iz člana 148. stav 2, a u vezi sa stavom 1. KZJ, ali u vezi sa istim događajem na koje se odnose djela iz Naredbe Tužilaštva za ratne zločine Bosne i Hercegovine.

3.Srbija je dužna da u predemtu tzv. Tuzlanske kolone, a imajući u vidu činjenicu da se u BiH i Srbiji za isti događaj vode krivični postupci protiv državljanina BiH Ilije Jurišića, provedesti proceduru propisanom 30.Evropske konvencije o prenošenju nadležnosti u krivičnim predmetima. TO PODRAZUMIJEVA, DA SE PRIJE PODIZANJA OPTUŽNICE ODLUČI O ZAHTJEVU ZA USTUPANJE PREDMETA BOSNI I HERCEGOVINI.

Članom 30. Evropske kovencije o prenosu nadležnosti u krivičnim predmetima propisano slijedeće: „Svaka država ugovornica koja, prije ili u toku krivičnog postupka za krivično djelo koje se ne smatra krivičnim djelom političke, ni čisto vojne prirode, dođe do saznanja da se postupak koji predstoji u drugoj državi odnosi na isto krivično djelo protiv istog lica, razmotrit će da li može odustali ili obustaviti sopstveni postupak, ili ga prenijeti na drugu državu.“

Poštovani predsjedavajući Predsjedništva, molimo vas da ovo pismo analiziraju vaši saradnici i da ukoliko je to u Vašim ingrencijama pokušate pomoći nevinom čovjeku, prema kojem se krše ljudska prava zagarantirana Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, a to je pravo na pravičan postupak.

OPĆINSKI NAČELNIK

Jasmin Imamović


(tuzlarije.net)               










OSTALE VIJESTI
Putovnice vojno sposobnim muškarcima izdavat će se samo u Ukrajini
Fico gasi slovačku televiziju i pretvara je u novu
Biden prijeti zabranom TikToka. I dalje ga koristi
Biden je potajno poslao Ukrajini moćne projektile. Već su izveli žestok udar na Ruse
VIDEO Snimke kamere marinca otkrivaju potpuno drugačiju priču o masakru u Kabul
Ide li Plenković u Bruxelles? Sunčana Glavak: Neće on nigdje
Brat osumnjičenog za ubojstvo Danke ubijen u zatvoru. MUP lagao odvjetniku da je živ
Grčki Vrhovni sud zabranio desničarima ulazak u izbornu utrku za EP
Biden potpisao pomoć Ukrajini
Muškarac oteo djevojčicu (9) u centru Londona pa je seksualno zlostavljao
Iran osudio repera na smrt zbog potpore prosvjedima
Izrael pojačao napade, Palestinci ponovo bježe iz svojih domova na sjeveru Gaze
FOTO Stigle nove ratne karte, proboj Rusa na istoku. "Pandorina kutija je otvorena"
Njemačka i Velika Britanija najavile jaču vojnu suradnju
Cijene nafte skliznule prema 88 dolara
Dmitro Kuleba nakon što je američki Senat podržao ogroman paket pomoći: Aleluja!
Ekstremne vrućine na Filipinima
Picula: Milanović je ostao u zoni komfora, SDP-ovci su išli na rizik
Nova sramota Vučićeve delegacije u New Yorku. "To je UN, a ne Pink ili Happy"
Majka osumnjičenog za ubojstvo Danke: Nisam vidjela tijelo sina







SVASTARIJE

FOTO Stigle nove ratne karte, proboj Rusa na istoku. ˝˝Pandorina kutija je otvorena˝

Srušen svjetski rekord u skijaškim skokovima. Pogledajte let od 291 metra

Ekstremne vrućine na Filipinima. ˝Ne može se disati˝

U Japanu sletio avion s 200 ljudi, nakon slijetanja se počeo dimiti

Turska i zemlje u Perzijskom zaljevu pripremaju teren za ˝Put razvoja˝

VIDEO Odbjegli vojni konji jurili centrom Londona. Jedan kao da je prekriven krvlju

U BiH uhapšena mreža krijumčara. Vozili migrante u Hrvatsku, zaradili 3 milijuna eura

Ovo je najopasnija staza na svijetu. Ne preporučuje se starijima od 55 godina

Amnesty: Ljudska prava u opadanju, EU zemlje imaju dvostruke standarde

Čovjek viđen u blizini kuće ubijene britanske voditeljice izgleda kao srpski ubojica?





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi