TUZLARIJE - VIJESTI

09.11.2007.
Reakcije iz Tuzle nakon podizanja optužnice protiv Ilije Jurišića
Piše: Maja Nikolić

Nakon što je Tužiteljstvo za ratne zločine Srbije podiglo u petak optužnicu protiv Ilije Jurišića (64) iz Tuzle, koga tereti da je naredio otvaranje vatre na kolonu
vojnika JNA, koja se 15. maja 1992. godine povlačila iz Tuzle, stižu i prve reakcije iz Tuzle. Sinan Alić, predsjednik Fondacije Istina pravda pomirenje iz Tuzle kaže da mu nije jasno kako je optužnica mogla biti podignuta u vrijeme kada istraga nije niti završena i u vrijeme kada je Milan Dilparić, istražni sudija saslušavao svjedoke u Sarajevu u slučaju Tuzlanska kolona.


„Mi smo svašta i očekivali i to svašta se i dogodilo. Puno je politike. Čak smo dobili neke informacije da ovo saslušanje svjedoka u Sarajevu samo jedna vrsta igre i da je u Beogradu već sve završeno. Sve su opcije u igri.“ kazao je Sinan Alić, predsjednik Fondacije Istina, pravda i pomirenje iz Tuzle koja se i bavi prikupljanjem dokaza u slučaju Tuzlanska kolona. Kako se navodi u saopštenju iz Srbijanskog tužiteljstva za ratne zločine optužnica protiv Jurišića podignuta je za kazneno djelo upotreba nedozvoljenih sredstava borbe prilikom tog napada. Nikola Slavuljica, jedan od svjedoka u slučaju Tuzlanska kolona kazao je da je u ovom slučaju mnogo nelogičnosti i iracionalnosti. „ Sve ovo što se događa je jedna aktivnost koja nosi karakteristike iracionalnog, jer nema nikakvih argumenata. Objektivno je nemoguće da naše izjave koje smo mi dali u tužiteljstvu BiH za jedan ili dva dana izanalizirati i elemente iz tih izjava uzeti u predmetu Ilije Jurišića. Evidentno je da se u ovom procesu događaju mnoge stvari mimo logike i mimo razuma.“ kazao je Slavuljica.

Kako stoji u optužnici Jurišić je, kao visoki starješina Službe državne sigurnosti u Tuzli, izdao narebu za otvaranje vatre na kolonu 92. motorizirane brigade JNA, kada je poginulo najmanje 92 vojnika, ranjeno najmanje 33 i uništen veći broj vojnih i sanitetskih vozila. U optužnici se navodi da su na osnovu te naredbe, raspoređeni snajperisti u obližnjim zgradama prvo pucali i ubijali vozače vojnih vozila i tako zaustavljali vozila i njima blokirali dalji prolaz odobrenim pravcem izmještanja. Prema navodima optužnice, snajperisti su potom pucali i ubijali vojnike u vozilima koji nisu bili spremni na borbu i pružanje otpora.
„Kada su vojnici JNA počeli da iskaču iz vozila, na njih je otvarana vatra, a identičan tok napada bio je i na vidno obilježena sanitetska vojna vozila“ , navodi se u optužnici. Tragom ove rečenice u optužnici pitali smo Seada Avdića, glavnog pregovarača s JNA 15. maja 1992. godine kako doživljava sve ovo oko Tuzlanske kolone čiji je bio učesnik. „Mnoštvo je dokaza jedino koji idu u suprot toj tvrdnji. Upitno je uopšte o kakvim argumentima oni govore i kakvi su uopšte dokazi mogli poslužiti Srbijanskom Tužiteljstvu da se podigne optužnica protiv Ilije Jurišića. Mogu jedino tvrditi da niz svjedoka koji su pozvani u Tužiteljstvo dalo takve argumente koji idu jedino u obranu Ilije Jurišića. Nesagledavši svjedočenja koja se još uvijek vode Tužiteljstvo Srbije poseže za činom optužnice. To dovoljno govori da nisu niti sagledali niti imali prilike pogledati zapisnike sa saslušanja. Odluke se donose ne na bazi svjedočenja i argumenata, nego na bazi korištenja vremena i političke dimenzije.“ kazao je Avdić.

Sama direktorica Fonda za humanitarno pravo iz Beograda Nataša Kandić kazala je da je potpuno jasno da je slučaj Ilije Jurišića prije svega politički postavljen. „Da je drugačije, nadležni organi Srbije bi sve predali Bosni i Hercegovini. On nije državljanin Srbije, nema razloga da se on stavlja u postupak istrage u Srbiji, da se drži u pritvoru. Taj slučaj remeti ono što se postiglo u saradnji Kantonalnog tužiteljstva Tuzla i Vijeća za ratne zločine Beograd.. U saoštenju se navodi da je kolona JNA u putpunosti poštovala Odluku Predsjedništva BiH o mirnom izmještanju s teritorije BiH i postignuti Sporazum između BiH i SRJ o mirnom povlačenju, kao i date garancije postignute između vojnih i civilnih vlasti u Tuzli sa predstavnicima JNA. Kako se navodi, Jurišić je bio pripadnik rezervnog sastava policije MUP-a tadašnje Republike BiH i kao visoki starješina u Službi državne bezbjednosti, a bio je anagažiran na poslovima komandnog kadra u Operativnom štabu Službe javne sigurnosti Tuzla.

(tuzlarije.net - S.M.)               










OSTALE VIJESTI
VIDEO Rusi u ratu su ostali bez 100 borbenih zrakoplova, kažu britanski obavještajci
Veliki ukrajinski napad dronovima na Rusiju. Pogođeno skladište goriva i trafostanice
Ovo je Indijac koji je poginuo u Ukrajini boreći se za Putina. Priča je jeziva
Vođa Hamasa stigao u Istanbul, sastat će se s Erdoganom
Rusija će otvoriti centar za proizvodnju dronova
Bivša manekenka pokušala izliječiti rak sokovima. Umalo je umrla
Šire se snimke: "Ukrajinci sinoć napali Rusiju s 50 dronova"
Amerika blizu povijesne odluke o Ukrajini. Ovo bi moglo promijeniti tijek rata
Ukrajinci dronom napali Ruse, ubijen ruski ratni reporter
Sjeverna Koreja testirala "superveliku" bojevu glavu krstareće rakete
Njemački ratni brod štitio trgovačke brodove od napada Huta u Crvenom moru
Otkrivena golema crna rupa u našoj galaksiji, neočekivano je blizu Zemlje
Ovo je čovjek koji se zapalio pred sudnicom gdje traje suđenje Trumpu. Umro je
Eksplozija u bazi proiranske milicije u Iraku, spominje se zračni napad. Jedan mrtav
SAD povlači vojsku iz Nigera
SAD uveo sankcije suradniku izraelskog ministra
Sjeverna Koreja testirala bojeve glave krstarećeg projektila
Ruski projektil uništio skladište žitarica u regiji Odese u Ukrajini
Čovjek se zapalio pred sudnicom u New Yorku gdje traje suđenje Trumpu
Izrael: U Pojas Gaze je došlo 276 kamiona s pomoći







SVASTARIJE

Ovo je čovjek koji se zapalio pred sudnicom gdje traje suđenje Trumpu. Umro je

Srpski medij: Brat osumnjičenog za ubojstvo Danke nije umro prirodnom smrću

Francuska naredila trgovcima označavanje proizvoda kojima su smanjili pakiranje

Iranski mediji umanjuju značenje izraelskog napada. ˝Eksplozije su bile kao petarde˝

Netanyahu njemačkoj ministrici pokazao fotografije punih tržnica u Gazi, naljutila se

Tri Rusa padobranima skočila iz stratosfere na Sjeverni pol, pogledajte snimku

Što se stvarno događa u sukobu Izraela i Irana? Predstava kojom se skriva ono važno

Počeli izbori u Indiji. Trajat će više od mjesec dana

Izrael napao Iran. Sastaju se čelnici G7, stižu reakcije Irana

Putnik (33) preminuo na letu Ryanaira iznad Italije, s njim bila i trudna supruga





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi