TUZLARIJE - VIJESTI

14.11.2007. Broj citanja: 2844
Značajna investicija bh kompanije C. P. A. – lidera na tržištu kartonske ambalaže
Tri miliona u novu proizvodnu liniju


Prema riječima vlasnika kompanije Hasana Uščuplića investicija je vrijedna tri miliona maraka, a omogućit će zahtjevnom tržištu u cijelom Regionu da dobije najkvalitetniju ambalažu, prevashodno onu koja se do sada nije na ovom prostoru mogla izrađivati a namijenjena je proizvođačima lijekova, kanditorskoj industriji, proizvođačima dijelova za automobile itd.


Kompanija C.P.A. – lider na bosanskohercegovačkom tržištu kartonske ambalaže koja se svojom kvalitetom proizvodnje nametnula najvećim domaćim proizvođačima, ovih dana stavila je u pogon novu proizvodnu liniju ambalaže na specijaliziranim mašinama. Prema riječima vlasnika kompanije Hasana Uščuplića investicija je vrijedna tri miliona maraka, a omogućit će zahtjevnom tržištu u cijelom Regionu da dobije najkvalitetniju ambalažu, prevashodno onu koja se do sada nije na ovom prostoru mogla izrađivati, a namijenjena je proizvođačima lijekova, kanditorskoj i prehrambenoj industriji, industriji dijelova za automobile itd.



Edukaciju kadrova za rad na novoj proizvodnoj liniji ova kompanija obavila je pravovremeno, a u suradnji sa poslovnim partnerima iz Hrvatske, Njemačke i Švicarske, tako da će visokokvalitetna proizvodnja, sa kapacitetima koji mogu zadovoljiti sve potrebe kupaca u BiH i dijela tržišta Hrvatske, već od prvih dana krenuti punom snagom. Prema riječima Almire Zulić, direktorice marketinga, već u vrijeme pokretanja nove proizvodne linije potpisani su značajni poslovni ugovori koji će osigurati već na početku opravdanost ovoj značajnoj investiciji. Također, omogućit će se dosadašnjim poslovnim partnerima da uđu u poduzetničke poduhvate za koje su bili limitirani činjenicom da su morali ambalažu uvoziti iz inozemstva, što je u startu poskupljivalo njihove proizvode.



Uporedo sa razvijanjem nove proizvodnje C. P. A. je modernizirala dosadašnje proizvodne procese i značajan akcenat dala na dizajn ambalaže, tako da svojim poslovnim partnerima može ponuditi kompletnu uslugu i kvalitetan proizvod, kako bi zadržali lidersku poziciju na tržištu kartonske ambalaže.



Osnovne informacije o kompaniji


Dioničko društvo C. P. A. Tojšići pravni je sljedbenik SODA SO Holding dd Kartonaža Tojšići. Od 2001. godine djeluje kao zaseban poslovni subjekt u većinskom privatnom vlasništvu, kada su poduzetnik Hasan Uščuplić, te preduzeća Polo i Polo Junior iz Kalesije, postali vlasnici kontrolnog paketa dionica od 67 %, čija je vrijednost u nominalnom iznosu bila 2, 7 miliona maraka. Tvornica kartonske ambalaže Kartonaža Tojšići osnovana je 1978. godine sa instaliranim kapacitetima prerade do 4.500 tona kartona i papira godišnje. Maksimalno dostignuti kapacitet bio je 3.000 tona 1987. godine.

Danas ova tvornica pod imenom C. P. A. je usavršila proizvodnju složenih kartonskih kutija od shromo kartona gramature do 600 grama po metru kvadratnom, te proširila asortiman usluga na proizvodnju štampane i neštampane ambalaže, knjiga, obrazaca itd. Neposredno prije privatizacije u Kartonaži je proizvodnja održavana na nivou ispod 30% kapaciteta, međutim značajnim investiranjem u proizvodnju i usavršavanje radnog osoblja, C. P. A. se prije svega proizvodnjom ambalaže za so, deterdžente, kutije za kanditorsku i farmaceutsku industriju, te ostale kutije (zbirne, cornflips, za pice, filtere...), dizajniranje i izradu etiketa, blanketa, knjiga, blokova, raznih tiskanica i proizvoda od kartona, vratila na tržište pokazavši da kvalitetom može parirati najznačajnijim štamparima iz ove oblasti u regionu. Tako je C. P. A. postala u pravom smislu lider na tržištu kartonske ambalaže, a to je prije svega rezultat ulaganja od 1, 4 miliona maraka, što je znatno više od preuzetih obaveza prilikom privatizacije.

Izvršena je značajna rekonstrukcija tvorničkih hala, nabavljena nova oprema, usvojene nove tehnologije i akcenat dat na humanizaciju uslova rada i zaštitu okolice. C. P. A. je u proteklih nekoliko godina primila nove radnike tako da danas broji 74 uposlenika koji se permanentno educiraju kako bi mogli odgovoriti zahtjevima proizvodnje i izbirljivog tržišta.

C. P. A. danas radi ekskluzivne poslove za niz veoma značajnih poslovnih subjekata u BiH, među kojima su Man Humel, Tešanj, Vispak Visoko, Agrokomerc Velika Kladuša, Meggle Bihać, Inmer Gradačac, Tuzlafarm Tuzla, Fabrika duhana Mostar, Pivara Tuzla, Solana Tuzla, Dita Tuzla, Svjetlost Sarajevo i mnogi drugi, a uskoro sa proširenjem kapaciteta očekuje se iskorak na tržište Hrvatske, gdje su već obavljeni značajni kontakti. Kontinuirano podizanje nivoa kvaliteta koji je već dostigao evropske standarde preduzeću C. P. A. iz Tojšića garantira da će zadržati lidersku poziciju na tržištu kartonske ambalaže u BiH. Do kraja 2007. godine ovdje će biti instalirane najmodernije proizvodne linije, koje će moći zadovoljiti zahtjeve izbirljivog tržišta da uz usavršeni dizajn, dostignut vrhunski kvalitet štampe, zadovolje i mogućnosti izrade velikih količina štampanih materijala u kratkom roku, prvenstveno poštujući dogovorene termine, što izdvaja ovu kompaniju od brojnih domaćih kompanija, koje padaju na ovom ispitu.

BMG

(tuzlarije.net)               










OSTALE VIJESTI
SAD uveo sankcije suradniku izraelskog ministra
Sjeverna Koreja testirala bojeve glave krstarećeg projektila
Ruski projektil uništio skladište žitarica u regiji Odese u Ukrajini
Čovjek se zapalio pred sudnicom u New Yorku gdje traje suđenje Trumpu
Izrael: U Pojas Gaze je došlo 276 kamiona s pomoći
Scholz: Rat u Ukrajini mogao bi potrajati još nekoliko godina
Azerbajdžan i Armenija dogovorili povratak sela. "Ovo je prekretnica"
"I Izrael i Iran pokušavaju spasiti obraz." Iranci na ulici viču: "Smrt cionistima"
Šef NATO-a: Nitko nema koristi od rata na Bliskom istoku
Iranski ministar: Izraelski dronovi nisu prouzročili štetu ili žrtve u Isfahanu
Orban vodećim dužnosnicima EU: Pokupite stvari i odlazite
Lavrov: Moskva i dalje ustraje na istinski ruskoj Ukrajini
Srpski medij: Brat osumnjičenog za ubojstvo Danke umro je nasilnom smrću
Francuska naredila trgovcima označavanje proizvoda kojima su smanjili pakiranje
Čovjek prijetio da će se raznijeti u iranskom konzulatu u Parizu
Iranske poruke spustile cijene nafte
G7: Osnažit ćemo protuzračnu obranu Ukrajine
Blinken teško optužio Kinu
Njemačka šefica diplomacije i Netanyahu se posvađali oko fotografija tržnica u Gazi
Iranski mediji umanjuju značenje izraelskog napada. "Eksplozije su bile kao petarde"







SVASTARIJE

Srpski medij: Brat osumnjičenog za ubojstvo Danke nije umro prirodnom smrću

Francuska naredila trgovcima označavanje proizvoda kojima su smanjili pakiranje

Iranski mediji umanjuju značenje izraelskog napada. ˝Eksplozije su bile kao petarde˝

Netanyahu njemačkoj ministrici pokazao fotografije punih tržnica u Gazi, naljutila se

Tri Rusa padobranima skočila iz stratosfere na Sjeverni pol, pogledajte snimku

Što se stvarno događa u sukobu Izraela i Irana? Predstava kojom se skriva ono važno

Počeli izbori u Indiji. Trajat će više od mjesec dana

Izrael napao Iran. Sastaju se čelnici G7, stižu reakcije Irana

Putnik (33) preminuo na letu Ryanaira iznad Italije, s njim bila i trudna supruga

VIDEO Katastrofalne poplave u Rusiji. Poplavljeno oko 18.000 kuća, hiljade evakuirane





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi