TUZLARIJE - VIJESTI

16.11.2007.
Pismo čitaoca
Alojz Knezović razgovarao sa beskućnikom Fadilom
U Tuzli, evo opet pada nije, Fadil, o kome ovih dana pišemo još je na ulici. Danas sam pisala da se u vezi Fadila počelo nešto raditi ali bojim se da vrijeme ne ide na ruku beskućnicima. Ne mogu da shvatim da se neko ne može negdje smjestiti a naknadno sređivati "papire". Previše je činjenica u pismo Alojza Knezovića, da bih nešto izdvala te ga objavljujem u cjelosti i uključujem komentare za sve koji imaju dodatne prijedloge. Nadam se da će ovo pismo pomoći svima koji su uključeni u ovaj slučaj. Samo da dodam da je meni rečeno da će socijalna radnica probati sa Fadilom stupiti u kontakt a ne da je već razgovarala, a to i nije posebno važno. Evo pisma:


"Poštovana

Vas su u Općini Tuzla obmanuli, nije tačno da je socijalna radnica kontaktirala Fadila, o tome nema pomena u Centru za socijalni rad, mada su tražili "predmet".
Ja sam u komentarima dao obećanje da ću poduzeti sve što mogu i znam da se Fadilov slučaj riješi, da se jadniku pomogne.
Danas sam bio u Centru za socijalni rad. Ponovili su mi šta su Vama rekli; da je socijalna radnica zadužena za taj region grada na bolovanju, njeno ime je Zumreta Atlagić. Direktor Centra nije bio prisutan pa sam potražio pravnicu za koju mi je rečeno da ga ponekad zamjenjuje.Insistirao sam da, bez obzira na odsustvo direktora i "zadužene" socijalne radnice problem može i mora da se rješava.
Upoznali su me sa činjenicom da Fadil može ostvarivati neka prava samo kad posjeduje ličnu kartu. Pitao sam ih kojim je propisima to regulisano, kako bi te propise potražio i pokrenuo aktivnosti da se izmjene i dopune. Za mene je Fadil jednak osobi koju je na ulici pokosio moždani udar ili srčani infarkt, oswobe kojima prijeti očigledna opasnost po život, osobe kakve se zbrinjava i kad nemaju nikakvog dokumenta. Pravnica me uputila na socijalnog radnika Jahić Enesa koji je ponovio da prema pozitivnim propisima oni za Fadila ne mogu učiniti ništa bez lične karte. Ponudio sam da Fadila prevezem do bolnice u Kreki, da ga zbrinemo na par dana, ali Centar ne može garantovati naplatu troškova. Kontaktirao sam i socijalne radnice Doma zdravlja i JU Klinički centar.

Iz Doma zdravlja mi je obećano da oni mogu učiniti potrebno da Fadila prevezu sanitetskim vozilom, mada sam ja izjavio spremnost da ga prevezem svojim autom. Kvaka 22 je da socijalni radnici nemaju uticaj na prijem pacijenta na hospitalizaciju bez garancija snošenja troškova.
Kontaktirao sam bricu Latifagić Mirsada kod koga se Fadil zadržava i on mi je dao trag za utvrđivanje identiteta Fadila koji je, po njemu, primao hranu u narodnoj kuhinji Merhammeta.

U Merhametu sam dobio podatak da se Fadil preziva Pinjagić i da je rođen u Sjekovcu kod Bosanskog Broda 1956. godine te da, navodno ima sina u Osijeku. Našao sam i Fadila i s njim, uz kafu, porazgovarao. Nije tačno da Fadil odbija pomoć. Ako mu se priđe s uvažavanjem i lijepo objasni, on prihvaća. On je inteligentan, obrazovan i lijepo odgojen, toliko da mi se izvinio kad me slučajno nagazio nogom, lijepo se zahvaljuje na kafi. Zlo je što je Fadil, nakon strahota koje je pretrpio od agresora, a možda i dodatnih razloga, osoba koja se ponaša kao da pati od staračke demencije ili Alzhajmerove bolesti. Kad sam ga pitao ima li ličnu kartu rekao mi je, istovremeno, dvije kontradiktorne tvrdnje, jednu za drugom;"Uzeli su mi je u komandi, uzeli su mi je tata i mama". Pitao je da li će smještaj biti daleko, dakle sasvim razumno pitanje i pokazana volja da dobije smještaj dostojan čovjeka.

Kontaktirao sam i efendiju Pezerovića koji ga, kaže, poznaje par godina. Predložio je da je najbolje da se smjesti u objekat za zbrinjavanje Fadilu veoma sličnih u mjestu Duje u općini Doboj istok. Dao mi je i broj mobitela upravnika tog objekta, izvjesnog gospodina Hamzalije, ali mi se on nije odazvao, isključen mu mobitel.Zvat ću ga i sutra.
Pozvao sam i pomoćnika ministra rada i socijalne politike s kojim ću u ponedeljak dogovoriti smještaj Fadila u dom u mjestu Duje.

Nažalost, zahvaljujući i nehumanim birokratskim zakonima ali i nedostatku volje birokrata da ponekad i zaobiđu zakon na manje štetan način nego kad nemoralno i nezakonito troše narodni novac, Fadil će i ovaj vikend provesti pred bivšom Lesninom. Da zlo bude gore, Kinez, vlasnik prodavnice, siledžijski napada Fadila, pa mu je bacio i stari ležaj koji ga je makar odvajao od asfalta.

Tragajući za mogućnošću utvrđivanja Fadilog identiteta tražio sam pomoć od portparola MUP-a TK, obećano je da će mi se javiti ali obećanje nisu održali, iako sam urgirao. Policija je morala, po službenoj dužnosti, za svo ovo vrijeme makar pokušati identifikaciju Fadila koji je stalno na ulici gdje i spava.
Spreman sam otputovati u Sjekovac, ako mi bez ikakvih mojih ovlašćenja, daju Fadilov izvod iz matične knjige rođenih, kako bismo mu formalizirali identitet.
Na ovom problemu ću pokušati angažovati i ostale nevladine organizacije, njih još 98 iz Referentne grupe Tuzla.U zakone se moraju ugraditi i odredbe za ovakve slučajeve, ne zbog našeg ulaska u Evropu gdje je to regulisano, već zbog toga što smo potomci Bosanaca.
Bilo bi lijepo o ovome, sažeto, informisati posjetioce Tuzlarija i dati im mogućnost da se komentarima i prijedlozima pridruže. Na moj E-mail je stigla i poruka Bosanke sa Havaja, dakle, još nas ima srcem u Bosni, ma gdje bili.
Nadam se ipak da će Fadil u ponedeljak u Dom za stare i nezbrinute u Duje gdje ima dvadesetak sličnih njemu, među njima i onih koji su se opirali smještaju. Tamo imaju odgovarajući tretman.
Smjestitti Fadila na sigurno i toplo je jednako spriječiti samoubicu da izvrši suicid, to je obaveza svih Ljudi (znakovito je veliko slovo, ne odnosi se na sve koji se ljudima nazivaju).
Čak i malo umjerene i dozirane prinude, prisile prema Fadilu, prema čovjeku koji nije sam u stanju odlučivati o sebi ovdje nije suvišno, to je kao kad samoubici u pokušaju oduzmete oružje, iako, vjerujem, prisila neće biti potrebna.

S poštovanjem,
Alojz Knezović


(tuzlarije.net - S.M.)               










OSTALE VIJESTI
Problemi s porotom na suđenju Trumpu, jedna odustala jer joj je Fox otkrio identitet
Iranski zapovjednik: Iran bi mogao preispitati svoju nuklearnu politiku
Uhićen Poljak. "S Rusima je planirao atentat na Zelenskog"
Stoltenberg: NATO radi na dodatnoj protuzračnoj obrani za Ukrajinu
Potres magnitude 5.6 po Richteru u Turskoj
WHO: Povećao se rizik od prelaza ptičje gripe na čovjeka, jako smo zabrinuti
SAD i Britanija uveli sankcije Iranu, ciljaju na proizvođače dronova
Putnik (33) preminuo na letu Ryanaira za Torino, s njim je bila i trudna supruga
Zaharova: Kijev nastavlja otvoreno najavljivati terorističke napade na Rusiju
VIDEO Katastrofalne poplave u Rusiji. Poplavljeno oko 18.000 kuća, tisuće evakuirane
Brazilka mrtvog "ujaka" u invalidskim kolicima dovela u banku da digne kredit
Njemački mediji o izborima u Hrvatskoj: Vjerojatno kreće faza nestabilnosti
Naglo pala potražnja za strojevima za čipove nizozemskog ASML-a
Ukrajina: Četiri ruska lansera projektila na Krimu su teško oštećena
Njemački izvoz u Iran značajno porastao početkom godine
Strašne oluje u Pakistanu i Afganistanu, gotovo 140 mrtvih
Ovo je najbolja novinska fotografija godine
Šef EU diplomacije: Trebamo poslati proturaketne sustave Ukrajini
U Njemačkoj uhićena dva Rusa. Planirali su sabotažu vojnih objekata







SVASTARIJE

Putnik (33) preminuo na letu Ryanaira iznad Italije, s njim bila i trudna supruga

VIDEO Katastrofalne poplave u Rusiji. Poplavljeno oko 18.000 kuća, hiljade evakuirane

Ovo je najbolja novinska fotografija godine. ˝Nije htjela pustiti tijelo djevojčice˝

U BiH pronađena djevojčica (5) iz Njemačke, žrtva trgovine ljudima

Eruptirao indonezijski Vulkan, evakuirali ljude. Pogledajte snimke

Objekt iz svemira probio krov i dva kata kuće na Floridi. NASA: Znamo o čemu je riječ

VIDEO U Dubaiju danas palo kiše koliko inače padne u godinu dana, grad je pod vodom

Izrael ne može sam pobijediti Iran, ali ni uz pomoć Amerike

VIDEO Gori jedna od najpoznatijih zgrada u Kopenhagenu. Srušio se i toranj

Izraelski doseljenici ubili 2 Palestinca na Zapadnoj obali, naoružani upali u selo





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi