TUZLARIJE - VIJESTI

22.11.2007.
Danas u Tuzli
Potpisana Deklaracija o evropskoj budućnosti BiH


U prostorijama Općine Tuzla danas je održana javna tribina «U susret Evropi». Delegacija Europske komisije u Bosni i Hercegovini zajedno sa institucijama EU i Direkcijom za evropske integracije Bosne i Hercegovine, te EU Info centrima organizuju u ovoj i narednoj godini dvadeset i dvije javne tribine. U gradovima Banja Luka, Bihać, Prijedor, Modriča i Tuzla su već održane a dalje su na redu Pale, Goražde, Mostar, Široki Brijeg, Livno, Jajce, Rudo, Foča, Neum, Grude, Brčko, Bijeljina, Zenica, Doboj, Trebinje, Bileća i Sarajevo .


Almhofer, Imamović, Topčagić


Prije diskusije danas je u Tuzli potopisana «Deklaracija o evropskoj budućnosti BiH» kojom se izražava podrška procesu evropskih integracija i napredak BiH ka Evropskoj uniji.


Planirano je da na javnim tribinama ambasadori zemalja članica EZ prezentiraju teme vezane za proces evropskih integracija i evropsku budućnost Bosne i Hercegovine. U Tuzli je danas gostovao NJ. E. Werner Almhofer, ambasador Republike Austrije.

Javne tribine pod naslovom «U susret Evropi» imaju za cilj da kroz diskusiju sa građanima i nevladinim sektorom obezbijede više informacija o samom proces europskih integracija i zahtjevima koje čekaju Bosnu i Hercegovinu na evropskom putu.

Uz ambasadaora Austrije, pristutan je bio i Osman Topčagić direktor Direkcije za europske integracije, Jasmin Imamović načelnik Općine Tuzla, predstavnici nevladinih organizacija, raznih udruženja, građana i drugih.

Osman Topčagić, direktor Direkcije za evropske integracije, rekao je da iako u zadnje vrijeme izgleda da je Bosna i Hercegovina u krizi, odnosno da njeni političari ne mogu naći zajednički jezik, aktivnosti oko ulaska BiH u EU nisu stale i nastavljaju se istom dinamikom. Nedavno je stigao i redovni godišnji izvještaj od EU, koji nije imao najbolje ocjene, kritike su se najviše odnosile na kašnjenje sa usvajanjem zakona. Prvi ugovorni odnos između EU i BiH je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju koju za nas znači mnogo. Ušli smo u mnoge projekte, olakšice vezane za vizni režim stupaju na snagu od 01. januara 2006. godine. Odnosi između EU i BiH se proširuju i produbljuju, a kruna svega je Sporazum o stabilizaciji pridruživanju. Topčagić je dalje govorio o problemima usaglašavanja raznih tekstova, proceduri oko parafiranja i potpisivanja raznih sporazuma, potrebi za usvajanjem reforme policije, kao i mnogim drugim evropskim zakonima koji su važni, koji bitno doprinose imidžu jedne države. Istakao je i problem oko prevođenja dokumenata zbog pravne terminologije koja nije usaglašena.

Na današnjoj tribini mnogi su imali želju da se uključe u diskusiju. Istaknuta je važnost nevladinog sektora kao i potreba da vladin i nevladin sektor sarađuju jer jedni bez drugih ne mogu.



Svi prisutni su istakli da su svjesni važnosti ulaska BiH u EU. Ulazak u Evropu za Bosnu i Hercegovinu, prije svega znači sigurnost, zaštitu od onih koji stalno, na razne načine vrše pritisak na Bosnu i Hercegovinu. Ipak, mnogi nisu svjesni važnosti ulaska BiH u EU, te treba raditi na edukaciji građana, objašnjavati prednosti koje BiH s tim dobija.

Prema riječima ambasadora Republike Austrije potrebno je strpljenja i puno kompromisa. Sama Austrija je čekala šest godina da uđe u EU. Neki procesi su s razlogom spori ali vrijedi čekati.

Današnja javna tribina završena je zaključkom da je potrebno organizovati još jednu, početkom 2008. godine, sa temom koja će biti definisana danas postavljenim pitanjima, sa konkretnim dnevnim redom. Načelnik Tuzle Jasmin Imamović je rekao da treba pozvati i Visokog predstavnik Miroslava Lajčaka.

Rekli su
Osman Topčagić, direktor Direkcije za europske integracije

Značaj Deklaracije je izraz podrške jedom procesu koji je ipak dominanatan u BiH. Sve aktivnosti koje vode i pospješuju integraciju BiH u EU sigurno zaslužuju podršku i lokalnih zajednica, i zato smo i došli danas u Tuzlu da potpišemo Deklaraciju ali i da da porazgovaram o ovom procesu kao i mjestu i ulozi same Tuzle.
Potrebna je podrška svih općina. Ne ulazi u EU ni Direkcija za europske integracije, ni Vijeće ministara, ulazimo svi zajedno. Vjerujem da će se efekti koji se postižu već u procesu pripreme za ulazak i samim ulaskom, najviše osjetiti baš na ovakva način.

Jasmin Imamović, načelnik Općine Tuzla

Drago mi je da je Tuzla odabrana za start, ja mislim da smo mi grad koji je u najviše oblasti života i rada dostigao euvropske standarde. Ja sam kao predstavnik svih građana Tuzle htio da u njihovo ime izrazim podršku Tuzle, požurivanje Tuzle u svim oblastima, jedno brže kretanje ka EU.


Ambasador Republike Austrije NJ. E. Werner Almhofer

Ja smatram da je ovo odlična ideja, kao i inicijativa Tuzle da učestvuje u ovome je veoma bitna. To doprinosi tome da se stvara širi prostor da građani Bosne i Hercegovine učestvuju u evropskim integracijama. Tekst deklaracije ističe vrijednosti EU, odnosno vrijednosti koje su bitne za građane EU, dakle, širenja te misli o EU je jako bitan segment u samom procesu.»



Gdje je BiH na putu za Europu?

U Studiji izvodljivosti Europske komisije iz novembra 2003. godine zaključeno je da pregovori o SSP mogu početi onda kada BiH postigne napredak u ostvarivanju 16 ključnih prioriteta. U oktobru 2005. godine EK je procijenila da je BiH ostvarila zadovoljavajući napredak u provrdbi reforme iz Studije izvodljivosti, te je preporučila otpočinjanje pregovora o SSP (Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju je ugovorni odnos između Europske unije i zemalja potpisnica, koji je rezultat pregovaračkog procesa i prvi korak ka članstvu u Uniji). Pregovori o SSP su službeno počeli 25. novembra 2005. godine i tehnički dio pregovora je uspješno okončan 14. decembra 2006. godine, ali parafiranje i potpisivanje Sporazuma zavisi od napretka u ključnim oblastima, posebno u reformi policije.


S.M.

(tuzlarije.net)               










OSTALE VIJESTI
Pogođena željeznica u Ukrajini, stradao i neboder. Rusi napali moćnim Iskanderom
Srpski plaćenik: Rusi me žele protjerati u Srbiju, gdje mi prijeti 25 godina zatvora
Grčki vojni brod presreo dronove Huta u Crvenom moru
Pet tinejdžera optuženo za terorizam nakon napada nožem u crkvi u Sydneyju
Svemirska luka u Škotskoj sve bliže lansiranju satelita
Venecija od danas naplaćuje ulazak u grad turistima
Američki šef diplomacije: Nadamo se da će više Amerikanaca studirati u Kini
VIDEO Više od 100 kitova nasukalo se na australskoj obali, neki su već uginuli
Pad na azijskim burzama. Ulagače zabrinule poruke iz tvrtke vlasnice Facebooka
Hamas objavio snimku taoca otetog prije više od 200 dana. Nedostaje mu dio ruke
Pentagon potvrdio: Isporučili smo moćne ATACMS-e Ukrajincima
VIDEO Zastupnik u EU parlamentu pustio živu golubicu u znak mira, pogledajte
U Makedoniji su predsjednički izbori, vodi oporbena desničarska kandidatkinja
Putovnice vojno sposobnim muškarcima izdavat će se samo u Ukrajini
Fico gasi slovačku televiziju i pretvara je u novu
Biden prijeti zabranom TikToka. I dalje ga koristi
Biden je potajno poslao Ukrajini moćne projektile. Već su izveli žestok udar na Ruse
VIDEO Snimke kamere marinca otkrivaju potpuno drugačiju priču o masakru u Kabul
Ide li Plenković u Bruxelles? Sunčana Glavak: Neće on nigdje
Brat osumnjičenog za ubojstvo Danke ubijen u zatvoru. MUP lagao odvjetniku da je živ







SVASTARIJE

Sud BiH odredio pritvor za samo tri od 23 uhapšene osobe. Policijski šefovi na slobodi

Hamas objavio snimku taoca otetog prije više od 200 dana. Nedostaje mu dio ruke

VIDEO Više od 100 kitova nasukalo se na australskoj obali, neki su već uginuli

Pentagon priznao: Isporučili smo moćne rakete Ukrajincima

FOTO Stigle nove ratne karte, proboj Rusa na istoku. ˝˝Pandorina kutija je otvorena˝

Srušen svjetski rekord u skijaškim skokovima. Pogledajte let od 291 metra

Ekstremne vrućine na Filipinima. ˝Ne može se disati˝

U Japanu sletio avion s 200 ljudi, nakon slijetanja se počeo dimiti

Turska i zemlje u Perzijskom zaljevu pripremaju teren za ˝Put razvoja˝

VIDEO Odbjegli vojni konji jurili centrom Londona. Jedan kao da je prekriven krvlju





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi