TUZLARIJE - VIJESTI

23.11.2007.
Općinski odbor SDP BiH Tuzla
Poštivanje i primjena ustavnih amandmana i konstitutivnosti naroda BiH u Općinama TK s posebnim osvrtom na Općinu Tuzla
Prema ustavnim amandmanima, ugrađenim u Ustav BiH, Bošnjaci, Hrvati i Srbi konstitutivni su i ravnopravni narodi na cijeloj teritoriji Bosne i Hercego- vine. Ali, to je i danas samo mrtvo slovo na papiru, koje pojedine vladajuće stranke koriste samo kad im treba da optuže one druge, da ne poštuju ustavna načela, koja bi trebala svim građanima garantirati jednaka prava na cijelom prostoru BiH.


Najvažniji cilj donošenja ovih amandmana bio je ubrzanje održivog pov- ratka svih svojim domovima nakon strašnog rata. Međutim, to se nije desilo. Nije se desilo upravo zbog toga što vladajuće stranke ni do danas nisu osigurale građanima ravnopravnost u zapošljavanju, socijalnoj i zdravstvenoj zaštiti, povratu imovine itd. Očito, cilj im je, i svi rade na tome, da održe što „čistije2 etničke teritorije, kako bi po tom principu vjerovatno kad se ukaže prilika podijelili državu.
Evo nekih podataka koji govore u prilog naprijed rečenom. Ra-di se o podacima iz 2006. godine, koji se odnose na broj zaposlenih po na- cionalnoj strukturi na području 13 općina u TK. U općinama Teočak, Sapna, Doboj-Istok i Čelić nema niti jednog uposlenika srpske ili hrvatske nacio- nalnosti. U Gračanici od 121 uposlenih samo je jedan (1) srpske i tri (3) hrvatske nacionalnosti, a na rukovodnim mjestima sve su Bošnjaci. U opći- ni Srebrenik od 103 uposlenih dva (2) su srpske i četiri (4) hrvatske nacio- nalnosti, a na rukovodnom mjestu jedan (1) Hrvat/Hrvatica. U općini Kale- sija od 82 uposlena samo je jedan (1) srpske nacionalnosti. U Lukavcu od 172 uposlena pet (5) je srpske i devet (9) hrvatske nacionalnosti, a na rukovodnim mjestima dva (2) su uposlenika hrvatske nacionalnosti. U Ba-novićima od 112 uposlenih dva (2) su uposlenika srpske i tri (3) hrvatske nacionalnosti. U Gradačcu od 83 uposlena samo su dva (2) hrvatske nacio- nalnosti. U Kladnju od 58 uposlenih jedan (1) je srpske nacionalnosti. Mo-že se reći da je samo Tuzla dobar primjer ali i tu treba još raditi na poprav- ljanju zastupljenosti uposlenika u općinskoj administraciji srpske i hrvat-ske nacionalnsoti. U općini Tuzla od 399 uposlenih (28) su srpske i (45) hrvatske nacionalnosti, te (5) ostalih. Od 13 rukovodnih mjesta na 7 su Bošnjaci, na 3 Srbi i na 3 Hrvati.

Na području TK u 2006. godini, u 13 općina radilo je 2382 uposlenika, od čega 2019 Bošnjaka, 143 Srba, 166 Hrvata i 54 ostalih. Ovi podaci sami po sebi dovoljno govore. Slična je situacija u ministarstvima TK. U Ministarstvu unutrašnjih poslova 1919 uposlenih, 1599 su Bošnjaci, 134 Srbi, 135 Hrvati i 54 ostali. U Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta od 6735 uposlenih 5960 su Bošnjaci, 228 Srbi, 442 Hrvati i 105 os- tali. U sudstvu, pravobranilaštvu i tužilaštvu od 660 uposlenih 39 su Srbi, 39 Hrvati i 2 ostali.

Stanje u drugim kantonima FBiH još je gore, a u RS je totalno loše. Uskoro ćemo i te podatke sistematizirati i na isti način prezentirati javnosti.

Socijaldemokratska partija BiH, Općinski odbor Tuzla, smatra da vlada- juće stranke svjesno opstruiraju provođenje ustavnih amandmana o konstitutivnosti naroda i povratak s ciljem stvaranja političke homogenizacije na „svojoj teritoriji“.
Socijaldemokratska partija BiH od danas pokreće opću kampanju na dosljednom provođenju ustavnih načela o konstitutivnosti naroda na cijelom prosto- ru Bosne i Hercegovine. Poći ćemo od Tuzle (gdje postoje dobri i pozitivni primjeri) i gdje smo na vlasti. Već na sljedećoj sjednici Općinskog vijeća tražit ćemo informaciju načelnika i nadležnih službi o sadašnjem stanju zastupljenosti uposlenih po nacional- nosti u općinskim službama uprave, te u javnim preduzećima i javnim ustanovama, kojima je Općina osnivač. Nakon dobivenih podataka insistirat ćemo da se u potpu-nosti u skladu sa popisom iz 1991. godine, nacionalna ravnopravnost uposlenih u općini Tuzla u potpunosti realizuje. Od zastupnika SDP na svim nivoima (TK, FBiH i države) već smo zatražili da u skupštinama i parlamentima ponovo pokrenu ova pi-tanja i da insistiraju na punom provođenju ustavnih amandmana o konstitutivnosti svih naroda na cijelom prostoru Bosne i Hercegovine.


OPĆINSKI ODBOR SDPBiH TUZLA

(tuzlarije.net - S.M.)               










OSTALE VIJESTI
Porasle cijene nafte, približile se 90 dolara
Aktivisti podignuli propalestinski kamp u Berlinu, policija ga danas srušila
Rusi napadaju ukrajinske željezničke pruge, žele spriječiti isporuku američkog oružja
Slovenska državna firma Ministarstvu: Zbog gužvi na cestama omogućite rad od kuće
Nova prijava za korupciju protiv supruge španjolskog premijera
Civilna obrana Gaze: U masovnoj grobnici u bolnici nađeno skoro 400 tijela
Dvojica tinejdžera optužena za ubojstvo Hrvata u Dublinu
Kina uvela novi zakon. Uvest će protumjere ako Zapad uvede carine na kinesku robu
Bebu u Gazi spasili iz utrobe mrtve majke. Sada je umrla
U Engleskoj vikao "Allahu Akbar" pa ubio prolaznika. "Učinio sam to za narod Gaze"
Britanski obavještajci: Rusi sve brže napreduju
Trump obožava Orbana, ima plan s njim
Šef golemog norveškog fonda: Europljani su lijeni u usporedbi s Amerikancima
Orban u panici zbog mladog oporbenog vođe. "U kriznom je stanju, napada svim silama"
VIDEO Kamera snimila pljačku koju su izveli srpski Pink Pantheri u Ateni
Uhićen ukrajinski ministar
Tisuće carskih pingvina uginule na Antarktici
Moćni tenkovi trebali donijeti prevagu Ukrajincima. Sad su povučeni s bojišta
Objavljena prva dugoročna prognoza za ljeto, evo što čeka Hrvatsku
Traje druga faza glasanja na najvećim svjetskim izborima. Napetosti su visoke







SVASTARIJE

Moćni tenkovi trebali donijeti prevagu Ukrajincima. Sad su povučeni s bojišta

VIDEO Kamera snimila krađu koju su izveli srpski Pink Pantheri. Lopov puže po podu

SAD u blizini Gaze gradi privremenu luku za slanje humanitarne pomoći

Masovni proboj Rusa, ukrajinska brigada se raspala. Prijeti kolaps cijele linije

Macron: Naša Europa mogla bi umrijeti

Revolucija iz Koreje. Imaju bateriju koja se napuni za nekoliko sekundi

Ovo je nova Miss Buenos Airesa. Ima 60 godina

Sud BiH odredio pritvor za samo tri od 23 uhapšene osobe. Policijski šefovi na slobodi

Hamas objavio snimku taoca otetog prije više od 200 dana. Nedostaje mu dio ruke

VIDEO Više od 100 kitova nasukalo se na australskoj obali, neki su već uginuli





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi