TUZLARIJE - VIJESTI

23.11.2007. Broj citanja: 1186
Danas zasjedala Vlada TK
Realno planiranje Budžeta


U prvih devet mjeseci prihodi u budžetu Tuzlanskog kantona ostvareni su da 92, 26% od planiranog. Prikupljeno je 218 930 748, 01 KM.
Ovo je pokazatelj da je Ministarstvo finansija kantona u koordinaciji sa ostalim budžetskim korisnicima dobro i realno planiralo budžet. Procjene su da će i odstupanja od plana na kraju godine biti minimalna.

Kako je na današnjoj sjednici Vlade TK rekao ministar finansija Sead Bećirović sa
22. novembrom 2007. godine prihod budžeta TK bio je 276 142 651, 00 KM . To je za 7% više u odnosu na isti period 2006. godine. To također potvrđuje da je realno povećanje od
9, 2% koje je, u odnosu na ovogodišnji budžet, planirano Nacrtom budžeta za 2008. godinu.
U prvih devet mjeseci 2007. godine rashodi u budžetu TK ostvareni su sa 85, 53% odnosno 192 803 857, 37 .

Prihvatajući Izvještaj o ostvarenim prihodima i rashodima u prvih devet mjeseci 2007. godine danas je sugerisano svim ministrima da do kraja 2007. godine izvrše dodatne analize i procjene kako u budžetu ne bi ostala neutrošena značajnija sredstva i kako ne bi bilo neevidentiranih obaveza.

Vlada TK je danas usvojila i izvještaj Ministarstva finansija o utrošku tekuće rezerve budžeta TK za prvih devet mjeseci 2007. godine.
U ovom periodu na toj budžetskoj poziciji potrošeno je 980 383, 99 što je 45, 12 % u odnosu na plan.

250 000, 00 KM PENZIONERIMA/UMIROVLJENICIMA

Vlada Tuzlanskog kantona danas je na prijedlog Ministarstva za rad i socijalnu politiku donijela nekoliko odluka o izdvajanju finansijskih sredstava za ovu oblast.

Savezu udruženja penzionera/umirovljenika Tuzlanskog kantona odobreno je 250 000, 00 KM za rješavanje teškog materijalnog položaja penzionera. Program raspodjele pripremit će Udruženje penzionera/umirovljenika.

Regionalnom odboru muslimanskog dobrotvornog društva „Merhamet“ Tuzla Vlada TK je danas, kao jednokratnu novčanu pomoć, odobrila 140 000, 00 KM. Ova pomoć namijenjena je za Narodnu kuhinju „Imaret“ u Tuzli.

U okviru Projekta borbe protiv droge kantonalna Vlada danas je odobrila 50 000, 00 KM Centru za rehabilitaciju ovisnika o psihoaktivnim supstancama. Ova sredstva biće iskorištena kao podrška započetim projektima rehabilitacije, sanacije objekata i proizvodnim programima hrane i drugih proizvoda u Smolući, općina Lukavac.

Crvenom križu Tuzlanskog kantona danas je odobreno 20 000, 00 KM u okviru realizacije Sporazuma o saradnji na projektu „Primjena mješovitog modela zdravstvene njege i psihosocijalne zaštite starih i iznemoglih lica u institucijama i njihovim kućama“. Ovaj Sporazum sa Crvenim križom TK protpisalo je Ministarstvo za rad i socijalnu politiku TK.



193 500, 00 KM POVRATNICIMA

Na prijedlog Ministarstva za obnovu, razvoj i poduzetništvo TK Vlada Tuzlanskog kantona donijela je danas osam odluka koje se tiču održivog povratka.

Općini Kalesija odobreno je 50 000, 00 KM kao učešće kantonalne Vlade u obnovi i izgradnji četverorazredne škole u povratničkom naselju Dubnica.

Općini Kladanj odobreno je 50 000, 00 KM kao učešće Vlade kantona u asfaltiranju puta u povratničko naselje Turalići.

Općini Lukavac odobreno je 20 000, 00 KM kao učešće Vlade kantona u sufinansiranju elektrifikacije povratničkih naselja u podozrenskim selima.

Općini Sapna odobreno je 20 000, 00 KM kao učešće Vlade u rekonstrukcije puta Nezuk-Baljkovica.

8 500, 00 KM odobreno je općini Tuzla za nabavku jednog polovnog traktora sa priključcima.

Povratnicima u MZ Srnice Donje, općina Gradačac, Mitru Milakoviću, Sofiji Mitrović i Smilji Cvijanović Vlada Tuzlanskog kantona danas je odobrila po 5 000, 00 KM kao pomoć održivom povratku.

Ministarstvu za obnovu, razvoj i povratak data je saglasnost za potpisivanje Sporazuma o načinu finansiranja elektrodistributivne mreže na području Rastošnice, općina Sapna.

Prema tom Sporazumu Tuzlanski kanton će u ovom projektu učestvovati sa 12 000, 00 KM.Na današnjoj sjednici Vlade TK donesena je i Odluka da se za projekat uređenja Memorijalnog kompleksa „Potočari“ Srebrenica izdvoji 30 000, 00 KM.

PRIMARNA ZDRAVSTVENA ZAŠTITA ZA POVRATNIKE

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je danas Odluku kojom se omogućava povratnicima u mjesne zajednice Klisa, Jusići, Šetići, Đulići (RS) korištenje primarne zdravstvene zaštite u JZU Dom zdravlja Sapna.Oko 3 000 povratnika već nekoliko godina primarnu zdravstveno zaštitu ostvaruje u Domu zdravlja u Sapni, što je finansijski u značajnoj mjeri opterećivalo ovu zdravstvenu ustanovu.

Današnjom odlukom Vlade TK povratnicima se omogućava da i dalje koriste ove usluge, ali će u Finansijskom planu Zavoda zdravstvenig osiguranja Tuzlanskog kantoan za te namjene biti planirano 333 043, 00 KM.Ova odluka biće na snazi sve dok povratnici u navedenim mjesnim zajednicama ne steknu uslove da pravo na zdravstvenu zaštitu ostvaruju u mjestima prebivališta.







222 000, 00 KM ZA ŠKOLE

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je danas tri odluke kojim se odobravaju sredstva sa budžetske pozicije „Sredstva za utrošak prihoda od koncesija“.

JU MS Saobraćajna škola Tuzla odobreno je 33 000, 00 KM za zamjenu stolarije.

JU Gimnazija Živinice odobreno je 123 000, 00 za dogradnju školskog objekta.

66 000, 00 KM odobreno je JU MS Mašinska škola Tuzla za zamjenu stolarije.

Danas je donesena i odluka da se iz tekuće rezerve Šahovskom savezu TK odobri 10 000, 00 za sufinansiranje međunarodnog šahovskog turnira „Dunav-Drava-Sava 2007. godine“

PRERASPODJELA SREDSTAVA

Vlada Tuzlanskog kantona danas je donijela i nekoliko odluka o davanju saglasnosti za izmjene i dopune programa raspodjele sredstava u pojedinim resorima.
Saglasnost za ovakve izmjene data je Ministarstvu prostornog uređenja i zaštite okolice, Ministarstvu za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu i Ministrstvu za boračka pitanja.

Vlada je usvojila, a potom uputila Komisiji za privredu, ekonomsku i finansijsku politiku Skupštine TK Dopunu Plana rada i finansijskog plana Direkcije cesta TK za 2007. godinu i Informaciju o stanju regionalne i lokalne mreže cesta u nadležnosti kantonalne Direkcije cesta.Usvojen je Izvještaj Direkcije Tuzlanskog kantona o realizaciji odobrenih sredstava po odlukama Vlade TK za 2006. godinu.

Usvojena je i Skupštini Tuzlanskog kantona proslijeđena Informacija o akciji „Kontrola rada na crno“ koju je u julu ove godine provela Federalna uprava za inspekcijske poslove u saradnji sa Kantonalnom upravom za inspekcijske poslove. Inspektorima Kantonalne uprave za inspekcijske poslove upućene su čestitke za postignute rezultate i rečeno kako je neophodno i ubuduće Kantonalnoj upravi za inspekcije pružati maksimalnu podršku u radu.

Ministarstvu pravosuđa i uprave data je saglasnost da sa predstavnicima USAID-a odnosno Projekta razvoja sektora pravde potpiše Memorandum o razumijevanju. Ovim Memorandumom želi se uspostaviti formalni odnos između strana potpisnica u vezi sa koordinacijom uspostave Zavoda za pružanje pravne pomoći u Tuzlanskom kantonu.Na ovoj način Tuzlanski kanton ispoštovat će standarde Evropske unije u pružanju pravne pomoć osobaam slabog imovnog stanja.

Vlada Tuzlanskog kantona danas je dala saglasnost na Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta JU „Međunarodna galerija portreta„ Tuzla.

Donesena je i Odluka o osnivanju Savjeta za socijalnu politiku. Ovo stručno tijelo činit će 20 stručnjaka iz oblasti socijalne zaštite. Jedan od osnovih zadataka ovog Savjeta biće izrada strategije na nivou Kantona kao doprinos izradi jedinstvene strategije za socijalnu politiku u BiH za period 2008-2013. godina.

Dino Kalesić

(tuzlarije.net)               










OSTALE VIJESTI
VIDEO Zastupnik u EU parlamentu pustio živu golubicu u znak mira, pogledajte
U Makedoniji su predsjednički izbori, vodi oporbena desničarska kandidatkinja
Putovnice vojno sposobnim muškarcima izdavat će se samo u Ukrajini
Fico gasi slovačku televiziju i pretvara je u novu
Biden prijeti zabranom TikToka. I dalje ga koristi
Biden je potajno poslao Ukrajini moćne projektile. Već su izveli žestok udar na Ruse
VIDEO Snimke kamere marinca otkrivaju potpuno drugačiju priču o masakru u Kabul
Ide li Plenković u Bruxelles? Sunčana Glavak: Neće on nigdje
Brat osumnjičenog za ubojstvo Danke ubijen u zatvoru. MUP lagao odvjetniku da je živ
Grčki Vrhovni sud zabranio desničarima ulazak u izbornu utrku za EP
Biden potpisao pomoć Ukrajini
Muškarac oteo djevojčicu (9) u centru Londona pa je seksualno zlostavljao
Iran osudio repera na smrt zbog potpore prosvjedima
Izrael pojačao napade, Palestinci ponovo bježe iz svojih domova na sjeveru Gaze
FOTO Stigle nove ratne karte, proboj Rusa na istoku. "Pandorina kutija je otvorena"
Njemačka i Velika Britanija najavile jaču vojnu suradnju
Cijene nafte skliznule prema 88 dolara
Dmitro Kuleba nakon što je američki Senat podržao ogroman paket pomoći: Aleluja!
Ekstremne vrućine na Filipinima
Picula: Milanović je ostao u zoni komfora, SDP-ovci su išli na rizik







SVASTARIJE

FOTO Stigle nove ratne karte, proboj Rusa na istoku. ˝˝Pandorina kutija je otvorena˝

Srušen svjetski rekord u skijaškim skokovima. Pogledajte let od 291 metra

Ekstremne vrućine na Filipinima. ˝Ne može se disati˝

U Japanu sletio avion s 200 ljudi, nakon slijetanja se počeo dimiti

Turska i zemlje u Perzijskom zaljevu pripremaju teren za ˝Put razvoja˝

VIDEO Odbjegli vojni konji jurili centrom Londona. Jedan kao da je prekriven krvlju

U BiH uhapšena mreža krijumčara. Vozili migrante u Hrvatsku, zaradili 3 milijuna eura

Ovo je najopasnija staza na svijetu. Ne preporučuje se starijima od 55 godina

Amnesty: Ljudska prava u opadanju, EU zemlje imaju dvostruke standarde

Čovjek viđen u blizini kuće ubijene britanske voditeljice izgleda kao srpski ubojica?





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi