TUZLARIJE - VIJESTI

26.11.2007. Broj citanja: 877
Analiza provođenja zaštite od požara u kolektivnim stambenim objektima


Pripremili smo dio Analize provođenja zaštite od požara u kolektivnim stambenim objektima, koja je podnesena na 99. Kolegoju kod općinskog načelnika održanom 16.11. 2007. godine te proslijeđena na razmatranje i usvajanje Općinskom vijeću Tuzla. O posljedicama koje može prouzrokovati požar, se nekad razmišlja kada je već kasno. Mnogi nisi ni svjesni da baš oni mogu biti krivac za nečiju nesreću. Primjera radi, dok neko parkira automobil na nedozvoljenom mjestu u neposrednoj blizini zgrade, odloži svoje stvari u zajedničim prostorijama koje vode do požarnih stepeništa, zaključa vrata od požarnih stepenica, zastakli lođu vjerovatno ne misli da baš njegov postupak može dovesti do tragičnih posljedica.

U navedenoj Analizi pokrenute su zakonske regulative vezane za kolektivne stambene objekte, ukazani su problemi iz oblasti zaštite od požara.

Pod visokim objektom podrazumijevaju se zgrade sa prostorijama za boravak ljudi, čiji se podovi najvišeg sprata nalaze najmanje 22 metra iznad najniže kote terena na koji je moguć pristup i na kome je moguća intervencija uz korištenje automehaničarskih ljestava.

Vatrogasnim vozilima mora biti omogućemo da priđu objektu sa onih strana na kojima se nalaze prozori, vrata ili drugi slični otvori.

Pristupni put i plato za intervencije moraju imatu kolovoze najmanje nosivosti 10 tona osovinskog pritiska.
Pristupni put oko objekta i plato moraju se izgraditi tako da su pristupi i kretanje vatrogasnih vozila uvijek mogući samo vožnjom unaprijed.
Svaki požarni sektor objekta mora biti dostupan preko najmanje jednog sigurnosnog stepeništa ili najmanje dva međusobno nezavisna stepeništa.
Sigurnosno stepenište mora biti obezbijeđeno tako da vatra i dim ne prodiru za sve vrijeme dok požar traje u objektu i mora biti dostupno iz svih prostorija jednog požarnog sektora putevima koji nisu ugroženi požarom.

Spoljna sigurnosna stepeništa moraju ispunjavati sljedeće uslove:
- da su pristupačna iz hodnika ili najmanje iz dvije prostorije zgrade na svakom spratu
- da se ne postavljaju bliže od 1, 5 m od otvora na fasadi objekta
- da se ne prave kao spiralno stepenište i penjalice
- da zaštitna ograda otvorenih stepeništa nije niža od 1, 20 m
- da je građevinski materijal negoriv
- da je korištenje moguće bez obzira na vremenske prilike


Jedan od tuzlanskih stanova koji je gorio

Zakonom po zaštiti od požara regulisano je da objekti moraju biti obezbijeđeni sa aparatima za gašenje početnih požara, a broj aparata se određuje prema požarnom opterećenju i površini prostora koji se širi. Objekti se određuju prema požarnom opterećenju i površini koja se širi. Objekti moraju biti obezbijeđeni i sa vanjskom i unutrašnjom hidrantskom mrežom za gašenje požara, koja mora biti pod stalnim pritiskom vode. Korisnici moraju vršiti redovnu kontrolu aparata za gašenje požara i hidranata prema upustvima proizvođača, a najmanje svakih 6 mjeseci.

Svesni činjenice da je poznavanje stanja u objektima i faktora koji mogu da utiču na pravovremenost i kvalitet vatrogasne intervencije pripadnici Profesionalne vatrogasne brigade Tuzla redovno u sklopu svojih dnevnih aktivnosti obilaze satmbena naselja, posvećujući posebnu pažnju visokim objetima.

Ove godine pokrenuta je aktivnost na stvaranju baze podatakla o svim stambenim objektima sa više etažnih vlasnika. Dio tih podataka moći će se koristiti za ukazivanje nedostataka i praćenje stanja visokih objeketa.

U saradnji sa Službom sa stambene poslove, upraviteljima je naloženo čišćenje lifrovskih postrojenja, posebno prostora ispiod liftovskih kućica. Prema informacijama sa kojima raspolažemo do sada su očišćeni liftovski prostori u stambenim objetima kojima je upravitelj «Bosna – lift « d.o.o. Tuzla.

U Analizi koja je upućena na usvajenje Općinskom vijeću Tuzla ukazano je i na postojeće probleme. Navodimo neke primjere;

-Prilazi automobilskoj ljestvi su i dalje nemogući u većini slučajeva, a kao drastičan primjer može se izdvojiti objekti Kula «F» i «G», gdje je i pored postojanja zabrane parkiranja i odgovarajuće površine za rad to nije moguće i to prvenstveno radi parkiranih vozia.

- Stanje unutrašnje hidrantske mreže u kolektivnim stambenim objektima je uglavnom nepromijenjeno (zidni ormarići bez potrebne opreme, instalacija nije kontrolisana i dr.). Povoljno je što je nakon prestanka redukcije u snabdijevanju vodom većina unutrašnje hidrantske mreže pod stalnim pritiskom, te se može iskoristii u slučaju potrebe za gašenjem požara.

- Odbori etažnih vlasnika nabavljaju aparate za početno gašenje, ali radi stalnih otuđivanja aparati se u većini slućajeva zaključani po ostavama, smetljarnicima ili u podrumskim prostorijama.


U Analizi je neglašena i važnost odimljavanja jer statistike dokazuju da od lica stradalih u požarima u 95% slučajeva podlegne usljed gušenja produktima sagorjevanja i isparenja.

U vezi sa odimljavanjem prostora zahvaćenim požarom, najnepovoljniji su slučajevi gdje je stepenište izvedeno u centralnom dijelu objekta, bez ikakvig svjetlarnika ili dimnih odušaka (Pecara 1, objekti K12, K12 i K16 na Slatini, soliter u Titovoj broj 66) tako da se ti prostori veoma brzo zadime i bez električne rasvjete potpuno su u tami.

Međutim, dobar broj visokih objekata iako je uređen po svim važećim standardima nebrigom i samovoljnom stanara doveden je u loše stanje. Primjer tome su objekti u stambenom naselju «Stupine», gdje su etažni vlasnici izvršili uzurpaciju prostora (lođa) koje bi u slučaju požara služile do odimljavanja.
Sigurnosne (požarne)stepenice namijenje su za sigurnu i brzu evakuaciju stanara i drugih lica koja se zateknu u visokom objektu. Uočeni nedostaci su: zaključana vrata za pristup stepeništu, nemogućnost zatvaranja vrata radi sprečavanja ulaska dima u slučaju požara, neprohodnost stepeništa radi odloženih stvaru te dotrajalost stepenika i konstrukcije kod stepenica koje su izrađene od metalnih profila. Stepeništa moraju biti prohodna cijelom svojom dužinom i širinom.

S.M.

(tuzlarije.net)               










OSTALE VIJESTI
Picula: Milanović je ostao u zoni komfora, SDP-ovci su išli na rizik
Nova sramota Vučićeve delegacije u New Yorku. "To je UN, a ne Pink ili Happy"
Majka osumnjičenog za ubojstvo Danke: Nisam vidjela tijelo sina
Kanada napravila iznimku. Dopustila Airbusu da nabavlja titanij iz Rusije
Heinekenu nakon podizanja cijena ipak porasla prodaja
U Japanu sletio avion s 200 ljudi, nakon slijetanja se počeo dimiti
Izvješće o ljudskim pravima: Hrvatska nasilno vraća migrante i ograničava pobačaj
Zbog napada na australskog biskupa uhićeno sedam tinejdžera
Turska i zemlje u Perzijskom zaljevu pripremaju teren za "Put razvoja"
VIDEO Dva konja lutala centrom Londona. Jedan kao da je prekriven krvlju
Njemačka nastavlja suradnju s agencijom UN-a za Palestinu, unatoč kritikama Izraela
Izaslanstvo Sjeverne Koreje u posjetu Iranu
Suspendiran ruski svećenik koji je održao javnu molitvu za Navalnog
Amnesty: Ljudska prava najugroženija u posljednjih nekoliko desetljeća
Blinken stiže u Kinu. Problemi između Kine i SAD-a su ozbiljni, među njima i TikTok
Čovjek viđen u blizini kuće ubijene britanske voditeljice izgleda kao srpski ubojica?
Cijene nafte porasle, dolar oštro pao
Narkobos htio ubiti nizozemsku princezu, pobjegao zbog greške španjolskog suda
Čovjek u SAD-u ubio suprugu i svoje troje djece. Zatim sebe
Stotine tisuća Argentinaca izašlo na ulice, prosvjeduju protiv mjera štednje







SVASTARIJE

U Japanu sletio avion s 200 ljudi, nakon slijetanja se počeo dimiti

Turska i zemlje u Perzijskom zaljevu pripremaju teren za ˝Put razvoja˝

VIDEO Odbjegli vojni konji jurili centrom Londona. Jedan kao da je prekriven krvlju

U BiH uhapšena mreža krijumčara. Vozili migrante u Hrvatsku, zaradili 3 milijuna eura

Ovo je najopasnija staza na svijetu. Ne preporučuje se starijima od 55 godina

Amnesty: Ljudska prava u opadanju, EU zemlje imaju dvostruke standarde

Čovjek viđen u blizini kuće ubijene britanske voditeljice izgleda kao srpski ubojica?

FOTO Ovo je nebo nad Grčkom, sve je narančasto

Tito iz Dubaija vodio superkartel. U BiH podmićivao šefove policije, poduzetnike...

Civilna obrana Gaze: U grobnici nađena 283 tijela. Ne znamo jesu li zakopani živi





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi