TUZLARIJE - VIJESTI

29.11.2007.
U toku je 34. redovna sjednica Općinskog vijeća Tuzla


U toku je 34. redovna sjednica Općinskog vijeća Tuzla kojom u odsustvu predsjedavajuće Nade Mladine predsjedava njen zamjenik Anto Pranjić.

Današnja sjednica Općinskog vijeća, odvija se u pomalo nervoznoj atmosferi u kojoj vijećnici diskutuju o stvarima koje nisu na današnejm dnevnom redu. Sjednica je počela u 9:20, a do prve duže pauze, oko 13 sati, razmotreno je pet tačaka dnevnog reda.



U prvoj tački dnevnog reda obrađena su vijećnička pitanja. Većina vijećnika koji su danas postavljali pitanja izjavili su da nisu zadovoljni brojem odgovora na postavljena pitanja. Primjera radi, vijećnik Ekrem Topić (SDA) rekao je da je na postavljenih 24 pitanja dobio jedan odgovor. Od postavljenih pitanja izdvajamo kao zanimljivo pitanje, odnosno inicijativu vijećnika Edina Haračića (BOSS), koji predlaže da se garnizonska ambulanta nakon iseljenja od strane vojske osposobi za Hitnu službu koja bi pokrivala istočni dio grada s obzirom da je nakon ekspanzije gradnje taj dio grada gusto naseljen te je potreban jedan takav objekat.

Vijećnici su zatim prešli na usvajanje i razmatranje Odluke o javnim prizanjima Tuzle, koja je nakon duge rasprave i usvojena. Najviše vremena vezano za ovu tačku vijećnici su potrošili za raspravu o izrazima, odnosno jeziku kojim se pišu materijali za Općinsko vijeće. Dok su neki vijećnici smatrali da je bez obzira na izraze na hrvatskom, srpskom ili bosanskom jeziku koji se miješaju, bitno da je materijal svima razumljiv, drugi, naročito Mirnes Ajanović (BOSS) i Fikreta Sijerčić (SDA), mišljenja su da se piše na jednom od tih jezika i da ne treba dolaziti do miješanja jezika. Sudeći prema dosta žučnoj raspravi, kakva uvijek i
Varnice
Danas je vijećnik Ekrem Topić (SDA) tražio izvještaj od Službe za komunalne poslove o ulaganjima u 2006. godini kao i GAP projektima u 2007. godini. Iako ovaj Izvješatj kasni 90 dana njegova inicijativa nije prošla na današnjem Općinskom vijeću pa je tražio pauzu od 15 minuta. Nakon pauze obavijestio je prisutne vijećnike da je u holu vrijeđan, rekao je: "Brutalno sam izvrijeđan u holu". Mirnes Ajanović (BOSS) rekao je da se tako nešto ne smije dogoditi, da se to sve ispita i Vijeće zauzme svoj stav po ovom pitanju. Nije rečeno ko je vrijeđao Topića.
bude kada je jezik u pitanju, ovo je tema koja će možda naći svoje mjesto na dnevnom redu neke od narednih sjednica Općinskog vijeća. Na snazi su tri jezika i dva pisma, zaista bi bilo komplikovano da se materijali pišu na tri svima razumljiva jezika i dva pisma, ali ovo već spada više u sferu politike i principa nego logičnosti.

Treća tačka dnevnog reda koja se odnosila na razmatranje i usvajanje Odluke o WEB stranici Općine Tuzla, privukla je interes vijećnika, ali nakon rasprave odlučeno je da se ova Odluka u formu Nacrta Odluke pripremi za neku od narednih sjednica jer je došlo do određenih nejasnoća vezanih za sam sadržaj i način plasiranja vijesti. Cilj otvaranja WEB stranice je potpuno i blagovremeno informisanje javnosti o Općini Tuzla kao jedinice lokalne samouprave, kao i informisanje javnosti o tekućim aktuelnostima iz rada Općinskog Vijeća, općinskog načelnika, općinskoh službi za upravu, stručnih i drugih službi, kao i upravnih organizacija Općine Tuzla. Vijećnik Rafo Jozić (SDP) podsjetio je prisutne da pomenuta stranica radi već dvije godine, te da je dobro da se odgovarajućim aktom reguliše njen rad kao i obaveza određenih službi i načelnika na povoljšanje rada WEB stranice. Ukazao je i na nizak nivo informatičke pismenosti. Mnogima je Član III ove Odluke bio sporan a njemu se kaže «o sadržaju WEB stranice, utvrđenom u tački II ove Odluike, odlučuje Općinski načelnik». Zbog ove i drugih nejasnoća i nesuglasica odlučeno je da se donošenje ove Odluke odgodi. Obrađivać ove teme, Zdravko Đuranović, rekao je još da se planira olakšati građanima dobijanje nekih dokumenata i uvođenje te mogućnosti preko Emaila ili SMS poruka.

U četvrtoj tački razmatran je Urbanistički projekat kompleksa Turalibegove džamije u Tuzli, projekcija izgradnje i uređenja prostorne cjeline kao i Odluka o provođenju urbanističkog projekta kompleksa Turalibegove džamije. Nakon malih nejasnoća koje je otklonila Selma Pašić kao obrađivač teme ispred Zavoda za Urbanizam, ova Odluka je usvojena.

Jednoglasno i bez puno rasprave usvojena je Odluka o pristupanju izradi izmjene dijela Regulacionog plana područja slijeganja u Tuzli, prostorna cjelina staro gradsko jezgro.

Nakon pauze od 40 minuta Vijeće je nastavilio sa popodnevnim radom o čemu ćemo imati poseban izještaj.

S.M.

(tuzlarije.net)               










OSTALE VIJESTI
U rezervatu kod Manchestera pronađen torzo, uhićena dvojica muškaraca
SAD u blizini Gaze gradi privremenu luku za slanje humanitarne pomoći
Masovni proboj Rusa, ukrajinska brigada se raspala. Prijeti kolaps cijele linije
VIDEO Velike poplave u Tanzaniji. Poginulo 155 ljudi
Ukrajinski ministar ponudio ostavku, optužen je za korupciju
Detalji brutalnog ubojstva Hrvata u Irskoj. Prijatelj opisao napad, uhićena trojica
Održana komemoracija za humanitarne radnike ubijene u Gazi
Danci: Švicarska firma iz optužnice protiv Mamića prebacivala milijune Bellabeatu
Britanska tvrtka tuži Pfizer i BioNTech: Ukrali su našu tehnologiju za covid cjepiva
Val nasilja na Haitiju, tisuće mrtvih. Premijer podnio ostavku
Dodik neće prihvatiti rezoluciju o Srebrenici. Tvrdi: Sve napisano je laž
Rusija: Premještamo sustave Iskander na granicu s Finskom. General NATO-a: Apsurdno
Djevojka (19) u Ukrajini pokušala prodati svog sina (2), tražila 23.500 eura
Europa, Afrika i Južna Amerika traže veće poreze za superbogate
Cijene nafte ostale iznad 88 dolara
Lukašenko: Oporba i NATO planiraju napad na Bjelorusiju, treba nam nuklearno oružje
SAD i 17 zemalja poručili Hamasu: Oslobodite taoce, to može riješiti krizu u Gazi
Državni odvjetnik traži prekid istrage protiv supruge španjolskog premijera
Ruski prihod od nafte i plina se gotovo udvostručio
Liječnici strahuju da je bolest "zombi jelena" prešla na ljude. U SAD-u umrli lovci







SVASTARIJE

SAD u blizini Gaze gradi privremenu luku za slanje humanitarne pomoći

Masovni proboj Rusa, ukrajinska brigada se raspala. Prijeti kolaps cijele linije

Macron: Naša Europa mogla bi umrijeti

Revolucija iz Koreje. Imaju bateriju koja se napuni za nekoliko sekundi

Ovo je nova Miss Buenos Airesa. Ima 60 godina

Sud BiH odredio pritvor za samo tri od 23 uhapšene osobe. Policijski šefovi na slobodi

Hamas objavio snimku taoca otetog prije više od 200 dana. Nedostaje mu dio ruke

VIDEO Više od 100 kitova nasukalo se na australskoj obali, neki su već uginuli

Pentagon priznao: Isporučili smo moćne rakete Ukrajincima

FOTO Stigle nove ratne karte, proboj Rusa na istoku. ˝˝Pandorina kutija je otvorena˝





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi