TUZLARIJE - VIJESTI

04.12.2007.
KO i OO SDP BiH Tuzla
Vanredni miting "Ne damo Bosnu i Hercegovinu"
Diskusija Ramiza Zahirovića, poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH i sekretara KO SDP BiH Tuzla, na PRESS KONFERENCIJI KO i OO SDP BiH TUZLA održanoj danas godine na temu: VANREDNI MITING "NE DAMO BOSNU I HERCEGOVINU".


Kantonalni i općinski odbor SDP BiH Tuzla organizovali su Vanredni miting „NE DAMO BOSNU I HERCEGOVINU“, na kojem će o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, pored još nekih poslanika/vijećnika, govorio je Predsjednik SDP BiH prof. dr. Zlatko Lagumdžija.
Razlog za organizaciju skupa ovakve prirode, leži prije svega u procjenama, da je danas stanje u BiH neodrživo i sve teže i da su građani BiH sve ugroženiji. Prijeti opasnost od novih podjela uz mogućnost novih nemira na ovim prostorima. BiH je sve dalje od Evropske unije. To potkrepljujemo činjenicom da je BiH po posljednjem izvještaju o konkurentnosti država, na 106. mjestu zajedno sa Bocvanom.
SDP BiH sa ovog skupa želi uputiti poruku građanima Tuzlanskog kantona i cijele Bosne i Hercegovine, kao i međunarodnoj zajednici, kako i na koji način želi sačuvati cjelovitost i evropski put Bosne i Hercegovine.

Uslovi za ulazak BiH u Evropsku uniju su bili reforma policije i ustavne reforme u BiH. Lideri vladajućih stranaka i predstavnika međunarodne zajednice su šetajući po BiH, pregovarali i dogovorali, ali se dogovorili nisu.
Kako je poznato, Visoki predstavnik u BiH je nametnuo svoje odluke i mjere, koje opet domaći političari iz vladajućih stranaka nisu prihvatili.
Taj momenat je pokazao pravo stanje u BiH i pokazao da je nemoguće BiH napraviti kao modernu, demokratsku i evropski opredijeljenu zemlju.

ODJEDNOM SE SVE PROMIJENILO USVAJANJEM POSLOVNIKA O RADU OBA DOMA PARLAMENTARNE SKUPŠTINE BIH.
ODJEDNOM JE POSLOVNIK POSTAO VEĆI PRAVNI AKT OD USTAVA BIH I OD MNOGIH ZAKONA, PA I ODLUKA VISOKOG PREDSTAVNIKA.
Ugovor o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom je konačno lijepa vijest i SDP BiH podržava potpisivanje takvog ugovora, pa makar se to dogodilo i na ovakav način kako se danas događa, ali želi upozoriti javnost u BiH, da kriza u BiH nije stala i da je ovo samo bacanje prašine u oči građanima BiH. Da ne bude po onoj narodnoj „Vuk dlaku mijenja, ali ćud nikako“. Šta se to odjednom dogodilo? Zašto ugovor nije potpisan prije godinu dana kada je bila manja kriza?
Sada su oni te isti, oni koji su doveli zemlju na rub katastrofe postali heroji, oni su ti koji su zaslužni za sve navedeno. Pljušte izjave, „BiH više nije zemlja u krizi“, „BiH ulazi u novu fazu“, itd. itd. sve izjava do izjave.

Kao odgovor na ovakvo stanje i prilike u BiH, organizujemo Vanredni miting pod nazivom „NE DAMO BOSNU I HERCEGOVINU“.
Miting smo trebali održati u nedjelju 09.12.2007. godine sa početkom u 12:00 sati u velikoj sali BKC u Tuzli, ali zbog provođenja izbora u RS za izbor predsjednika RS, Centralna izborna komisija BiH je upozorila da se taj skup ne može održati navedenog dana.
Održavanje mitinga smo pomjerili za narednu nedjelju, 16.12.2007. godine, u isto vrijeme i na istom mjestu, te koristimo priliku da informišemo građane Tuzlanskog kantona o navedenom prolongiranju termina za održavanje ovakvog skupa.

Obraćanje potpredsjednika Kantonalnogodbora SDP BiH Tuzla, Slađana Ilića

Vanredni miting „NE DAMO BOSNU I HERCEGOVINU“


U situaciji u kojoj se nalazi Bosna i Hercegovina i njeni građani pravo je čudo da nema ovakvih skupova i raznih protesta mnogo više. Naime, vladajuće strukture u našoj zemlji kontinuirano još od izborne kampanje 2006. godine proizvodi krizu i unosi strah u živote građana ove zemlje. Sva ta kriza i strah baziraju se na tobožnjoj ugroženosti nacionalnih interesa, dominaciji jednih nad drugim, raznim referendumima i otcjepljenjem i tome slično. Sve je to jedna velika prevara što se najbolje pokazuje i ovih dana, kada su istekli rokovi i kada su posljedice za neodgovorne političare mogle rezultirati smjenama i gubljenjem „fotelja“ onda je dogovor moguć i vrlo brzo se kriza može prevazići. Jasno je valjda, ono što mi iz SDP-a stalno govorimo da je pravljenje krize imalo za cilj da skrene pažnju građana sa teške socijalno-ekonomske situacije i da se na „miru“ završi privatizacija i ono malo dobara koja su ostala u ovoj zemlji. Najbolji način za nastavak, po našem mišljenju pljačke državne imovine je da građane Bosne i Hercegovine plaše novim ratom, ugroženošću i sličnom mračnom i bezobraznom retorikom. Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine i dalje će insistirati da oni koji su odgovorni za stanje u državi jednom napokon krenu s pravom i istinskom borbom za napredak i prosperitet ove zemlje. Još jednom podvlačimo, da je krajnje vrijeme da neodgovorni političari u ovoj zemlji prestanu sa pozivanjem na rezervne varijante i rezervne države, i tražimo da ispolje bar malo poštovanja prema građanima, na čiji račun žive i to veoma raskošno i bogato. Bosna i Hercegovina je trajna kategorija i ma koliko se pojedini trudili da uspore njen napredak i razvoj neće uspjeti jer poslije onog što se ovdje događalo u predhodnom periodu sigurno je da građani ove zemlje zaslužuju bolje.

(tuzlarije.net - S.M.)               










OSTALE VIJESTI
SAD uveo sankcije suradniku izraelskog ministra
Sjeverna Koreja testirala bojeve glave krstarećeg projektila
Ruski projektil uništio skladište žitarica u regiji Odese u Ukrajini
Čovjek se zapalio pred sudnicom u New Yorku gdje traje suđenje Trumpu
Izrael: U Pojas Gaze je došlo 276 kamiona s pomoći
Scholz: Rat u Ukrajini mogao bi potrajati još nekoliko godina
Azerbajdžan i Armenija dogovorili povratak sela. "Ovo je prekretnica"
"I Izrael i Iran pokušavaju spasiti obraz." Iranci na ulici viču: "Smrt cionistima"
Šef NATO-a: Nitko nema koristi od rata na Bliskom istoku
Iranski ministar: Izraelski dronovi nisu prouzročili štetu ili žrtve u Isfahanu
Orban vodećim dužnosnicima EU: Pokupite stvari i odlazite
Lavrov: Moskva i dalje ustraje na istinski ruskoj Ukrajini
Srpski medij: Brat osumnjičenog za ubojstvo Danke umro je nasilnom smrću
Francuska naredila trgovcima označavanje proizvoda kojima su smanjili pakiranje
Čovjek prijetio da će se raznijeti u iranskom konzulatu u Parizu
Iranske poruke spustile cijene nafte
G7: Osnažit ćemo protuzračnu obranu Ukrajine
Blinken teško optužio Kinu
Njemačka šefica diplomacije i Netanyahu se posvađali oko fotografija tržnica u Gazi
Iranski mediji umanjuju značenje izraelskog napada. "Eksplozije su bile kao petarde"







SVASTARIJE

Srpski medij: Brat osumnjičenog za ubojstvo Danke nije umro prirodnom smrću

Francuska naredila trgovcima označavanje proizvoda kojima su smanjili pakiranje

Iranski mediji umanjuju značenje izraelskog napada. ˝Eksplozije su bile kao petarde˝

Netanyahu njemačkoj ministrici pokazao fotografije punih tržnica u Gazi, naljutila se

Tri Rusa padobranima skočila iz stratosfere na Sjeverni pol, pogledajte snimku

Što se stvarno događa u sukobu Izraela i Irana? Predstava kojom se skriva ono važno

Počeli izbori u Indiji. Trajat će više od mjesec dana

Izrael napao Iran. Sastaju se čelnici G7, stižu reakcije Irana

Putnik (33) preminuo na letu Ryanaira iznad Italije, s njim bila i trudna supruga

VIDEO Katastrofalne poplave u Rusiji. Poplavljeno oko 18.000 kuća, hiljade evakuirane





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi