TUZLARIJE - VIJESTI

05.12.2007.
Centri civilnih inicijativa
Učinak Skupštine i Vlade Tuzlanskog kantona u proteklih 10 mjeseci


Nedovoljan nivo efikasnosti i neadekvatna kordinacija u u radu je osnovna karakteristika rada Skupštine i Vlade Tuzlanskog kantona u proteklih 10 mjeseci. Ova ocjena o radu izvršne i zakonodavne vlasti Tuzlanskog kantona je danas izrečena na osnovu desetomjesečnog praćenja njihovog rada od strane Centara civilnih inicijativa (CCI).

Skupština Tuzlanskog kantona do kraja godine neće ostvariti aktivnosti planirane programom rada jer je u praćenom periodu usvojila svega 53% od planiranog.
Skupština Tuzlanskog kantona je u proteklih 10 mjeseci održala 14 sjednica na kojima je efektivno radila 15 dana i na kojima je u okviru 69 tačaka razmatrala 83 mjere. Pri tome je usvojila svega 9 zakona od kojih je 3 nova zakona dok su ostalo izmjene i doune zakona ili zakoni o prestanku važenja zakona. Skupština je u ovom periodu razmatrala i usvojila još 4 nacrta zakona koja je uputila u javnu raspravu. Kao i u ostalim parlamentima i ovaj parlament ima 8 poslanika (22%) koji su svoju poslaničku ulogu shvatili na način da imaju obavezu samo da glasaju. Skupština Tuzlanskog kantona je u proteklom periodu na žalost ”imala” i poslanika Šefika Begić iz stranke SDA i opštine Lukavac, koji je odsustvovao na ukupno 13 zasjedanja, što govori da je u ovaj poslanik duži period zanemarivao poslaničku funkciju . Time je ovaj poslanik iznevjerio povjerenje 5.359 birača koji su putem otvorenih lista glasali za njega.
Vlada Tuzlanskog kantona je u periodu od svog konstituisanja 28.2.2007 godine do 31. oktobra 2007. godine tj. u cca 8 mjeseci rada, održala ukupno 35 sjednica ili prosječno 4, 4 sjednice po mjesecu. Od ukupnog broja, 24 sjednica je bila radna, dok je 11 održanih sjednica bilo vanrednog tipa. Na sjednicama je u okviru 303 tačake dnevnih redova usvojeno je ukupno 355 mjere.
Vlada je u proteklom periodu radila sa povećanom efikasnošću ali ipak nije uspjela realizovati 34 % obaveza planiranih Programom rada. Ispunjenje plana od 66% (uvojeno svega 13 mjera iz normativne djelatnosti) pokazuje da i pored vanrednih napora koje Vlada ulaže u proteklim mjesecima, neće moći ispuniti sve obaveze iz Programa rada. Čak sa pojačanom dinamikom rada na kraju godine Vlada će dovesti Skupštinu u poziciju da u posljednja 2 mjeseca i neće moći razmotriti sve akte koje joj Vlada dostavlja. Kada su u pitanju planirane mjere Vlade koje su od značaja za građane, zapaženo je da nisu imale poseban tretman tj nisu imale prioritet u usvajanju (usvojeno ih je takođe 66%od planiranih).
Karakteristika rada Vlade u proteklom periodu je što je pokrenula čitav niz važnih ali neplaniranih aktivnosti i time ugrozila realizaciju vlastitog plana .

Kada je u pitanju pojedinačna efikasnost ministarstava najmanje ispunjenje plana je u Ministarstvu za rad i socijalnu politiku koje vodi Ministar Faruk Vikalo, koje je svoj plan ispunilo sa svega 17% aktivnosti iz Programa rada Vlade. Od strane ovog ministarstva je izostalo donošenje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti zaštiti ciivlnih žrtava rata i zaštiti porodice sa djecom, Zakona o osnivanje Zavoda za socijalnu zaštitu Tuzanskog kantona, i Socijalnog programa mjera za ublažavanje socijalnog stanja najugroženijih građana,

Nisko isunjenje planiranih obaveza od svega 40% je prisutno i u slučaju Ministastva obrazovanja, nauke kulture i sporta na čelu sa ministricom Mirzetom Hadžić- Suljkić. (nisu donešeni Zakon izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju, Odluka o statusnim promjenama osnovnih i srednjih škola ; Informacija o stanju u oblasti sporta sa Programom razvoja sporta na području TK do 2010. g. i Informacija o stanju u oblasti kulture)

Centri civilnih inicijativa najavlju da će u narednom periodu učiniti zaista velike napore da građane obavjestimo ko i sa koliko odgovornosti radi svoj posao u kantonalnoj vlasti i da li javni znaničnici zaista preduzimaju prave poteze da riješe prioritetne probleme građana Tuzlanskog kantona, kao što su nezaposlenost, siromaštvo.

Apelujemo na građane, da pozivaju svoje izabrane predstavnike da ih pitaju zašto kasne ili ne rješavaju njihove probleme, da ih pitaju zašto ne usvajaju zakone koji za cilj imaju da poboljšaju stanje u kantonu i da ih informišu šta to oni žele.

Centri civilnih inicijativa



PRILOZI

GENERALNI ZAKLJUČCI I PREPORUKE U VEZI RADA VLADE TK

GENERALNI ZAKLJUČCI I PREPORUKE U VEZI RADA SKUPŠTINE TK

(tuzlarije.net)               










OSTALE VIJESTI
U rezervatu kod Manchestera pronađen torzo, uhićena dvojica muškaraca
SAD u blizini Gaze gradi privremenu luku za slanje humanitarne pomoći
Masovni proboj Rusa, ukrajinska brigada se raspala. Prijeti kolaps cijele linije
VIDEO Velike poplave u Tanzaniji. Poginulo 155 ljudi
Ukrajinski ministar ponudio ostavku, optužen je za korupciju
Detalji brutalnog ubojstva Hrvata u Irskoj. Prijatelj opisao napad, uhićena trojica
Održana komemoracija za humanitarne radnike ubijene u Gazi
Danci: Švicarska firma iz optužnice protiv Mamića prebacivala milijune Bellabeatu
Britanska tvrtka tuži Pfizer i BioNTech: Ukrali su našu tehnologiju za covid cjepiva
Val nasilja na Haitiju, tisuće mrtvih. Premijer podnio ostavku
Dodik neće prihvatiti rezoluciju o Srebrenici. Tvrdi: Sve napisano je laž
Rusija: Premještamo sustave Iskander na granicu s Finskom. General NATO-a: Apsurdno
Djevojka (19) u Ukrajini pokušala prodati svog sina (2), tražila 23.500 eura
Europa, Afrika i Južna Amerika traže veće poreze za superbogate
Cijene nafte ostale iznad 88 dolara
Lukašenko: Oporba i NATO planiraju napad na Bjelorusiju, treba nam nuklearno oružje
SAD i 17 zemalja poručili Hamasu: Oslobodite taoce, to može riješiti krizu u Gazi
Državni odvjetnik traži prekid istrage protiv supruge španjolskog premijera
Ruski prihod od nafte i plina se gotovo udvostručio
Liječnici strahuju da je bolest "zombi jelena" prešla na ljude. U SAD-u umrli lovci







SVASTARIJE

SAD u blizini Gaze gradi privremenu luku za slanje humanitarne pomoći

Masovni proboj Rusa, ukrajinska brigada se raspala. Prijeti kolaps cijele linije

Macron: Naša Europa mogla bi umrijeti

Revolucija iz Koreje. Imaju bateriju koja se napuni za nekoliko sekundi

Ovo je nova Miss Buenos Airesa. Ima 60 godina

Sud BiH odredio pritvor za samo tri od 23 uhapšene osobe. Policijski šefovi na slobodi

Hamas objavio snimku taoca otetog prije više od 200 dana. Nedostaje mu dio ruke

VIDEO Više od 100 kitova nasukalo se na australskoj obali, neki su već uginuli

Pentagon priznao: Isporučili smo moćne rakete Ukrajincima

FOTO Stigle nove ratne karte, proboj Rusa na istoku. ˝˝Pandorina kutija je otvorena˝





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi