TUZLARIJE - VIJESTI

09.12.2007. Broj citanja: 618
Domaći avioprevoznik pod sumnjom da je kršio embargo UN-a
Tuzlanski ICAR AIR švercao oružje u Kongo?

Ujedinjene nacije (UN) su od vlasti Bosne i Hercegovine zatražile informacije o domaćoj kompaniji koja je ušla u zonu zabranjenih letova i, kako se dalje navodi u depeši, prekršila međunarodni embargo na izvoz oružja u Demokratsku Republiku Kongo.

Ruski avion

Ured UN-a, zadužen za mirovnu misiju u Kongu, zatražio je od naših vlasti da najkasnije do 22. decembra dostave informacije o bh. aviokompaniji koja je u augustu ove godine sletjela s pošiljkom oružja u Kisangani. UN su uvele embargo na izvoz oružja u Kongo, gdje teški unutrašnji sukobi prijete da prerastu u regionalni rat.

U dopisu se navodi da je oružje prevezla bh.kompanija ICARAir u velikom transportnom avionu ruske proizvodnje tipa Iljušin-76 (IL-76), piše Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva.

Inače, ICARAir je registrovan u Tuzli. Vlasnici kompanije su bh. biznismeni Rifet Karasalihović i Osman Smajić, te češki avioprijevoznik SilverAir. Zvanično, ICARAir je vlasnik samo jednog transportnog aviona tipa L-410, koji je manje veličine i koji, između ostalog, održava letove i na relaciji Tuzla-Ankona.

Radmilo Vujičić, stručni savjetnik za bezbjednost letenja i zrakoplovne operatore pri Direkciji za civilno zrakoplovstvo BiH, potvrdio je da je Direkcija odobrila tuzlanskoj kompaniji iznajmljivanje aviona IL- 76 u periodu august-decembar ove godine. Pomenuti avion je vlasništvo srbijanske kompanije Air Tomisko.

No, Karasalihović je opovrgao umiješanost ICARAira u ilegalan prevoz oružja.

„Mi smo potpisali ugovor sa srbijanskom kompanijom Air Tomisko i trebali smo iznajmiti avion IL-76. Međutim, do realizacije ugovora nikada nije došlo avion nismoiznajmili“, kazao je Karasalihović.

Vlasnik Air Tomiska je Tomislav Damjanović, biznismen iz Srbije. U izvještaju Regionalnog centra za kontrolu lakog i malokalibarskog oružja (SE- ESAC)navodi se da je Damjanović bio jedan od glavnih kršitelj aembarga UN-a uvedenog protiv režima Slobodana Miloševića. Smatra se da su njegovim avionom prevoženo, oružje i cigarete tokom i nakon proteklo grata.

SEESAC Damjanovića dovodi u vezu i sa kompanijama koje su transportovale ili švercovale oružjem širom Afrike i Srednjeg istoka. Srbijanske vlasti su Damjanoviću nedavno uskratile dozvolu za letenje zbog neispunjavanja sigurnosnih uvjeta.

Novinari CIN-a pokušali su razgovarati sa Damjanovićem, ali se pokazalo da službeni brojevi firme nisu u funkciji. Ipak, uspjeli su stupiti u kontakt s Milošem Davidovićem, koji se predstavio kao uposlenik Air Tomiske. Davidović je rekao da je Air Tomiska svojevremeno surađivao sa ICAR Airom, ali da nije upućen u detalje. On je rekao da tvrdnje o umiješanosti Air Tomiska u šverc oružjem nisu istinite. Davidović je kazao da jevlasnik kompanije van zemlje, da Air Tomisko trenutno ne radi i da će se najverovatnije, zatvoriti.

Prema riječima Radmila Vujičića, stručnog savjetnika za bezbjednost letenja i zrakoplovne operatore pri Direkciji za civilno zrakoplovstvo BiH, dobijanje dozvola Direkcije za iznajmljivanje aviona drugog avio-prijevoznika je prvi korak.

Tražili dozvolu

Za prevoz oružja potrebno je dobiti i odobrenje Ministarstva vanjskih poslova(MVP) Bosne i Hercegovine. AICARAir jeste podnio zahtjev da mu se izda dozvola za diplomatske letove, koja bi omogućila i prevoz oružja. No, bez uspjeha.

“Ljudi iz ICARAira su nekoliko puta dolazili na sastanak i tražili dozvole za diplomatske letove. Pošto se nije radilo o diplomatskom letu, već o prevozu naoružanja, MVP je odbio dati dozvolu za prelete preko određenog broja zemalja“, otkrio je Zoran Perković, pomoćnik ministra vanjskih poslova za međunarodne i konzularne poslove, te nastavio:

„Ne znamo ništa izuzev činjenice da je avion kompanije koja je registrirana u BiH zatečen u Kongu u prevozu vojne opreme. Samo to znamo i mi ćemo izvršiti interne provjere“.

Bh.vlasti namjeravaju ispuniti zahtjev UN-a i dostaviti informacije o rutama letenja, specifikaciju tereta i ugovore o iznajmljivanju.

Pošiljke sa Balkana

Demokratska Republika Kongo je i dalje u središtu konflikta u kojem učestvuje više zemalja i koji je najgori te vrste na afričkom kontinentu. Amnesty International je još 2005. godine iznio navode da su velike količine oružja prošvercovane sa Balkana u područja istočne Evrope, što je omogućilo nastavak krvoprolića. UN je uveo strogi embargo kako bi zaustavio uvoz oružja koji podstiče dalje sukobe u o voj zemlji.

Centar za istraživačko novinartsvo CIN Sarajevo

(tuzlarije.net)               










OSTALE VIJESTI
U Makedoniji su predsjednički izbori, vodi oporbena desničarska kandidatkinja
Putovnice vojno sposobnim muškarcima izdavat će se samo u Ukrajini
Fico gasi slovačku televiziju i pretvara je u novu
Biden prijeti zabranom TikToka. I dalje ga koristi
Biden je potajno poslao Ukrajini moćne projektile. Već su izveli žestok udar na Ruse
VIDEO Snimke kamere marinca otkrivaju potpuno drugačiju priču o masakru u Kabul
Ide li Plenković u Bruxelles? Sunčana Glavak: Neće on nigdje
Brat osumnjičenog za ubojstvo Danke ubijen u zatvoru. MUP lagao odvjetniku da je živ
Grčki Vrhovni sud zabranio desničarima ulazak u izbornu utrku za EP
Biden potpisao pomoć Ukrajini
Muškarac oteo djevojčicu (9) u centru Londona pa je seksualno zlostavljao
Iran osudio repera na smrt zbog potpore prosvjedima
Izrael pojačao napade, Palestinci ponovo bježe iz svojih domova na sjeveru Gaze
FOTO Stigle nove ratne karte, proboj Rusa na istoku. "Pandorina kutija je otvorena"
Njemačka i Velika Britanija najavile jaču vojnu suradnju
Cijene nafte skliznule prema 88 dolara
Dmitro Kuleba nakon što je američki Senat podržao ogroman paket pomoći: Aleluja!
Ekstremne vrućine na Filipinima
Picula: Milanović je ostao u zoni komfora, SDP-ovci su išli na rizik
Nova sramota Vučićeve delegacije u New Yorku. "To je UN, a ne Pink ili Happy"







SVASTARIJE

FOTO Stigle nove ratne karte, proboj Rusa na istoku. ˝˝Pandorina kutija je otvorena˝

Srušen svjetski rekord u skijaškim skokovima. Pogledajte let od 291 metra

Ekstremne vrućine na Filipinima. ˝Ne može se disati˝

U Japanu sletio avion s 200 ljudi, nakon slijetanja se počeo dimiti

Turska i zemlje u Perzijskom zaljevu pripremaju teren za ˝Put razvoja˝

VIDEO Odbjegli vojni konji jurili centrom Londona. Jedan kao da je prekriven krvlju

U BiH uhapšena mreža krijumčara. Vozili migrante u Hrvatsku, zaradili 3 milijuna eura

Ovo je najopasnija staza na svijetu. Ne preporučuje se starijima od 55 godina

Amnesty: Ljudska prava u opadanju, EU zemlje imaju dvostruke standarde

Čovjek viđen u blizini kuće ubijene britanske voditeljice izgleda kao srpski ubojica?





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi