TUZLARIJE - VIJESTI

11.12.2007.
Centri civilnih inicijativa - saopštenje
Skupština TK izabrala da se javno ˝svađa˝ sa nevladinom organizacijom


Umjesto da prihvati činjenice o svojoj nedovoljnoj efikasnosti i da uloži napor u pravcu poboljšanja svog rada, Skupština TK je izabrala da se javno "svađa" sa nevladinom organizacijom, koja je u interesu građana izvršila analizu njihovog rada.

Usvajajući logiku po kojoj je napad najbolja odbrana, Skupština je, u saopštenju koje je u njeno ime potpisao sekretar Ahmet Smajović, otišla je tako daleko da Centre civilnih inicijativa optuži za pokušaj dezinformisanja javnosti i iznošenje podataka koji su "daleko od istine", što je, kao što znamo, eufemizam za laganje. No, ako neko pokušava dezinformisati javnost i lagati, to svakako nisu Centri civilnih inicijativa.

Nedovoljna efikasnost i neadekvatna koordinacija između izvršne i zakonodavne vlasti glavni su zaključak Izvještaja o desetomjesečnom radu Skupštine i Vlade TK, koji niko nije doveo u pitanje. Pisac skupštinskog reagovanja čak i sam tvrdi da godišnji plan Skupštine neće biti ostvaren i da ni sami poslanici nisu zadovoljni efikasnošću rada Skupštine. Niko valjda ne spori ni činjenicu da u Skupštini TK postoji poslanik koji od 14 sjednica Skupštine, održanih do 31.10. nije bio ni na 4 cijele. Nema valjda spora ni oko toga da je od 18 zakona čije je usvajanje planirano Programom rada za 2007 godinu, u prvih 10 mjeseci ove godine, usvojeno tek 7 njih. Mada se taj podatak nastoji uljepšati dodavanjem mu i par zakona koji nisu bili planirani Programom (što je dio sasvim druge priče).

Pa u čemu je onda problem? Čemu ovakva reakcija i pogođenost? Čemu manipulacija tuđim riječima i podacima, da ne kažemo "zaobilaženje istine" i dezinformisanje javnosti? Odgovor je jednostavan – zbog nenaviknutosti na civilizacijske tekovine civilnog društva i zbog toga što neko smatra da treba da mu "progledamo kroz prste"! Da "imamo razumijevanja" i uvažimo gomilu, manje-više besmislenih izgovora i opravdanja, od kojih je onaj koji se poziva na "aktuelna dešavanja na ... regionalnom političkom polju" posebno neodgovarajući.

Višemjesečna kriza i blokiranost institucija vlasti u BiH takođe su obavezan dio širokog repertoara izgovora kojim se pokušava prikriti vlastita odgovornost za loše rezultate. No, niti se sve može pravdati "višom silom", čak i kad bismo to dopustili kao mogućnost, niti "viša sila" može biti ikakav izgovor, imamo li u vidu da vlast na federalnom i državnom nivou (a Skupština TK se pokušava "vaditi" činjenicom da je usvajanje većine mjera i zakona uslovljeno donošenjem "krovnih" na federalnom i državnom nivou) imaju iste stranke koje vladaju i Tuzlanskim kantonom. Te je, upravo namjera i dužnost Centara civilnih inicijativa - da prezentiranjem činjenica o radu svih nivoa vlasti ponudi građanima ove zemlje mogućnost da "slože kockice" i shvate kako neke stvari (ne) funkcionišu. Pritom smo zahvalni rukovodstvu Skupštine što je iznijelo, inače ispravan, zaključak, koji, međutim, nismo očekivali da ga baš oni obznane – o problemima u funkcionisanju i međusobnoj koordinaciji različitih nivoa vlasti, iako se radi o istoj vladajućoj stranačkoj kombinaciji. Kao što smo zahvalni ministrici obrazovanja, što je, u svom reagovanju, potvrdila problem u odnosu izvršne i zakonodavne vlasti TK.

Na kraju, ukazaćemo na zaista neprimjereno prebacivanje Centrima civilnih inicijativa kako su takoreći zloupotrijebili otvorenost Skupštine i informacije koje im je ona "dala". U "prevodu", to znači ovo: "Mi vam dozvolili da pratite rad Skupštine i dali vam informacije, a vi ste tako bezobrazni da sad objavljujete izvještaje o tome". Što u stvari samo potvrđuje poznatu tezu da se većina naših političara uopšte ne snalazi u demokratskim pravilima igre. A sama reakcija je, zapravo, pokazatelj nenaviknutosti vlasti na stvarnu, suštinsku primjenu načela o javnosti svog rada i na obavezu koju ima prema građanima, čiji su nevladine organizacije instrument za kontrolu i upozoravanje.


VEZANI TEKST:
Reagovanje Skupštine TK na Informaciju Centra civilnih inicijativa

(tuzlarije.net)               










OSTALE VIJESTI
Američki general: Izrael nije dobio svo oružje koje je tražio
Autobus s hodočasnicima pao s litice u JAR-u, poginulo 45 ljudi. Preživjela curica
Zelenski zatražio pomoć SAD-a u obrani od ruskog "zračnog terora"
Obogatio se brže od bilo koga u povijesti, sad će u zatvor na 25 godina. Tko je SBF?
Svjetski sud: Izrael mora zaustaviti glad u Gazi
Rusi pripremaju veliku ofenzivu, Ukrajina se ukopava. "Prekasno je, neće izdržati"
Papa oprao noge zatvorenicama
VIDEO Golema rupa u Rimu progutala dva auta, pogledajte
VIDEO Ovo je trenutak kada je uništen ruski "tenk sudnjeg dana"
Hamas i Islamski džihad napali izraelske vojnike kod bolnice Al Šifa
Vozač Flixbusa osumnjičen za ubojstvo iz nehaja. Dvije Hrvatice preživjele nesreću
Šef propale kriptobanke dobio 25 godina zatvora zbog najveće prevare u povijesti
Priča o čudnom mađarskom sporazumu s Rusijom
U Francuskoj će za Uskrs biti raspoređena policija ispred svake crkve
Formirana nova palestinska vlada. Premijer će biti i ministar vanjskih poslova
Znanstvenici misle da ova vrsta ipak nije izumrla. Postavljaju zamke, traže dokaze
Poljska istražuje navodnu rusku špijunažu
Bivši njemački kancelar želi posredovati u pregovorima između Rusije i Ukrajine
Ukrajina traži pomoć u protuzračnoj obrani nakon niza ruskih napada
Ruski ratni brodovi uplovili u Crveno more







SVASTARIJE

Rusi pripremaju veliku ofenzivu, Ukrajina se ukopava. ˝Prekasno je, neće izdržati˝

Objavljene fotografije uhapšenih u BiH. Tvrdili da znaju gdje je Danka, tražili novac

Teška autobusna nesreća u JAR-u. Poginulo 45 ljudi

VIDEO Golema rupa u Rimu progutala dva auta, pogledajte

Dodik najavio ˝novu fazu borbe˝ i raspad BiH

Putin: Optužbe da će Rusija napasti Europu nakon Ukrajine su potpuna besmislica

Sarajevo ima nove tramvaje. Imaju klimu, wi-fi, stolice koje su birali građani

Poletjeli posljednji avioni s poštom u Njemačkoj, prevoze 53 tone pisama

Treći dan nema malene Danke, evo što se sad provjerava. Policija poslala apel

Klimatske promjene su usporile rotaciju Zemlje: ˝Živimo u neobična vremena˝





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi