TUZLARIJE - VIJESTI

20.12.2007. Broj citanja: 849
Ronnie Ross, playmaker ˝Sloboda Dite˝
Želim Terryja naslijediti u dresu bh. reprezentacije
Razgovarao: DINO Mujedinović


Prije nego što sam došao u Tuzlu brat Terry mi je rekao: „Ako možeš igrati u Sloboda Diti onda imaš mjesta u bilo kojoj ekipi u Evropi“ ● Počeo u Jeaneretteu, igrao u Utah State Aggiesima i Cleveland Magicu ● Bio nadomak potpisa za Portland Trail Blazerse ● Zadovoljan dočekom u Tuzli ● Sa Slobodom želim otići što dalje - kaže Ross


Amerikanac Ronnie Ross, ovosezonsko pojačanje Sloboda Dite u prvih osam kola košarkaškog prvenstva BiH uspio je zadobiti simpatije tuzlanske publike. S prosjekom od 20, 5 ubačenih poena po susretu, prvi je strijelac tima dok je pri tome počesto razigravao i saigrače. Na njegovom primjeru moglo bi se reći da je Uprava kluba definitivno imala dobar „feeling“. Ross je inače brat Terrela Castlea, koji je u Tuzli ostavio značajan trag u istom klubu gdje Ronnie pokušava graditi svoju evropsku karijeru. Igrač Arisa posredovao je i kod Rossovog dolaska u Tuzlu.

- Terry mi je Tuzlu opisao kao predivan grad koji gaji veliku ljubavi prema košarci. Kada sam mu javio da bih mogao doći u Ditu rekao je: „Ako budeš mogao igrati u Diti, moći ćeš nastupati za bilo koji tim u Evropi“, počinje Ronny priču u prvom intervjuu za bh. medije.

Terry mu preporučio Sloboda Ditu

- Imao sam prije dolska ovdje iskustva na Kosovu i u Austriji ali još uvijek sam u podsvijesti vjerovao da ću zaigrati u NBA. Košarku sam počeo igrati još sa četiri godine. Obzirom da je Terry od mene stariji devet godina i da je u to vrijeme stalno igrao košarku i ja sam zavolio taj sport. Može se reći da me je on uveo u svijet igre pod obručima, da bi naši putevi kasnije, bez obzira na različita mjesta, bili veoma slični. To se najbolje vidi prilikom mog dolaska u Tuzlu. Sada tek vidim da je moj brat ostavio dubok trag kada je tuzlanska košarka u pitanju - počinje Ross.


Ronnie Ross: Sloboda Dita je odskočna daska ka Euroligi


Tako je već u srednjoj školi igrajući za školski tim dobio nadimak Mali Teri (Little Terry). U Jeaneretteu, mjestu u kojem je rođen, Ross je uspio nadvisiti starijeg brata.

- Prije mog dolaska Terry je bio vodeći strijelac u historiji škole. Kasnije sam uspio srušiti njegov rekord i makar u nečemu za sada biti ispred njega. Naravno, imam još dosta vremena za napredovanje u karijeri za razliku od brata, mada, u razgovoru s
njim se može zaključiti da on ne namjerava prestati sa aktivnim igranjem barem još pet ili više godina - kaže novi playmaker Sloboda Dite.

Iz Jeanerettea Ross odlazi na juniorski College u Illinoisu. Za razliku od Terryja, koji je bio bliže domu, Ronnie je u dalekom Illinoisu znao „naplatiti“ vrijednost slave. Osim dobrih igara u timu, jedno vrijeme bio je aktivan i van parketa. Lijepe djevojke i dobra zabava obilježile su dvije godine u toj američkoj državi. Poslije dolaze ozbiljniji zadaci, a Ross upisuje College u Utah Stateu gdje je nastupao za tamošnje Aggiese.

- Tu sam naučio mnogo o košarci. Do tada sam mislio da sam predobar igrač i nisam se previše obazirao na određene taktičke zamisli. Međutim, poznata je odbrana koja se praktikuje u timu Utaha, a i ja sam je morao naučiti. Trenirao me je Stewey Moril, a osim odbrambenih zadaća naučio me je i kako da kontrolišem igru kao vođa na parketu. Također, njemu mogu zahvaliti i na savjetima o šuterskom dijelu. Obzirom da većina Amerikanaca odmah poslije picka puca na koš, kod mene je taj dio bio malo prikriveniji. Moril mi je rekao da uvijek tražim dobru poziciju i da ne forisiram šut ukoliko to nije potrebno - objašnjava Ross.

Uporedo sa igranjem u Aggiesima Ross završava i College fizičkog obrazovanja, a diplomu namjerava iskoristiti radeći kao trener nakon što okonča karijeru. Poslije je kratko vrijeme igrao za Cleveland Magice da bi ubrzo otišao na Kosovo. Tadašnji menadžer Terrela Castlea, Bugarin Nikolay Tenent, preporučio mu je klub u kojem je radio bivši trener Sloboda Dite Dražen Pešić.

All Star game na Kosovu sa Pešićem

- U Vlazniji sam proveo lijepe trenutke i bilo mi je drago što radim sa istim trenerom kod kojeg je i Terry igrao. U ekipi je bio i Jakub Genjac, također košarkaš iz BiH a sjećam se i dobrog tricaša Stanka Reze. Ušao sam u All Star tim, klub je prvi put igrao u najvišem rangu, izborili smo play-off i sezona je ocijenjena kao najuspješnija u historiji - opisuje Ross godinu dana provedenih na Kosovu.

Ross je svojevremeno nastupao i za meksičku Tijuanu, a posljednje dvije sezone spremao se za ulazak u NBA. U Portland Trail Blazersima nije uspio preskočiti treću stepenicu, posljednju do nastupa među najvećima.

- Koliko sam zaključio iz razgovora sa čelnim ljudim Portlanda za mene mjesta nije bilo samo zbog unaprijed plaćenih igrača. Tri su nivoa koja se moraju proći da bi mogli igrati u NBA. Uvijek sam na posljednjoj stepenici bivao odbačen. Iako ste bolji to vam ne garantuje nastup. Na mojoj poziciji imali su igrače pod ugovorom koje su morali plaćati. Ipak, vjerujem da ću se igrama u Evropi izboriti možda i za neki euroligaški klub, mada mi je san da zaigram u NBA - govori Ross.

Kako ističe, veoma mu je drago što je došao u Sloboda Ditu, za čiju školu košarke je čuo samo pohvalne riječi. Grad mu se dopao, sa saigračima ima vrlo dobar odnos dok za trenera Senada Muminovića niže komplimente. Razlike između evropske i košarke u Americi Ross objašnjava na sljedeći način.

- U Americi se igra izuzetno brza košarka dok je prednost evropskog načina igre, tehnika, jaka odbrana te, školski izgrađeni napadi. U NBA utakmice se dobijaju više na snagu i fizičke predispozicije, više se šuta na koš dok vas Evropa vraća na neke fundamentalne stvari. Koje su naravno, osnova košarke.

U svlačionicu je unio samo pozitivno ozračje, a krasi ga stalna želja za dokazivanjem. Nikome unaprijed neće reći da je bolji i jedva čeka velika iskušenja u ligi. Tako najavljuje pobjedu u narednom kolu kada Dita igra derbi kola sa Bosnom u Sarajevu.

- Ja nemam respekta niti prema jednom igraču. Želim uvijek sa svojim timom doći do pobjede. Za mene nisu toliko bitni novci, već srce momaka sa kojima igram. Važno je da čovjek vjeruje u svoje kvalitete jer samo tako može postati vrhunski igrač.

Volio bih da dobijem poziv u reprezentaciju BiH

U Diti najviše komunicira sa Tanasilovićem i Miloševićem, iako mu previše ne smeta što pojedini igrači ne pričaju engleski.

- Atmosfera među igračima je odlična, a ponekad se služim i rukama kako bih komunicirao sa kolegama. Trener Muminović veliki je zaljubljenik u košarku što sam primijetio u određenim momentima. Iako mu je nekada stvarno teško, on nam to neće pokazati. Slično razmišljamo i to me još više tjera da mu se odužim što boljim igrama na parketu.

U prvenstvu BiH pokazao je zavidan kvalitet, a obzirom da je brat Terry godinama član reprezentacije BiH, zanimalo nas je da li bi i Ross prihvatio eventualni poziv u najbolji tim BiH.

- Ne samo da bih prihvatio, već bi mi bila velika čast igrati za BiH. Terry je svoje „odradio“ (smijeh), a obzirom da ga slijedim kroz život naredna stanica mogla bi biti i selekcija BiH. Moje je da se igrama nametnem, a ko god da bude selektor neka zna da na mene može najozbiljnije računati - rekao nam je za kraj ljubimac tuzlanske publike i prvi strijelac Sloboda Dite, Ronnie Ross.

Muminović savjetima poboljšao šut sa linije slobodnih bacanja

Nakon što je na meču protiv Leotara promašio sedam slobodnih bacanja trener Senad Muminović odmah je reagovao.

– Na treningu mi je rekao da pucam 50 slobodnih bacanja. Također, prišao mi je rekao: „Polako“, više se koncentriši prilikom izbačaja. Do tada sam brzo šutirao i nisam se previše obazirao na to. Ipak, tek sada primjetim napredak, jer više ne promašujem slobodna bacanja - ističe Ross.

Živi za direktan sudar sa Terryjem u Euroligi

Ross živi za dan kad će u jednom euroligaškom meču igrati protiv svog brata Castlea.

- Moj san bi bio ispunjen kada bih igrao protiv Terryja euroligaške mečeve. Volio bih da nas mama Mery gleda, a siguran sam da bih tada nadvisio brata. Možda to i nije toliko bitno koliko bi to našoj majci značilo - kaže Ronnie.

(Tuzlanski list)

(tuzlarije.net)               










OSTALE VIJESTI
VIDEO Velike poplave u Tanzaniji. Poginulo 155 ljudi
Ukrajinski ministar ponudio ostavku, optužen je za korupciju
Detalji brutalnog ubojstva Hrvata u Irskoj. Prijatelj opisao napad, uhićena trojica
Održana komemoracija za humanitarne radnike ubijene u Gazi
Danci: Švicarska firma iz optužnice protiv Mamića prebacivala milijune Bellabeatu
Britanska tvrtka tuži Pfizer i BioNTech: Ukrali su našu tehnologiju za covid cjepiva
Val nasilja na Haitiju, tisuće mrtvih. Premijer podnio ostavku
Dodik neće prihvatiti rezoluciju o Srebrenici. Tvrdi: Sve napisano je laž
Rusija: Premještamo sustave Iskander na granicu s Finskom. General NATO-a: Apsurdno
Djevojka (19) u Ukrajini pokušala prodati svog sina (2), tražila 23.500 eura
Europa, Afrika i Južna Amerika traže veće poreze za superbogate
Cijene nafte ostale iznad 88 dolara
Lukašenko: Oporba i NATO planiraju napad na Bjelorusiju, treba nam nuklearno oružje
SAD i 17 zemalja poručili Hamasu: Oslobodite taoce, to može riješiti krizu u Gazi
Državni odvjetnik traži prekid istrage protiv supruge španjolskog premijera
Ruski prihod od nafte i plina se gotovo udvostručio
Liječnici strahuju da je bolest "zombi jelena" prešla na ljude. U SAD-u umrli lovci
Poništena presuda Harveyju Weinsteinu za silovanje iz 2020. godine
Rusija zaprijetila Poljskoj
Švedska šalje vojnike u Latviju







SVASTARIJE

Macron: Naša Europa mogla bi umrijeti

Revolucija iz Koreje. Imaju bateriju koja se napuni za nekoliko sekundi

Ovo je nova Miss Buenos Airesa. Ima 60 godina

Sud BiH odredio pritvor za samo tri od 23 uhapšene osobe. Policijski šefovi na slobodi

Hamas objavio snimku taoca otetog prije više od 200 dana. Nedostaje mu dio ruke

VIDEO Više od 100 kitova nasukalo se na australskoj obali, neki su već uginuli

Pentagon priznao: Isporučili smo moćne rakete Ukrajincima

FOTO Stigle nove ratne karte, proboj Rusa na istoku. ˝˝Pandorina kutija je otvorena˝

Srušen svjetski rekord u skijaškim skokovima. Pogledajte let od 291 metra

Ekstremne vrućine na Filipinima. ˝Ne može se disati˝





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi