TUZLARIJE - VIJESTI

27.12.2007. Broj citanja: 322
Servisne informacije
... malo tuzlarija


Evo ga četvrtak je, provjerila sam, prošlu srijedu sam pisala da je četvrtak pa me niko ne ispravi, samu sam sebe zbunila, tanka sam ja kad su dani u sedmici u pitanju. A ako još koji praznik bude, neću biti više nigdje tanka, neće me niko prepoznati kad me vidi nakon par godina, ali sad će biti malo slobodnih dana pa idem ja da se kližem i tanjim se. E što se to meni sviđa, ponese me ona muzika, šta li, pa mi nešto lijepo, zamišljam da sam Sanda Dubravčić, pa ja osvajam medalje, haljinica mi slatka, a Milka Babović opisuje moje šljokice.



U Tuzli je još uvijek snijega na sve strane samo sada je malo već dobio onu tuzlansku sivo smeđu boju, ali ima dijelova grada, recimo na Slanoj Banji, gdje još ljudska noga nije kročila, pa fino šetajte i budite prvi na svijetu koji će stati na netaknuti snijeg.

Ne volim čitati kad nešto psihijatri pišu jer ja se u svemu nađem, eto baš sam jednom čitala kako nije baš normalno da se čitaju registracije, broje balkoni i slično. Sada sam malo popustila ali nekada nisam mogla vidjeti zgradu a da ne izbrojim bar spratove, registracije se pročitaju, jedem kikiriki onaj u ljusci i kažem, e sada ću ja biti prva, baš prva na svijetu koja će vidjeti ovaj kikiriki, tako i kad stanem na netaknut snijeg, baš volim stati tamo gdje niko nije ili da stajem u tuđe stope da vidim koliki su nekome koraci, pa kad stanem u neke muške stope jedva uhvatim onu sljedeću. Kao da je Jeti stigao u naše krajeve.

E Jetija nema ali ima dosta našeg naroda koji sada ne žive u Tuzli. Pa mogu ja vama reći da se po njima, tj. po nama koji smo ovdje, najbolje vidi kako je jezik živ i kojom se brzinom razvija. Ušle u uho neke nove riječi pa nam sad k´o normalne, a bogami ovi neki kad stignu pitaju se šta mi to pričamo. Recimo riječ ( tj. dvije) "trzni me" nekako se pojavila unazad par godina, to znači nazovi me, ili trzni me pa da te nazovem, to je za one koji nikad nemaju kredita u mobitelu pa da ne troše.

Inače, meni je naš jezik super, šteta što se ono kako stvarno govorimo ne može i pisati, da to bude i književni jezik :) a ne samo ulični, naš tuzlanski sleng. Pa kojem bi strancu bilo jasno šta znači da je neko puk´o, skreno, šeno, šizno, šumašeno. E to je za duševne bolesnike koji i ne znaju šta ih je snašlo, ali kad neko misli da je pametan a provaljuje se, kažemo mi nije on sav svoj, fali njemu daska u glavi.

Kad je cura lijepa ili više zgodna, ima puno izraza, a od pristojnijih kažu recimo "jest´ dobra", a može ona biti vještica prava, koja karakerno je sve samo ne dobra ali "jest´ dobra" označava da je tu negdje 90 60 90, ili kažu cura je "k´o zvono", zvoni mala. A što je sad zvono zgodno, ko će ga znati? Bogat neko je "k´o brod", nekad se govorilo "pun k´o brod", ali sada je to skraćeno, pa je dovoljno reći "ma on je k´o brod". Džigeraši su narodnjaci, i tako dalje i tako dalje, nema tome kraja.

Raspisah se ja o ovome a zaboravila na druge stvari. Sutra ću vam pisati o maskembalu za malu djecu koji će biti u nedjelju i još nekim stvarima, a sada sviramo, pjevamo i pozdravljamo se.

Prije nisam slušala Doris a u zadnje vrijeme sviđaju mi se njene pjesme. Mijenja se čovjek dok je živ, toliko se kako godine idu toga spozna i shvati. Sve je to fino priroda podesila, mladosti su dovoljni mladost i ona poletna vedrina koja neminovno, kako godine idu, nestaje polako a situacije, problemi, nova iskustva je potiskuju. Za uzvrat se neke rupe iz mladosti pune mudrošću, životnom filozofijom. Nije bilo tako davno kada sam mislila da su stariji, svi stariji od mene, starci koji mi nemaju šta reći, međutim, daleko je to od toga. Zreli ljudi, muškarci i žene, imaju životom obogaćenu dušu koja mi se svida. A ja, na granici, prelaznom obliku mnogo čega, još malo pa možda i sebe nađem.

Dosta lafina, slušamo pjesmu .... i ne pomisli na mene kad te stignu uspomene i ne trudi se da znaš gdje i s kim sam sad ....



S.M.

(tuzlarije.net)               










OSTALE VIJESTI
Iran u UN-u zaprijetio Izraelu
Trump: Opstanak Ukrajine je važan za SAD
New York Times: Stranka krajnje desnice bi mogla odlučiti hrvatske izbore
Scholz traži od saveznika u NATO-u da Kijevu isporuče šest sustava Patriot
EU misli da Kina isporučuje Rusiji komponente za izradu oružja
SAD: Blokirat ćemo puno članstvo Palestine u UN-u, trebaju pregovarati s Izraelom
Zapovjednik kenijske vojske poginuo u padu vojnog helikoptera
Argentina traži partnerski status u NATO-u
Problemi s porotom na suđenju Trumpu, jedna odustala jer joj je Fox otkrio identitet
Iranski zapovjednik: Iran bi mogao preispitati svoju nuklearnu politiku
Uhićen Poljak. "S Rusima je planirao atentat na Zelenskog"
Stoltenberg: NATO radi na dodatnoj protuzračnoj obrani za Ukrajinu
Potres magnitude 5.6 po Richteru u Turskoj
WHO: Povećao se rizik od prelaza ptičje gripe na čovjeka, jako smo zabrinuti
SAD i Britanija uveli sankcije Iranu, ciljaju na proizvođače dronova
Putnik (33) preminuo na letu Ryanaira za Torino, s njim je bila i trudna supruga
Zaharova: Kijev nastavlja otvoreno najavljivati terorističke napade na Rusiju
VIDEO Katastrofalne poplave u Rusiji. Poplavljeno oko 18.000 kuća, tisuće evakuirane
Brazilka mrtvog "ujaka" u invalidskim kolicima dovela u banku da digne kredit
Njemački mediji o izborima u Hrvatskoj: Vjerojatno kreće faza nestabilnosti







SVASTARIJE

Putnik (33) preminuo na letu Ryanaira iznad Italije, s njim bila i trudna supruga

VIDEO Katastrofalne poplave u Rusiji. Poplavljeno oko 18.000 kuća, hiljade evakuirane

Ovo je najbolja novinska fotografija godine. ˝Nije htjela pustiti tijelo djevojčice˝

U BiH pronađena djevojčica (5) iz Njemačke, žrtva trgovine ljudima

Eruptirao indonezijski Vulkan, evakuirali ljude. Pogledajte snimke

Objekt iz svemira probio krov i dva kata kuće na Floridi. NASA: Znamo o čemu je riječ

VIDEO U Dubaiju danas palo kiše koliko inače padne u godinu dana, grad je pod vodom

Izrael ne može sam pobijediti Iran, ali ni uz pomoć Amerike

VIDEO Gori jedna od najpoznatijih zgrada u Kopenhagenu. Srušio se i toranj

Izraelski doseljenici ubili 2 Palestinca na Zapadnoj obali, naoružani upali u selo





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi