TUZLARIJE - VIJESTI

28.12.2007. Broj citanja: 889
Forum seniora/seniorki OO SDPBiH
Šta je aktuelna vlast u FBiH i TK uradila u 2007. godini za poboljšanje životnog standarda penzionera?


Forum seniora/seniorki OO SDPBiH Tuzla je u 2007. godini u nekoliko navrata, preko zastupnika SDP u Federalnom i Kantonalnom parlamentu, kao i putem javnog saopćenja, predlagali mjere i upućivali zahtjeve u cilju poboljšanja životnog standarda penzionera i penzionerki u FBiH i TK.

S obzirom da je 2007. godina na izmaku, neophodno je upoznati jav-nost, a posebno penzionersku populaciju o realizaciji postavljenih zahtjeva. Moramo istaći da je prvi puta od 1998. godine, od donošenja Zakona PIO/MIO, Federalna vlada izdvojila u svom budžetu sredstva za isplatu vojnih penzija u iznosu od 68.350.000 KM. Pored toga, prvi puta se naišlo na razumijevanje kod potpredsjed-nika i predsjednika FBiH za podnošenje zahtjeva Ustavnom sudu Federacije BiH za ocjenu zakonitosti i ustavnosti o neisplaćenim dugovanjima za 256.000 penzionera sa 1.8.1998.godine, koji po svakom penzioneru prosječno iznosi 2.800 KM.

Pored ovih pozitivnih pomaka, još uvijek je ova populacija suočena sa mnogim neriješenim pitanjima, koja direktno utiču na životni i socijalni status. Naime, koncem 2006. godine je Vlada FBiH, stavila van snage Odluku o minimalnim, zajam- čenim i najvišim penzijama, čime je direktno oštećeno 170.000 penzionera, koji se nalaze između ovih kategorija.

Zbog toga, Fond PIO/MIO ne isplaćuje penzije u skladu sa Zakonom, s obzirom da su stavljene u privilegovan položaj minimalne, zajamčene i najviše penzi- je, zbog čega dolazi do prelivanja sredstava od jednih prema drugim.

Za isplatu beneficiranih penzija, Vlada FBiH je u 2007. godini, ostala dužna 34.000.000 KM, a za te iste penzije nije planirala u budžetu za 2008. godinu, što skupa iznosi 72.000.000 KM.

Za isplaćene vojne penzije u 2007. godini Vlada FbiH ostaje dužna 40.000.000 KM, a što takođe nije planirano u budžetu za 2008. godinu. U 2008. godi- ni se planira novih 4.000 vojnih penzionera, za šta bi Vlada trebala planirati novih 35.856.000 KM, što nije urađeno. S obzirom da je Nacrt budžeta na javnoj raspravi, neophodno je planirati ova sredstva. SDP će putem svojih i drugih zastupnika na tome insistirati. U predizbornim aktivnostima su sve stranke, pa i one koje obnašaju vlast u FBiH, potpisale obavezu o izradi socijalnih programa za zaštitu najugroženijeg stanovništva, ali nažalost, još uvijek takvi programi nisu doneseni.


Vlada TK je prvi puta u ovoj godini prihvatila i odobrila projekat socijal-nog programa za najugroženije kategorije penzionera, bez obzira što se u potpunosti odobreni program nije realizovao (od 404.000, smanjen na 250.000 KM), a koji se sada implementira i koji će u dobroj mjeri pomoći najugroženijoj kategoriji penzione-ra u TK.

Za 2008. godinu Udruženje penzionera TK je sačinilo novi program i očekujemo da će naići na razumijevanje i planiranje u budžetu TK za 2008. godinu. SDP će preko svojih zastupnika u Skupštini TK još energičnije insistirati na odobra-vanju ovog programa, koji treba da se ugradi u budžet za 2008. godinu.

Forum seniora i seniorki OO SDPBiH Tuzla, po ko zna koji puta izražava nezadovoljstvo odnosom Vlade TK i Zavoda za zdravstveno osiguranje, kada je u pi- tanju zdrastvena zaštita penzionera. Još uvijek nije donesena nova esencijalna lista. Pored toga, ne primjenjuje se Zakon, kada je u pitanju besplatna zdravstvena zaštita osoba starijih od 65 godina. Posebno penzionersku populaciju, ali i sve građane kan- tona pogađa činjenica čestog navodnog nestanka recepata, zbog čega su najugrože-nije kategorije penzionera i stanovnika prinuđeni kupovati lijekove, a pošto najčešće nemaju mogućnosti, onda ostaju bez lijekova, što direktno utiče na zdravlje i život.

Forum seniora OO SDPBiH Tuzla, napokon očekuje od nadležnih organa u FbiH i TK, imajući u vidu težak položaj većine penzionera, d aće u budžetima za narednu godinu, obezbijediti potrebna sredstva za normalan život ove populacije.

U nadi da će se to ostvariti Forum seniora OO SDPBiH Tuzla svim penzionerkama, penzionerima i ostalim građanima Tuzle, Tuzlanskog kantona i cijele Bosne i Hercegovine, želi sretne vjerske i novogodišnje praznike, sa željom za dobro zdravlje i život dostojan čovjeka.

FORUM SENIORA/SENIORKI
OO SDPBiH TUZLA


(tuzlarije.net - V.K.)               










OSTALE VIJESTI
Filipinci se danas razapinju i bičuju do krvi
Golem raketni napad Rusije na ukrajinske elektrane
U minutu razmaka Grčku zatresla dva jaka potresa magnitude iznad 5
Uskoro ćemo golim okom moći vidjeti kozmičku eksploziju. To se vidi jednom u životu
Bijesni građani u Meksiku na ulici nasmrt pretukli osumnjičenu za ubojstvo curice
Velik ruski napad na Ukrajinu, Poljska digla borbene avione
Na Wall Streetu novi rekordi, trgovanje mirno
Sirijska vojska: Izrael i militanti napali Alep, više je poginulih
Izrael rano jutros napao sirijski grad, 38 mrtvih
SAD poduzeo nove korake da američka tehnologija za oružje ne završi u Rusiji
Ukrajina pokušava uvjeriti Indiju da stane na stranu Kijeva, a ne Moskve
Rusija: Ukrajinski plan uključuje povlačenja naše vojske iz osvojenih područja
Američki general: Izrael nije dobio sve oružje koje je tražio
Autobus s hodočasnicima pao s litice u JAR-u, poginulo 45 ljudi. Preživjela curica
Zelenski zatražio pomoć SAD-a u obrani od ruskog "zračnog terora"
Obogatio se brže od bilo koga u povijesti, sad će u zatvor na 25 godina. Tko je SBF?
Svjetski sud: Izrael mora zaustaviti glad u Gazi
Rusi pripremaju veliku ofenzivu, Ukrajina se ukopava. "Prekasno je, neće izdržati"
Papa oprao noge zatvorenicama
VIDEO Golema rupa u Rimu progutala dva auta, pogledajte







SVASTARIJE

Golem raketni napad Rusije na ukrajinske elektrane, šteta je velika

FOTO Ovako jutros izgleda potraga za Dankom, stigli specijalistički timovi

Izrael rano jutros napao sirijski grad, 38 mrtvih

Poslanici iz RS-a rano jutros usvojili svoj Nacrt izbornog zakona

Rusi pripremaju veliku ofenzivu, Ukrajina se ukopava. ˝Prekasno je, neće izdržati˝

Objavljene fotografije uhapšenih u BiH. Tvrdili da znaju gdje je Danka, tražili novac

Teška autobusna nesreća u JAR-u. Poginulo 45 ljudi

VIDEO Golema rupa u Rimu progutala dva auta, pogledajte

Dodik najavio ˝novu fazu borbe˝ i raspad BiH

Putin: Optužbe da će Rusija napasti Europu nakon Ukrajine su potpuna besmislica





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi