TUZLARIJE - VIJESTI

11.11.2015. u 15:39 Broj citanja: 704
Investicijska konferencija u Srebrenici
Tvornica ˝Srebreničanka˝ od januara na tržište plasira prve količine pomfrita

U Srebrenici see 11. i 12. novembra 2015. godine održava Investicijska konferencija Srebrenica, u čijem radu sudjeluju poslovni ljudi i političari iz nekoliko zemalja. Prilika je to da se predstave brojni projekti i investicije, koji bi u perspektivi pomogli ekonomsko jačanje regije Srebrenica. Drugoga dana rada učesnicima i gostima bit će predstavljen uspješni projekt izgradnje tvornice pomfrita "Srebreničanka", u koji je do ovoga trenutka uloženo devet miliona maraka.

Tuzlarije


Kompanija Srebreničanka osnovana je 2013. godine kao rezultat poslovne ideje poduzetnika iz Bosne i Hercegovine i Azerbejdžana. Oni su u realizaciju ovoga projekta krenuli od činjenice da je krompir kao kultura dominantan u prehrani stanovništva Bosne i Hercegovine i susjednih zemalja, a da na prostoru ex-Jugoslavije nema ni jedne tvornice koja krompir prerađuje u pomfrit. Poznato je da se hiljade tona pomfrita svake godine uvoze se sa Zapada, prije svega iz Holandije, Belgije, Njemačke i Francuske. Kompanija Srebreničanka je upravo u tome vidjela svoju šansu, tako da podizanjem tvornice pokušava u Srebrenici spojiti ekonomskim nitima Istok i Zapad Balkana.

Tuzlarije


Ideju su pratila ozbilja ulaganja, koja su do ovoga trenutka premašila iznos od devet miliona maraka. Vlasnici većinskog kapitala su iz Azerbejdžana, a udio u investiciji imaju kompanije "Global Trade Gida Sanayi” iz Istanbula i "Total Trade International” iz Beograda, te Miirza Šahman iz Bosne i Hercegovine. Tvornica će kada dostigne projektovani kapacitet upošljavati 50 ljudi, a indirektno će u mreži kooperanata, osigurati radni angažman za još 500-700 ljudi. Zasnovana na japanskoj tehnologiji proizvodnje smrznutog pomfrita,a prostire se na 4.300 kvadratnih metara. Projektovani kapacitet, sa radom u dvije smjene,bit će dvije tone pomfrita na sat, odnosno 30 tona pomfrita dnevno. Očekuje se da će godišnja proizvodnja biti 7.500 tona pomfrita, a vrijednost te proizvodnje prelazit će 15 miliona maraka. Sa ovim karakteristikama, Srebreničanka će biti najproduktivniji poslovni subjekt u regiji Srebrenica.

Tuzlarije


Krompir se u Bosni i Hercegovini, kao najznačajnija kultura, uzgaja na površini od oko 41.000 ha. Prosječna godišnja proizvodnja je oko 387.000 tona, što je oko 60% od ukupno proizvedenog povrća. Ostale vrste povrća uzgajaju se na površini od oko 42.000 ha, na kojim se prosječno proizvodi više oko 250.000 tona povrća. Za potrebe industrijske prerade u ovom trenutku Bosna i Hercegovina nema dovoljne količine krompira, tako da će kompanija Srebreničankasvojom proizvodnjom pomfrita inicirati pokretanje proizvodnje značajnih količina krompira za industrijsku preradu u cijeloj BiH. U proizvodnji pomfritapri kapacitetu 93-95%, sa radom u dvije smjene, tvornica ima potebu na godišnjem nivou osigurati 15.000 tona krompira za preradu, sa omjerom: 2 kg krompira daje 1 kg pomfrita.Za osiguravanje tih količina neophodno je zasijati 500 hektara zemljišta, uz prinos 30 tona po hektaru, sa tendencijom da se u perspektivi prinosi podignu na 45-60 t/ha.Neophodno je voditi računa o kvaliteti, a dimenzije krompira koji može ići u preradu moraju biti od 45 do 100 mm).

Tuzlarije


Da bi podstakla zadruge, pojedince i kompanije da proizvode krompir odgovarajućeg kvaliteta i osobina, Srebreničanka je poduzela ozbiljne korake na osiguravanju proizvodnje adekvatnog sadnog materijala. Krenulo se pravovremeno u aktivnosti stavljanja u funkciju Centra za krompir na Sokocu. S tim u vezi ostvarena je saradnja sa Poljoprivednim institutom iz Banja Luke. Od početka 2015. godine kompanija Srebreničankau kontinuitetu potpisuje ugovore o partnerstvu sa zadrugama, kompanijama i pojedincima, s ciljem osiguravanja potrebnih količina krompira. Potpisani su ugovori sakomercijalnim bankama koje bi trebale povoljnim kreditnim linijama pratiti zadruge, farmere i preduzeća, pružajući im određenu pomoć u nabavci sjemena. Na ovaj način dat će se poseban doprinos povratničkim zajednicama i održivom povratku, te pružiti pomoć državi koja će zahvaljujući ovakvim projektim smanjiti izdvajanja za socijalne kategorije.

Izgradnju tvornice podržali su Turkish Zirat banka i Ambasada Republike Turske u okviru projekta "Economic Empowerment of Srebrenica". U okviru ovoga projekta podršku je pružila i Vlada Velike Britanije u nabavci opreme neophodne za pokretanje proizvodnje, te UNDP kancelarija Srebrenica. Podršku su također pružili Općina Srebrenica prilikom iznalaženja lokacije i pribavljanja dokumentacije.Nedavno je potpisan i ugovor sa Federalnm ministarstvom raseljenih osoba i izbjeglica, kojeće pružiti odgovarajuću podršku.

Kompanija Srebreničankaveć od januara 2016. godine na tržište će plasirati vlastiti brend pomfrita vrhunskog kvaliteta pod imenom Srebreničanka. Proizvodnja će biti zasnovana na domaćoj sirovinskoj bazi i najsavremenijoj svjetskoj tehnologiji.Plan menadžmenta je da oko 70 posto proizvodnje plasira u inozemstvo, a ostatak na tržište BiH.

Pored oživljavanja poljoprivredne proizvodnje u Podrinju, pokretanje proizvodnje pomfrita u kompaniji "Srebreničanka" značajnoje za nekoliko regija BiH u kojima je krompir dominantna kultura: srednja i jugozapadna Bosna, Posavina, Semberija, Bosanska krajina, sarajevsko-romanijska regija itd.U Menadžmentu Srebreničanke očekuju da će ratari na ovim područjima uvidjeti svoju šansu i krenuti u organizovanu proizvodnju.

(tuzlarije.net - BMG)               









 



Bošnjački političari slave promjenu izbornog zakona
U RS-u ogorčeni, najavljuju da će donijeti svoj zakon
Christian Schmidt, visoki predstavnik za BiH:
Objavljujem da namećem izmjene izbornog zakona
Nakon što je u njega udario kontejnerski brod
Veliki most u Baltimoreu se srušio u rijeku, na njemu bili auti

29.03.2024. u 00:03
Najava:
Federalni ministar Vedran Lakić u posjeti RMU „Kreka“


Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije obavještava da će u petak, 29. marta 2024. godine, s početkom u 13:00 sati, federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić i v.d. direktor JP Elektroprivreda BiH Sanel Buljubašić, posjetiti RMU „Kreka“.

OPŠIRNIJE


29.03.2024. u 00:02 Broj citanja: 2580
Najnovije vijesti iz svijeta


Tuzlarije

OPŠIRNIJE


29.03.2024. u 00:01 Broj citanja: 1756
Dogodilo se na današnji dan


Tuzlarije
Tuzlarije su na netu od 2001. godine. Gotovo sve što je objavljivano sačuvano je u nekom obliku, stvorene su bogate arhive i tekstova i slika. Podaci iz rubrike "Vijesti iz Tuzle" prikupljaju se u bazi podataka od 2003. godine. Vjerujemo da će mnogim čitaocima biti zanimljivo da pogledaju šta je to u Tuzli bilo aktuelno na današnji dan deset petnaest godina ranije.

OPŠIRNIJE


28.03.2024. u 18:10 Broj citanja: 309
Uprava policije MUP-a TK:
Oduzeto oko 70 kg opojne droge


Policijski službenici Uprave policije MUP-a TK/PU Gračanica, dana 27.03.2024. godine, postupajući po dojavi policije MUP-a RS-a, da se vozilo “Škoda Octavia” nije zaustavilo na kontrolnom punktu, pronašli vozilo na području PS Gračanica.

OPŠIRNIJE


28.03.2024. u 17:49 Broj citanja: 450
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


Počelo je uklanjanje opasnog otpada iz HAK-a. Tamo se baš širi vrlo neugodan miris, sve izgleda staro i zapušteno. Konačno da se to kako treba zbrine, negdje u EU će biti uništeno. Kuće su u neposrednoj blizini, kakve posljedice mogu imati ili su imali svi koji su imali kontakt sa opasnim tvarima, nikad se neće precizno saznati.

OPŠIRNIJE


28.03.2024. u 16:01
Premijerom predstave “Tri prikazivanja Boga” tuzlansko pozorište obilježava 75 godina rada


Premijerom predstave “Tri prikazivanja Boga” Narodno pozorište Tuzla obilježava 75 godina rada. Autor teksta i režiser, Aleš Kurt, na danas održanoj press konferenciji rekao je da se predstava sastoji od 3 jednočinke.

OPŠIRNIJE










OSTALE VIJESTI
Američki general: Izrael nije dobio svo oružje koje je tražio
Autobus s hodočasnicima pao s litice u JAR-u, poginulo 45 ljudi. Preživjela curica
Zelenski zatražio pomoć SAD-a u obrani od ruskog "zračnog terora"
Obogatio se brže od bilo koga u povijesti, sad će u zatvor na 25 godina. Tko je SBF?
Svjetski sud: Izrael mora zaustaviti glad u Gazi
Rusi pripremaju veliku ofenzivu, Ukrajina se ukopava. "Prekasno je, neće izdržati"
Papa oprao noge zatvorenicama
VIDEO Golema rupa u Rimu progutala dva auta, pogledajte
VIDEO Ovo je trenutak kada je uništen ruski "tenk sudnjeg dana"
Hamas i Islamski džihad napali izraelske vojnike kod bolnice Al Šifa
Vozač Flixbusa osumnjičen za ubojstvo iz nehaja. Dvije Hrvatice preživjele nesreću
Šef propale kriptobanke dobio 25 godina zatvora zbog najveće prevare u povijesti
Priča o čudnom mađarskom sporazumu s Rusijom
U Francuskoj će za Uskrs biti raspoređena policija ispred svake crkve
Formirana nova palestinska vlada. Premijer će biti i ministar vanjskih poslova
Znanstvenici misle da ova vrsta ipak nije izumrla. Postavljaju zamke, traže dokaze
Poljska istražuje navodnu rusku špijunažu
Bivši njemački kancelar želi posredovati u pregovorima između Rusije i Ukrajine
Ukrajina traži pomoć u protuzračnoj obrani nakon niza ruskih napada
Ruski ratni brodovi uplovili u Crveno more







SVASTARIJE

Rusi pripremaju veliku ofenzivu, Ukrajina se ukopava. ˝Prekasno je, neće izdržati˝

Objavljene fotografije uhapšenih u BiH. Tvrdili da znaju gdje je Danka, tražili novac

Teška autobusna nesreća u JAR-u. Poginulo 45 ljudi

VIDEO Golema rupa u Rimu progutala dva auta, pogledajte

Dodik najavio ˝novu fazu borbe˝ i raspad BiH

Putin: Optužbe da će Rusija napasti Europu nakon Ukrajine su potpuna besmislica

Sarajevo ima nove tramvaje. Imaju klimu, wi-fi, stolice koje su birali građani

Poletjeli posljednji avioni s poštom u Njemačkoj, prevoze 53 tone pisama

Treći dan nema malene Danke, evo što se sad provjerava. Policija poslala apel

Klimatske promjene su usporile rotaciju Zemlje: ˝Živimo u neobična vremena˝





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi