TUZLARIJE - VIJESTI

26.11.2015. u 14:44 Broj citanja: 2420
Redovna sjednica Gradskog vijeća Tuzla
Vijećnici iz SDA, HDZ-a i SBB-a nisu glasali za kreditno zaduženje Grada
Tuzlarije


Redovna sjednica Gradskog vijeća Tuzle počela je sa preko sat zakašnjenja jer su se predsjednici stranačkih klubova usaglašavali oko rebalansa budžeta i kreditnog zaduženja. I pored dogovaranja, realizacija prve tačke dnevnog reda išla je sporo, sa nizom replika. Opozicija je načešće spominjala neozbiljan odnos pozicije kada su u pitanju sredstva građana smatrajući da sve navedeno treba ali da prije biciklističke staze ili mosta kod Bulevara, ima i važnijih stvari.

Za više informacija možete poslušati i izjavu šefice Službe za budžet i finansije koju je dala nakon Kolegija gradonačelnika.



Nakon uvodnog izlaganja Suade Isaković, šefice službe za budžet i finansije, uslijedila je rasprava o izmjeni i dopuni Budžeta za 2015. godinu, te kreditnom zaduženju Grada.

Predsjednica Kluba vijećnika SDP-a Azra Gazibegović, rekla je da će SDP dati podršku kako rebalansu Budžeta, tako i kreditnom zaduženju jer su navedeni projekti, koji se planiraju raditi, za vijećnike iz SDP-a prihvatljivi.

Mensur Alić(Tuzlanska alternativa), kazao je da ne mogu biti svi zadovoljni ali vrijeme je da se krene u realizaciju projekata koji čekaju. Istakao je da mu je drago da će se ulagati u MZ Mramor kroz dva projekta. Postavio je pitanje "Da li se raspisuje tender za kreditno zaduženje ili se ide direktno prema jednoj banci, jer je Razvojna banka ubitačna, pravi kamatari”. Iz tog razloga Alić smatra da bi trebalo ići sa ponudama i prema komercijalnim bankama. "Zašto se mora ići na deset godina? Zašto ne razmišljati o većim uštedama kada je dizanje kredita u pitanju", neka su od pitanja koja je nakon analize uslova za kredite postavio Alić.

Tuzlarije


Mirnes Ajanović (BOSS), rekao je da će BOSS podržati odluku o rebalansu i kreditnom zaduženju. Smatra da je vijećnik Alić dobro analizirao sa ekonomske strane. Ajanović je naglasio da se navodilo da je kredit DO 5 miliona, otpalata DO 10 godina tako da to nije fiksno pa bi trebali raditi na što povoljnijim uslovima. Ajanović je rekao da nije zadovoljan sa svime ali je nemoguće svima udovoljli.

Općine i gradovi u Federaciji se kreditno mogu zadužiti do 10%. Tuzla je zadužena 5%, što je u odnosu na druge malo zaduženje, a kreditom od 5.500.000 KM riješili bi se mnogi problemi. Rok otplate kredita je 10 godina uz godišnju kamatnu stopu od 4,5% i sa grejs periodom od 12 mjeseci.
Sabahudin Imamović (SDA) je rekao da neće podržati niti rebalans niti odluku o kreditnom zaduženju. Što se tiče rebalansa, neće ga podržati iz principijelnih razloga jer im se ne dozvoljava da učestvuju u kreiranju Budžeta.

- Što se tiče kreditnog zaduženja, pristali su da se finansiraju projekti koji se godinama ne uspjevaju završiti. Trebalo se na nasloniti na program kapitalnih investicija, da se završi, što zbog nedostataka nije moglo, a ovako smo dobili projekte bez ikakvog reda - o navedenim projektima se morala izjasniti GAP komisija, svaki realizirani projekat je koristan za građane ali suština je u prioritetima. Most na Bulevaru može čekati ali neki projekti ne mogu. Ko je procjenio da most vrijedi milion ili put na Kiseljaku 250.000 KM. Na neozbiljan način se troši 5.500.000 KM. Tražimo da se odluka preispita i prvo razmatra u formi Nacrta, istakao je Sabahudin Imamović (SDA)

Mirnes Ajanović (BOSS) replicirao je Imamoviću i naglasio:
- Raspravljali smo da li će ići kao nacrt ili prijedlog. Na Kolegiju smo imali raspravu, zauzeli stav da ide kao prijedlog. Banka neće dati kredit ako nema projekata, moralo se sve definisati. Ništa nije rađeno protiv stava Komisije.

Jasminka Mijatović (HDZ) naglasila je da HDZ jeste za kreditno zaduženje, zato su na prošloj sjednici glasali ali da se realizuju projekti kapitalnih investicija. Nedostaje analiza kreditnog zaduženja.

Kreditna sredstva u iznosu do 5.500.000 KM će se koristiti za finansiranje infrastrukturnih objekata u Tuzli i to:

Projekat rekonstrukcije ulice Vukovarska, u iznosu od oko 350.000 KM
Projekat izgradnje i rekonstrukcije ceste Tušanj – Mandići (kroz krug Rudnika soli) u iznosu od oko 500.000 KM
Projekat rekonstrukcije ceste Mramor jug - centar, u iznosu od oko 500.000 KM
Projekat rekonstrukcije ceste Mramor – Stari Mramor, u iznosu od oko 350.000 KM
Projekat rekonstrukcije ulice Aleja Alije Izetbegovića u iznosu od oko 250.000 KM
Projekat rekonstrukcije dijela ceste Husino – Kiseljak (dionica od škole do pruge) u iznosu oko 250.000 KM
Projekat izgradnje mosta Bulevar sa pristupnim cestama u iznosu od 1.000.000 KM
Projekat izgradnje ceste u Gornjoj Tuzli pored regulisanog korita rijeke Jale, u iznosu od 350.000 KM
Projekat izgradnje biciklističe staze Sjenjak – Hotel Tuzla u iznosu od oko 350.000 KM
Projekat rekonstrukcije trotoara, pješačkih površina i arhitektonskih barijera u iznosu od 1.000,000 KM
Nedžad Malikić (Narodna stranka radom za boljitak) rekao je, što se tiče rebalansa Budžeta, da je dobro da ima višak sredstava, a kada je u pitanju kreditno zaduženje rekao je da kao neko ko je u svakodnevnom kontaktu sa građanima, smatra da se pet miliona KM može potrošiti u samo jednoj mjesnoj zajednici i ne bi se sve završilo, tako da ne treba pričati o prioritetima.

Elvir Kasumović (Savez za bolju budućnost) je rekao da će SBB poštovat volju većine ali da mora reći da jesu za kredit ali i proceduru i poštivanje prioriteta. Kasumović smatra da se ušlo prebrzo u proceduru i da nije trebalo žuriti.
- Sve odluke vezane za Grad koje se donose bez konsultacija s nama, mi nećemo podržati. Nije nam se dozvolilo da učestvujemo u rebalansu Budžeta, tako mi nećemo ni glasati, rekao je Kasumović.

Jasminka Mijatović (HDZ) ponovila je da obrazloženjem odluke o rebalansu Budžeta nije zadovoljna. Iznijela je niz primjedbi, osvrnula se na obradu kredita i naknadu za nepovlačenje sredstava odobrenog kredita od KfW Frankfurt na Majni koji je odobren od SR Njemačke i Vlade Švicarske za program vodosnabdijevanja i zbrinjavanja otpadnih voda Tuzle u iznosu od 134.000 KM, što su spominjali i Mensur Alić i Sabahudin Imamović.

Podsjećanja radi, u pitanju je implementacija Sporazuma o zajmu i projektu između KfW-a Frankfurt na Majni i BiH, koju zastupa u ime FBiH Federalno ministarstvo finansija, Grad Tuzla i Općina Zenica, koji je potpisan 2014.

Adnan Sijerčić (Stranaka za BiH) rekao je da kreditno zaduženje ima apsolutnu podršku, Tuzla nije puno kreditno zadužena. Radi se o namjenskim infrastrukturnim projektima za koje su navedeni okvirni iznosi.

Ekrem Topić, kao samostalni vijećnik, podržao je obje odluke.

Uslijedio je niz replika koje su izlazile iz okvira teme, a više su se ticale stranačke netrpeljivosti i odnosa pojedinih stranaka na svim nivoima vlasti.

Suada Isaković, pomoćnica načelnika, pojasnila je da su objavljeni određeni razgovori i sa komercijalnim bankama i Razvojnom bankom, ništa nije odlučeno tek tako, ali će Služba ispoštovati sve zaključke koji budu usvojeni na Vijeću. Također je pojasnila određene nejasnoće koje su imali vijećnici te je nakon toga uslijedilo glasanje.
Tuzlarije

Za prvu odluku, rebalans Budžeta glasalo je 19 vijećnika, sudržan je bio jedan (Mesnur Alić), a 8 je bilo protiv (SDA, HDZ, SBB). Za kreditno zaduženje glasalo je 20 vijećnika, a istih 8 je bilo protiv.

Tuzlarije
Adnan Sijerčić


Ovim je prva tačka završena, a prije same pauze vijećnik Adnan Sijerčić rekao je da od sada djeluje kao samostalni vijećnik, a ne kao do sada, kao vijećnik Stranke za BiH.

Dnevni red ima 22 tačke, usvojena je tek prva, tako da je pred vijećnicima dug radni dan.

S.M.

(tuzlarije.net)               








 



Stockholmski institut za istraživanje mira
Cijeli svijet se brutalno naoružava
Ovo bi moglo promijeniti tok rata
Amerika izglasala pomoć Ukrajini
Odgovor na povijesni napad Irana
Izraelci napali iranski Isfahan. Tamo su nuklearna postrojenja

25.04.2024. u 19:58
Klinika za bolesti uha, grla, nosa i hirurgiju
70 godina otorinolaringologije u Tuzli



Klinika za bolesti uha, grla, nosa i hirurgiju glave i vrata JZU UKC Tuzla obilježava 70 godina otorino laringologije u Tuzli. Svečana ceremonija će biti upriličena u petak, 26. aprila 2024. godine, u hotelu Mellain sa početkom u 13:00 sati.

OPŠIRNIJE


25.04.2024. u 19:50
MUP TK:
Oduzeto oko 9 kg droge, jednom licu oduzeta sloboda


Izvršenim pretresanjem pmv BMW X5, kojeg koristi lice A.H. (1988) iz Živinica, a koje je izvršeno po naredbi za pretresanje Općinskog suda u Lukavcu, u vozilu su pronađeni i privremeno oduzeti: mobilni telefon marke Iphone, novac u različitim valutama i apoenima u iznosu 100 Eura i 720 KM, 9 (devet) većih pakovanja od pvc folije

OPŠIRNIJE


25.04.2024. u 17:20 Broj citanja: 378
Servisne informacije
... i malo tuzlarija


Ali idemo mi na ljepše teme, moj dragi, mlijekom poliveni laptop, proradio je. Proveo je noć u riži, paljenje je bilo napeto, taman kao prvo spuštanje na Mjesec, malo zasta, i na kraju se upali. Baš sam zadovoljna, posebno što sam sve sama radila, čak sam ga i otvorila i obrisala tragove mlijeka. "Zapratite" me za više savjeta

OPŠIRNIJE


25.04.2024. u 15:07
Objavljen Javni poziv za učešće u IMPAKT inkubatoru poslovnih ideja


TuzlarijeGrad Tuzla je putem Službe za ekonomski razvoj, poduzetništvo i poljoprivredu objavio Javni poziv za učešće u IMPAKT inkubatoru poslovnih ideja. Javni poziv je otvoren do 17. maja 2024. godine, a informativna radionica za sve zainteresovane aplikante bit će održana 7.maja 2024. godine

OPŠIRNIJE


25.04.2024. u 14:12
U nedelju 28. aprila:
Poziv na akciju čišćenja i druženje na obali jezera Modrac


U cilju obilježavanja 22. aprila, Dana planete Zemlje, Sportsko ribolovno društvo Tuzla i Grad Tuzla vas pozivaju da se pridružite u organizovanoj proljetnoj akciji čišćenja obale jezera Modrac koja će se održati u nedelju, 28. aprila 2024. godine, s početkom u 9.00 sati.

OPŠIRNIJE


25.04.2024. u 14:11
Gimnazija ˝Meša Selimović˝ Tuzla obilježava 125 godina postojanja



Dana 26.04.2024. godine, Gimnazija "Meša Selimović" Tuzla obilježava 125 godina postojanja. Tom prigodom smo pripremili bogat program za sve prijatelje naše škole. U prilogu se nalazi program manifestacije, a kao centralni dio ističemo predstavljanje murala "Mirza Delibašić-Kinđe".

OPŠIRNIJE










OSTALE VIJESTI
Detalji brutalnog ubojstva Hrvata u Irskoj. Prijatelj opisao napad, uhićena trojica
Održana komemoracija za humanitarne radnike ubijene u Gazi
Danci: Švicarska firma iz optužnice protiv Mamića prebacivala milijune Bellabeatu
Britanska tvrtka tuži Pfizer i BioNTech: Ukrali su našu tehnologiju za covid cjepiva
Val nasilja na Haitiju, tisuće mrtvih. Premijer podnio ostavku
Dodik neće prihvatiti rezoluciju o Srebrenici. Tvrdi: Sve napisano je laž
Rusija: Premještamo sustave Iskander na granicu s Finskom. General NATO-a: Apsurdno
Djevojka (19) u Ukrajini pokušala prodati svog sina (2), tražila 23.500 eura
Europa, Afrika i Južna Amerika traže veće poreze za superbogate
Cijene nafte ostale iznad 88 dolara
Lukašenko: Oporba i NATO planiraju napad na Bjelorusiju, treba nam nuklearno oružje
SAD i 17 zemalja poručili Hamasu: Oslobodite taoce, to može riješiti krizu u Gazi
Državni odvjetnik traži prekid istrage protiv supruge španjolskog premijera
Ruski prihod od nafte i plina se gotovo udvostručio
Liječnici strahuju da je bolest "zombi jelena" prešla na ljude. U SAD-u umrli lovci
Poništena presuda Harveyju Weinsteinu za silovanje iz 2020. godine
Rusija zaprijetila Poljskoj
Švedska šalje vojnike u Latviju
Operirana dva konja koji su jurili centrom Londona: "U teškom su stanju"
Pokrenuta istraga o smrti brata Dankinog ubojice: "Tužiteljstvo ne vjeruje policiji"







SVASTARIJE

Macron: Naša Europa mogla bi umrijeti

Revolucija iz Koreje. Imaju bateriju koja se napuni za nekoliko sekundi

Ovo je nova Miss Buenos Airesa. Ima 60 godina

Sud BiH odredio pritvor za samo tri od 23 uhapšene osobe. Policijski šefovi na slobodi

Hamas objavio snimku taoca otetog prije više od 200 dana. Nedostaje mu dio ruke

VIDEO Više od 100 kitova nasukalo se na australskoj obali, neki su već uginuli

Pentagon priznao: Isporučili smo moćne rakete Ukrajincima

FOTO Stigle nove ratne karte, proboj Rusa na istoku. ˝˝Pandorina kutija je otvorena˝

Srušen svjetski rekord u skijaškim skokovima. Pogledajte let od 291 metra

Ekstremne vrućine na Filipinima. ˝Ne može se disati˝





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi