TUZLARIJE - VIJESTI

09.12.2015. u 15:33 Broj citanja: 820
Reagovanje na film i pisanje o slučaju korupcije u postupku dodjele koncesije preduzeću ˝Tuzla-kvarc˝
Ministarstvo industrije TK podržava borbu protiv korupcije
U želji da se pridruži obilježavanju Svjetskog dana borbe protiv korupcije te tragom niza natpisa i predstavljanja filma o slučaju korupcije u postupku dodjele koncesije preduzeću "Tuzla-kvarc" Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva Tuzlanskog kantona želi javnosti faktografski prezentovati činjenice vezane za ovaj slučaj.

Ministarstvo, kao i do sada, svoje aktivnosti provodi transparentno i o tome redovno izvještava javnost te potiče sve institucije, organizacije i pojedince da prijave svaki eventualni oblik koruptivnog ponašanja.

Tuzlarije


Pisanja nekih medija u kojima se firma "Tuzla-kvarc" d.o.o. Tuzla predstavlja kao "uspješna bh. firma koja se bavi proizvodnjom i eksploatacijom kvarcnog pijeska" jednostrana su i tendenciozna. Ako uzmemo u obzir da "Tuzla-kvarc" dugi niz godina bespravno eksploatira prirodno dobro, gomilajući javne obaveze i neplaćajući koncesione naknade, upitno je o koliko uspješnoj firmi se radi.

Ovom prilikom, također želimo istaknuti da se autori filma o "Tuzla-kvarcu" ni jednom nisu obratili Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva TK tražeći činjeničnu građu za svoj film. Na taj način, svjesno ili ne, izostavili su aspekte koji bitno utječu na cjelokupnu sliku, zanemarujući temeljna načela dokumentarnosti i osnovne novinarske postulate.

"Tuzla-kvarc" je imao Ugovor o koncesiji za eksploataciju kvarcnog pijeska na lokalitetima "Bukinje", "Kužići" i "Moluška rijeka", zaključen 1.9.2005. godine na period od 5 godina a koji je važio do 1.9.2010. godine. U tom periodu privredno društvo neredovno je izmirivalo obaveze po osnovu koncesione naknade, te je resorno Ministarstvo uputilo dokumentaciju Kantonalnom pravobranilaštvu za pokretanje postupka za naplatu putem suda.

Od 2011. godine Ministarstvo je pokrenulo postupak za zaključenje novog ugovora o koncesiji a 12.7.2011. godine sa ovim privrednim društvom zaključilo je Protokol o reprogramiranju duga po osnovu neplaćenih koncesionih naknada.

U firmi "Tuzla-kvarc" nisu poštivali dinamiku plaćanja definisanu Protokolom jer je u privrednom društvu blokiran račun, zbog čega se nije mogla ispoštovati zakonska odredba koja se odnosi na pribavljanje bankovne garancije.

Od 2010. godine do 28.6.2013. godine u ovom privrednom društvu vođen je predstečajni postupak. U tom periodu "Tuzla-Kvarc" d.o.o. Tuzla podnosio je zahtjeve za nastavak postupka dodjele koncesije ali resorno Ministarstvo nije željelo prejudicirati odluku jer u skladu sa članom 29. Zakona o koncesijama ugovor o koncesiji prestaje otvaranjem stečajnog postupka.

Početkom 2015. godine "Tuzla-Kvarc" je ponovio zahtjev za nastavak postupka dodjele koncesije. Nakon toga usaglašen je prijedlog Protokola o načinu izmirenja obaveza po osnovu obračunatih a neuplaćenih koncesionih naknada i ispunjeni uslovi za nastavak postupka dodjele koncesije za eksplataciju kvarcnog pijeska na lokalitetu "Bukinje". Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Odluku o dodjeli koncesije 16.6.2015. godine. Međutim budući da je protiv privrednog društva "Tuzla-Kvarc" d.o.o. Tuzla pokrenut krivični postupak, Vlada Tuzlanskog kantona je, u cilju zaštite javnog interesa privremeno obustavila aktivnosti na realizaciji odluke o dodjeli koncesije.

Zbog osnovane sumnje da su odgovorna osoba i "Tuzla-kvarc" od 2011. do kraja 2014. godine na eksploatacionim poljima "Kužići", "Bukinje" i "Moluška Rijeka" u blizini Tuzle kojima upravlja Tuzlanski kanton, bez zaključenog ugovora o koncesiji s nadležnim kantonalnim ministarstvom, koristeći bagere i mašine, vršili eksploataciju veće količine kvarcnog pijeska, pred nadležnim organima se vode sudski postupci. Na ovaj način oštetili su građane Tuzlanskog kantona za više od 200.000 KM.

S druge strane dugogodišnjom nelegalnom eksploatacijom kvarcnog pijeska vlasnik "Tuzla-kvarca" pribavio je znatno veću ličnu protupravnu korist.

U interesu pedesetak uposlenih u "Tuzla-kvarcu" resorno Ministarstvo i Vlada Tuzlanskog kantona nastojali su nizom reprogama za otplatu prethodnih dugovanja omogućiti legalno poslovanje ovog privrednog subjekta. Tuzla-kvarc nije poštovao niti jedan od odobrenih reprograma zbog prethodno blokiranih bankovnih računa.

U međuvremenu je zbog primanja mita uhapšen pomoćnik ministra industrije, energetike i rudarstva Bahir Imamović, što Vlada u potpunosti podržava. Nažalost, u medijima se tema "Tuzla-kvarc" posmatra od tog 7. maja, dana hapšenja, pritome zaboravljajući prethodne nezakonite aktivnosti ovog privrednog društva i uprave, a koje u značajnoj mjeri određuju trenutnu situaciju.

Poštujući rad i postupanje pravosudnih institucija kada su pitanju nelegalne aktivnosti firme "Tuzla-kvarc" Vlada Tuzlanskog kantona nije željela prejudicirati ishod tih postupaka te je do njihovog okončanja stopirala potpisivanje ugovora o dodijeljenoj koncesiji za eksploataciju kvarcnog pijeska.

Još jednom naglašavamo da se Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva zalaže za proaktivan pristup u borbi protiv korupcije te da ni u kojem slučaju ne želi da nosi stigmu da kažnjava borce protiv korupcije.

(tuzlarije.net - Odjeljenje za informisanje Vlade TK)               

 Trump:
Odnosi SAD-a i Rusije nikad nisu bili gori zbog američke gluposti. No, to se promijenilo
Trikolori u finalu pobijedili Vatrene sa 4:2
Francuski fudbaleri prvaci svijeta
Spušta se zavjesa na još jedno svjetsko prvenstvo
Hrvatska i Francuska danas igraju za naslov prvaka svijeta

16.07.2018. u 22:00 Broj citanja: 4072
U Tuzli iznenada preminuo bivši košarkaš i trener Mehmedalija Dragić Buco


TuzlarijeDanas je u Tuzli iznenada preminuo Mehmedalija Dragić Buco u 51. godini života. Vijest koja je danas u popodnevnim satima šokirala ljubitelje košarke u gradu soli. Dragić je profesor fizičkog vaspitanja, radio je u Osnovnoj školi “Mramor” te svoj cijeli život bio u košarci.

OPŠIRNIJE


16.07.2018. u 17:43
Sutra počinje 10. Međunarodni festival umjetnosti mladih Kaleidoskop


Sutra počinje 10. Međunarodni festival umjetnosti mladih Kaleidoskop. Svečano otvaranje, u utorak, 17.7.2018., Atelje “Ismet Mujezinović” u 20 sati. 20:00 Izložba Željke Mićanović Miljković „Peti prozor“.

OPŠIRNIJE


16.07.2018. u 17:33
Gradonačelnik Tuzle se susreo sa ambasadoricom Sjedinjenih Američkih Država u BiH


Gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović, susreo se, danas u gradskoj upravi, sa ambasadoricom Sjedinjenih Američkih Država u BiH, Nj. E. Maureen Cormack. Tokom sastanka Ambasadorica i gradonačelnik razgovarali su o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH i Tuzli.

OPŠIRNIJE


16.07.2018. u 16:07 Broj citanja: 652
Održano međunarodno takmičenje u triatlonu, Tuzla open 2018.


TuzlarijeI ove godine u Tuzlanskom kantonu održano je međunarodno takmičenje u triatlonu. Bilo je ovo četvrto po redu takmičenje i u skladu s tom činjenicom već sada ga možemo proglasiti i tradicionalnim. Glavni organizatori takmičenja i ove godine bili su "Belokranjski optimisti" i UG "Tuzbad" Tuzla.

OPŠIRNIJE


16.07.2018. u 13:59 Broj citanja: 678
Servisne informacije
... i malo tuzlarije


Vijeće će trajati još satima. Sjedim i malo gledam kroz prozor prolaznike. Vidim da su mnogi obučeni za plažu. Mnogi se kreću prema mostu do jezera. Izuzetno je toplo, a bilo bi dobro da ne padne kiša ni poslijepodne kada radni narod može do jezera. Što se tiče ljudi koji rade do 16 sati, dobro je da je danas predloženo da se bar jedan dan uvede duže radno vrijeme na šalterima za lične dokumente.

OPŠIRNIJE


16.07.2018. u 11:57 Broj citanja: 1510
Brojna pitanja vijećnika:
Ukazano na probleme građana prilikom izdavanja ličnih dokumenata


Na svakoj sjednici Gradskog vijeća vijećnici postavljaju vijećnička pitanja. Obično su to pitanja koja postavljaju građani, a koja se preko vijećnika upućuju u dalju proceduru. Zbog raznih razloga, razmatranje i odgovaranje na pitanja ide dosta sporo, na šta se pojedini vijećnici redovno žale.

OPŠIRNIJE

OSTALE VIJESTI
VIDEO: Oslobođeni optužbi za smrt Dženana Memića: Seferovići nisu krivi

Nisu im povećana primanja: Zdravstveni radnici u KS održali polusatni štrajk upozorenja

Sanacija regionalnog puta Nemila - Bistričak: I dalje traje spor između Grada Zenica i ZDK-a

Ko ima više prava na novac koji plaćaju zagađivači okoliša?: Kakanj se protivi skraćenoj proceduri ili hitnom postupku

VIDEO: Brojni donatori nezadovoljni dinamikom radova: Kada će proraditi kolektori i pročistači otpadnih voda u Mostaru?

Vatreni na zagrebačkom Trgu bana Jelačića: Navijači u ekstazi pozdravili Dalića, Modrića i sve igrače

Sudar kamiona i autobusa u provinciji Sindh: U saobraćajnoj nesreći u Pakistanu poginulo 17 osoba

Dvosatni razgovor Putina i Trumpa u Helsinkiju: Nema nikakvih razloga da Moskva i Washington ne sarađuju

Životni put N\'Goloa Kantea oduševio brojne fanove: Od čistača ulica do krova nogometnog svijeta

Druga pobjeda na Svjetskom prvenstvu u Holandiji: BiH savladala Egipat u drugom kolu SP-a

Theresa May popustila zagovornicima odlučnijeg Brexita
Trump: Odnosi SAD-a i Rusije nikad nisu bili gori zbog američke gluposti. No, to se promijenilo
Senatori kritiziraju Trumpove izjave nakon sastanka s Putinom
U SAD-u uhićena Ruskinja, optužena da je agentica ruske vlade
Trump kaže da ima neizmjerno povjerenje u američke obavještajce
I njemački mediji vole Kolindu: "Ludi show predsjednice koja se voli ljubiti"
Musk nazvao ronioca koji je spašavao dječake iz tajlandske spilje pedofilom
Objavljena snimka s dramatičnog leta za Zadar, 30 putnika je završilo u bolnici
VIDEO Sastali se Trump i Putin
Sirijska vojska zauzela važnu uzvisinu kraj izraelske granice
U Stuttgartu privedeno više od 50 hrvatskih navijača, pogledajte snimku okršaja s policijom


SVAŠTARIJE

Od čistača ulica do krova nogometnog svijeta

Beljak o Thompsonu u autobusu: ˝Mora mi smeće fašističko dan pokvarit˝

Vatreni stigli na Trg, u centru Zagreba je preko 250.000 ljudi

Trump uoči sastanka s Putinom: Odnosi s Rusijom nikad nisu bili lošiji

Narko-klan nudi 70.000 dolara za ubistvo policijskog psa

Štrajk upozorenja zdravstvenih radnika KS-a

Dug je spisak spornih tema između dvije strane

U nesreći u Pakistanu najmanje 15 mrtvih

Kako se slavlje u Francuskoj pretvorilo u tragediju: Pljačke, masovni neredi i dva smrtna slučaja

Nakon Mandžinog autogola na Beyonceinom koncertu u Parizu nastala ludnica