TUZLARIJE - VIJESTI

09.12.2015. u 15:33 Broj citanja: 995
Reagovanje na film i pisanje o slučaju korupcije u postupku dodjele koncesije preduzeću ˝Tuzla-kvarc˝
Ministarstvo industrije TK podržava borbu protiv korupcije
U želji da se pridruži obilježavanju Svjetskog dana borbe protiv korupcije te tragom niza natpisa i predstavljanja filma o slučaju korupcije u postupku dodjele koncesije preduzeću "Tuzla-kvarc" Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva Tuzlanskog kantona želi javnosti faktografski prezentovati činjenice vezane za ovaj slučaj.

Ministarstvo, kao i do sada, svoje aktivnosti provodi transparentno i o tome redovno izvještava javnost te potiče sve institucije, organizacije i pojedince da prijave svaki eventualni oblik koruptivnog ponašanja.

Tuzlarije


Pisanja nekih medija u kojima se firma "Tuzla-kvarc" d.o.o. Tuzla predstavlja kao "uspješna bh. firma koja se bavi proizvodnjom i eksploatacijom kvarcnog pijeska" jednostrana su i tendenciozna. Ako uzmemo u obzir da "Tuzla-kvarc" dugi niz godina bespravno eksploatira prirodno dobro, gomilajući javne obaveze i neplaćajući koncesione naknade, upitno je o koliko uspješnoj firmi se radi.

Ovom prilikom, također želimo istaknuti da se autori filma o "Tuzla-kvarcu" ni jednom nisu obratili Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva TK tražeći činjeničnu građu za svoj film. Na taj način, svjesno ili ne, izostavili su aspekte koji bitno utječu na cjelokupnu sliku, zanemarujući temeljna načela dokumentarnosti i osnovne novinarske postulate.

"Tuzla-kvarc" je imao Ugovor o koncesiji za eksploataciju kvarcnog pijeska na lokalitetima "Bukinje", "Kužići" i "Moluška rijeka", zaključen 1.9.2005. godine na period od 5 godina a koji je važio do 1.9.2010. godine. U tom periodu privredno društvo neredovno je izmirivalo obaveze po osnovu koncesione naknade, te je resorno Ministarstvo uputilo dokumentaciju Kantonalnom pravobranilaštvu za pokretanje postupka za naplatu putem suda.

Od 2011. godine Ministarstvo je pokrenulo postupak za zaključenje novog ugovora o koncesiji a 12.7.2011. godine sa ovim privrednim društvom zaključilo je Protokol o reprogramiranju duga po osnovu neplaćenih koncesionih naknada.

U firmi "Tuzla-kvarc" nisu poštivali dinamiku plaćanja definisanu Protokolom jer je u privrednom društvu blokiran račun, zbog čega se nije mogla ispoštovati zakonska odredba koja se odnosi na pribavljanje bankovne garancije.

Od 2010. godine do 28.6.2013. godine u ovom privrednom društvu vođen je predstečajni postupak. U tom periodu "Tuzla-Kvarc" d.o.o. Tuzla podnosio je zahtjeve za nastavak postupka dodjele koncesije ali resorno Ministarstvo nije željelo prejudicirati odluku jer u skladu sa članom 29. Zakona o koncesijama ugovor o koncesiji prestaje otvaranjem stečajnog postupka.

Početkom 2015. godine "Tuzla-Kvarc" je ponovio zahtjev za nastavak postupka dodjele koncesije. Nakon toga usaglašen je prijedlog Protokola o načinu izmirenja obaveza po osnovu obračunatih a neuplaćenih koncesionih naknada i ispunjeni uslovi za nastavak postupka dodjele koncesije za eksplataciju kvarcnog pijeska na lokalitetu "Bukinje". Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Odluku o dodjeli koncesije 16.6.2015. godine. Međutim budući da je protiv privrednog društva "Tuzla-Kvarc" d.o.o. Tuzla pokrenut krivični postupak, Vlada Tuzlanskog kantona je, u cilju zaštite javnog interesa privremeno obustavila aktivnosti na realizaciji odluke o dodjeli koncesije.

Zbog osnovane sumnje da su odgovorna osoba i "Tuzla-kvarc" od 2011. do kraja 2014. godine na eksploatacionim poljima "Kužići", "Bukinje" i "Moluška Rijeka" u blizini Tuzle kojima upravlja Tuzlanski kanton, bez zaključenog ugovora o koncesiji s nadležnim kantonalnim ministarstvom, koristeći bagere i mašine, vršili eksploataciju veće količine kvarcnog pijeska, pred nadležnim organima se vode sudski postupci. Na ovaj način oštetili su građane Tuzlanskog kantona za više od 200.000 KM.

S druge strane dugogodišnjom nelegalnom eksploatacijom kvarcnog pijeska vlasnik "Tuzla-kvarca" pribavio je znatno veću ličnu protupravnu korist.

U interesu pedesetak uposlenih u "Tuzla-kvarcu" resorno Ministarstvo i Vlada Tuzlanskog kantona nastojali su nizom reprogama za otplatu prethodnih dugovanja omogućiti legalno poslovanje ovog privrednog subjekta. Tuzla-kvarc nije poštovao niti jedan od odobrenih reprograma zbog prethodno blokiranih bankovnih računa.

U međuvremenu je zbog primanja mita uhapšen pomoćnik ministra industrije, energetike i rudarstva Bahir Imamović, što Vlada u potpunosti podržava. Nažalost, u medijima se tema "Tuzla-kvarc" posmatra od tog 7. maja, dana hapšenja, pritome zaboravljajući prethodne nezakonite aktivnosti ovog privrednog društva i uprave, a koje u značajnoj mjeri određuju trenutnu situaciju.

Poštujući rad i postupanje pravosudnih institucija kada su pitanju nelegalne aktivnosti firme "Tuzla-kvarc" Vlada Tuzlanskog kantona nije željela prejudicirati ishod tih postupaka te je do njihovog okončanja stopirala potpisivanje ugovora o dodijeljenoj koncesiji za eksploataciju kvarcnog pijeska.

Još jednom naglašavamo da se Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva zalaže za proaktivan pristup u borbi protiv korupcije te da ni u kojem slučaju ne želi da nosi stigmu da kažnjava borce protiv korupcije.

(tuzlarije.net - Odjeljenje za informisanje Vlade TK)               









 



To se vidi jednom u životu
Uskoro ćemo golim okom moći vidjeti kozmičku eksploziju
Bošnjački političari slave promjenu izbornog zakona
U RS-u ogorčeni, najavljuju da će donijeti svoj zakon
Christian Schmidt, visoki predstavnik za BiH:
Objavljujem da namećem izmjene izbornog zakona

29.03.2024. u 11:23
Od 268.870 nezaposlenih u FBiH, čak 191.522 ne traži posao



Zavodi za zapošljavanje u BiH evidentiraju na stotine hiljada nezaposlenih, no praksa govori da poslodavci traže olakšice pri uvozu stranih radnika. Radi se o tome da osobe s biroa nerijetko odbijaju poslovnu ponudu, odnosno da ne traže posao.

OPŠIRNIJE


29.03.2024. u 11:08
Iz Biltena MUP-a:
U saobraćajnoj nezgodi u Dobrnji povrijeđeno više osoba


Jučer oko 05,40 sati, na magistralnom putu M-1.8, u mjestu Dobrnja, grad Tuzla, dogodila se saobraćajna nezgoda u kojoj su učestvovali M.B. (1973) iz Živinica, koji je upravljao pmv. marke “VW Arteon” i S.B.(1962) iz Lukavca, koji je upravljao pmv. marke “VW Polo”.

OPŠIRNIJE


29.03.2024. u 11:02
Večeras u BKC-u Tuzla premijera predstave „Pipi Duga Čarapa”



TuzlarijePremijera predstave za djecu i mlade “Pipi Duga Čarapa”, koju mlada glumačka ekipa priprema više od dva mjeseca, bit će održana večeras (petak 29. marta 2024. godine) od 19:30 sati u Bosanskom kulturnom centru TK u Tuzli.

OPŠIRNIJE


29.03.2024. u 10:21
Održana sjednica Gradskog vijeća Tuzle:
Prosječna građevinska cijena 1 m² korisne stambene površine iznosi 1.771 KM



Prosječna konačna građevinska cijena 1 m² korisne stambene površine izgrađene na području grada Tuzle u 2023. godini, iznosi 1.771,00 KM, usvojeno je na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća Tuzle.

OPŠIRNIJE


29.03.2024. u 10:04
FK Tuzla City pred današnju utakmicu sa FK Sarajevo



U 24. kolu Premijer lige BiH fudbaleri Tuzla Citya na Gradskom stadionu Tušanj dočekuju FK Sarajevo. Na jučer održanoj press konferenciji obratili su se trener Petrović i igrač Pantelić. Trener Petrović je naglasio da mu je jako drago da je dobio radnu dozvolu i da može utakmicu voditi sa terena.

OPŠIRNIJE


29.03.2024. u 09:49
Održana radionica OSCE-a u Tuzli o uspostavi sistema socijalnog stanovanja


Uspostava sistema socijalnog stanovanja bila je tema radionice koju je u Tuzli organizovala Misija OSCE-a u BiH, u saradnji s Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH. Cilj je bio potaknuti nadležne strukture na području Tuzlanskog i Posavskog kantona na stvaranje pravnog okvira, koji bi ujednačio i uredio ovu oblast

OPŠIRNIJE










OSTALE VIJESTI
Filipinci se danas razapinju i bičuju do krvi
Golem raketni napad Rusije na ukrajinske elektrane
U minutu razmaka Grčku zatresla dva jaka potresa magnitude iznad 5
Uskoro ćemo golim okom moći vidjeti kozmičku eksploziju. To se vidi jednom u životu
Bijesni građani u Meksiku na ulici nasmrt pretukli osumnjičenu za ubojstvo curice
Velik ruski napad na Ukrajinu, Poljska digla borbene avione
Na Wall Streetu novi rekordi, trgovanje mirno
Sirijska vojska: Izrael i militanti napali Alep, više je poginulih
Izrael rano jutros napao sirijski grad, 38 mrtvih
SAD poduzeo nove korake da američka tehnologija za oružje ne završi u Rusiji
Ukrajina pokušava uvjeriti Indiju da stane na stranu Kijeva, a ne Moskve
Rusija: Ukrajinski plan uključuje povlačenja naše vojske iz osvojenih područja
Američki general: Izrael nije dobio sve oružje koje je tražio
Autobus s hodočasnicima pao s litice u JAR-u, poginulo 45 ljudi. Preživjela curica
Zelenski zatražio pomoć SAD-a u obrani od ruskog "zračnog terora"
Obogatio se brže od bilo koga u povijesti, sad će u zatvor na 25 godina. Tko je SBF?
Svjetski sud: Izrael mora zaustaviti glad u Gazi
Rusi pripremaju veliku ofenzivu, Ukrajina se ukopava. "Prekasno je, neće izdržati"
Papa oprao noge zatvorenicama
VIDEO Golema rupa u Rimu progutala dva auta, pogledajte







SVASTARIJE

Golem raketni napad Rusije na ukrajinske elektrane, šteta je velika

FOTO Ovako jutros izgleda potraga za Dankom, stigli specijalistički timovi

Izrael rano jutros napao sirijski grad, 38 mrtvih

Poslanici iz RS-a rano jutros usvojili svoj Nacrt izbornog zakona

Rusi pripremaju veliku ofenzivu, Ukrajina se ukopava. ˝Prekasno je, neće izdržati˝

Objavljene fotografije uhapšenih u BiH. Tvrdili da znaju gdje je Danka, tražili novac

Teška autobusna nesreća u JAR-u. Poginulo 45 ljudi

VIDEO Golema rupa u Rimu progutala dva auta, pogledajte

Dodik najavio ˝novu fazu borbe˝ i raspad BiH

Putin: Optužbe da će Rusija napasti Europu nakon Ukrajine su potpuna besmislica





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi