TUZLARIJE - VIJESTI

09.12.2015. u 15:33 Broj citanja: 774
Reagovanje na film i pisanje o slučaju korupcije u postupku dodjele koncesije preduzeću ˝Tuzla-kvarc˝
Ministarstvo industrije TK podržava borbu protiv korupcije
U želji da se pridruži obilježavanju Svjetskog dana borbe protiv korupcije te tragom niza natpisa i predstavljanja filma o slučaju korupcije u postupku dodjele koncesije preduzeću "Tuzla-kvarc" Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva Tuzlanskog kantona želi javnosti faktografski prezentovati činjenice vezane za ovaj slučaj.

Ministarstvo, kao i do sada, svoje aktivnosti provodi transparentno i o tome redovno izvještava javnost te potiče sve institucije, organizacije i pojedince da prijave svaki eventualni oblik koruptivnog ponašanja.

Tuzlarije


Pisanja nekih medija u kojima se firma "Tuzla-kvarc" d.o.o. Tuzla predstavlja kao "uspješna bh. firma koja se bavi proizvodnjom i eksploatacijom kvarcnog pijeska" jednostrana su i tendenciozna. Ako uzmemo u obzir da "Tuzla-kvarc" dugi niz godina bespravno eksploatira prirodno dobro, gomilajući javne obaveze i neplaćajući koncesione naknade, upitno je o koliko uspješnoj firmi se radi.

Ovom prilikom, također želimo istaknuti da se autori filma o "Tuzla-kvarcu" ni jednom nisu obratili Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva TK tražeći činjeničnu građu za svoj film. Na taj način, svjesno ili ne, izostavili su aspekte koji bitno utječu na cjelokupnu sliku, zanemarujući temeljna načela dokumentarnosti i osnovne novinarske postulate.

"Tuzla-kvarc" je imao Ugovor o koncesiji za eksploataciju kvarcnog pijeska na lokalitetima "Bukinje", "Kužići" i "Moluška rijeka", zaključen 1.9.2005. godine na period od 5 godina a koji je važio do 1.9.2010. godine. U tom periodu privredno društvo neredovno je izmirivalo obaveze po osnovu koncesione naknade, te je resorno Ministarstvo uputilo dokumentaciju Kantonalnom pravobranilaštvu za pokretanje postupka za naplatu putem suda.

Od 2011. godine Ministarstvo je pokrenulo postupak za zaključenje novog ugovora o koncesiji a 12.7.2011. godine sa ovim privrednim društvom zaključilo je Protokol o reprogramiranju duga po osnovu neplaćenih koncesionih naknada.

U firmi "Tuzla-kvarc" nisu poštivali dinamiku plaćanja definisanu Protokolom jer je u privrednom društvu blokiran račun, zbog čega se nije mogla ispoštovati zakonska odredba koja se odnosi na pribavljanje bankovne garancije.

Od 2010. godine do 28.6.2013. godine u ovom privrednom društvu vođen je predstečajni postupak. U tom periodu "Tuzla-Kvarc" d.o.o. Tuzla podnosio je zahtjeve za nastavak postupka dodjele koncesije ali resorno Ministarstvo nije željelo prejudicirati odluku jer u skladu sa članom 29. Zakona o koncesijama ugovor o koncesiji prestaje otvaranjem stečajnog postupka.

Početkom 2015. godine "Tuzla-Kvarc" je ponovio zahtjev za nastavak postupka dodjele koncesije. Nakon toga usaglašen je prijedlog Protokola o načinu izmirenja obaveza po osnovu obračunatih a neuplaćenih koncesionih naknada i ispunjeni uslovi za nastavak postupka dodjele koncesije za eksplataciju kvarcnog pijeska na lokalitetu "Bukinje". Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Odluku o dodjeli koncesije 16.6.2015. godine. Međutim budući da je protiv privrednog društva "Tuzla-Kvarc" d.o.o. Tuzla pokrenut krivični postupak, Vlada Tuzlanskog kantona je, u cilju zaštite javnog interesa privremeno obustavila aktivnosti na realizaciji odluke o dodjeli koncesije.

Zbog osnovane sumnje da su odgovorna osoba i "Tuzla-kvarc" od 2011. do kraja 2014. godine na eksploatacionim poljima "Kužići", "Bukinje" i "Moluška Rijeka" u blizini Tuzle kojima upravlja Tuzlanski kanton, bez zaključenog ugovora o koncesiji s nadležnim kantonalnim ministarstvom, koristeći bagere i mašine, vršili eksploataciju veće količine kvarcnog pijeska, pred nadležnim organima se vode sudski postupci. Na ovaj način oštetili su građane Tuzlanskog kantona za više od 200.000 KM.

S druge strane dugogodišnjom nelegalnom eksploatacijom kvarcnog pijeska vlasnik "Tuzla-kvarca" pribavio je znatno veću ličnu protupravnu korist.

U interesu pedesetak uposlenih u "Tuzla-kvarcu" resorno Ministarstvo i Vlada Tuzlanskog kantona nastojali su nizom reprogama za otplatu prethodnih dugovanja omogućiti legalno poslovanje ovog privrednog subjekta. Tuzla-kvarc nije poštovao niti jedan od odobrenih reprograma zbog prethodno blokiranih bankovnih računa.

U međuvremenu je zbog primanja mita uhapšen pomoćnik ministra industrije, energetike i rudarstva Bahir Imamović, što Vlada u potpunosti podržava. Nažalost, u medijima se tema "Tuzla-kvarc" posmatra od tog 7. maja, dana hapšenja, pritome zaboravljajući prethodne nezakonite aktivnosti ovog privrednog društva i uprave, a koje u značajnoj mjeri određuju trenutnu situaciju.

Poštujući rad i postupanje pravosudnih institucija kada su pitanju nelegalne aktivnosti firme "Tuzla-kvarc" Vlada Tuzlanskog kantona nije željela prejudicirati ishod tih postupaka te je do njihovog okončanja stopirala potpisivanje ugovora o dodijeljenoj koncesiji za eksploataciju kvarcnog pijeska.

Još jednom naglašavamo da se Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva zalaže za proaktivan pristup u borbi protiv korupcije te da ni u kojem slučaju ne želi da nosi stigmu da kažnjava borce protiv korupcije.

(tuzlarije.net - Odjeljenje za informisanje Vlade TK)               

 Dosta im je rastrošnog Rima
Referendumi o većoj autonomiji u dvije talijanske regije
Duga 51 kilometar
Japanci otkrili veliku pećinu na Mjesecu
Svako peto dijete među njima ˝akutno pothranjeno˝
Djeca Rohingye žive pakao u izbjegličkim kampovima

21.10.2017. u 12:57 Broj citanja: 305
Doktori medicine i stomatologije u FBiH od ponedjeljka u štrajku


TuzlarijeDoktori medicine i stomatologije Federacije donijeli su odluku o početku stupanja u štrajk. Kako su nam rekli iz Sindikata, štrajk zvanično počinje od ponedjeljka, a usluge će pružati samo hitnim pacijentima. U štrajku će biti sindikati doktora u devet kantona Federacije.

OPŠIRNIJE


21.10.2017. u 12:34
Druženje osnovaca iz škole Pasci i škole Tušanj se nastavlja


TuzlarijeUčenici 8b razreda OŠ Tušanj jučer su zajedno sa razrednicom Almom Hadžiselimović i pedagogicom Zinaidom Čolić Ćatić, edukativnim predavanjem i kreativnom radionicom obilježili Svjetski dan jabuka. Ujedno su bili i domaćini gostima iz OŠ Pasci, s kojima su nedavno proslavili Uskrs, a jučer na prigodan način i Dan jabuka.

OPŠIRNIJE


21.10.2017. u 12:07 Broj citanja: 316
Derbi u futsalu:
Sastaju se ekipe FC Salines Tuzla i MNK Zrinjski Mostar


U subotu 21. oktobra u Tuzli nas čeka veliki derbi u futsalu. Stoga ne propustite ovu važnu utakmicu između FC Salines Tuzla i MNK Zrinjski Mostar koja će biti održana u dvorani Mejdan u 17. 00 sati. Iz FC Salinesa najavljuju veliku utakmicu s jakim protivnikom. Međutim, igrači Salinesa ulaze u igru s velikom motivacijom kako bi zabilježili pozitivan rezultat.

OPŠIRNIJE


21.10.2017. u 12:04 Broj citanja: 345
Najava:
Solistički koncert Emila Hadžiefendića 25. oktobraJavna ustanova Srednja muzička Čestmir Mirko Dušek i Omladinski art centar/Grad Tuzla 25. 10. 2017. godine organiziraju solistički koncert Emila Hadžiefendića na gitari, u klasi profesora Elvisa Sivčevića.
Koncert će biti održan u Narodnom pozorištu Tuzla sa početkom u 19:30h.

OPŠIRNIJE


21.10.2017. u 12:02 Broj citanja: 326
Najava:
Javna tribina sa vijećnicima/ama Gradskog vijeća TuzlaOmladinski pokret "Revolt“ u ponedjeljak 23. oktobra 2017.godine organizuje javnu tribinu s vijećnicima i vijećnicama Gradskog vijeća Tuzle, koja se implementira u sklopu projekta „Jačanje uloge građanki i građana u odlučivanju u lokalnoj zajednici“. Javna tribina će se održati u Međunarodnom ateljeu Ismet Mujezinović s početkom u 18h.

OPŠIRNIJE


21.10.2017. u 09:12
Zajednički korak u rješavanju problema zagađenja zraka
Zaključci sa Okruglog stolaCentar za ekologiju i energiju Iz Tuzle u kooperaciji sa Fondacijim Heinrich Böll i u saradnji sa Općinom Lukavac, Eko Forumom iz Zenice i Eko akcijom iz Sarajeva su u u Tuzli organizirali Okrugli sto o kvalitetu zraka u Tuzli, Lukavcu, Zenici i Sarajevu.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
Misno slavlje predvodio kardinal Puljić: Molitveni pohod Bobovcu \'Molitva za Domovinu\'

U ponedjeljak zvaničan zahtjev za pokretanjem procedure: Ljekari u FBiH 6. novembra stupaju u štrajk

Obilježavanje 25. godišnjice od osnivanja: Zastava 5. Korpusa ARBiH podignuta na ulazu u Bihać

Britanska ambasada o vojnoj neutralnosti RS-a: \'NSRS ne može donositi odluke o pridruživanju NATO-u\'

Kontramjere centralne vlade prema Kataloniji: Vanredni sastanak ministara u Madridu

Četiri osobe lakše povrijeđene: Hapšenje poslije napada nožem u Minhenu

Najveća operacija protiv pedofila u Latinskoj Americi: Uhapšeno 108 osoba u Brazilu

Zaključak skupine od 16 međunarodnih stručnjaka: Pablo Neruda nije umro od raka

Thor: Ragnarok - šta kaže kritika: Prve recenzije za najiščekivaniji Marvelov film ove godine

Historijski meč bh. tenisera: Džumhur danas protiv Bašića za finale \'Kremlin kupa\' u Moskvi
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 60 minuta
Crnac zagrlio američkog neonacista, pogledajte snimku
Objavljeno prije 3 sata
Iračka vojska istjerala Kurde i iz zadnjeg dijela Kirkuka
Objavljeno prije 3 sata
Muškarac u središtu Muenchena izbo ljude nožem, policija nakon velike potjere uhvatila sumnjivca
Objavljeno prije 4 sata
Referendumi o većoj autonomiji u dvije talijanske regije, dosta im je rastrošnog Rima
Objavljeno prije 5 sati
OSVETA ZA REFERENDUM Španjolska danas nameće svoju vlast Kataloniji
petak, 20.10.2017. 23:03
Pucali i vikali "Heil Hitler" nakon govora ekstremnog desničara u Americi