TUZLARIJE - VIJESTI

09.12.2015. u 22:59 Broj citanja: 963
Iskusi jos jednom spoj crteža i muzike:
Hip-hop izložba Admira Delića
Reexperience naziv je izložbe radova, odbačenih skica i neiskorištenih crteža za istoimeni muzički album poznatog hip-hop muzičara Adnana Hamidovića Frenkija, a koja je otvorena večeras u Domu mladih Tuzla.

Posjetioci su imali priliku da zakorače u svijet ilustracija i prožive iskustvo kakvo su imali Frenkie i Admir Delić, ilustrator i strip crtač dok su radili na dizajnu albuma i pratećem promo materijalu.- Riječ je o idejama za koje smo smatrali da bi trebale vidjeti svjetlost dana, ali i da ljubitelji Frenkijeve muzike vide koliko smo ozbiljno i strastveno prišli dizajniranju vizuelnog izgleda ovog best of albuma. Na ilustracijama su i moje dodatne bilješke i razmišljanja što će, vjerujem, zanimati ljude koji se interesuju za proces nastanka ovog djela. Bio je to višemjesečni posao, ideje za sličice u bookletu i samu naslovnicu su se mijenjale u hodu, tako da smo ovom izložbom zaokružili priču o kreiranju Reexperiencea – kazao je Admir Delić za Tuzlarije.

Tuzlarije


Saradnja muzičara i strip crtača nije novina u svijetu umjetnosti, no svakako je netipična, rjeđe zastupljena, ne samo na Balkanu, nego i u svijetu.

- Admira Delića Stikija poznajem dugo, a pratio sam njegovu kreativnost kada je prošle godine ´radio´ naslovnicu za 15. rođendan FMJAM-a, kao i za neke lokalne momke koji se bave ovim muzičkim pravcem. Kada sam počeo da se bavim albumom "Reexpirence", a koji je kombinacija dosadašnjih albuma i nekih novih stvari, dobio sam ideju da naslovnicu, popularni cover, imam u tom fazonu. Zvao sam Stikija, objasnio sam mu koncept i brzo smo se razumjeli. Na ovoj izložbi se vidi cijeli radni proces: od prvih skica do finalnog covera i još mnogo toga što nije uvršteno – rekao je Frenkie.

U svijetu stripa muzika je ilerevantna, tek boji ambijent ukoliko je crtači uvrste u maštu ispisanu perom, ali kada je situacija obrnuta i kada je crtež sastavni dio muzike, onda je njegova poruka mnogostruka. Snažni dojam Frenkijevih tekstova svakako će dodatno osnažiti crteži koje ne pravi objektiv nego umjetnik sklon da vas uvede u neku drugu dimenziju umjetnosti.


Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije


S.P.

(tuzlarije.net)               

 Od jednog čovjeka koji kleči do pokreta koji je podijelio Ameriku
Gdje je sada Colin Kaepernick?
Prije isteka roka u četvrtak:
Katalonija odbacila zahtjev španske vlade da odustane od nezavisnosti
Tuzlarije u Njemačkoj:
Bosanska tradicija, ponos, suze i gostoprimstvo

19.10.2017. u 23:49
Za transplantaciju pluća potrebno 235.000 KM
Tuzlak Edin Grbić ovisi o boci s kisikom


Tuzlak Edin Grbić do 2012. godine živio je sasvim normalnim životom, a totalni zaokret nastupio je nakon dijagnosticiranja intersicijske bolesti pluća sa definitivno difuznom plućnom fibrozom. Život ovog 40-godišnjaka danas je vezan za bocu s kisikom, a spas predstavlja jedino transplantacija pluća u Austriji, za koju je potrebno 120.000 eura (blizu 235.000 KM).

OPŠIRNIJE


19.10.2017. u 23:45
Narodna i univerzitetska biblioteka „Derviš Sušić“ Tuzla
Posjeta konzula za kulturu Ambasade IR Iran


Danas su tuzlansku biblioteku „Derviš Sušić“ posjetili konzul za kulturu IR Iran Ali Ameri i Behrooz Nasseri, direktor Iranske radio-televizije u Bosni i Hercegovini, gdje su se susreli sa v.d.direktorom ove ustanove doc.dr. Edinom Jahićem. U toku susreta razgovarano je o novim aktivnostima Iranske biblioteke u Tuzli, te planovima za naredni period.

OPŠIRNIJE


19.10.2017. u 20:57
Realizacija razvojnih projekata u Kladnju


Realizacija nekoliko investicijskih projekata na području općine Kladanj, bio je povod za današnju posjetu premijera Tuzlanskog kantona Bege Gutića i ministra za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zlatana Muratovića Kladnju i načelniku Jusufu Čavkunoviću. Premijer Tuzlanskog kantona ovom je prilikom naglasio i da će u Nacrtu budžeta za 2018. po prvi put lokalne zajednice Tuzlanskog kantona dobiti posebnu stavku.

OPŠIRNIJE


19.10.2017. u 20:48 Broj citanja: 418
Posjeta osnovnim i srednjim školama općina Banovići i Kalesije


Prema Planu i programu rada, a s ciljem upoznavanja sa dosadašnjim radom i planovima aktivnosti u narednom periodu, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona Zlatan Muratović sa saradnicima, u srijedu, 18.10.2017. godine, posjetio je osnovne i srednje škole općina Banovići i Kalesija.

OPŠIRNIJE


19.10.2017. u 19:48 Broj citanja: 360
TFF:
Premijerno prikazan dokumentarni film ˝Tu pored nas˝


TuzlarijeU Narodnom pozorištu Tuzla večeras je u sklopu 6. Tuzla FIlm Festivala premijerno prikazan dokumentarni film "Tu pored nas" u produkciji Jusufa Jaganjca i Borisa Balte. "Tu pored nas" je film o kulturno-historijskom naslijeđu Tuzle koji između ostalog, govori i o spomeniku Kapitel.Film otkriva nepoznate stvari o poznatome, nastajanju i propadanju kulturnog naslijeđa grada soli.

OPŠIRNIJE


19.10.2017. u 19:21
Skulpture Živorada Ciglića ukrasile hol Narodnog pozorišta


TuzlarijeDvadeset skulptura autora Živorada Ciglića Cigle iz Srbije ukrasilo je hol Narodnog pozorišta Tuzla. Naime, ovaj umjetnik Tuzlacima se nakon 50 godina predstavio sa samostalnom izložbom, koja se održava u okviru ovogodišnjeg Tuzla Film Festivala.

OPŠIRNIJE

OSTALE VIJESTI
Vlada FBiH želi zaštititi dobavljače i zaposlene: Uredba o vanrednom nadzoru u društvima od interesa za FBiH

Zvizdić dobio pisma Johannesa Hahna: Nema većine za podršku Zakonu o akcizama

Š ef delegacije EU-a održao pres-konferenciju: Wigemark: Izgovori nas ne zanimaju, hoćemo konkretne rezultate

Pet miliona KM za devastiranje institucija vlasti RS-a: Opozicija najavljuje tužbu protiv Dodika zbog klevete

Plenković pisao o Pelješkom mostu Junckeru i Zvizdiću: Legitimni interesi BiH ostat će netaknuti

U centru pažnje je Katalonija: Dvodnevni samit lidera zemalja članica EU-a

VIDEO: U toku je kampanja Crveni nosić: Kako pomoći Roditeljskoj kući u Sarajevu?

VIDEO: Zajednica izdavača/nakladnika BiH: Žele pomoći u vraćanju dostojanstva autorima i knjizi općenito

Izvršni odbor N/FS BiH: Ime novog selektora 10. novembra

Edin Džeko o fudbalu, kritikama, odrastanju, porodici..: „Ne trčim? Ne dajem sve od sebe? Dajte molim vas! To je šala“