TUZLARIJE - VIJESTI

10.12.2015. u 13:38 Broj citanja: 780
UKC Tuzla:
U toku verifikacija invazivno interevetne dijagnostičko terapijske procedure
U Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla u posjeti je boravilo stručno povjerenstvo, imenovano od strane federalnog ministra zdravstva, čiji je zadatak bio obaviti uvid u ispunjenost uslova za verifikaciju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla za obavljanje najsloženije invazivno - interventne dijagnostičko terapijske procedure na krvnim sudovima.

Tuzlarije


Riječ je o embolizaciji cerebralnih krvnih sudova, stentiranju karotida i koilovanju i stentiranju aneurizmi. Delegaciju koju su činili : prof. dr. Josip Mašković iz Splita, prof. dr. Marko Radoš iz Zagreba i dr. Vesna Sarajlić iz Sarajeva primio je direktor Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla doc. dr. Nešad Hotić sa saradnicima. Tokom razgovora direktor Hotić je predstavio Ustanovu na čijem je čelu, govorio je o organizacionim jedinicama, rezultatima rada, godišnjim ciljevima, te dugoročnim planovima i projektima.

Nakon uvodnog razgovora gostima je prezentovan Projekat endovaskularnih neurointervencija u UKC Tuzla, o kojem je govorio doc. dr. Mirza Moranjkić.

Pored direktora Hotića sa gostima su razgovarali i pomoćnik direktora za medicinske poslove prof. dr. Fahrija Skokić, načelnik Klinike za radiologiju i nuklearnu medicinu prof. dr. Haris Huseinagić, načelnik Klinike za neurohirurgiju prof. dr. Mirsad Hodžić, načelnik Klinike za kardiovaskularne bolesti doc. dr. Elmir Jahić i načelnik Sektora za pravne poslove i ljudske resurse Ervin Mujkić.

Nakon održanog prijema, gosti su obišli angio salu, CT i intenzivnu njegu, te druga odjeljenja Klinike za neurohirurgiju i Klinike za radiologiju i nuklearnu medicinu.

Prof. dr. Marko Radoš je nakon uvida u rezultate rada tima za endovaskularne intervencije istakao da ima vrlo pozitivan stav jer se u UKC Tuzla radi gotovo cjelokupan endovaskularni spektar. Takođe, naglasio je važnost kritičnosti prema procedurama, za koje je utvrdio da endovaskularni tim UKC Tuzla radi, analizirajući sve obavljene zahvate i na taj način dobija relevantne rezultate.

Prof. dr. Vesna Sarajlić je rekla da uvođenjem ovih procedura Bosna i Hercegovina pravi iskorak u nauci i da je ona sretna što postoji kadar koji je dovoljno stručan i obučen da radi vrhunske procedure koje se izvode u svijetu.

(tuzlarije.net - UKC Tuzla)               

 VIDEO:
Poznati kineski penjač pao sa zgrade i poginuo
Mostarska ratna priča:
Jedan grad, dva brata i otac, tri vojske
Biolog objavio mučnu snimku izgladnjelog polarnog medvjeda:
˝Ovako izgleda spora, bolna smrt˝

12.12.2017. u 10:18
Narodno pozorište Tuzla:
Najava predstave ˝Mi djeca s kolodvora Zoo˝


Predstava Narodnog pozorišta Tuzla rađena po motivima biografskog romana Christiane F. "MI DJECA S KOLODVORA ZOO" bit će izvedena 12. decembra 2017. u 19:30h, u Narodnom pozorištu Tuzla. Režija i adaptacija: Adnan Omerović. Scenografija i kostimografija: Mirela H. Mustafić. Dizajn tona: Denis Hadžić

OPŠIRNIJE


12.12.2017. u 09:42 Broj citanja: 1748
Problemi u Tuzlanskom kantonu zbog kiše i vjetra
Oštećeni krovovi tri škole, odroni, poplave, oborena stabla


TuzlarijeVjetar je prouzrokovao skidanje lima s jedne strane džamije U Tuholju (Općina Kladanj). Riječ je o džamiji koja je zaštićene od starane „Zavoda za zaštitu prirodno, kulturno historijskih spomenika TK“. Nastava u OŠ „Kladanj“ otkazana zbog vjetra koji je oštetio krov škole

OPŠIRNIJE


12.12.2017. u 08:58
Kuća Plamena Mira:
Najava koncerta tradicionalne indijske muzike ˝Raga Fusion˝TuzlarijeKuća Plamena Mira poziva na koncert tradicionalne indijske muzike "Raga Fusion", koji će biti održan u srijedu 13.12.2017. godine sa početkom u 19 sati. Prije koncerta bit će održana Muzička radionica tradicionalnog indijskog bubnja Table.

OPŠIRNIJE


12.12.2017. u 07:42
Plan dobrovoljnog darivanja krvi od 12. do 14.12.
Ako niste dobrovoljni davalac, razmislite, možda je vrijeme da to postanete


TuzlarijeAko niste do sada dobrovoljno darivali krv, razmislite, možda je vrijeme da to uradite. Ne čekajte da Vama ili Vašem bližnjem zatreba krv! Darivanjem pomažete u ostvarenju cilja da krv čeka bolesnika, a ne obrnuto!

OPŠIRNIJE


12.12.2017. u 00:20 Broj citanja: 7407
Dešavanja u Tuzli na današnji dan


TuzlarijeTuzlarije su dugo na netu, gotovo sve što je objavljivano sačuvano je u nekom obliku, stvorene su bogate arhive i tekstova i slika. Podaci iz rubrike "Vijesti iz Tuzle" prikupljaju se u bazi podataka od 2003. godine. Vjerujemo da će mnogim čitaocima biti zanimljivo da pogledaju šta se to u Tuzli dešavalo na današnji dan prethodnih godina.

OPŠIRNIJE


12.12.2017. u 00:07 Broj citanja: 11754
Najnovije vijesti iz svijeta


Tuzlarije

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
Sjednica u Sarajevu: Vijeće ministara o graničnim prijelazima sa Srbijom

Posebna sjednica i o ekonomskim reformama: Na sjednici NSRS-a o budžetu za 2018.

Oštećeni krovovi, sela bez struje: Nevrijeme i olujni vjetrovi urokovali brojne probleme

Nekoliko osoba ozlijeđeno: U eksploziji na plinskom terminalu u Austriji poginula jedna osoba

Optužile ga za seksualnu agresiju: Tri žene od Kongresa traže istragu Trampovog ponašanja

Stavljeno pod kontrolu samo 15 posto požara: Kalifornijski požar površine je New Yorka i Bostona

Navodi Amnesty Internationala: EU saučesnik u zlostavljanju migranata u Libiji

Nakon napada u New Yorku: Trump pozvao Kongres da revidira sistem prijema migranata
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 50 minuta
Snažan potres opet pogodio granično područje Irana i Iraka
Objavljeno prije sat vremena
Umro američki vojnik koji je pijan dezertirao u Sjevernu Koreju pa ostao 40 godina
Objavljeno prije sat vremena
Francuska zabranjuje mobitele u školama, treba li to napraviti i kod nas?
Objavljeno prije 2 sata
Macron upozorio Trumpa da je "odgovoran spram povijesti" zbog povlačenja iz sporazuma o klimi
Objavljeno prije 3 sata
18-godišnji Amerikanac uhićen zbog potpore ISIS-u
Objavljeno prije 3 sata
Trump: Napad u New Yorku pokazuje potrebu za reformom zakona o useljavanju