TUZLARIJE - VIJESTI

10.12.2015. u 17:51 Broj citanja: 867
Skupština TK usvojila Nacrt Budžeta TK za 2016. godinu
Tuzlarije


Nacrt Budžeta Tuzlanskog kantona bio je najzanimljivija tema na današnjoj sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona. Osnovne karakteristike Budžeta za narednu godinu su da prihodi i primici, te finansiranje iz drugih izvora iznose oko 366,5 miliona KM dok su izdaci za jedan milion manji, 365 miliona. Razlika od jednog miliona planirana je u korist prihoda za pokriće deficita akumuliranog iz prethodnog perioda, kako je predviđeno Zakonom. U nacrtu Budžeta za 2016. godinu nema smanjenja plaća budžetskim korisnicima dok je topli obrok planiran u visini od 8 KM po izrađenom danu.

U uvodnom izlaganju ministar finansija Jakub Suljkanović, detaljno je obrazložio Nacrt te rekao da Budžet nema razvojnu komponentu, u pitanju je puko preživljavanje zbog nedostaka prihoda kao i akumuliranog deficita.

Nakon izlaganja ministra finansija uslijedila je rasprava poslanika. Poslanici se slažu da je situacija teška te da Budžet nema razvojnu komponentu i da je pitanje kada će je i imati s obzirom na prihode i odnos viših nivoa vlasti.

Vehid Osmanović (SDP) pohvalio je smanjenje sredstava za 10 % političkim strankama te ukazao da prihodovna strana nema ni jedan ohrabrujući element. Kritikovao je instrukcije Vlade FBiH, ukazao na činjenicu da Sarajevski kanton ima manje stanovnika od Tuzlanskog kantona pa nam još "kradu pare". Smatra da je potreban veći angažman po pitanju izjednačavanja položaja kantona.

Lejla Didik Sarajlić (DF) kritički se osvrnula na Vladu TK i rekla da ništa nije onako kako je premijer najvljivao. Ukazala je na smanjenje nekih socijalnih davanja i povećanje za RTV TK koju smatra "privatnim glasilom Vlade TK".

Fuad Imamović (Stranka za BiH) naglasio je da je sedam dana, koliko je predviđeno za javnu raspravu, premalo vremena za kvalitetno sprovođenje, te da do usvajanja Budžeta ne bi bilo loše donijeti odluku o privremenom finansiranju u cilju izrade što kvalitetnijeg Budžeta. Kazao je da je Budžet rađen naopako jer se prvo rade rashodi pa prihodi što ne garantuje stabilnost Budžeta. Također je, kao još neki poslanici, ukazao na razliku plana i izvršenja od oko 50 miliona KM, te je, s obzirom da se Kanton ne može više zaduživati, izrazio bojazan da se budžetskim korisnicima 12 plata (iduće godine) neće moći ni isplatiti.

Amila Hodžić (SDP) smatra zabrinjavajućim da su smanjena ili uknuta neka socijalna davanja (jednokratne pomoći, zaštita porodice, Dom za djecu bez roditeljskog staranja i slično), a s druge strane imamo veliko povećanje za RTV TK od 400.000 KM.

Asim Hasić (Stranka za BiH) kazao je da ova Vlada ima i dobrih strana, naveo je da na ulicama nema radnika koji protestuju, da su se za njih tražila kakva takva rješenja, i da se nada da će za preostale tri godine mandata biti još bolje.

Poslanici su aktivno učestvovali u davanju primjedbi i sugestija. Složili su se da je kratak period za javnu raspravu, gotovo svi su spomenuli znatno povećanje sredstava ta RTV TK u vrijeme kada se mnoge stavke smanjuju, neke i ukidaju, te da se mora raditi na povećanju prihodovne strane.

Tuzlarije


Nakon izlaganja poslanika premijer Tuzlanskog kantona, Bego Gutić, odgovorio je na postavljena pitanja naglašavajući da je ovo prva godina u zadnjih sedam, u kojoj je deficit smanjen. Posebno je istaknuo problem favorizovanja drugih kantona koji po više osnova dobijaju sredstva iz Budžeta FBiH za razliku od Tuzlanskog kantona koji ne dobija ništa ni po jednom osnovu. S tim u vezi premijer je najavio sastanak sa poslanicima u Federaciji s ciljem da utiču na pozicioniranje Tuzlanskog kantona u federalnom Budžetu. Premijer je u nastavku objasnio da za pravilno razumijevanje Budžeta treba znati njegovu strukturu, da 80% dolazi od poreza, što znači da Vlada može direktno da utiče na prihodovnu stranu samo kroz parafiskalne takse i indirektno kroz stvaranje povoljnijeg ambijanta za privredu. Takođe je naglasio da Nacrtom nije predviđeno smanjene plate budžetskim korisnicima.

Kada su u pitanju ulaganja premijer je rekao da su među najznačajnijim kapitalnim ulaganjima oko 600.000 KM za Kampus Univerziteta u Tuzli, 500.000 KM za osnovno i srednje obrazovanje, za rekonstrukciju osnovnih i srednjih škola. U okviru kapitalnih ulaganja u narednoj godini planirana je i nabavka opreme u vrijednosti od 500.000 KM, te ulaganje za prilaznu rasvjetu Aerodroma Tuzla oko 500.000 KM.

S obzirom da su mnogi ukazali na povećanje davanja za RTV TK premijer je rekao:
- Kantonala TV je još jedan problem koji je ova Vlada naslijedila. Ova Skupština je osnivačka, i trebate reći je li nam ova TV treba ili ne, i to recite onim ljudima koji su tamo zaposleni. Ja mislim da treba, mislim da se problem deficita od 2 miliona KM, koliko imamo tamo, može rješiti, ovih 400.000 KM je direktna pomoć ali zadužili smo i organe upravljanja televizije da povećaju svoje prihode. Oni su oko 600.000 a mogu puno više, imaju kapaciteta.

Po okončanju rasprave Nacrt Budžeta je usvojen te upućen u dalju proceduru.

S.M.

(tuzlarije.net)               

 Moto festa ˝Teatarske različitosti - vrijednosno dostignuće˝
Raznovrstan repertoar na ovogodišnjem TKT festu
Saudijska Arabija
Žene neće morati da nose crnu abaju?
Irak 15 godina nakon američke invazije
Daleko od obećane zemlje

21.03.2018. u 19:05
˝Putnik vremena˝:
Izložba slika Alise Teletović 29. marta pred publikom u Tuzli


U Ateljeu "Ismet Mujezinović" u Tuzli 29.03. 2018. godine će biti otvorena izložba pod nazivom "Putnik vremena", autorice Alise Teletović. Alisa Teletović, sa svojih 11 godina počinje da slika apstrakne slike i postaje snažni i samonikli talenat, najmlađa umjetnica u tada nam zemlji - Jugoslaviji.

OPŠIRNIJE


21.03.2018. u 17:45 Broj citanja: 410
Servisne informacije
.... i malo tuzlarijaTuzlarijeOsim lažnih dojava imamo i poplavu lažnih vijesti, i to i kod nas i u svijetu. Google je odlučio uložiti preko 300 miliona dolara u borbu protiv te ružne pojave. E pošto su kod nas na Tuzlarijama provjerene vijesti mogli bi da nam prebace bar milion kao nagradu. Zar mi nije super ideja?

OPŠIRNIJE


21.03.2018. u 14:28 Broj citanja: 896
Svjetski dan poezije u Intermezzu:
˝Bilo bi nam svima bolje, kad bi bilo više volje˝TuzlarijeVlasnici Caffetterije Intermezzo već četvrtu godinu za redom obilježili su Svjetski dan poezije tako što su svojim gostima naplaćivali kafu stihovima, umjesto novcem. Tema je bila "Bolje sutra", ali se i odstupalo od zadate teme pa se pisalo i o ljubavi, prijateljstvu, proljeću, revoluciji i odlasku u Njemačku.

OPŠIRNIJE


21.03.2018. u 13:50 Broj citanja: 1302
“I ja sam vjesnik proljeća” u Tuzli:
Izložbom obilježen Dan osoba s Downovim sindromom


TuzlarijePovodom obilježavanja Svjetskog dana osoba s Downovim sindromom, u Bosanskom kulturnom centru Tuzla danas je otvorena izložba fotografija ˝I ja sam vjesnik proljeća˝, autora Mirze Mustafagića, javlja Anadolu Agency (AA). Mustafagić je fotografirao djecu i osobe s Downovim sindromom.

OPŠIRNIJE


21.03.2018. u 10:51 Broj citanja: 818
Iz Biltena MUP-a
Vozačica pod dejstvom alkohola udarila pješaka i udaljila se s mjesta nesreće


Tuzlarije Sinoć u ulici Bosne Srebrene se dogodila saobraćajna nezgoda u kojoj su učestvovali NN vozač koji je upravljao sa pmv. „Alfa Romeo“ i pješak H.M., rođen 1970. godine iz Tuzle, kom prilikom se NN vozač sa vozilom udaljio sa lica mjesta.

OPŠIRNIJE


21.03.2018. u 10:29 Broj citanja: 1023
Odluke donesene na 5. redovnoj sjednici Vlade TK


U okviru kadrovskih pitanja Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Rješenje o privremenom imenovanju Upravnog odbora JU Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona Tuzla na period najduže 90 dana u sastavu Emina Ramić, predsjednik i članovi Samir Cipurković i Mirela Ibrahimović - Mehanović.

OPŠIRNIJE

OSTALE VIJESTI
VIDEO: \'Objektivni razlozi\': Odgođena sutrašnja sjednica Doma naroda, nastavak 17. aprila

Nakon što je osiguran kvorum: Nastavljena rasprava u Predstavničkom domu PSBiH

Izvještaj EBRD-a prezentovan u Sarajevu: Stopa rasta u BiH tri posto

Ivanić za Tanjug: \'Izetbegović će biti još tvrđi po pitanju granice sa Srbijom\'

VIDEO: Posjetili pravoslavni hram: \'Noćni vukovi\' stigli u Banju Luku

Zbog bacanja suzavca policija privela sedam poslanika: Skupština Kosova usvojila demarkaciju granice s Crnom Gorom

Uhapšen u jugozapadnoj Njemačkoj: Trener plivanja osumnjičen za seksualno zlostavljanje djevojčica

VIDEO: Organizatori očekuju da će oboriti \'Guinessov rekord\': U Zenici manifestacija \'Š arene čarape\' sa 1.589 učesnika

VIDEO: Biskupska konferencija u Mostaru: Problem je veliko iseljavanje ljudi iz BiH

Uoči prijateljske utakmice s Bugarskom: Reprezentativci BiH trenirali u Razgradu
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 50 minuta
Otvoren najveći shopping centar u Europi
Objavljeno prije 55 minuta
VIDEO Trump čestitao Putinu na pobjedi unatoč upozorenju: "Predsjednik ne smije čestitati diktatoru"
Objavljeno prije sat vremena
Dva Amerikanca i Rus poletjeli iz Kazahstana na međunarodnu svemirsku postaju
Objavljeno prije sat vremena
Britanski šef diplomacije Putina usporedio s Hitlerom
Objavljeno prije sat vremena
VIDEO Škot koji je naučio psa nacistički pozdrav proglašen krivim za zločin iz mržnje
Objavljeno prije 2 sata
Slovački predsjednik se predomislio, ipak će potvrditi novu vladu