TUZLARIJE - VIJESTI

10.12.2015. u 17:51 Broj citanja: 890
Skupština TK usvojila Nacrt Budžeta TK za 2016. godinu
Tuzlarije


Nacrt Budžeta Tuzlanskog kantona bio je najzanimljivija tema na današnjoj sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona. Osnovne karakteristike Budžeta za narednu godinu su da prihodi i primici, te finansiranje iz drugih izvora iznose oko 366,5 miliona KM dok su izdaci za jedan milion manji, 365 miliona. Razlika od jednog miliona planirana je u korist prihoda za pokriće deficita akumuliranog iz prethodnog perioda, kako je predviđeno Zakonom. U nacrtu Budžeta za 2016. godinu nema smanjenja plaća budžetskim korisnicima dok je topli obrok planiran u visini od 8 KM po izrađenom danu.

U uvodnom izlaganju ministar finansija Jakub Suljkanović, detaljno je obrazložio Nacrt te rekao da Budžet nema razvojnu komponentu, u pitanju je puko preživljavanje zbog nedostaka prihoda kao i akumuliranog deficita.

Nakon izlaganja ministra finansija uslijedila je rasprava poslanika. Poslanici se slažu da je situacija teška te da Budžet nema razvojnu komponentu i da je pitanje kada će je i imati s obzirom na prihode i odnos viših nivoa vlasti.

Vehid Osmanović (SDP) pohvalio je smanjenje sredstava za 10 % političkim strankama te ukazao da prihodovna strana nema ni jedan ohrabrujući element. Kritikovao je instrukcije Vlade FBiH, ukazao na činjenicu da Sarajevski kanton ima manje stanovnika od Tuzlanskog kantona pa nam još "kradu pare". Smatra da je potreban veći angažman po pitanju izjednačavanja položaja kantona.

Lejla Didik Sarajlić (DF) kritički se osvrnula na Vladu TK i rekla da ništa nije onako kako je premijer najvljivao. Ukazala je na smanjenje nekih socijalnih davanja i povećanje za RTV TK koju smatra "privatnim glasilom Vlade TK".

Fuad Imamović (Stranka za BiH) naglasio je da je sedam dana, koliko je predviđeno za javnu raspravu, premalo vremena za kvalitetno sprovođenje, te da do usvajanja Budžeta ne bi bilo loše donijeti odluku o privremenom finansiranju u cilju izrade što kvalitetnijeg Budžeta. Kazao je da je Budžet rađen naopako jer se prvo rade rashodi pa prihodi što ne garantuje stabilnost Budžeta. Također je, kao još neki poslanici, ukazao na razliku plana i izvršenja od oko 50 miliona KM, te je, s obzirom da se Kanton ne može više zaduživati, izrazio bojazan da se budžetskim korisnicima 12 plata (iduće godine) neće moći ni isplatiti.

Amila Hodžić (SDP) smatra zabrinjavajućim da su smanjena ili uknuta neka socijalna davanja (jednokratne pomoći, zaštita porodice, Dom za djecu bez roditeljskog staranja i slično), a s druge strane imamo veliko povećanje za RTV TK od 400.000 KM.

Asim Hasić (Stranka za BiH) kazao je da ova Vlada ima i dobrih strana, naveo je da na ulicama nema radnika koji protestuju, da su se za njih tražila kakva takva rješenja, i da se nada da će za preostale tri godine mandata biti još bolje.

Poslanici su aktivno učestvovali u davanju primjedbi i sugestija. Složili su se da je kratak period za javnu raspravu, gotovo svi su spomenuli znatno povećanje sredstava ta RTV TK u vrijeme kada se mnoge stavke smanjuju, neke i ukidaju, te da se mora raditi na povećanju prihodovne strane.

Tuzlarije


Nakon izlaganja poslanika premijer Tuzlanskog kantona, Bego Gutić, odgovorio je na postavljena pitanja naglašavajući da je ovo prva godina u zadnjih sedam, u kojoj je deficit smanjen. Posebno je istaknuo problem favorizovanja drugih kantona koji po više osnova dobijaju sredstva iz Budžeta FBiH za razliku od Tuzlanskog kantona koji ne dobija ništa ni po jednom osnovu. S tim u vezi premijer je najavio sastanak sa poslanicima u Federaciji s ciljem da utiču na pozicioniranje Tuzlanskog kantona u federalnom Budžetu. Premijer je u nastavku objasnio da za pravilno razumijevanje Budžeta treba znati njegovu strukturu, da 80% dolazi od poreza, što znači da Vlada može direktno da utiče na prihodovnu stranu samo kroz parafiskalne takse i indirektno kroz stvaranje povoljnijeg ambijanta za privredu. Takođe je naglasio da Nacrtom nije predviđeno smanjene plate budžetskim korisnicima.

Kada su u pitanju ulaganja premijer je rekao da su među najznačajnijim kapitalnim ulaganjima oko 600.000 KM za Kampus Univerziteta u Tuzli, 500.000 KM za osnovno i srednje obrazovanje, za rekonstrukciju osnovnih i srednjih škola. U okviru kapitalnih ulaganja u narednoj godini planirana je i nabavka opreme u vrijednosti od 500.000 KM, te ulaganje za prilaznu rasvjetu Aerodroma Tuzla oko 500.000 KM.

S obzirom da su mnogi ukazali na povećanje davanja za RTV TK premijer je rekao:
- Kantonala TV je još jedan problem koji je ova Vlada naslijedila. Ova Skupština je osnivačka, i trebate reći je li nam ova TV treba ili ne, i to recite onim ljudima koji su tamo zaposleni. Ja mislim da treba, mislim da se problem deficita od 2 miliona KM, koliko imamo tamo, može rješiti, ovih 400.000 KM je direktna pomoć ali zadužili smo i organe upravljanja televizije da povećaju svoje prihode. Oni su oko 600.000 a mogu puno više, imaju kapaciteta.

Po okončanju rasprave Nacrt Budžeta je usvojen te upućen u dalju proceduru.

S.M.

(tuzlarije.net)               

 Kad čuju da se približava njegov kamion:
Sve životinje u džungli se skupe da ga dočekaju
Najveći misterij u povijesti zrakoplovstva:
Malezija najavila izvještaj o letu MH370
VIDEO:
Tajlandski dječaci pušteni iz bolnice, obratili su se javnosti

20.07.2018. u 20:32
Federalni ministar rada i socijalne politike posjetio Vladu TK


Federalni ministar rada i socijalne politike posjetio Vladu Tuzlanskog kantona. U okviru posjete Tuzlanskom kantonu, federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača, posjetio je danas premijera Tuzlanskog kantona Jakuba Suljkanovića.


OPŠIRNIJE


20.07.2018. u 20:28
U Tuzli promoviran Projekt podrške zapošljavanja u Federaciji BiH


U organizaciji Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, u Tuzli je danas promovisan Projekt podrške zapošljavanja. S ovim u vezi u Tržnom centru „Dramar“ u Tuzli najprije je prikazan promotivni film Svjetske banke, nakon čega je uvodne riječi o Projektu izložio ministar rada i socijalne politike Vlade FBiH Vesko Drljača.

OPŠIRNIJE


20.07.2018. u 17:12 Broj citanja: 345
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


TuzlarijeKaleidoskop je u punom jeku, mladi za koje i jeste festival, zadovoljni su programom. Jučer je u Kući plamena mira održana muzička radionica sa Rambom Amadeusom i članovima njegovog benda. Rambo je inače ovdje dosta popularan, ne samo kao muzičar, nego onako čovjek koji kroz stihove i zezu prepozna problem u društvu i na svoj način reaguje.

OPŠIRNIJE


20.07.2018. u 14:48 Broj citanja: 353
Gradska uprava:
Stvoreni preduslovi za otvaranje ureda Udruženja poslodavaca FBiHGrad Tuzla i Udruženje poslodavaca FBiH, u petak 20. jula 2018. godine, potpisali su Ugovor o najmu prostorija, čime su se stvorili preduslovi za otvaranje ureda ovog Udruženja u Tuzli.

OPŠIRNIJE


20.07.2018. u 11:41 Broj citanja: 464
Jučer na Kaleidoskopu:
Radionica sa Rambom Amadeusom i kolegama iz bendaMuzička radionica, sa Rambo Amadeusom i njegovim kolegama iz benda, oduševila je mlade muzičare, tokom dvosatnog druženja u Kući plamena mira. Aktivnosti su bile raspoređene u tri sesije.

OPŠIRNIJE


20.07.2018. u 11:05 Broj citanja: 671
Međunarodni festival umjetnosti mladih:
Danas na KaleidoskopuTuzlarijeDanašnji program Kaleidoskopa, Međunarodnog festivala umjetnosti mladih, počinje već u 10 sati sa Kaleidoskop Art-om u Gradskom parku, a završava sa koncertom u parku kod bivše Muzičke škole.


OPŠIRNIJE

OSTALE VIJESTI
Direktan udarac na bh. proizvođače i prerađivače mlijeka: Kosovo uvelo carine od 17 posto na uvoz mlijeka iz BiH

VIDEO: Očekuje se reakcija državnih organa: Osude antisemitskih grafita i Dodikove izjave o ezanu

VIDEO: Nova većina i vlada, a stara praksa: Nastavljena stranačka zapošljavanja u TK-u

Nije poznato gdje će biti smješteni migranti iz Đačkog doma: U narednim danima izmještanje migranata u hotel Sedra

Višak uposlenih u obrazovanju SBK i dalje centralna tema: Ugroženo više od 200 radnih mjesta, Ministarstvo tvrdi suprotno

Nakon što se prevrnuo turistički brod: Broj poginulih u Missouriju porastao na 13

Ukoliko Bijela kuća uvede nove carine na uvoz automobila: EU, Meksiko i Kanada najavile protumjere

Walk Free objavili izvještaj Indeksa globalnog ropstva: U svijetu 40,3 miliona modernih robova

Nakon summita u Helsinkiju: Trump pozvao Putina u posjetu Washingtonu

Arbitražni sud za sport uvažio žalbu italijanskog kluba: Milan ostaje u Europi, FK Sarajevo u 2. pretkolu protiv Atalante

Njemačka novinarka o navijanju za Hrvate: ''Ludo se zaljubiš, a onda otkriješ da tip ima tetovažu svastike''
Napad nožem u autobusu u Njemačkoj, najmanje 9 ozlijeđenih
Njemačka policija: "U napadu je ozlijeđeno devet osoba, napadač je na ispitivanju"
Bivši Trumpov odvjetnik snimio njihov razgovor o plaćanju ženi koja tvrdi da je Trumpu bila ljubavnica
Broj mrtvih u prevrtanju turističkog broda u SAD-u porastao na 17
Rusija poslala prijedlog SAD-u oko povratka sirijskih izbjeglica
Visoke temperature zahvatile Švedsku, zemljom hara više od 40 požara
Macron ipak otpustio svog zaštitara koji je pretukao prosvjednika
Kolumnist NY Timesa: Trump i Putin protiv Amerike
EU, Meksiko i Kanada najavili odmazdu: "Ako Trump uvede carine na aute, žestoko ćemo odgovoriti"
Trump prijeti uvođenjem carina na sav uvoz iz Kine: "Spreman sam ići do 500 milijardi dolara"


SVAŠTARIJE

Burberry spalio torbe, odjeću i parfeme vrijedne 236 milijuna kuna

Dvije djevojke Stradunom prošetale s dekolteima do pupka i privukle sve poglede

Djeci dali mobitele s početka 2000-ih. Kad vidite reakcije, osjećat ćete se jako staro

Perete ruke tekućim sapunom? Ovo bi vas moglo zabrinuti

Komičar na udaru zbog šale da je Afrika osvojila Svjetsko prvenstvo

Čini se da je europski udarac Googleu tek početak. Što će se dalje događati?

Ruska vojska objavila snimku, predstavili moćno i tajno oružje budućnosti

Morski psi napali dvoje djece u New Yorku

Spasilačke ekipe pronašle devet tijela nakon rušenja dvije zgrade u Indiji

Policija vjeruje da je identifikovala počinioce napada na Skripale