TUZLARIJE - VIJESTI

10.12.2015. u 17:51 Broj citanja: 848
Skupština TK usvojila Nacrt Budžeta TK za 2016. godinu
Tuzlarije


Nacrt Budžeta Tuzlanskog kantona bio je najzanimljivija tema na današnjoj sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona. Osnovne karakteristike Budžeta za narednu godinu su da prihodi i primici, te finansiranje iz drugih izvora iznose oko 366,5 miliona KM dok su izdaci za jedan milion manji, 365 miliona. Razlika od jednog miliona planirana je u korist prihoda za pokriće deficita akumuliranog iz prethodnog perioda, kako je predviđeno Zakonom. U nacrtu Budžeta za 2016. godinu nema smanjenja plaća budžetskim korisnicima dok je topli obrok planiran u visini od 8 KM po izrađenom danu.

U uvodnom izlaganju ministar finansija Jakub Suljkanović, detaljno je obrazložio Nacrt te rekao da Budžet nema razvojnu komponentu, u pitanju je puko preživljavanje zbog nedostaka prihoda kao i akumuliranog deficita.

Nakon izlaganja ministra finansija uslijedila je rasprava poslanika. Poslanici se slažu da je situacija teška te da Budžet nema razvojnu komponentu i da je pitanje kada će je i imati s obzirom na prihode i odnos viših nivoa vlasti.

Vehid Osmanović (SDP) pohvalio je smanjenje sredstava za 10 % političkim strankama te ukazao da prihodovna strana nema ni jedan ohrabrujući element. Kritikovao je instrukcije Vlade FBiH, ukazao na činjenicu da Sarajevski kanton ima manje stanovnika od Tuzlanskog kantona pa nam još "kradu pare". Smatra da je potreban veći angažman po pitanju izjednačavanja položaja kantona.

Lejla Didik Sarajlić (DF) kritički se osvrnula na Vladu TK i rekla da ništa nije onako kako je premijer najvljivao. Ukazala je na smanjenje nekih socijalnih davanja i povećanje za RTV TK koju smatra "privatnim glasilom Vlade TK".

Fuad Imamović (Stranka za BiH) naglasio je da je sedam dana, koliko je predviđeno za javnu raspravu, premalo vremena za kvalitetno sprovođenje, te da do usvajanja Budžeta ne bi bilo loše donijeti odluku o privremenom finansiranju u cilju izrade što kvalitetnijeg Budžeta. Kazao je da je Budžet rađen naopako jer se prvo rade rashodi pa prihodi što ne garantuje stabilnost Budžeta. Također je, kao još neki poslanici, ukazao na razliku plana i izvršenja od oko 50 miliona KM, te je, s obzirom da se Kanton ne može više zaduživati, izrazio bojazan da se budžetskim korisnicima 12 plata (iduće godine) neće moći ni isplatiti.

Amila Hodžić (SDP) smatra zabrinjavajućim da su smanjena ili uknuta neka socijalna davanja (jednokratne pomoći, zaštita porodice, Dom za djecu bez roditeljskog staranja i slično), a s druge strane imamo veliko povećanje za RTV TK od 400.000 KM.

Asim Hasić (Stranka za BiH) kazao je da ova Vlada ima i dobrih strana, naveo je da na ulicama nema radnika koji protestuju, da su se za njih tražila kakva takva rješenja, i da se nada da će za preostale tri godine mandata biti još bolje.

Poslanici su aktivno učestvovali u davanju primjedbi i sugestija. Složili su se da je kratak period za javnu raspravu, gotovo svi su spomenuli znatno povećanje sredstava ta RTV TK u vrijeme kada se mnoge stavke smanjuju, neke i ukidaju, te da se mora raditi na povećanju prihodovne strane.

Tuzlarije


Nakon izlaganja poslanika premijer Tuzlanskog kantona, Bego Gutić, odgovorio je na postavljena pitanja naglašavajući da je ovo prva godina u zadnjih sedam, u kojoj je deficit smanjen. Posebno je istaknuo problem favorizovanja drugih kantona koji po više osnova dobijaju sredstva iz Budžeta FBiH za razliku od Tuzlanskog kantona koji ne dobija ništa ni po jednom osnovu. S tim u vezi premijer je najavio sastanak sa poslanicima u Federaciji s ciljem da utiču na pozicioniranje Tuzlanskog kantona u federalnom Budžetu. Premijer je u nastavku objasnio da za pravilno razumijevanje Budžeta treba znati njegovu strukturu, da 80% dolazi od poreza, što znači da Vlada može direktno da utiče na prihodovnu stranu samo kroz parafiskalne takse i indirektno kroz stvaranje povoljnijeg ambijanta za privredu. Takođe je naglasio da Nacrtom nije predviđeno smanjene plate budžetskim korisnicima.

Kada su u pitanju ulaganja premijer je rekao da su među najznačajnijim kapitalnim ulaganjima oko 600.000 KM za Kampus Univerziteta u Tuzli, 500.000 KM za osnovno i srednje obrazovanje, za rekonstrukciju osnovnih i srednjih škola. U okviru kapitalnih ulaganja u narednoj godini planirana je i nabavka opreme u vrijednosti od 500.000 KM, te ulaganje za prilaznu rasvjetu Aerodroma Tuzla oko 500.000 KM.

S obzirom da su mnogi ukazali na povećanje davanja za RTV TK premijer je rekao:
- Kantonala TV je još jedan problem koji je ova Vlada naslijedila. Ova Skupština je osnivačka, i trebate reći je li nam ova TV treba ili ne, i to recite onim ljudima koji su tamo zaposleni. Ja mislim da treba, mislim da se problem deficita od 2 miliona KM, koliko imamo tamo, može rješiti, ovih 400.000 KM je direktna pomoć ali zadužili smo i organe upravljanja televizije da povećaju svoje prihode. Oni su oko 600.000 a mogu puno više, imaju kapaciteta.

Po okončanju rasprave Nacrt Budžeta je usvojen te upućen u dalju proceduru.

S.M.

(tuzlarije.net)               

 Od jednog čovjeka koji kleči do pokreta koji je podijelio Ameriku
Gdje je sada Colin Kaepernick?
Prije isteka roka u četvrtak:
Katalonija odbacila zahtjev španske vlade da odustane od nezavisnosti
Tuzlarije u Njemačkoj:
Bosanska tradicija, ponos, suze i gostoprimstvo

18.10.2017. u 22:19 Broj citanja: 5140
Tuzla Film Festival:
Nezaobilazna šetnja crvenim tepihomTuzlarijeTuzla Film Film festival bez dvojbe preokrene kulturni i društveni život u gradu soli. Možemo o tome diskutovati, ali pojaviti se na domaćem crvenom tepihu podjednako je stvar prestiža kao i na bilo kojoj svjetskoj smotri filma.

OPŠIRNIJE


18.10.2017. u 21:40 Broj citanja: 3046
Svečano u Tuzli:
Projekcijom filma ˝Žaba˝ otvoren šesti Tuzla Film Festival


TuzlarijeU prepunoj sali Bosanskog kulturnog centra u Tuzli projekcijom film "Žaba" režisera Elmira Jukića, večeras je svečano otvoren šesti po redu Tuzla Film Festival – južnoslavenskog filma (TFF). U pet festivalskih dana tuzlanska publika će moći uživati u 95 filmova.

OPŠIRNIJE


18.10.2017. u 17:21
Omaž:
Književno veče posvećeno Ivi Andriću


U četvrtak, 19.10.2017., na sceni Teatra kabare Tuzla s početkom u 19 30 upriličiti će se književno veče posvećeno 125-toj godišnjici rođenja književnika, nobelovca Ive Andrića. Ivo Andrić je 10. decembra 1961. godine dobio Nobelovu nagradu iz oblasti književnost i to za roman “Na Drini ćuprija”

OPŠIRNIJE


18.10.2017. u 16:50
Sastanak sa delegacijom švedske Agencije za zaštitu okoliša (SEPA)Povodom partnerstva švedske Agencije za zaštitu okoliša (SEPA) sa Bosnom i Hercegovinom, a u vezi s poboljšanjem procjene i upravljanja kvalitetom zraka, danas je u Gradskoj upravi Tuzla održan radni sastanak, kako bi se izvršila procjena postojećeg stanja.

OPŠIRNIJE


18.10.2017. u 16:47
Predsjedavajući Gradskog vijeća Tuzla primio iranskog ambasadora u BiH


Predsjedavajući Gradskog vijeća Tuzla, Aleksandar Vujadinović, sa predstavnicima Gradske uprave, susreo se danas sa ambasadorom Islamske Republike Iran u BiH, Nj.E. Mahmoudom Heidarijem. Tokom susreta u Gradskoj upravi, razgovaralo se o mogućnostima unapređenja saradnje na polju ekonomije, obrazovanja i kulture.

OPŠIRNIJE


18.10.2017. u 14:51 Broj citanja: 714
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


TuzlarijeKad trebam negdje gdje do sada nisam bila obavezno tražim upute od mog dobrog prijatelja (neću mu reći ime jer bi bila navala na njega) koji se dobro orjentiše, poznaje mnoge puteve, a naravno da i gugla kad zatreba, pa sam tako skupila finu kolekciju uputa do raznih gradova, ulica u nekom gradu, aerodoroma i slično. Kontam da se to objavi moglo bi fino koristiti i drugima.

OPŠIRNIJE

OSTALE VIJESTI
Reakcije na usvajanje Rezolucije o vojnoj neutralnosti RS-a: Vanjska politika u isključivoj nadležnosti državnih institucija

Cilj opozicije nisu prijevremeni izbori, već vladavina prava: Govedarica: Raspustiti parlament RS-a

Odluka zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e: Bariša Čolak privremeni predsjedavajući umjesto Nikole Š pirića

Usluge će se i dalje pružati samo u hitnim slučajevima: Nema pomaka u pregovorima, štrajk zdravstvenih radnika se nastavlja

VIDEO: Stock se sastao s ministrom sigurnosti BiH: Generalni sekretar INTERPOL-a: BiH u samom vrhu zemalja članica

Županijski sud u Zagrebu o slučaju Agrokor: Ivici Todoriću istražni zatvor, ostali se brane sa slobode

Proširuju se ovlaštenja vlasti u borbi protiv terorizma: Francuski parlament usvojio kontroverzni antiteroristički zakon

Gdje je sada Colin Kaepernick?: Od jednog čovjeka koji kleči do pokreta koji je podijelio naciju

U narednom kolu \'Plavi\' će igrati protiv Lokomotive iz Zagreba: Pobjeda Željezničara za plasman u 2. kolo omladinske Lige prvaka

Igrane utakmice nogometne Lige prvaka u grupama A, B, C i D: Džeko postigao dva gola, Pjanić strijelac za Juventus
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 7 sati
Katalonska vlada odbija prijevremene izbore, a Rajoy prijeti ozbiljnije nego ikad
Objavljeno prije 8 sati
Je li danski izumitelj, koji je ubio i raskomadao švedsku novinarku, serijski ubojica?
Objavljeno prije 9 sati
Sve više Hrvata vjeruje u Europsku uniju
srijeda, 18.10.2017. 18:45
Predsjednica pozvala Putina u Hrvatsku, predstavila mu Inicijativu tri mora
srijeda, 18.10.2017. 18:08
"Hrabri" Trump se povukao pred dogovorom senatora oko Obamacarea
srijeda, 18.10.2017. 17:43
Europska komisija izdvaja 120 milijuna eura za bolju zaštitu javnog prostora od terorista