TUZLARIJE - VIJESTI

10.12.2015. u 17:51 Broj citanja: 854
Skupština TK usvojila Nacrt Budžeta TK za 2016. godinu
Tuzlarije


Nacrt Budžeta Tuzlanskog kantona bio je najzanimljivija tema na današnjoj sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona. Osnovne karakteristike Budžeta za narednu godinu su da prihodi i primici, te finansiranje iz drugih izvora iznose oko 366,5 miliona KM dok su izdaci za jedan milion manji, 365 miliona. Razlika od jednog miliona planirana je u korist prihoda za pokriće deficita akumuliranog iz prethodnog perioda, kako je predviđeno Zakonom. U nacrtu Budžeta za 2016. godinu nema smanjenja plaća budžetskim korisnicima dok je topli obrok planiran u visini od 8 KM po izrađenom danu.

U uvodnom izlaganju ministar finansija Jakub Suljkanović, detaljno je obrazložio Nacrt te rekao da Budžet nema razvojnu komponentu, u pitanju je puko preživljavanje zbog nedostaka prihoda kao i akumuliranog deficita.

Nakon izlaganja ministra finansija uslijedila je rasprava poslanika. Poslanici se slažu da je situacija teška te da Budžet nema razvojnu komponentu i da je pitanje kada će je i imati s obzirom na prihode i odnos viših nivoa vlasti.

Vehid Osmanović (SDP) pohvalio je smanjenje sredstava za 10 % političkim strankama te ukazao da prihodovna strana nema ni jedan ohrabrujući element. Kritikovao je instrukcije Vlade FBiH, ukazao na činjenicu da Sarajevski kanton ima manje stanovnika od Tuzlanskog kantona pa nam još "kradu pare". Smatra da je potreban veći angažman po pitanju izjednačavanja položaja kantona.

Lejla Didik Sarajlić (DF) kritički se osvrnula na Vladu TK i rekla da ništa nije onako kako je premijer najvljivao. Ukazala je na smanjenje nekih socijalnih davanja i povećanje za RTV TK koju smatra "privatnim glasilom Vlade TK".

Fuad Imamović (Stranka za BiH) naglasio je da je sedam dana, koliko je predviđeno za javnu raspravu, premalo vremena za kvalitetno sprovođenje, te da do usvajanja Budžeta ne bi bilo loše donijeti odluku o privremenom finansiranju u cilju izrade što kvalitetnijeg Budžeta. Kazao je da je Budžet rađen naopako jer se prvo rade rashodi pa prihodi što ne garantuje stabilnost Budžeta. Također je, kao još neki poslanici, ukazao na razliku plana i izvršenja od oko 50 miliona KM, te je, s obzirom da se Kanton ne može više zaduživati, izrazio bojazan da se budžetskim korisnicima 12 plata (iduće godine) neće moći ni isplatiti.

Amila Hodžić (SDP) smatra zabrinjavajućim da su smanjena ili uknuta neka socijalna davanja (jednokratne pomoći, zaštita porodice, Dom za djecu bez roditeljskog staranja i slično), a s druge strane imamo veliko povećanje za RTV TK od 400.000 KM.

Asim Hasić (Stranka za BiH) kazao je da ova Vlada ima i dobrih strana, naveo je da na ulicama nema radnika koji protestuju, da su se za njih tražila kakva takva rješenja, i da se nada da će za preostale tri godine mandata biti još bolje.

Poslanici su aktivno učestvovali u davanju primjedbi i sugestija. Složili su se da je kratak period za javnu raspravu, gotovo svi su spomenuli znatno povećanje sredstava ta RTV TK u vrijeme kada se mnoge stavke smanjuju, neke i ukidaju, te da se mora raditi na povećanju prihodovne strane.

Tuzlarije


Nakon izlaganja poslanika premijer Tuzlanskog kantona, Bego Gutić, odgovorio je na postavljena pitanja naglašavajući da je ovo prva godina u zadnjih sedam, u kojoj je deficit smanjen. Posebno je istaknuo problem favorizovanja drugih kantona koji po više osnova dobijaju sredstva iz Budžeta FBiH za razliku od Tuzlanskog kantona koji ne dobija ništa ni po jednom osnovu. S tim u vezi premijer je najavio sastanak sa poslanicima u Federaciji s ciljem da utiču na pozicioniranje Tuzlanskog kantona u federalnom Budžetu. Premijer je u nastavku objasnio da za pravilno razumijevanje Budžeta treba znati njegovu strukturu, da 80% dolazi od poreza, što znači da Vlada može direktno da utiče na prihodovnu stranu samo kroz parafiskalne takse i indirektno kroz stvaranje povoljnijeg ambijanta za privredu. Takođe je naglasio da Nacrtom nije predviđeno smanjene plate budžetskim korisnicima.

Kada su u pitanju ulaganja premijer je rekao da su među najznačajnijim kapitalnim ulaganjima oko 600.000 KM za Kampus Univerziteta u Tuzli, 500.000 KM za osnovno i srednje obrazovanje, za rekonstrukciju osnovnih i srednjih škola. U okviru kapitalnih ulaganja u narednoj godini planirana je i nabavka opreme u vrijednosti od 500.000 KM, te ulaganje za prilaznu rasvjetu Aerodroma Tuzla oko 500.000 KM.

S obzirom da su mnogi ukazali na povećanje davanja za RTV TK premijer je rekao:
- Kantonala TV je još jedan problem koji je ova Vlada naslijedila. Ova Skupština je osnivačka, i trebate reći je li nam ova TV treba ili ne, i to recite onim ljudima koji su tamo zaposleni. Ja mislim da treba, mislim da se problem deficita od 2 miliona KM, koliko imamo tamo, može rješiti, ovih 400.000 KM je direktna pomoć ali zadužili smo i organe upravljanja televizije da povećaju svoje prihode. Oni su oko 600.000 a mogu puno više, imaju kapaciteta.

Po okončanju rasprave Nacrt Budžeta je usvojen te upućen u dalju proceduru.

S.M.

(tuzlarije.net)               

 Jumbo Jet se oprašta od američkih putnika:
˝Boeing 747 dao je svijetu krila. Smanjio je svijet˝
Vanredni samit zemalja OIC-a u Istanbulu:
Istočni Jerusalem proglašen glavnim gradom Palestine
Trump pod pritiskom zbog optužbi za seksualno uznemiravanje
Oko 60 senatorica zahtijeva istragu

15.12.2017. u 12:47
GUD ˝Lege Artis˝ Tuzla:
Najava tradicionalnog Novogodišnjeg gala koncerta


TuzlarijeGUD "Lege Artis" Tuzla tradicionalno već četvrtu godinu, organizuje Novogodišnji gala koncert, posvećen prazničnim danima. Na Novogodišnjem gala koncertu nastupit će Mješoviti hor "Lege Artis" Tuzla, pod dirigentskom palicom magistra Jasmina Hasića, a učešće će uzeti i brojni gosti.

OPŠIRNIJE


15.12.2017. u 12:34
Vedan Kunto, jedan od glavnih aktera predstave „Iskorak“:
Inspiraciju za ulogu Rikija crpio sam iz stvarnog života i tragedija mladih ljudi


TuzlarijePredstava „Iskorak“, nastala u okviru projekta "Djevojčice i dječaci glasno protiv rodno zasnovanog nasilja" koji implementira Udruženje "Vive Žene" u partnerstvu s Pozorištem mladih Tuzle, a koji finansira Evropska unija.

OPŠIRNIJE


15.12.2017. u 11:18
Promocije
O Tuzli se pričalo u SolunuU srijedu, 13. novemabra 2017. godine u Muzeju makedonske borbe u Solunu (Grčka) predstavljeno je bh izdanje knjige „Politika i društvo u Tuzli od 1992-do 1995 – političko natjecanje i građanska alternativa“ čiji je autor Ioanis Armakolas, profesor na Univerzitetu Makedonija u Solunu.

OPŠIRNIJE


15.12.2017. u 11:14
NUB ˝Derviš Sušić˝ Tuzla
Predstavljena knjiga „Pjesma nad pjesmama“ Nurije Delića


Preksinoć je u Biblioteci „Derviš Sušić“ predstavljena knjiga „Pjesma nad pjesmama“, autora Nurije Delića koju su promovisali književnici Mehmed Đedović, Zejćir Hasić i Ramiz Salihović. „Pjesma nad pjesmama“ predstavlja zbirku priča koje je autor podijelio zavisno od vremena kojim se bave i onoga što kazuju.

OPŠIRNIJE


15.12.2017. u 10:25 Broj citanja: 378
Saobraćajka u Đurđeviku
Vozač motocikla zadobio teške tjelesne povrede


Na magistralnom putu Tuzla-Sarajevo, u mjestu Đurđevik, općina Živinice, dogodila se saobraćajna nezgoda u kojoj su učestvovali M.I., rođen 1963.godine iz Živinica koji je upravljao tmv. „Man“ sa priključnim vozilom - cisternom i S.G., rođen 1950.godine iz Đurđevika, općina Živinice koji je upravljao motociklom „Tomos“.

OPŠIRNIJE


15.12.2017. u 08:42 Broj citanja: 2297
Statistika avio saobraćaja za novembar:
Da li se 500-hiljaditi putnik Aerodroma ˝Tuzla˝ izgubio u magli?


TuzlarijeObjavljeni su statistički podaci o avio saobraćaju u novembru. Aerodrom Tuzla ubilježio je još 37.432 putnika i zaključno sa novembrom uslužio ukupno 495.275* putnika. U tekstu o statistici za oktobar mjesec procijenili smo da bi se 500-hiljaditi putnik trebao očekivati početkom decembra.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
Nastavljena sjednica Predstavničkog doma PSBiH: Podržani principi prijedloga izmjena Izbornog zakona

Analiza zajedničkih aktivnosti i saradnje u regionu: Crnadak danas s ambasadorima zemalja zapadnog Balkana

22 glasa \'za\' i 20 glasova \'protiv\',: Poslanici PSBiH usvojili set zakona o akcizama, prekinuta sjednica

Čelnici 27 zemalja EU danas daju zeleno svjetlo: Nastavak pregovora o Brexitu bit će znatno teži

U javnim i privatnim institucijama: Okončana istraga o seksualnom nasilju nad djecom u Australiji

Napadači su prije ubistava odvojili djecu od roditelja: Tokom fudbalskog treninga u Brazilu ubijeno šest osoba

Žestoki navijački obračun: U obračunu navijača sudjelovali Hrvati, Bugari, Rusi i Grci

Na jugu Holandije: Dvije osobe ubijene nožem, nekoliko ranjenih

Gotovo 50 godina nakon prvog leta: Posljednji američki let Boeinga 747, prvog diva neba

Nastavljamo potragu za vanzemaljskim životom: Osam planeta i u udaljenom sistemu
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 5 sati
EU zabranjuje Europljanima financijska ulaganja u Rusiji
Objavljeno prije 5 sati
Putin i Trump razgovarali o situaciji na Korejskom poluotoku
Objavljeno prije 5 sati
Japan uvodi dodatne sankcije Sjevernoj Koreji
četvrtak, 14.12.2017. 22:37
John McAfee: Pojest ću svoj penis na televiziji ako bitcoin ne dosegne milijun dolara do 2020.
četvrtak, 14.12.2017. 22:22
U SAD-u je ukinuta neutralnost interneta, stručnjak je za Index objasnio što to znači
četvrtak, 14.12.2017. 22:06
Napad nožem u Nizozemskoj, dvije osobe mrtve, više ozlijeđenih