TUZLARIJE - VIJESTI

11.12.2015. u 00:28 Broj citanja: 2610
Tuzlanske Lotosice:
Modna revija u susret konferenciji
Tradicionalnom modnom revijom "Lotosice style” sinoć je u Bosanskom kulturnom centru Tuzla svečano otvorena III Međunarodna naučno-stručna konferencija pod nazivom "Profesionalna rehabilitacija, stanje, mogućnosti i perspective”. Konferencija je posvećena je profesionalnoj rehabilitaciji, kao temeljnoj osnovni uključivanja osoba sa invaliditetom na tržište rada.Predsjednica Naučnog odbora prof.dr. Edina Šarić je u svom obraćanju kazala da je imala posebnu odgovornost, čast i zadovoljstvo da ideju o organiziranju Konferencije zajedno sa članovima organizacionog i naučnog odbora, kao i ostalim svojim mnogobrojnim saradnicima pretvori u stvarnost.

- Profesionalna rehabilitacija je slojevit i složen proces u kojem se ne razrješavaju samo pitanja koja se tiču profesionalne orjentacije, osposobljavanja za rad i zapošljavanja, već i pitanja motivacije, prihvaćanja invalidnosti, evaulacije potencijala sa kojima osoba raspolaže, planiranja budućeg života, učenja novih ponašanja, mjenjanja stavova društva, poslodavaca, stručnjaka i samih osoba. S toga, nameće se potreba uvida u politiku razvoja i unapređivanja profesionalne rehabilitacije na našem području, afirmaciji i osvjetljavanju uloge i zadataka edukacijsko-rehabilitacijskih stručnjaka i stručnjaka drugih profila u profesionalnoj rehabilitaciji, te kritičkih analiza dosadašnjih poduzetih mjera – istakla je Šarić.

Istakla je da samo kroz multidisciplinarnu i multidimenzionalnu prizmu razmjene i poređenja različitih gledišta, uverenja i stavova, pluralizam ideja i načina postavljanja, analize i rješavanja složenih problema u profesionalnoj rehabilitaciji moguće obogatiti raspoloživi korpus znanja.

- Ova Konferencija predstavlja opredjeljenje za ujedinjenjem znanja i kompetencija nauke, stručnjaka različitih profila i samih osoba s invaliditetom kako bi se zajednički usmjerile aktivnosti s ciljem kreiranja učinkovitog modela profesionalne rehabilitacije i povećalo uspješno zapošljavanje osoba s invaliditetom koje je najveće mjerilo socijalne sigurnosti i kvalitete života – kazala je Šarić dodajući da veliku zahvalnost iskazuje autorima i koautorima radova koji su odlučili da svoja istraživanja, lične životne priče, znanje i iskustvo u praksi i nauci podijele.

Tuzlarije

Tuzlarije


Predsjednik Organizacionog odbora Konferencije dr.sc. Senad Mehmedinović je prije svega naglasio na aktivnu ulogu studenata Edukacijsko-trehabilitacijskog fakulteta u realizaciji modne revije koja je proizvod prethodne Međunarodne konferencije o profesionalnoj rehabilitaciji.

- Naročito želim naglasiti ulogu studenata IV godine Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, koji su u sklopu predmeta profesionalna rehabilitacija koji se izučava u VII semestru zimskog semestra, imali priliku upoznati se načinom funkcionisanja jednog preduzeća za zapošljavanje osoba sa invaliditetom, te vidjeti na koji način osobe sa invaliditetom iskorištavaju svoje radne potencijale. Također, studenti su imali priliku upoznati se sa menadžmentom u profesionalnoj rehabilitaciji, kao polaznom osnovom kvalitetnog i produktivnog upravljanja jednim preduzećem – istakao je Mehmedinović.

Kada je riječ o Konferenciji, prijavljeno je 128 radova. Svi prispjeli radovi su recenzirani od strane naučnog odbora, da bi na koncu njih 52 ušlo u Zbornik radova i 87 u Knjigu sažetaka koji su štampani.

- Biće izložena 84 naučna i stručna rada, 5 promocija knjiga i 5 radionica. Prijavljeno je 250 učesnika konferencije koji se bave pitanjima profesionalne rehabilitacije, ali isto tako i prevencijom, liječenjem, edukacijom i rehabilitacijom. Pored večerašnjeg otvorenja u BKC-u, izlaganje radova će biti u petak i subotu na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli. Zatvaranje i zadnji dan izlaganja radova na Konferenciji će biti u nedjelju u Centru za palijativnu njegu Univerzitetsko kliničkog centra u Tuzli. Narednih dana imat ćemo priliku slušati predavanja člana Akademije nauka New York-a prof.dr. Miroslava Prstačića, direktora centra za palijativnu njegu iz Ammana dr-Mohammad Bushnaq-a, Izzat Faisala, kao i Nikolić Nebojše, dodao je Mehmedinović.

Peta modna revija "Lotosice Style", bila je još jedna prilika da u ovoj godini, kada se obilježava 18 godina rada Udruženja i 11 godina rada Preduzeća za zapošljavanje i profesionalnu rehabilitaciju osoba sa invaliditetom "Lotosice" d.o.o., čiji je Udruženje osnivač, sugrađanima prezentira ne samo rad, nago i kreativne sposobnosti i mogućnosti.

- To i svojevrstan vid kampanje za ostvarivanje osnovnih ljudskih prava osoba sa invaliditetom, prije svega prava na rad i zapošljavanje, istakla je Enisa Bratanović, direktorica Udruzenja "H.O. Lotosice".

Tuzlarije


Osim u modnoj reviji, posjetioci u BKC-u su mogli uživati i u nastupu Univerzitetskog hora, Školi pjevanja prof. Lejle Teskeredžić, KUD-a Zvonko Cerić, hora "Libero” i Plesnog kluba "Flamenco”.

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije


S.P.

(tuzlarije.net)               

 Pogledajte video:
Golema paukova mreža prekrila obalu u Grčkoj
Elon Musk otkrio detalje turističkog leta oko Mjeseca
Putnik će biti četrdesetdvogodišnji japanski milijarder
Rusija:
Nestao nam je vojni avion iznad Sirije

20.09.2018. u 14:56
Najava:
Turnir u odbojci na pijesku ˝Poljice-Bukvik˝ 2018


Udruženje mladih Poljice organizuje turnir u odbojci na pijesku "Poljice-Bukvik" 2018, koji će biti održan 22. septembra sa početkom u 11 časova. Zbog bolje organizacije mole se kapiteni ekipa da ranije prijave svoju ekipu.

OPŠIRNIJE


20.09.2018. u 14:35 Broj citanja: 1012
Kupci stanova SPO 15. maj poručili:
˝Nema više čekanja, useljenje i uknjiženje stanova do 15. oktobra˝


TuzlarijeBlizu 100 građana i kupaca stanova i poslovnih prostora u Stambeno-poslovnom objektu (SPO) 15. maj u Tuzli danas su održali mirni protest. Podsjećanja radi, kupci poslovnih prostora i stanova u SPO “15. maj” prije deset godina trebali su se useliti u svoje stanove, međutim brojne neregularnosti su im to onemogućile.

OPŠIRNIJE


20.09.2018. u 14:15 Broj citanja: 663
Sadika Prohić, kandidatkinja SDA za Skupštinu TK


TuzlarijePo zanimanju je pedagog-psiholog. Rođena je 2.oktobra 1989. godine u Tuzli. Obavlja funkcije predsjednice Povjereništva MO Novi Grad II i predsjednice Asocijacije žena Povjereništva MO Novi Grad II. Pripravnički staž je obavljala u JZU "Dom zdravlja Tuzla" te u obrazovanju.

OPŠIRNIJE


20.09.2018. u 12:58 Broj citanja: 8874
Aerodrom Tuzla:
Imamo dvije vijesti, dobru i lošu


Wizz Air je objavio red letenja za ljeto 2019. godine. U dijelu koji se odnosi na Aerodrom Tuzla nema značajnih promjena. I narednog ljeta avioni će letjeti u 15 gradova u 6 država. Jedina promjena se odnosi na broj sedmičnih letova koji je sa ovogodišnjih 45 smanjen na 43.

OPŠIRNIJE


20.09.2018. u 11:39 Broj citanja: 827
Opšti izbori 2018:
Kandidati za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine


Od zanimljivosti izdvajamo da ove godine imamo dvije žene kandidatkinje za Predsjedništvo, a jedan od kandidata nije rođen u Bosni i Hercegovini, nastariji je rođen 1955. a najmlađi 1977. godine.

OPŠIRNIJE


20.09.2018. u 09:55 Broj citanja: 1894
Kineski konzorcij se povlači iz projekta gradnje Bloka 7 u Tuzli


Kineski investitori Konzorcij China Gezhouba Group Company Ltd - CGGC i China Energy Engineering Group, Guangdong Electric Power Design Institute Co. i Ltd - GEDI nakon septembra se defintivno povlače iz kapitalnog projekta gradnje Bloka 7 Termoelektrane Tuzla.

OPŠIRNIJE

OSTALE VIJESTI
VIDEO: Ministar inostranih poslova Rusije sutra u posjeti BiH: Crnadak: Posjeta Lavrova učvrstiće veze BiH i Rusije

VIDEO: Otac Davida Dragičevića poručuje: \'Imaju rok do 25. septembra, nakon toga mi uzimamo pravdu u ruke\'

Do danas ukopano 6.610 žrtava genocida: 15. godišnjica otvaranja Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari

Migrantska kriza duboko je podijelila EU: EU želi sporazum i s Egiptom o migrantima

Američki predsjednik nudi \'rješenje\' za sve: Španjolcima poručio: ‘Migranti? Sagradite zid preko Sahare’

Vlak udario u teretni bickl: Četvero djece poginulo na biciklu u Nizozemskoj

Rekordno povećanje plantaža koke: Kolumbija - najveći proizvođač kokaina na svijetu

Duhovna kolijevka korejske nacije: Čelnici dviju Koreja na planini Paektu iskazuju jedinstvo

Ljudi i životinje osjećaju iste emocije: 20 činjenica o životinjama koje možda niste znali

Amel Tuka pred posljednju utrku ove sezone: \'Znam da se mogu vratiti na svoj nivo\'

Bivši papa oštro kritizirao njemačkog kardinala
Turska u velikim problemima: Čeka je upola slabiji rast, ogromna inflacija...
Sud traži psihijatrijsko vještačenje Marine Le Pen: "Opasna je za javnost"
U Engleskoj uhićena dvojica tinejdžera, planirali su terorističke napade
300.000 Francuza stalo uz vozača autobusa koji je ošamario tinejdžera
Milijuni šijita slave Ašuru, blagdan unuka proroka Muhameda
Predsjednik Južne Koreje: Kim Jong-un se želi opet sastati s Trumpom
Oluja opustošila Irsku i Veliku Britaniju, vjetar bacio kamp-prikolicu s litice
Putin pucao iz novog snajpera, pogledajte snimku
Dolazi nam val ledenog arktičkog zraka, temperature će drastično pasti
U Nizozemskoj na teretni bicikl naletio vlak: Četvero djece poginulo
VIDEO Novinar pao na prosvjedu u njemačkoj šumi i poginuo
U jednom danu dva napada morskih pasa u Australiji, ozlijeđene curica i žena
Putnici u avionu krvarili iz ušiju zbog greške indijskog pilota
Ovo je ljevičar koji je zaustavio priljev migranata u Italiju
Trump Španjolcima: Izgradite zid u Sahari
Muškarac u sudnici u SAD-u ranio četiri osobe, policija ga ubila
CNN je objavio stravičnu vijest o silovanju sedmogodišnje Indijke
Golema paukova mreža prekrila obalu u Grčkoj, pogledajte snimku
U 2017. rekordna proizvodnja kokaina u Kolumbiji
VIDEO Cirkuska deva u Americi ozlijedila šestoro djece
Papa Franjo ide u baltičke zemlje, hoće li poslati poruku Rusiji?
Američki biskupi žele uvesti telefonsku liniju za žrtve svećeničkog silovanja
Kolumbija oborila svoj rekord u proizvodnji kokaina
SAD pohvalio Sjevernu Koreju, kažu da su spremni odmah nastaviti pregovore
Tusk upozorava: Istječe vrijeme za dogovor o Brexitu
Trump napao Sessionsa kao nikad dosad: "Nemam državnog odvjetnika"
Dvije osobe poginule u oluji koja je zahvatila Veliku Britaniju
U Grčkoj uhićen čelnik udruge koja pomaže migrantima
Dvije zatvorenice utopile se u policijskom kombiju za vrijeme uragana Florence
Mađarski ministar napao UN i poručio: "Nikad nećemo biti zemlja migranata"
Tisuće Sirijaca vraćaju se u razoreni Idlib
Na Facebooku kritizirao mjanmarsku čelnicu pa dobio 7 godina zatvora
Osa u Njemačkoj uzrokovala prometnu nesreću i kolonu od 5 kilometara
Europska unija istražuje Amazon
Počelo suđenje za silovanje zbog kojeg nema Nobela za književnost
Pogledajte kako se hrane Venezuelci, a kako njihov predsjednik socijalist
Policijski pas uhvatio otmičara djeteta, pogledajte snimku
Otkriveni ostaci broda slavnog istraživača Jamesa Cooka?
Vučić u posjetu Kini, hvali se novim investicijama u Srbiju
Skandal u Australiji: Igle u jagode stavljao je dječak?
Hoće li optuženi seksualni zlostavljač postati vrhovni sudac u SAD-u?
Grčki tanker se nasukao u Egejskom moru
Najmanje 70 nestalih na Filipinima nakon razornog tajfuna
WHO: Prošle godine od tuberkuloze oboljelo 10 milijuna ljudi
Američki ministar: Dani mi nisu odbrojani, obožavam biti ovdje
Trump oduševljen sporazumom Kima i Moona: Vrlo uzbudljivo!
Elon Musk zbog jednog tvita izgubio milijarde dolara
Američki par drogirao i silovao stotine žena?
Australski premijer: Igle u jagodama su teroristički čin
Putnik u avionu snimio kako izgleda slijetanje pored tornada
UN u strahu zbog Trumpovog nastupa na Općoj skupštini ove godine
Theresa May: Blizu smo dogovora o urednom Brexitu
Pješaci u Pragu nenamjerno gaze po židovskim nadgrobnim spomenicima
Sjeverna Koreja pristala na denuklearizaciju Korejskog poluotoka
Trump: Juncker je jako dobra osoba, ali je težak, zločest
Trump: Vrlo ozbiljno razmišljamo o stalnoj američkoj vojnoj bazi u Poljskoj
Ljudima pozlilo u Salisburyju, policija kaže da tu nema ništa sumnjivo
U Rumunjskoj idući mjesec referendum o zabrani gay brakova
Merkel natjerala šefa njemačke obavještajne službe da podnese ostavku
Izraelski premijer optužio Siriju za rušenje ruskog aviona
SVAŠTARIJE

Dvije zatvorenice utopile se u policijskom kombiju za vrijeme uragana Florence

Elon Musk zbog jednog tvita izgubio milijarde dolara

Američki par drogirao i silovao stotine žena?

Kina uzvratila dizanjem carina na proizvode SAD-a

Putin smiruje situaciju, kaže da je rušenje aviona niz nesretnih okolnosti

Trump optužio Kinu da novim sankcijama želi utjecati na američke izbore

˝Potpuno razotkrivanje˝: Knjiga Stormy Daniels o Trumpu puna sočnih detalja

Rusija kaže da je Izrael neizravno kriv za rušenje njezina zrakoplova

Trump uveo nove carine Pekingu

U Njemačkoj krenuo prvi vlak na vodik