TUZLARIJE - VIJESTI

11.12.2015. u 00:28 Broj citanja: 2530
Tuzlanske Lotosice:
Modna revija u susret konferenciji
Tradicionalnom modnom revijom "Lotosice style” sinoć je u Bosanskom kulturnom centru Tuzla svečano otvorena III Međunarodna naučno-stručna konferencija pod nazivom "Profesionalna rehabilitacija, stanje, mogućnosti i perspective”. Konferencija je posvećena je profesionalnoj rehabilitaciji, kao temeljnoj osnovni uključivanja osoba sa invaliditetom na tržište rada.Predsjednica Naučnog odbora prof.dr. Edina Šarić je u svom obraćanju kazala da je imala posebnu odgovornost, čast i zadovoljstvo da ideju o organiziranju Konferencije zajedno sa članovima organizacionog i naučnog odbora, kao i ostalim svojim mnogobrojnim saradnicima pretvori u stvarnost.

- Profesionalna rehabilitacija je slojevit i složen proces u kojem se ne razrješavaju samo pitanja koja se tiču profesionalne orjentacije, osposobljavanja za rad i zapošljavanja, već i pitanja motivacije, prihvaćanja invalidnosti, evaulacije potencijala sa kojima osoba raspolaže, planiranja budućeg života, učenja novih ponašanja, mjenjanja stavova društva, poslodavaca, stručnjaka i samih osoba. S toga, nameće se potreba uvida u politiku razvoja i unapređivanja profesionalne rehabilitacije na našem području, afirmaciji i osvjetljavanju uloge i zadataka edukacijsko-rehabilitacijskih stručnjaka i stručnjaka drugih profila u profesionalnoj rehabilitaciji, te kritičkih analiza dosadašnjih poduzetih mjera – istakla je Šarić.

Istakla je da samo kroz multidisciplinarnu i multidimenzionalnu prizmu razmjene i poređenja različitih gledišta, uverenja i stavova, pluralizam ideja i načina postavljanja, analize i rješavanja složenih problema u profesionalnoj rehabilitaciji moguće obogatiti raspoloživi korpus znanja.

- Ova Konferencija predstavlja opredjeljenje za ujedinjenjem znanja i kompetencija nauke, stručnjaka različitih profila i samih osoba s invaliditetom kako bi se zajednički usmjerile aktivnosti s ciljem kreiranja učinkovitog modela profesionalne rehabilitacije i povećalo uspješno zapošljavanje osoba s invaliditetom koje je najveće mjerilo socijalne sigurnosti i kvalitete života – kazala je Šarić dodajući da veliku zahvalnost iskazuje autorima i koautorima radova koji su odlučili da svoja istraživanja, lične životne priče, znanje i iskustvo u praksi i nauci podijele.

Tuzlarije

Tuzlarije


Predsjednik Organizacionog odbora Konferencije dr.sc. Senad Mehmedinović je prije svega naglasio na aktivnu ulogu studenata Edukacijsko-trehabilitacijskog fakulteta u realizaciji modne revije koja je proizvod prethodne Međunarodne konferencije o profesionalnoj rehabilitaciji.

- Naročito želim naglasiti ulogu studenata IV godine Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, koji su u sklopu predmeta profesionalna rehabilitacija koji se izučava u VII semestru zimskog semestra, imali priliku upoznati se načinom funkcionisanja jednog preduzeća za zapošljavanje osoba sa invaliditetom, te vidjeti na koji način osobe sa invaliditetom iskorištavaju svoje radne potencijale. Također, studenti su imali priliku upoznati se sa menadžmentom u profesionalnoj rehabilitaciji, kao polaznom osnovom kvalitetnog i produktivnog upravljanja jednim preduzećem – istakao je Mehmedinović.

Kada je riječ o Konferenciji, prijavljeno je 128 radova. Svi prispjeli radovi su recenzirani od strane naučnog odbora, da bi na koncu njih 52 ušlo u Zbornik radova i 87 u Knjigu sažetaka koji su štampani.

- Biće izložena 84 naučna i stručna rada, 5 promocija knjiga i 5 radionica. Prijavljeno je 250 učesnika konferencije koji se bave pitanjima profesionalne rehabilitacije, ali isto tako i prevencijom, liječenjem, edukacijom i rehabilitacijom. Pored večerašnjeg otvorenja u BKC-u, izlaganje radova će biti u petak i subotu na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli. Zatvaranje i zadnji dan izlaganja radova na Konferenciji će biti u nedjelju u Centru za palijativnu njegu Univerzitetsko kliničkog centra u Tuzli. Narednih dana imat ćemo priliku slušati predavanja člana Akademije nauka New York-a prof.dr. Miroslava Prstačića, direktora centra za palijativnu njegu iz Ammana dr-Mohammad Bushnaq-a, Izzat Faisala, kao i Nikolić Nebojše, dodao je Mehmedinović.

Peta modna revija "Lotosice Style", bila je još jedna prilika da u ovoj godini, kada se obilježava 18 godina rada Udruženja i 11 godina rada Preduzeća za zapošljavanje i profesionalnu rehabilitaciju osoba sa invaliditetom "Lotosice" d.o.o., čiji je Udruženje osnivač, sugrađanima prezentira ne samo rad, nago i kreativne sposobnosti i mogućnosti.

- To i svojevrstan vid kampanje za ostvarivanje osnovnih ljudskih prava osoba sa invaliditetom, prije svega prava na rad i zapošljavanje, istakla je Enisa Bratanović, direktorica Udruzenja "H.O. Lotosice".

Tuzlarije


Osim u modnoj reviji, posjetioci u BKC-u su mogli uživati i u nastupu Univerzitetskog hora, Školi pjevanja prof. Lejle Teskeredžić, KUD-a Zvonko Cerić, hora "Libero” i Plesnog kluba "Flamenco”.

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije


S.P.

(tuzlarije.net)               

 PROGLASIT ĆE NEOVISNOST?
Katalonski predsjednik: ˝Ne prihvaćamo mjere Madrida˝
Španjolska aktivirala ključni članak Ustava
Katalonijom će vladati Madrid
Dosta im je rastrošnog Rima
Referendumi o većoj autonomiji u dvije talijanske regije

22.10.2017. u 10:11 Broj citanja: 1666
˝UG 15. Maj˝ - obavještenje:
Hitan sastanak kupaca stanova, poslovnih prostora i garaža u SPO ˝15. Maj˝ u TuzliTuzlarijePozivamo sve kupce stanova, poslovnih prostora i garaža u SPO ˝15. Maj˝ u Tuzli da se odazovu sastanku koji će se održati u centru "Dramar" u Tuzli 24.10.2017. godine (utorak) u 17 sati.

OPŠIRNIJE


22.10.2017. u 09:17
U ponedjeljak promocija knjige ˝Spoznaja – 19 jednostavnih koraka da postignete svaki svoj cilj“


U ponedjeljak 23. oktobra 2017. godine, sa početkom u 18.00 sati, u Plavoj Sali Bosanskog kulturnog centra Tuzla bit će upriličena promocija knjige „Spoznaja – 19 jednostavnih koraka da postignete svaki svoj cilj“ američko-bosanske autorice Elvise Kovačević.

OPŠIRNIJE


22.10.2017. u 08:40 Broj citanja: 438
Kvari se vrijeme:
U BiH prijepodne sunčano, tokom dana kišaTuzlarijeU zapadnim područjima Bosne u jutarnjim satima će biti pretežno oblačno vrijeme, a u ostalim dijelovima Bosne i Hercegoine malo do umjereno oblačno i sunčano vrijeme. U Tuzli će prijepodne biti umjereno oblačno i sunčano vrijeme sa temperaturom do 21 stepen.

OPŠIRNIJE


22.10.2017. u 06:30 Broj citanja: 3679
Dešavanja u Tuzli na današnji dan


TuzlarijeTuzlarije su dugo na netu, gotovo sve što je objavljivano sačuvano je u nekom obliku, stvorene su bogate arhive i tekstova i slika. Podaci iz rubrike "Vijesti iz Tuzle" prikupljaju se u bazi podataka od 2003. godine. Vjerujemo da će mnogim čitaocima biti zanimljivo da pogledaju šta se to u Tuzli dešavalo na današnji dan prethodnih godina.

OPŠIRNIJE


22.10.2017. u 00:07 Broj citanja: 6045
Najnovije vijesti iz svijeta


Tuzlarije

OPŠIRNIJE


21.10.2017. u 22:02 Broj citanja: 1126
Nastavnici i učenici JU OŠ ˝Husino˝
Svjetski dan jabuke obilježili u Centru za djecu sa višestrukim smetnjama ˝Vrati mi osmijeh˝ Živinice


TuzlarijeIako su sve aktivnosti bile veoma uspješne, najviše smo se radovali obilježavanju Svjetskog dana jabuke koji smo obilježili u Centru za djecu sa višestrukim smetnjama "Vrati mi osmijeh" Živinice.

OPŠIRNIJE

OSTALE VIJESTI
Ekshumacija na području Vozuće : Pronađeni posmrtni ostaci sedam osoba na lokaciji Podsjelovo

Traže uvezivanje radnog staža: ‘Vitezitovi’ radnici pješke krenuli u Sarajevo

Bori se protiv zločinačkog pothvata dijela političkih elita: Todorić poručio da će se vratiti čim prikupi dokaze

Najviše izgleda za pobjedu ima Borut Pahor: Otvorena birališta na predsjedničkim izborima u Sloveniji

Drugi izbori ove godine, nakon parlamentarnih 11. juna: Građani Kosova biraju novu lokalnu vlast

Humanitarna akcija Obame, Cartera, Clintona i dva Busha: Bivši predsjednici prikupili 31 milion dolara za žrtve uragana

Katalonski lider o ukidanju autonomije: Puigdemont: Ne prihvatamo ‘ilegalne’ mjere

12. kolo BH Telecom Premijer lige BiH: Trijumfi Čelika, Š irokog, Sarajevu derbi u Mostaru

Bh. teniser se do sada tri puta sastao s Litvancem : Džumhur protiv Berankisa za titulu na \'Kremlin kupu\' u Moskvi
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 55 minuta
WHO postavio diktatora Mugabea za ambasadora dobre volje, sada se predomišljaju
Objavljeno prije sat vremena
Dvije bogate regije u Italiji glasaju o većoj autonomiji, dosta im je rastrošnog Rima
Objavljeno prije 3 sata
"Češki Trump" traži pomoć od Hrvatske: "Migrante ćemo ostaviti pred zatvorenim vratima"
Objavljeno prije 3 sata
Prosvjedi na Malti zbog ubojstva novinarke od koje su strepili korumpirani političari
Objavljeno prije 3 sata
Otvaraju se tajni dosjei o atentatu na Kennedyja, što će otkriti?
Objavljeno prije 4 sata
Japanci na parlamentarnim izborima, Abe veliki favorit