TUZLARIJE - VIJESTI

11.12.2015. u 00:28 Broj citanja: 2563
Tuzlanske Lotosice:
Modna revija u susret konferenciji
Tradicionalnom modnom revijom "Lotosice style” sinoć je u Bosanskom kulturnom centru Tuzla svečano otvorena III Međunarodna naučno-stručna konferencija pod nazivom "Profesionalna rehabilitacija, stanje, mogućnosti i perspective”. Konferencija je posvećena je profesionalnoj rehabilitaciji, kao temeljnoj osnovni uključivanja osoba sa invaliditetom na tržište rada.Predsjednica Naučnog odbora prof.dr. Edina Šarić je u svom obraćanju kazala da je imala posebnu odgovornost, čast i zadovoljstvo da ideju o organiziranju Konferencije zajedno sa članovima organizacionog i naučnog odbora, kao i ostalim svojim mnogobrojnim saradnicima pretvori u stvarnost.

- Profesionalna rehabilitacija je slojevit i složen proces u kojem se ne razrješavaju samo pitanja koja se tiču profesionalne orjentacije, osposobljavanja za rad i zapošljavanja, već i pitanja motivacije, prihvaćanja invalidnosti, evaulacije potencijala sa kojima osoba raspolaže, planiranja budućeg života, učenja novih ponašanja, mjenjanja stavova društva, poslodavaca, stručnjaka i samih osoba. S toga, nameće se potreba uvida u politiku razvoja i unapređivanja profesionalne rehabilitacije na našem području, afirmaciji i osvjetljavanju uloge i zadataka edukacijsko-rehabilitacijskih stručnjaka i stručnjaka drugih profila u profesionalnoj rehabilitaciji, te kritičkih analiza dosadašnjih poduzetih mjera – istakla je Šarić.

Istakla je da samo kroz multidisciplinarnu i multidimenzionalnu prizmu razmjene i poređenja različitih gledišta, uverenja i stavova, pluralizam ideja i načina postavljanja, analize i rješavanja složenih problema u profesionalnoj rehabilitaciji moguće obogatiti raspoloživi korpus znanja.

- Ova Konferencija predstavlja opredjeljenje za ujedinjenjem znanja i kompetencija nauke, stručnjaka različitih profila i samih osoba s invaliditetom kako bi se zajednički usmjerile aktivnosti s ciljem kreiranja učinkovitog modela profesionalne rehabilitacije i povećalo uspješno zapošljavanje osoba s invaliditetom koje je najveće mjerilo socijalne sigurnosti i kvalitete života – kazala je Šarić dodajući da veliku zahvalnost iskazuje autorima i koautorima radova koji su odlučili da svoja istraživanja, lične životne priče, znanje i iskustvo u praksi i nauci podijele.

Tuzlarije

Tuzlarije


Predsjednik Organizacionog odbora Konferencije dr.sc. Senad Mehmedinović je prije svega naglasio na aktivnu ulogu studenata Edukacijsko-trehabilitacijskog fakulteta u realizaciji modne revije koja je proizvod prethodne Međunarodne konferencije o profesionalnoj rehabilitaciji.

- Naročito želim naglasiti ulogu studenata IV godine Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, koji su u sklopu predmeta profesionalna rehabilitacija koji se izučava u VII semestru zimskog semestra, imali priliku upoznati se načinom funkcionisanja jednog preduzeća za zapošljavanje osoba sa invaliditetom, te vidjeti na koji način osobe sa invaliditetom iskorištavaju svoje radne potencijale. Također, studenti su imali priliku upoznati se sa menadžmentom u profesionalnoj rehabilitaciji, kao polaznom osnovom kvalitetnog i produktivnog upravljanja jednim preduzećem – istakao je Mehmedinović.

Kada je riječ o Konferenciji, prijavljeno je 128 radova. Svi prispjeli radovi su recenzirani od strane naučnog odbora, da bi na koncu njih 52 ušlo u Zbornik radova i 87 u Knjigu sažetaka koji su štampani.

- Biće izložena 84 naučna i stručna rada, 5 promocija knjiga i 5 radionica. Prijavljeno je 250 učesnika konferencije koji se bave pitanjima profesionalne rehabilitacije, ali isto tako i prevencijom, liječenjem, edukacijom i rehabilitacijom. Pored večerašnjeg otvorenja u BKC-u, izlaganje radova će biti u petak i subotu na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli. Zatvaranje i zadnji dan izlaganja radova na Konferenciji će biti u nedjelju u Centru za palijativnu njegu Univerzitetsko kliničkog centra u Tuzli. Narednih dana imat ćemo priliku slušati predavanja člana Akademije nauka New York-a prof.dr. Miroslava Prstačića, direktora centra za palijativnu njegu iz Ammana dr-Mohammad Bushnaq-a, Izzat Faisala, kao i Nikolić Nebojše, dodao je Mehmedinović.

Peta modna revija "Lotosice Style", bila je još jedna prilika da u ovoj godini, kada se obilježava 18 godina rada Udruženja i 11 godina rada Preduzeća za zapošljavanje i profesionalnu rehabilitaciju osoba sa invaliditetom "Lotosice" d.o.o., čiji je Udruženje osnivač, sugrađanima prezentira ne samo rad, nago i kreativne sposobnosti i mogućnosti.

- To i svojevrstan vid kampanje za ostvarivanje osnovnih ljudskih prava osoba sa invaliditetom, prije svega prava na rad i zapošljavanje, istakla je Enisa Bratanović, direktorica Udruzenja "H.O. Lotosice".

Tuzlarije


Osim u modnoj reviji, posjetioci u BKC-u su mogli uživati i u nastupu Univerzitetskog hora, Školi pjevanja prof. Lejle Teskeredžić, KUD-a Zvonko Cerić, hora "Libero” i Plesnog kluba "Flamenco”.

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije


S.P.

(tuzlarije.net)               

 Poljska se guši u smogu
Godišnje preko 40.000 ljudi umire od posljedica zagađenja zraka
Kažu da je u Siriji građanski rat. Da li je?
Evo tko se sve bori protiv koga u Siriji
Broj oboljelih za 400 posto veći u odnosu na 2016.
Male boginje haraju Evropom

22.02.2018. u 09:43
Temperature zraka i do -17 stepeni Celzijusa
Hladno vrijeme u BiH sve do 5. marta


TuzlarijeDo subote preovladavat će oblačno vrijeme sa snijegom i susnježicom u Bosni i kišom u Hercegovini, a hladno vrijeme zadržat će se i do početka marta, podaci su Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH (FHMZBiH), prenosi Anadolu Agency (AA).

OPŠIRNIJE


22.02.2018. u 09:05
Područna škola ˝Dobrnja˝:
Obilježen Dan maternjeg jezika


Tuzlarije
Jučer je u Dobrnji obilježen Dan maternjeg jezika. Učenicima i uposlenicima Područne škole Dobrnja pripala je velika čast da zajedno sa efendijom Ibrahimom Softićem, ugostimo najveće borce za Bosanski jezik, djecu iz Konjević Polja i drugih naselja Podrinja, u kojima djeci nije dozvoljeno da svoj jezik zovu Bosanskim.

OPŠIRNIJE


22.02.2018. u 08:39 Broj citanja: 1078
Učenici 3.b razreda Srednje medicinske škole u Tuzli:
Prijedlog za zabranu korištenja nargile osobama mlađim od 18 godina


Tuzlarije
Nargila vodi porijeklo iz Indije, sastoji se od lijepo dizajniranih posuda u kojoj je voda i koja služi da se hladi duhanski dim sa dodacima meda i raznih aroma. Da se primjetiti da je ova naprava uvedena u većinu tuzlanskih kafića.

OPŠIRNIJE


22.02.2018. u 07:10 Broj citanja: 1620
Udruženje kupaca ˝SPO 15. Maj˝:
Poziv na masovni protest za hitan završetak zgrade ˝SPO 15. maj˝


Tuzlarije
U nastavku prenosimo poziv Udruženja kupaca SPO 15. maj: "Poštovani, prevareni, opljačkani i obespravljeni kupci! Naše komšije i sugrađani! Pozivamo vas da nam se pridružite u masovnim protestima, koje organizuje "UK SPO 15. maj" Tuzla."

OPŠIRNIJE


22.02.2018. u 07:00
Akademik Jahić o jeziku i identitetu:
Mediji doprinose negiranju bosanskog jezika


Tuzlarije
Akademik prof. dr.sc. Dževad Jahić ukazao je na Međunarodni dan maternjeg jezika na značaj razvijanja pozitivne svijesti o očuvanju vlastitog jezičkog identiteta, te skrenuo pažnju na društvenu patologiju koja je vrlo rasprostranjena u našem društvu, a kojoj najviše doprinose mediji.

OPŠIRNIJE


22.02.2018. u 02:36
JU MS Građevinsko- gedetska škola Tuzla:
Obilježen Međunarodni dan maternjeg jezika


Tuzlarije
Povodom obilježavanja 21. februara- Međunarodnog dana maternjeg jezika, učenici Javne ustanove Mješovite srednje građevinsko- geodetske škole Tuzla, pod mentorstvom profesorica bosanskoga jezika i književnosti Edine Bijedić i Nermine Ibrić, realizirali su niz radionica.

OPŠIRNIJEOSTALE VIJESTI
Napadač se raznio bombom: Bačena bomba na zgradu Veleposlanstva SAD-a u Crnoj Gori

Na inicijativu Lars-Gunnar Wigemarka: Sastanak o Izbornom zakonu BiH

Sjednica Vijeća ministara BiH: O zaključcima sa sastanka o raspodjeli imovine bivše SFRJ

Selvedin Š atorović ili Redžo Kukić: Izbor predsjednika SSSBiH

Sjednica VSTV-a BiH : Preporuke Peer Review misije ponovno u fokusu

Primio preživjele oružanog napada u Parklandu: Trump predlaže naoružavanje nastavnika u američkim školama

Pronađena dva tijela : Nigerija spasila 76 učenica nakon napada Boko Harama

Nakon velike borbe, najbolji bh. teniser bolji od Fabbiana: Džumhur u četvrtfinalu ATP turnira u Marseilleu

Novi lični, ali i rekord Bosne i Hercegovine: Tuka prvi u trci od 400 metara na Atletskom mitingu u Beogradu

Susreti osmine finala Lige prvaka: Pobjeda Š ahtara, bez golova u Sevilli
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 35 minuta
General iz Sjeverne Koreje bit će na svečanom zatvaranju Zimskih olimpijskih igara
Objavljeno prije sat vremena
Nigerija spasila 76 učenica nakon napada Boko Harama
Objavljeno prije 2 sata
Trump želi naoružati učitelje po školama
srijeda, 21.2.2018. 21:22
Rusija uoči izbora zabranila još jednu web stranicu Putinovog kritičara
srijeda, 21.2.2018. 21:00
Čovjek koji istražuje zlostavljanje djece u crkvi u Čileu završio na operaciji
srijeda, 21.2.2018. 19:41
VIDEO, FOTO Ogromna pješčana oluja poharala Australiju