TUZLARIJE - VIJESTI

11.12.2015. u 00:28 Broj citanja: 2542
Tuzlanske Lotosice:
Modna revija u susret konferenciji
Tradicionalnom modnom revijom "Lotosice style” sinoć je u Bosanskom kulturnom centru Tuzla svečano otvorena III Međunarodna naučno-stručna konferencija pod nazivom "Profesionalna rehabilitacija, stanje, mogućnosti i perspective”. Konferencija je posvećena je profesionalnoj rehabilitaciji, kao temeljnoj osnovni uključivanja osoba sa invaliditetom na tržište rada.Predsjednica Naučnog odbora prof.dr. Edina Šarić je u svom obraćanju kazala da je imala posebnu odgovornost, čast i zadovoljstvo da ideju o organiziranju Konferencije zajedno sa članovima organizacionog i naučnog odbora, kao i ostalim svojim mnogobrojnim saradnicima pretvori u stvarnost.

- Profesionalna rehabilitacija je slojevit i složen proces u kojem se ne razrješavaju samo pitanja koja se tiču profesionalne orjentacije, osposobljavanja za rad i zapošljavanja, već i pitanja motivacije, prihvaćanja invalidnosti, evaulacije potencijala sa kojima osoba raspolaže, planiranja budućeg života, učenja novih ponašanja, mjenjanja stavova društva, poslodavaca, stručnjaka i samih osoba. S toga, nameće se potreba uvida u politiku razvoja i unapređivanja profesionalne rehabilitacije na našem području, afirmaciji i osvjetljavanju uloge i zadataka edukacijsko-rehabilitacijskih stručnjaka i stručnjaka drugih profila u profesionalnoj rehabilitaciji, te kritičkih analiza dosadašnjih poduzetih mjera – istakla je Šarić.

Istakla je da samo kroz multidisciplinarnu i multidimenzionalnu prizmu razmjene i poređenja različitih gledišta, uverenja i stavova, pluralizam ideja i načina postavljanja, analize i rješavanja složenih problema u profesionalnoj rehabilitaciji moguće obogatiti raspoloživi korpus znanja.

- Ova Konferencija predstavlja opredjeljenje za ujedinjenjem znanja i kompetencija nauke, stručnjaka različitih profila i samih osoba s invaliditetom kako bi se zajednički usmjerile aktivnosti s ciljem kreiranja učinkovitog modela profesionalne rehabilitacije i povećalo uspješno zapošljavanje osoba s invaliditetom koje je najveće mjerilo socijalne sigurnosti i kvalitete života – kazala je Šarić dodajući da veliku zahvalnost iskazuje autorima i koautorima radova koji su odlučili da svoja istraživanja, lične životne priče, znanje i iskustvo u praksi i nauci podijele.

Tuzlarije

Tuzlarije


Predsjednik Organizacionog odbora Konferencije dr.sc. Senad Mehmedinović je prije svega naglasio na aktivnu ulogu studenata Edukacijsko-trehabilitacijskog fakulteta u realizaciji modne revije koja je proizvod prethodne Međunarodne konferencije o profesionalnoj rehabilitaciji.

- Naročito želim naglasiti ulogu studenata IV godine Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, koji su u sklopu predmeta profesionalna rehabilitacija koji se izučava u VII semestru zimskog semestra, imali priliku upoznati se načinom funkcionisanja jednog preduzeća za zapošljavanje osoba sa invaliditetom, te vidjeti na koji način osobe sa invaliditetom iskorištavaju svoje radne potencijale. Također, studenti su imali priliku upoznati se sa menadžmentom u profesionalnoj rehabilitaciji, kao polaznom osnovom kvalitetnog i produktivnog upravljanja jednim preduzećem – istakao je Mehmedinović.

Kada je riječ o Konferenciji, prijavljeno je 128 radova. Svi prispjeli radovi su recenzirani od strane naučnog odbora, da bi na koncu njih 52 ušlo u Zbornik radova i 87 u Knjigu sažetaka koji su štampani.

- Biće izložena 84 naučna i stručna rada, 5 promocija knjiga i 5 radionica. Prijavljeno je 250 učesnika konferencije koji se bave pitanjima profesionalne rehabilitacije, ali isto tako i prevencijom, liječenjem, edukacijom i rehabilitacijom. Pored večerašnjeg otvorenja u BKC-u, izlaganje radova će biti u petak i subotu na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli. Zatvaranje i zadnji dan izlaganja radova na Konferenciji će biti u nedjelju u Centru za palijativnu njegu Univerzitetsko kliničkog centra u Tuzli. Narednih dana imat ćemo priliku slušati predavanja člana Akademije nauka New York-a prof.dr. Miroslava Prstačića, direktora centra za palijativnu njegu iz Ammana dr-Mohammad Bushnaq-a, Izzat Faisala, kao i Nikolić Nebojše, dodao je Mehmedinović.

Peta modna revija "Lotosice Style", bila je još jedna prilika da u ovoj godini, kada se obilježava 18 godina rada Udruženja i 11 godina rada Preduzeća za zapošljavanje i profesionalnu rehabilitaciju osoba sa invaliditetom "Lotosice" d.o.o., čiji je Udruženje osnivač, sugrađanima prezentira ne samo rad, nago i kreativne sposobnosti i mogućnosti.

- To i svojevrstan vid kampanje za ostvarivanje osnovnih ljudskih prava osoba sa invaliditetom, prije svega prava na rad i zapošljavanje, istakla je Enisa Bratanović, direktorica Udruzenja "H.O. Lotosice".

Tuzlarije


Osim u modnoj reviji, posjetioci u BKC-u su mogli uživati i u nastupu Univerzitetskog hora, Školi pjevanja prof. Lejle Teskeredžić, KUD-a Zvonko Cerić, hora "Libero” i Plesnog kluba "Flamenco”.

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije


S.P.

(tuzlarije.net)               

 Vanredni samit zemalja OIC-a u Istanbulu:
Istočni Jerusalem proglašen glavnim gradom Palestine
Trump pod pritiskom zbog optužbi za seksualno uznemiravanje
Oko 60 senatorica zahtijeva istragu
Istanbul:
Počeo vanredni samit zemalja OIC-a o Jerusalemu

13.12.2017. u 22:54 Broj citanja: 1321
16. decembra u BKC-u:
Svečani koncert UKUD ˝Zvonko Cerić˝


TuzlarijeUniverzitetsko kulturno-umjetničko društvo "Zvonko Ceric" 16. 12. 2017. godine obilježava 41 godinu rada Univerziteta u Tuzli i 38 godina postojanja i kontinuiranog rada Društva. Kažimo i to da će koncert biti održan u Bosanskom kulturnom centru Tuzla sa početkom u 18 časova.

OPŠIRNIJE


13.12.2017. u 20:38 Broj citanja: 1094
Nova stolarija, peći, rasvjeta, internet, video nadzor ...
˝Centar za kulturu˝ rad započeo sa adaptacijom prostora koje koristi


U svim prostorima Centra za kulturu sa podružnicama u Gornjoj Tuzli, Husinu i Lipnici, radi se na uređenju, mijenjanju dotrajalih dijelova, kao i uvođenju novina, o čemu je danas govorio direktor JU "Centar za kulturu" Tuzla Dženan Jusufović.

OPŠIRNIJE


13.12.2017. u 19:47
„Day of India at University of Tuzla“ krajem februara u Tuzli


Direktor Kulturnog centra Amrita Sher Gil pri Ambasadi Republike Indije g. T.P.S. Rawata i projekt menadžer centra gđica Eszter Berki posjetili su danas Univerzitet u Tuzli i održali sastanak s rektoricom prof.dr. Nerminom Hadžigrahić.

OPŠIRNIJE


13.12.2017. u 18:15 Broj citanja: 559
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


Danas su više puta spominjali kuhano vino koje se prošle godine najviše pilo, a kako je bilo hladno nije ni čudo. I meni je to vino lijepo ali više od gutljaja ništa ne pijem. Od onih sam koji ne podnose alkohol, nije da mi je ružan ali mi se nakon gutljaja manta, gorim sva, nije mi najbolje, isto sam Kim Besindžer u onom jednom filmu kad se nakon gutljaja alkohola pretvara u drugu osobu.

OPŠIRNIJE


13.12.2017. u 17:35
Nexus Gaming Festival ponovo u Tuzli:
Turniri, prezentacije gaming brandova, nastup youtubera...


Pažnja za sve gamere! U organizaciji Magic Factory, a pod pokrovitelj stvom Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta i Federalnog ministarstva kulture i sporta u Hotelu Tuzla 21. 22. i 23. decembra 2017. godine održat će se jedinstveni gamerski događaj.

OPŠIRNIJE


13.12.2017. u 17:01 Broj citanja: 2067
Iz Biltena MUP-a
Slobode lišeno šest osoba iz Lukavca


Prilikom pretresa, pronađeni su i privremeno oduzeti sljedeći predmeti: veći broj mobilnih telefona, SIM kartice i SIM certifikati, bilješke, notesi i druga dokumentacija, štedne knjižice, bankovne kartice i drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa krivičnim djelima. Nakon izvršenih pretresa, slobode su lišena lica: S.H., L.S, Z.S., A.S., A.K. i D.M, svi iz iz Lukavca

OPŠIRNIJE

OSTALE VIJESTI
VIDEO: FUCZ vizuelno pretražuje korito: Nastavljena potraga za mladićima koji su upali u Miljacku

Š ef Delegacije EU-a u Sarajevu: Wigemark: Mladi u BiH trebaju napraviti društvo kakvo oni žele

VIDEO: Brojne teme na dnevnom redu ovoga četvrtka: PSBiH o trasi puta Sarajevo-Beograd, akcizama, Izbornom zakonu

Tematska rasprava na plenarnoj sjednici u Strasbourgu: Europski parlament podržao ulazak Hrvatske u šengensku zonu

Izvještavali o egzodusu Rohingya: U Mijanmaru uhapšeni novinari Reutersa

Lideri više od 50 islamskih zemalja: OIC: Istočni Jerusalem je glavni grad države Palestine

Roy Moore optužen za seksualno napastovanje tinejdžerica: Trumpov kandidat izgubio izbore u Alabami

Bolji zvuk, više kanala, niža cijena difuzije: Norveška isključila FM radio i prešla na digitalni

VIDEO: Š ta su ljudi najviše pretraživali tokom ove godine: Kako Google vidi 2017. godinu

VIDEO: Džumhur nakon proglašenja za najboljeg sportistu BiH: "Želim doći do 20 najboljih na svijetu i na megdan Đokoviću"
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 60 minuta
Theresa May izgubila ključno glasanje o Brexitu
Objavljeno prije sat vremena
VIDEO Indijski ministar: "Žene koje se žele udati ne bi trebale nositi traperice"
Objavljeno prije sat vremena
NATO seli u novi stožer u Bruxellesu
Objavljeno prije 2 sata
Nizozemska tuži Njemačku zbog naplaćivanja cestarine
Objavljeno prije 2 sata
Bijela kuća protiv Tillersona: "Nema nikakvih pregovora dok Sjeverna Koreja ne poboljša ponašanje"
Objavljeno prije 3 sata
WHO potvrdio: Medicinska marihuana nema štetnih posljedica na zdravlje