TUZLARIJE - VIJESTI

12.12.2015. u 00:20 Broj citanja: 1780
Održana pormocija knjige ˝Dominantne i neželjene elite˝
Kada neželjeni progovore
Kako je izašla, knjiga "Dominantna i neželjena elita" Latinke Perović, izaziva pažnju šire javnosti. Promocije su dobro posjećene, a bilježi se i vrlo dobra podaja knjige.

Tuzlarije


Na knjizi, koja ima preko 700 strana, Latinka Perović radila je petnaest godina, služeći se i istraživanjima kolega historičara.

Latinka Perović rođena je 1933. godine u Kragujevcu, sa 27 godina bila je predsjednica Antifašističkog fronta žena Srbije. Dužnost sekretara Saveza komunista Srbije obavljala je od 1968. do 1972. godine. Smatrana je nauticajnijom ženom u zemlji. Josip Broz Tito ju je smijenio sa dužnosti jer je smatrao da je previše liberalna.

Tuzlarije


Ove kratke crtice iz biografije Latinke Perović pokazuju o kakvoj snažnoj ženi je riječ pa ne čudi da neće biti najomiljenija ličnost u Srbiji devedesetih godina prošlog vijeka, kada počinje da jača ideja o Velikoj Srbiji.

Tuzlarije
Begić, Imamović, Perović, Alić, Stojanović, Spasović


Prva promocija u Bosni i Hercegovini održana je u Tuzli u petak (11.12.) u Međunarodnoj galeriji portreta. Promotori se slažu da je riječ o izuzetnom djelu u kojem je opisano trinaest ličnosti.

Tuzlarije


Predstavnik dominantne elite je Dobrica Ćosić, a u neželjenoj eliti su Marko Nikezić, Koča Popović, Milovan Đilas, Ivan Đurić, Slobodan Inić, Ivan Stambolić, Olga Popović Obradović, Sima Ćirković, Novak Pribićević, Zoran Đinđić, Bogdan Bogdanović i Radomir Konstantinović.

Tuzlarije


Istaknuta historičarka Latinka Perović bavila se korijenom mnogih pojava u Srbiji pa je tako predgovor o 19. vijeku, a ličnosti koje opisuje su bile aktivne u 20. vijeku. Iako se čini da je spajano nespojivo, dovoljno je pročitati dio knjige i uvidjeti izuzetnost napisanog. Argumentovano ali bez lišavanja emocije, historijski ali pitko, razumljivo i korisno za razumjevanje prošlog.

O načinu na koji je knjiga primljena, te ljudima o kojima je Latinka Perović pisala, govorio je urednik knjige Grujica Spasović. Recezentica knjige Dubravka Stojanović govorila je, između ostalog, o Dobrici Ćosiću kao simbolu dominantne elite, kao i pitanjima koja je sebi postavljala Latinka Perović, vremenu spornih odluka, raspada države, nacionalne arogancije, rata, Srebrenice, pa do sudbine onih koji su intelektom, položajem i mnogim kvalitetima bili elita ali nepoželjna.

Autoricu knjige toplo je pozdravio gradonačelnik Jasmin Imamović koji je zatim pričao o Ivanu Đuriću, koji mu je inače bio i prijatelj. Srpski političar, historičar i jedan od kandidata za predsjednika Srbije na prvim višestranačkim izborima 1990. godine. Te godine pobijedio je Slobodan Milošević, a Imamović se pitao kako bi Srbija, kako bi BiH izgledala danas da je pobijedio Ivan Đurić.

Đurić nije pobijedio ali je bio prvi na spisku za likvidaciju, a i prvo poglavlje knjige "Dominantne i neželjene elite" posvećeno je njemu.

Lijepa zapažanja o knjizi dao je i Zlatan Begić ističući da se radi o kapitalnom djelu, pisanom na dopadljiv način, u kojeg autorica unosi emociju ali zadržava britku argumentaciju.
Ono o čemu je Latinka Perović pisala Begić vidi i kao pobjedu nacije nad čovjekom, religije nad vjerom citirajući kralja Pira koji je rekao: "Još nekoliko ovakvih pobjeda bi nas moglo dokrajčiti".

Na kraju izlaganja svih promotora, uz moderiranje Sinana Alića, prisutnima se obratila i Latinka Perović koja je između ostalog zapazila da svuda postoje pametni ljudi koji traže odgovore, te da često svi imamo za sve rješenje, znamo kako bi, šta treba ali se malo ko pita "kako se to nama desilo", "koja je naša odgovornost". Dodaje, da što se tiče Srbije, moralna obnova će ići najsporije, treba vremena ali je raduje da se bar u tragovima vidi.

Predsjednik Fondacije istina pravda pomirenje, koja je uz Grad Tuzlu bila organizator promocije, Sinan Alić, citirao je književnika Boru Krivokapića koji je za ovo knjigu rekao: "Knjiga je monumentalni misaoni spomenik Srbiji. Ali na žalost – nadgrobni".

Tuzlarije


Nakon promocije knjiga se mogla kupiti po cijeni od 30 KM.

S.M.

(tuzlarije.net)               

 Iračka vojska napala Kirkuk:
Kurdi bježe, zemlji prijeti novi rat?
Gaddafi vlast preuzeo kada je imao 27 godina
Sebastian Kurz postaće najmlađi lider na svijetu
Što se događa na Bliskom istoku?
ISIS je gotovo uništen, ali već se sprema novi veliki rat

17.10.2017. u 10:45 Broj citanja: 575
BKC Živinice:
U srijedu promocija knjige “Čuvarkuća” autora Tarika ĐođićaTuzlarijeKnjiga “Čuvarkuća” bit će promovisana u srijedu 18. oktobra ove godine, u 19 sati u Velikoj sali Bosanskog kulturnog centra u Živinicama. Specijalni muzički gost je Armin Muzaferija, a ulaz je slobodan.

OPŠIRNIJE


17.10.2017. u 10:21
Javni poziv za učešće u prvoj UNDP Crowdfunding Academy BiH


TuzlarijeCrowdfunding ili grupno prikupljanje novca je oblik alternativnog finansiranja koji se pojavio prije samo par godina i danas se smatra jednim od najpotentnijih alata za prikupljanje novčanih sredstava za finansiranje ideja i projekata putem web platforme. Kroz ovaj javni poziv će biti odabrano između 12 i 15 timova sa najboljim projektima i idejama.

OPŠIRNIJE


17.10.2017. u 08:10
21. Međunarodni plivački miting ˝Hullam kup 2017˝
Zmajevci osvojili 3 medalje


U subotu 14.10.2017. godine, u Pečuhu (Mađarska) je održan 21. Međunarodni plivački miting "Hullam kup 2017". Plivalo se na olimpijskom (50 m) bazenu sa 8 staza i elektronskim mjerenjem. Na ovom izuzetnom jakom plivačkom mitingu učestvovalo je oko 300 takmičara koji su predstavljali 15 klubova iz BiH, Srbije, Hrvatske i Mađarske.

OPŠIRNIJE


17.10.2017. u 06:30 Broj citanja: 3357
Dešavanja u Tuzli na današnji dan


TuzlarijeTuzlarije su dugo na netu, gotovo sve što je objavljivano sačuvano je u nekom obliku, stvorene su bogate arhive i tekstova i slika. Podaci iz rubrike "Vijesti iz Tuzle" prikupljaju se u bazi podataka od 2003. godine. Vjerujemo da će mnogim čitaocima biti zanimljivo da pogledaju šta se to u Tuzli dešavalo na današnji dan prethodnih godina.

OPŠIRNIJE


17.10.2017. u 00:07 Broj citanja: 5599
Najnovije vijesti iz svijeta


Tuzlarije

OPŠIRNIJE


16.10.2017. u 23:46 Broj citanja: 1100
Razija Mujanović posjetila mališane u vrtiću ˝Aladin˝


TuzlarijeU cilju promovisanja sportskog duha i zdravog načina odrastanja, kao i upoznavanje vrhunskih sportista, vrtić "Aladin" je imao čast ugostiti vrhunsku sportistkinju Raziju Mujanović, koja je pored niza uspjeha u augustu 2017 godine ušla u Kuću slavnih FIBA.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
Sjednica NSRS-a: Koalicija \'Domovina\' protiv razmatranja vojne neutralnosti RS-a

Hoće li Srbi dobiti konstitutivnost u ovom entitetu?: Skupština HNK-a o amandmanima na Ustav

Agrokor: Uhićeno 12 osoba: Ispitana prva skupina osumnjičenika

VIDEO: Bosanka Alma Zadić u Parlamentu Austrije: Hoće li Beč ostati naklonjen BiH, ključna pozicija kancelara

VIDEO: Kolona izbjeglica se proteže na nekoliko kilometara: Objavljen snimak masovnog egzodusa Rohingya

Kurdski borci su sinoć bez borbe napustili to područje: Iračke snage preuzele od Kurda dva najveća naftna polja u Kirkuku

Napad na policijsko sjedište: Poginulo 15 osoba u napadu talibana u Afganistanu

Nakon sudara njihovog i broda Obalske straže Tunisa: Pronađena tijela 34 migranta

Moguća optužnica za podstrekivanje na pobunu: Određen pritvor dvojici katalonskih vođa dok traje istraga

Samoubistvo na Novom Zelandu je tiha epidemija: 606 pari cipela
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 55 minuta
Ofelija je jučer ubila troje ljudi, a danas bez vode ostavila njih 360 tisuća
Objavljeno prije 2 sata
Oporba u Venezueli ne priznaje izborni poraz
Objavljeno prije 4 sata
"Kao Amerikanac, želim se ispričati ostatku svijeta jer je moja zemlja izabrala Trumpa"
ponedjeljak, 16.10.2017. 22:51
Trump poručio Kubi da mora zaustaviti napade na američe diplomate
ponedjeljak, 16.10.2017. 22:46
Theresa May i Juncker ubrzat će dogovor o Brexitu
ponedjeljak, 16.10.2017. 22:26
Trump: Okončanje iranskog nuklearnog sporazuma je stvarna mogućnost