TUZLARIJE - VIJESTI

12.12.2015. u 00:20 Broj citanja: 2293
Održana pormocija knjige ˝Dominantne i neželjene elite˝
Kada neželjeni progovore
Kako je izašla, knjiga "Dominantna i neželjena elita" Latinke Perović, izaziva pažnju šire javnosti. Promocije su dobro posjećene, a bilježi se i vrlo dobra podaja knjige.

Tuzlarije


Na knjizi, koja ima preko 700 strana, Latinka Perović radila je petnaest godina, služeći se i istraživanjima kolega historičara.

Latinka Perović rođena je 1933. godine u Kragujevcu, sa 27 godina bila je predsjednica Antifašističkog fronta žena Srbije. Dužnost sekretara Saveza komunista Srbije obavljala je od 1968. do 1972. godine. Smatrana je nauticajnijom ženom u zemlji. Josip Broz Tito ju je smijenio sa dužnosti jer je smatrao da je previše liberalna.

Tuzlarije


Ove kratke crtice iz biografije Latinke Perović pokazuju o kakvoj snažnoj ženi je riječ pa ne čudi da neće biti najomiljenija ličnost u Srbiji devedesetih godina prošlog vijeka, kada počinje da jača ideja o Velikoj Srbiji.

Tuzlarije
Begić, Imamović, Perović, Alić, Stojanović, Spasović


Prva promocija u Bosni i Hercegovini održana je u Tuzli u petak (11.12.) u Međunarodnoj galeriji portreta. Promotori se slažu da je riječ o izuzetnom djelu u kojem je opisano trinaest ličnosti.

Tuzlarije


Predstavnik dominantne elite je Dobrica Ćosić, a u neželjenoj eliti su Marko Nikezić, Koča Popović, Milovan Đilas, Ivan Đurić, Slobodan Inić, Ivan Stambolić, Olga Popović Obradović, Sima Ćirković, Novak Pribićević, Zoran Đinđić, Bogdan Bogdanović i Radomir Konstantinović.

Tuzlarije


Istaknuta historičarka Latinka Perović bavila se korijenom mnogih pojava u Srbiji pa je tako predgovor o 19. vijeku, a ličnosti koje opisuje su bile aktivne u 20. vijeku. Iako se čini da je spajano nespojivo, dovoljno je pročitati dio knjige i uvidjeti izuzetnost napisanog. Argumentovano ali bez lišavanja emocije, historijski ali pitko, razumljivo i korisno za razumjevanje prošlog.

O načinu na koji je knjiga primljena, te ljudima o kojima je Latinka Perović pisala, govorio je urednik knjige Grujica Spasović. Recezentica knjige Dubravka Stojanović govorila je, između ostalog, o Dobrici Ćosiću kao simbolu dominantne elite, kao i pitanjima koja je sebi postavljala Latinka Perović, vremenu spornih odluka, raspada države, nacionalne arogancije, rata, Srebrenice, pa do sudbine onih koji su intelektom, položajem i mnogim kvalitetima bili elita ali nepoželjna.

Autoricu knjige toplo je pozdravio gradonačelnik Jasmin Imamović koji je zatim pričao o Ivanu Đuriću, koji mu je inače bio i prijatelj. Srpski političar, historičar i jedan od kandidata za predsjednika Srbije na prvim višestranačkim izborima 1990. godine. Te godine pobijedio je Slobodan Milošević, a Imamović se pitao kako bi Srbija, kako bi BiH izgledala danas da je pobijedio Ivan Đurić.

Đurić nije pobijedio ali je bio prvi na spisku za likvidaciju, a i prvo poglavlje knjige "Dominantne i neželjene elite" posvećeno je njemu.

Lijepa zapažanja o knjizi dao je i Zlatan Begić ističući da se radi o kapitalnom djelu, pisanom na dopadljiv način, u kojeg autorica unosi emociju ali zadržava britku argumentaciju.
Ono o čemu je Latinka Perović pisala Begić vidi i kao pobjedu nacije nad čovjekom, religije nad vjerom citirajući kralja Pira koji je rekao: "Još nekoliko ovakvih pobjeda bi nas moglo dokrajčiti".

Na kraju izlaganja svih promotora, uz moderiranje Sinana Alića, prisutnima se obratila i Latinka Perović koja je između ostalog zapazila da svuda postoje pametni ljudi koji traže odgovore, te da često svi imamo za sve rješenje, znamo kako bi, šta treba ali se malo ko pita "kako se to nama desilo", "koja je naša odgovornost". Dodaje, da što se tiče Srbije, moralna obnova će ići najsporije, treba vremena ali je raduje da se bar u tragovima vidi.

Predsjednik Fondacije istina pravda pomirenje, koja je uz Grad Tuzlu bila organizator promocije, Sinan Alić, citirao je književnika Boru Krivokapića koji je za ovo knjigu rekao: "Knjiga je monumentalni misaoni spomenik Srbiji. Ali na žalost – nadgrobni".

Tuzlarije


Nakon promocije knjiga se mogla kupiti po cijeni od 30 KM.

S.M.

(tuzlarije.net)               









 



Već decenijama su Bliski i Srednji istok podijeljeni po vjerskim linijama
Neke arapske zemlje stale su u obranu Izraela od Irana. Zašto?
UN i Amerika pozivaju Izrael na suzdržanost
Najveći poremećaj avioprijevoza od 11. septembra
Čuju se prve sirene
Iran lansirao stotine dronova i projektila prema Izraelu.

18.04.2024. u 13:30
Kantonalnom pravobraniocu i zamjeniku utvrđen položajni dodatak u iznosu do 10%


Na osnovu inicijative Administrativne komisije Skupštine Tuzlanskog kantona, Vlada je danas utvrdila prijedlog Zakona o dopuni Zakona o plaćama i naknadama izabranih dužnosnika, nosilaca izvršnih funkcija i savjetnika u organima zakonodavne i izvršne vlasti Tuzlanskog kantona.

OPŠIRNIJE


18.04.2024. u 13:19
Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH:
Na poziciju glavnog tužioca TK imenovan Vedran Alidžanović


Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH imenovalo je Vedrana Alidžanovića na poziciju glavnog tužioca Tužilaštva Tuzlanskog kantona. On će zamijeniti Tomislava Ljubića koji je na poziciji glavnog tužioca proveo dva petogodišnja mandata.

OPŠIRNIJE


18.04.2024. u 12:38 Broj citanja: 597
Odgađa se akcija čišćenja dijela obale jezera Modrac



TuzlarijeOrganizacioni odbor obavještava da se akcija čišćenja dijela obale jezera Modrac predviđena za 21.04.2024. godine, zbog najavljenog kišnog vremena, odgađa do daljnjeg.

OPŠIRNIJE


18.04.2024. u 12:17
Uprava policije MUP-a TK:
U Gornjim Živinicama, na lokalitetu Rasadine, zatečeno lice bez znakova života



Danas, 18.04.2024. godine, oko 7:40 sati, Policijskoj stanici Živinice prijavljeno je da je u mjestu Gornje Živinice, na lokalitetu Rasadine, zatečeno lice M.K. (1974) bez znakova života.

OPŠIRNIJE


18.04.2024. u 12:00
Unaprjeđenje sistema državne službe:
Predlaže se osnivanje Žalbenog vijeća Tuzlanskog kantona


Na danas održanoj 46. vanrednoj sjednici, zbog otklanjanja uočenih nedostataka i preciznijeg definisanja pojedinih instituta, kao i preciziranja odgovarajućih procedura, Vlada TK je utvrdila prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u TK-u.

OPŠIRNIJE


18.04.2024. u 11:54
Predložena mjera pritvora za Zekerijaha Smajića (54) nastanjenog u Tuzli


TuzlarijePostupajući tužilac Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona je Općinskom sudu Tuzla stavio prijedlog za određivanje mjere jednomjesečnog pritvora za Zekerijaha Smajića (54), nastanjen u Tuzli, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga

OPŠIRNIJE










OSTALE VIJESTI
Ukrajina: Četiri ruska lansera projektila na Krimu su teško oštećena
Njemački izvoz u Iran značajno porastao početkom godine
Strašne oluje u Pakistanu i Afganistanu, gotovo 140 mrtvih
Ovo je najbolja novinska fotografija godine
Šef EU diplomacije: Trebamo poslati proturaketne sustave Ukrajini
U Njemačkoj uhićena dva Rusa. Planirali su sabotažu vojnih objekata
Poljski predsjednik se privatno sastao s Trumpom u New Yorku
Pogledajte što najveće svjetske agencije pišu o izborima u Hrvatskoj
VIDEO Eruptirao indonezijski vulkan. Evakuirano više od 800 ljudi
Belgija i Češka optužile Rusiju: Upliće se u izbore za Europski parlament
EU uvela nove sankcije Iranu
Ukrajina upozorava na treći svjetski rat uoči ključne odluke u Americi
Muškarac bacio bombu na Sotonistički hram u SAD-u
Wall Street pada četvrti dan zaredom
Žena u Brazilu dovela mrtvaca u banku kako bi mogla podići kredit
Netanyahu britanskom šefu diplomacije: Sami ćemo odlučiti kako ćemo odgovoriti Iranu
Njemački i britanski šefovi diplomacije pozvali Izrael na suzdržanost od eskalacije
U izraelskim napadima uništeno više od 4000 embrija u Gazi







SVASTARIJE

Ovo je najbolja novinska fotografija godine. ˝Nije htjela pustiti tijelo djevojčice˝

U BiH pronađena djevojčica (5) iz Njemačke, žrtva trgovine ljudima

Eruptirao indonezijski Vulkan, evakuirali ljude. Pogledajte snimke

Objekt iz svemira probio krov i dva kata kuće na Floridi. NASA: Znamo o čemu je riječ

VIDEO U Dubaiju danas palo kiše koliko inače padne u godinu dana, grad je pod vodom

Izrael ne može sam pobijediti Iran, ali ni uz pomoć Amerike

VIDEO Gori jedna od najpoznatijih zgrada u Kopenhagenu. Srušio se i toranj

Izraelski doseljenici ubili 2 Palestinca na Zapadnoj obali, naoružani upali u selo

VIDEO Dječak izbo biskupa u Australiji. Izbili neredi, masa htjela linčovati napadača

Novi napad nožem u Sydneyju, izboden i biskup





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi