TUZLARIJE - VIJESTI

14.12.2015. u 08:41 Broj citanja: 534
U BiH uskoro zakonska zabrana fizičkog kažnjavanja djece?
Tuzlarije


Fizičko kažnjavanje djece u BiH uskoro bi trebalo biti zabranjeno. U skoro svim zemljama Evropske unije postoji zakon kojim se zabranjuje bilo kakvo fizičko kažnjavanje djece, ali i ponižavanje i emocionalno manipulisanje. Koliko je naše društvo osjetljivo na ove probleme i da li su zakoni dovoljna zaštita ljudskih prava?

Fizičko ili verbalno kažnjavanje djeteta kao obrazovnu metodu, prema UNICEF-ovom istraživanju, koristi 55% roditelja u BiH. Veliki broj roditelja, poručuju psiholozi, ne zna da je mnogo bolja i efeketnija vaspitna mjera od batina, naprimjer, oduzimanje omiljene igračke. Kažu da je potrebno poštovati ličnost djeteta, te da se roditelji moraju educirati jer bi fizičkim kažnjavanjem djece mogli izazvati kontraefekt.

"U narodu još uvijek postoji uvjerenje da je šipka izašla iz raja, što znači da trebate kažnjavati dijete da bude bolje. Kazna tog tipa, pogotovo za nanošenje boli djetetu, nikada ne može imati vaspitni značaj", ističe psiholog Ismet Dizdarević.

Iako se protive svakom vidu nasilja nad djecom, socijalni radnici ipak naglašavaju da bi zabranom kažnjavanja djece bila narušena porodična klima, ali i obrazovni autoritet roditelja. Navode da bi se otvorio prostor za širenje lažnih optužbi djeteta kada mu nešto nije po volji.

"Nisam sigurna da smo u BiH dorasli preuzimanju jedne takve odgovornosti kad je riječ o zabrani fizičkog kažnjavanja djece", smatra Mirsada Potruković, stručna saradnica za informisanje u Centru za socijalni rad KS-a.

Inicijativu za izmjenu Porodičnog zakona podnio je ombudmen za djecu RS-a, dok bi krajem godine Vijeće za djecu BiH trebalo također podnijeti inicijativu za izmjenu postojećeg zakona. Inicijativa bi trebala biti povod da se poradi na funkcionalnosti porodice. Tu se podrazumijeva, ističe pomoćnica ministra za ljudska prava BiH Saliha Аuderija, rad s djecom, obrazovno vođenje, objašnjavanje, učenje, te stvaranje radnih navika bez primjene bilo kakvih grubosti. Inicijativa sadrži i sankcije za roditelje, koje se kreću od 300 do 3.000 maraka.

"Ovo je još jedna stepenica koja bi osigurala da imate ovlasti da se po službenoj dužnosti djeluje ukoliko se utvrdi da je dijete izloženo fizičkom nasilju", pojašnjava Аuderija.

Briga za djecu je briga svih nas, poručuju stručnjaci. Stoga, djeca imaju pravo na odrastanje u sredini koja pruža poštovanje i podršku i u kojoj nema nasilja, jer samo takva sredina podstiče razvoj ličnosti djeteta i stvara odgovorne građane i prema sebi i prema drugima.

(tuzlarije.net - FTV)               

 Naredne igre u Pekingu
Završene Zimske olimpijske igre u Pjongčangu
Kvalifikacije za SP 2019. u Kini
Košarkaši BiH u dramatičnoj završnici bolji od Belgije
Velika Britanija:
Godišnje 22.000 ljudi umre usljed pogrešnog lijeka

25.02.2018. u 19:37 Broj citanja: 516
Jučer završena:
„Zimska škola fizike za učenike osnovnih i srednjih škola TK-a“


Na Prirodno-matematičkom fakultetu u Tuzli, predavanjima i radionicama za učenike srednjih škola sa područja TK-a, jučer je završena „Zimska škola fizike za učenike osnovnih i srednjih škola TK-a“. Učesnici škole su prisustvovali zanimljivim predavanjima i prezentacijama i učestvovali u demonstracijama i izvođenju interesantnih fizikalnih eksperimenata

OPŠIRNIJE


25.02.2018. u 19:26
U utorak promocija knjige ˝Sevdah u srcu, sevdalinka u duši“


JU Narodna i Univerzitetska biblioteka "Derviš Sušić“ Tuzla i Udruženje muzičkih umjetnika Tuzla, vas pozivaju na promociju knjige „Sevdah u srcu, sevdalinka u duši“ autora Zlatka Dukića. Promocija će se održati u utorak 27.02.2018 godine od 18 sati u prostorijama biblioteke.

OPŠIRNIJE


25.02.2018. u 19:18 Broj citanja: 336
„WAKO Grand Prix BiH”:
Osam medalja za takmičare KBV “Flek Tom-Cat”


U subotu 24. februara 2018. godine na Ilidži je održan Internacionalni kickboxing kup “ WAKO Grand Prix BiH” koji se okupio 472 takmičara iz pet zemalja i 73 kluba. Na ovom turniru koji se ubraja među najkvalitentije u našoj zemlji, takmičari KBV “Flek Tom-Cat” iz Tuzle.

OPŠIRNIJE


25.02.2018. u 16:48 Broj citanja: 660
Video:
U FBiH proglašeni zimski uslovi vožnje


Štab Zimske službe Federacije BiH proglasio je zimske uslove vožnje, pa se u skladu s tim zabranjuje saobraćaj priključnim vozilima na planinskim prevojima gdje je kolovoz zasniježen, do stvaranja uslova za sigurno saobraćanje. Također, autobusi i teretna vozila moraju na pogonskim točkovima koristiti lance na planinskim prevojima.

OPŠIRNIJE


25.02.2018. u 16:17 Broj citanja: 1413
Tešanj:
Eminagića konak, mjesto u koje turisti rado svraćaju


Tuzlarije
Tešanjski kraj poznat je po kulturno-historijskom naslijeđu. Jedan od objekata koji privlači pažnju turista svakako je begovska kuća Eminagića konak, koja radi u okviru Muzeja "Tešanj". Eminagića konak je izgrađen polovinom 19. stoljeća i spada u red najstarijih i naljepših objekata grada Tešnja.

OPŠIRNIJE


25.02.2018. u 15:33 Broj citanja: 1034
Projekat ˝Bosnoljublja“:
Budite dio đerđefa sevdalinke koja tka ljubav prema BiH


Radio televizija Tuzlanskog kantona i Bosanki kulturni centar Tuzla od februara 2018. godine realizuju novu ideju koja će sevdah i sevdalinku dovesti pred publiku, a program i publiku dovesti na male ekrane. Projekat "Bosnoljublja“ će u duhu najsavremenijih televizijskih zabavnih programa biti realizovan uživo, pred publikom u BKC Tuzla

OPŠIRNIJEOSTALE VIJESTI
VIDEO: Održana vanredna sjednica: Skupština USK-a odustala od kredita, bolnici novac iz budžeta

VIDEO: Pilot projekt matrica: Reformski pristup u prevenciji nasilja u KS-u

VIDEO: U F+ Snježana Kordić i Halid Bulić: Bogato jezičko naslijeđe okosnica bh. kulturne raznolikosti

VIDEO: Pozvali Ambasadu SAD-a, OSCE i EK da se uključe: SDP, SBB i DF o Mostaru: Izbori se moraju održati

VIDEO: \'E-građanin\' čekanja pred šalterima poslao u historiju: Digitalizirana javna uprava u Hrvatskoj olakšala život građanima

VIDEO: Posjeta BiH planiran za srijedu: Juncker u Skoplju: Primjetan ozbiljan napredak Makedonije

Toader tražio smjenu glavne tužiteljke za korupciju: Demonstranti širom Rumunije traže ostavku ministra pravde

Kancelarka mu nudi da sam pokrene promjene koje želi : Merkel će svog najvećeg kritičara postaviti za ministra u vladi

VIDEO: Četvrto kolo kvalifikacija za SP u Kini: Košarkaši BiH poraženi od Rusije 70:53

Podijeljene 102 medalje, najuspješnija Norveška sa 39: Završene Zimske olimpijske igre u Pjongčangu