TUZLARIJE - VIJESTI

14.12.2015. u 08:41 Broj citanja: 526
U BiH uskoro zakonska zabrana fizičkog kažnjavanja djece?
Tuzlarije


Fizičko kažnjavanje djece u BiH uskoro bi trebalo biti zabranjeno. U skoro svim zemljama Evropske unije postoji zakon kojim se zabranjuje bilo kakvo fizičko kažnjavanje djece, ali i ponižavanje i emocionalno manipulisanje. Koliko je naše društvo osjetljivo na ove probleme i da li su zakoni dovoljna zaštita ljudskih prava?

Fizičko ili verbalno kažnjavanje djeteta kao obrazovnu metodu, prema UNICEF-ovom istraživanju, koristi 55% roditelja u BiH. Veliki broj roditelja, poručuju psiholozi, ne zna da je mnogo bolja i efeketnija vaspitna mjera od batina, naprimjer, oduzimanje omiljene igračke. Kažu da je potrebno poštovati ličnost djeteta, te da se roditelji moraju educirati jer bi fizičkim kažnjavanjem djece mogli izazvati kontraefekt.

"U narodu još uvijek postoji uvjerenje da je šipka izašla iz raja, što znači da trebate kažnjavati dijete da bude bolje. Kazna tog tipa, pogotovo za nanošenje boli djetetu, nikada ne može imati vaspitni značaj", ističe psiholog Ismet Dizdarević.

Iako se protive svakom vidu nasilja nad djecom, socijalni radnici ipak naglašavaju da bi zabranom kažnjavanja djece bila narušena porodična klima, ali i obrazovni autoritet roditelja. Navode da bi se otvorio prostor za širenje lažnih optužbi djeteta kada mu nešto nije po volji.

"Nisam sigurna da smo u BiH dorasli preuzimanju jedne takve odgovornosti kad je riječ o zabrani fizičkog kažnjavanja djece", smatra Mirsada Potruković, stručna saradnica za informisanje u Centru za socijalni rad KS-a.

Inicijativu za izmjenu Porodičnog zakona podnio je ombudmen za djecu RS-a, dok bi krajem godine Vijeće za djecu BiH trebalo također podnijeti inicijativu za izmjenu postojećeg zakona. Inicijativa bi trebala biti povod da se poradi na funkcionalnosti porodice. Tu se podrazumijeva, ističe pomoćnica ministra za ljudska prava BiH Saliha Аuderija, rad s djecom, obrazovno vođenje, objašnjavanje, učenje, te stvaranje radnih navika bez primjene bilo kakvih grubosti. Inicijativa sadrži i sankcije za roditelje, koje se kreću od 300 do 3.000 maraka.

"Ovo je još jedna stepenica koja bi osigurala da imate ovlasti da se po službenoj dužnosti djeluje ukoliko se utvrdi da je dijete izloženo fizičkom nasilju", pojašnjava Аuderija.

Briga za djecu je briga svih nas, poručuju stručnjaci. Stoga, djeca imaju pravo na odrastanje u sredini koja pruža poštovanje i podršku i u kojoj nema nasilja, jer samo takva sredina podstiče razvoj ličnosti djeteta i stvara odgovorne građane i prema sebi i prema drugima.

(tuzlarije.net - FTV)               

 Vanredni samit zemalja OIC-a u Istanbulu:
Istočni Jerusalem proglašen glavnim gradom Palestine
Trump pod pritiskom zbog optužbi za seksualno uznemiravanje
Oko 60 senatorica zahtijeva istragu
Istanbul:
Počeo vanredni samit zemalja OIC-a o Jerusalemu

13.12.2017. u 19:47
„Day of India at University of Tuzla“ krajem februara u Tuzli


Direktor Kulturnog centra Amrita Sher Gil pri Ambasadi Republike Indije g. T.P.S. Rawata i projekt menadžer centra gđica Eszter Berki posjetili su danas Univerzitet u Tuzli i održali sastanak s rektoricom prof.dr. Nerminom Hadžigrahić.

OPŠIRNIJE


13.12.2017. u 18:15
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


Danas su više puta spominjali kuhano vino koje se prošle godine najviše pilo, a kako je bilo hladno nije ni čudo. I meni je to vino lijepo ali više od gutljaja ništa ne pijem. Od onih sam koji ne podnose alkohol, nije da mi je ružan ali mi se nakon gutljaja manta, gorim sva, nije mi najbolje, isto sam Kim Besindžer u onom jednom filmu kad se nakon gutljaja alkohola pretvara u drugu osobu.

OPŠIRNIJE


13.12.2017. u 17:35
Nexus Gaming Festival ponovo u Tuzli:
Turniri, prezentacije gaming brandova, nastup youtubera...


Pažnja za sve gamere! U organizaciji Magic Factory, a pod pokrovitelj stvom Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta i Federalnog ministarstva kulture i sporta u Hotelu Tuzla 21. 22. i 23. decembra 2017. godine održat će se jedinstveni gamerski događaj.

OPŠIRNIJE


13.12.2017. u 17:01 Broj citanja: 1308
Iz Biltena MUP-a
Slobode lišeno šest osoba iz Lukavca


Prilikom pretresa, pronađeni su i privremeno oduzeti sljedeći predmeti: veći broj mobilnih telefona, SIM kartice i SIM certifikati, bilješke, notesi i druga dokumentacija, štedne knjižice, bankovne kartice i drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa krivičnim djelima. Nakon izvršenih pretresa, slobode su lišena lica: S.H., L.S, Z.S., A.S., A.K. i D.M, svi iz iz Lukavca

OPŠIRNIJE


13.12.2017. u 16:50
Susret gradonačelnika Tuzle i direktora kulturnog centra Ambasade Indije u Mađarskoj:
Unapređenje saradnje u oblasti kulture i ekonomije


Gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović i direktor Amrita Sher-Gil kulturnog centra Ambasade Indije u Mađarskoj, gospodin T.P.S. Rawat, susreli su se danas u Gradskoj upravi. Tema sastanka je unapređenja saradnje u oblasti kulture, ali i ekonomije, s obzirom da Indija ima jednu od najbrže rastućih ekonomija u svijetu.

OPŠIRNIJE


13.12.2017. u 13:48 Broj citanja: 1071
Crnogorski raj Fahrudina Radončića

Piše: CIN


Iako novac od prodaje firme „Avaz-roto press“ nije stizao na račune Fahrudina Radončića ni približno ugovorenom otplatnom planu, bilo ga je dovoljno za njegove milionske investicije u luksuzne nekretnine crnogorskog „Porta Montenegra“, kao i dionice Crnogorskog Telekoma.

OPŠIRNIJEOSTALE VIJESTI
VIDEO: U Federaciji danas Majda Kovač, glasnogovornica FUCZ: Još traje potraga za mladićima koji su pali u nabujalu Miljacku

U iznosu od oko 3,3 milijarde KM: U parlamentu RS-a bez opozicije usvojen budžet za 2018.

Nakon 26 godina : Podignuta prijava za napad na Banske dvore

Presudu po žalbi očekuje kao poštansku pošiljku: Š ešelj rekao da ima pametnija posla od procesa u Haagu

Lideri više od 50 islamskih zemalja: OIC će Istočni Jerusalem proglasiti glavnim gradom Palestine

Mnogi su dovedeni do prosjačkog štapa: Pola svjetske populacije nema osnovnu zdravstvenu zaštitu

Roy Moore optužen za seksualno napastovanje tinejdžerica: Trumpov kandidat izgubio izbore u Alabami

VIDEO: Š ta su ljudi najviše pretraživali tokom ove godine: Kako Google vidi 2017. godinu

Džumhur nakon proglašenja za najboljeg sportistu BiH: "Želim doći do 20 najboljih na svijetu i na megdan Đokoviću"
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 45 minuta
Polovica svijeta nema pristup zdravstvenoj skrbi: "Temeljno ljudsko pravo postalo je luksuz"
Objavljeno prije sat vremena
VIDEO Znanstvenici upozoravaju: "Vječni led na Arktiku topi se brže nego ikada"
Objavljeno prije 2 sata
VIDEO NASA objavila prve satelitske snimke stvaranja otoka u Tihom oceanu
Objavljeno prije 3 sata
Australija zabranila pedofilu izlazak iz države: "Ovo je prvi takav zakon na svijetu"
Objavljeno prije 4 sata
UZNEMIRUJUĆA SNIMKA Muškarci u Floridi upucali morskog psa, zavezali ga za gliser i vukli do smrti
Objavljeno prije 4 sata
Muslimanske države proglasile Istočni Jeruzalem glavnim gradom Palestine