TUZLARIJE - VIJESTI

14.12.2015. u 08:41 Broj citanja: 522
U BiH uskoro zakonska zabrana fizičkog kažnjavanja djece?
Tuzlarije


Fizičko kažnjavanje djece u BiH uskoro bi trebalo biti zabranjeno. U skoro svim zemljama Evropske unije postoji zakon kojim se zabranjuje bilo kakvo fizičko kažnjavanje djece, ali i ponižavanje i emocionalno manipulisanje. Koliko je naše društvo osjetljivo na ove probleme i da li su zakoni dovoljna zaštita ljudskih prava?

Fizičko ili verbalno kažnjavanje djeteta kao obrazovnu metodu, prema UNICEF-ovom istraživanju, koristi 55% roditelja u BiH. Veliki broj roditelja, poručuju psiholozi, ne zna da je mnogo bolja i efeketnija vaspitna mjera od batina, naprimjer, oduzimanje omiljene igračke. Kažu da je potrebno poštovati ličnost djeteta, te da se roditelji moraju educirati jer bi fizičkim kažnjavanjem djece mogli izazvati kontraefekt.

"U narodu još uvijek postoji uvjerenje da je šipka izašla iz raja, što znači da trebate kažnjavati dijete da bude bolje. Kazna tog tipa, pogotovo za nanošenje boli djetetu, nikada ne može imati vaspitni značaj", ističe psiholog Ismet Dizdarević.

Iako se protive svakom vidu nasilja nad djecom, socijalni radnici ipak naglašavaju da bi zabranom kažnjavanja djece bila narušena porodična klima, ali i obrazovni autoritet roditelja. Navode da bi se otvorio prostor za širenje lažnih optužbi djeteta kada mu nešto nije po volji.

"Nisam sigurna da smo u BiH dorasli preuzimanju jedne takve odgovornosti kad je riječ o zabrani fizičkog kažnjavanja djece", smatra Mirsada Potruković, stručna saradnica za informisanje u Centru za socijalni rad KS-a.

Inicijativu za izmjenu Porodičnog zakona podnio je ombudmen za djecu RS-a, dok bi krajem godine Vijeće za djecu BiH trebalo također podnijeti inicijativu za izmjenu postojećeg zakona. Inicijativa bi trebala biti povod da se poradi na funkcionalnosti porodice. Tu se podrazumijeva, ističe pomoćnica ministra za ljudska prava BiH Saliha Аuderija, rad s djecom, obrazovno vođenje, objašnjavanje, učenje, te stvaranje radnih navika bez primjene bilo kakvih grubosti. Inicijativa sadrži i sankcije za roditelje, koje se kreću od 300 do 3.000 maraka.

"Ovo je još jedna stepenica koja bi osigurala da imate ovlasti da se po službenoj dužnosti djeluje ukoliko se utvrdi da je dijete izloženo fizičkom nasilju", pojašnjava Аuderija.

Briga za djecu je briga svih nas, poručuju stručnjaci. Stoga, djeca imaju pravo na odrastanje u sredini koja pruža poštovanje i podršku i u kojoj nema nasilja, jer samo takva sredina podstiče razvoj ličnosti djeteta i stvara odgovorne građane i prema sebi i prema drugima.

(tuzlarije.net - FTV)               

 Od jednog čovjeka koji kleči do pokreta koji je podijelio Ameriku
Gdje je sada Colin Kaepernick?
Prije isteka roka u četvrtak:
Katalonija odbacila zahtjev španske vlade da odustane od nezavisnosti
Tuzlarije u Njemačkoj:
Bosanska tradicija, ponos, suze i gostoprimstvo

19.10.2017. u 08:57
Dječija atletika u Tuzlanskom kantonu


Tuzlarije
U saradnji sa OŠ "Tušanj" i OŠ "Gornja Tuzla" jučer je na fudbalskom stadionu u Gornjoj Tuzli i sportskim terenima JU "Gradski stadion Tušanj" organizovali atletske programe. Sportski dan za učenike ovih dviju škola bio je predviđen za atletska i fudbalska takmičenja na kojima su djeca pokazala svoje mogućnosti.

OPŠIRNIJE


19.10.2017. u 08:00
Najava utakmice:
Susret veterana NG ˝Mramor˝ i FK ˝Rudar Vrdnik˝


U petak, 20. 10. 2017. godine na stadionu u Mramoru biće odigrana prijateljska utakmica između veterana Nogometnog kluba "Mramor" Tuzla i Fudbalskog kluba "Rudar Vrdnik" iz Srbije. Utakmica počinje u 15:30h.

OPŠIRNIJE


19.10.2017. u 06:30 Broj citanja: 3453
Dešavanja u Tuzli na današnji dan


Tuzlarije
Tuzlarije su dugo na netu, gotovo sve što je objavljivano sačuvano je u nekom obliku, stvorene su bogate arhive i tekstova i slika. Podaci iz rubrike "Vijesti iz Tuzle" prikupljaju se u bazi podataka od 2003. godine. Vjerujemo da će mnogim čitaocima biti zanimljivo da pogledaju šta se to u Tuzli dešavalo na današnji dan prethodnih godina.

OPŠIRNIJE


19.10.2017. u 00:07 Broj citanja: 5788
Najnovije vijesti iz svijeta


Tuzlarije

OPŠIRNIJE


18.10.2017. u 22:19 Broj citanja: 7467
Tuzla Film Festival:
Nezaobilazna šetnja crvenim tepihom


TuzlarijeTuzla Film Film festival bez dvojbe preokrene kulturni i društveni život u gradu soli. Možemo o tome diskutovati, ali pojaviti se na domaćem crvenom tepihu podjednako je stvar prestiža kao i na bilo kojoj svjetskoj smotri filma.

OPŠIRNIJE


18.10.2017. u 21:40 Broj citanja: 4085
Svečano u Tuzli:
Projekcijom filma ˝Žaba˝ otvoren šesti Tuzla Film Festival


Tuzlarije
U prepunoj sali Bosanskog kulturnog centra u Tuzli projekcijom film "Žaba" režisera Elmira Jukića, večeras je svečano otvoren šesti po redu Tuzla Film Festival – južnoslavenskog filma (TFF). U pet festivalskih dana tuzlanska publika će moći uživati u 95 filmova.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
Sjednica u Sarajevu: Vijeće ministara BiH o stanju medijskih sloboda u BiH

Cilj opozicije nisu prijevremeni izbori, već vladavina prava: Govedarica: Raspustiti parlament RS-a

Odluka zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e: Bariša Čolak privremeni predsjedavajući umjesto Nikole Š pirića

Usluge će se i dalje pružati samo u hitnim slučajevima: Nema pomaka u pregovorima, štrajk zdravstvenih radnika se nastavlja

VIDEO: Stock se sastao s ministrom sigurnosti BiH: Generalni sekretar INTERPOL-a: BiH u samom vrhu zemalja članica

Županijski sud u Zagrebu o slučaju Agrokor: Ivici Todoriću istražni zatvor, ostali se brane sa slobode

Vlada u Madridu prijeti da će poduzeti korak bez presedana: Kataloniji danas ističe rok za izjašnjavanje o nezavisnosti

Proširuju se ovlaštenja vlasti u borbi protiv terorizma: Francuski parlament usvojio kontroverzni antiteroristički zakon

Gdje je sada Colin Kaepernick?: Od jednog čovjeka koji kleči do pokreta koji je podijelio naciju

U narednom kolu \'Plavi\' će igrati protiv Lokomotive iz Zagreba: Pobjeda Željezničara za plasman u 2. kolo omladinske Lige prvaka
Preuzeto sa portala INDEX.HR

srijeda, 18.10.2017. 22:19
Katalonska vlada odbija prijevremene izbore, a Rajoy prijeti ozbiljnije nego ikad
srijeda, 18.10.2017. 21:23
Je li danski izumitelj, koji je ubio i raskomadao švedsku novinarku, serijski ubojica?
srijeda, 18.10.2017. 20:07
Sve više Hrvata vjeruje u Europsku uniju
srijeda, 18.10.2017. 18:45
Svjetski židovski kongres pokreće međunarodnu kampanju zbog ustašluka u Hrvatskoj
srijeda, 18.10.2017. 18:45
Predsjednica pozvala Putina u Hrvatsku, predstavila mu Inicijativu tri mora
srijeda, 18.10.2017. 18:08
"Hrabri" Trump se povukao pred dogovorom senatora oko Obamacarea