TUZLARIJE - VIJESTI

15.12.2015. u 05:27 Broj citanja: 583
Redovna sjednica Vlade TK
Okviri potrošnje na zdravstvo u 2016. godini

Vlada Tuzlanskog kantona prihvatila je Smjernice za izradu Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona za 2016. godinu sa Programom djelatnosti i mjera za unaprjeđenje i provođenje obaveznog zdravstvenog osiguranja za područje Tuzlanskog kantona za 2016. godinu i Planom potrebnih sredstava za provođenje obaveznog zdravstvenog osiguranja za područje Tuzlanskog kantona za 2016. godinu.

Tuzlarije


S obzirom na to da je zbog neracionalnog planiranja sredstava na Programu zdravstvene zaštite učenika i studenata, za što je planirano za 150.000 -200.000 KM više od stvarno potrebnih sredstava, traži se da se izvrši umanjenje sa te pozicije za oko 200.000 KM, te da se ta sredstva preusmjere na Program rada Urgentnog centra JZU UKC Tuzla.

Također je zaključeno da se zadužuje ZZO TK da u Finansijskom planu za 2016. godinu planira farmaceutske usluge na osnovu broja realizovanja usluga po naknadi od 1 KM sa PDV-om, umjesto predloženih 1,2 KM sa PDV-om, te da se razlika tih sredstava preusmjeri na posebni Program zdravstvene zaštite povratnika u Republiku Srpsku i to za bolnički nivo zdravstvene zaštite na JZU UKC Tuzla.

U 2016. godini, prema Smjernicama, poboljšan je odnos finansiranja bolničke zdravstvene zaštite, pri čemu je primarna zdravstvena zaštita ostavljena na dostignutom nivu finansiranja. Akcenat je stavljen na UKC Tuzla kroz jače finansiranje kliničkog Urgentnog centra te palijativne njege. Kroz finansijski plan predviđena su i sredstva u iznosu od 350.000,00 KM na ime prvog zapošljavanja ljekara koji se nalaze na evidenciji Službe za zapošljavanje.

Za 2016. godinu ukupni prihodi i primici projektovani su u iznosu od 208.878.390 KM što je za 3,20% više od prvobitno planiranih za 2015. godinu. Prioritetni ili strateški ciljevi Zavoda zdravstvenog osiguranja su osiguranje ukupno potrebnih sredstava za obezbjeđenje prava na korištenje zdravstvene zaštite i prava na novčane naknade i pomoći osiguranim licima sa područja Kantona u skladu sa odredbama Zakona koji ima za rezultat pravičnu i dostupnu zdravstvenu zaštitu svim osiguranim licima na području Kantona i povećanje pokrivenosti stanovnika obaveznim zdravstvenim osiguranjem.

Neki od postavljenih ciljeva su i približavanje zdravstvene djelatnost stanovništvu disperzijom zdravstvenih kapaciteta te osiguravanje približno istog položaja svih građana u korištenju zdravstvene zaštite. Ukupna sredstva za Program lijekova, u skladu sa Stavom Ministarstva zdravstva za izradu planskih dokumenata, planirat će se u ukupnom iznosu od 38.135.000 KM i obuhvataju lijekove sa Pozitivne liste lijekova TK u iznosu do 36.600.000 KM, te ostale lijekove među kojima su lijekovi koji se apliciraju u okviru ili pod nadzorom bolničke zdravstvene ustanove u iznosu do 1.120.000 KM, program vakcina (imunizacija i imunoprofilaksa) u iznosu do 91.000 KM, Program ampuliranih lijekova u iznosu do 144.000 KM, Program specijalne dječije hrane u iznosu do 30.000 KM, Program lijekova koji se koriste u terapiji bola u iznosu do 150.000 KM.

(tuzlarije.net - Odjeljenje za informisanje Vlade TK)               

 FOTO Prelijepa Bosanka postala Miss Australije
Zatucani pojedinci je napali: ˝Oduzmite joj krunu˝
Možda ima i luđih penala ali je jedno sigurno:
Golman će ovaj penal doživotno pamtiti
Svakakvih budala dunjalukom hoda:
VIDEO Muškarac u Hong Kongu gurnuo ženu na prugu

23.10.2017. u 20:16 Broj citanja: 389
Klub vodenih sportova ˝Sprint˝ Tuzla obilježio prvu godišnjicu


TuzlarijeKlub vodenih sportova "Sprint" Tuzla večeras je na bazenu u Hotelu Tuzla obilježio prvu godišnjicu postojanja i rada. Za kratak period djeca, roditelji i treneri u klubu su postigli mnogo, kazao je za Tuzlarije Sejbin Brašnjić, trener u Klubu.

OPŠIRNIJE


23.10.2017. u 19:59 Broj citanja: 2207
Provaljeno u arhiv Općinskog suda Tuzla


Nekoliko nepoznatih osoba provalilo je u arhiv Općinskog suda Tuzla i ukralo predmete privremeno deponovani u bivšoj zgradi Doma armije u Tuzli koja je napuštena. Nezvanično, nepoznati pljačkaši ukrali su oko dvije hiljade sudskih predmeta iz komunalne oblasti i prodali firmi koja se bavi reciklažom papira. Tužilaštvo Tuzlanskog kantona vodi istragu koja bi trebala da odgovori na pitanje kako tako važna dokumentacija nije bila zaštićena.

OPŠIRNIJE


23.10.2017. u 19:37
Poziv:
Upis u Školu ritmičke gimnastike


Gimnastički klub Tuzla na incijativu roditelja i djece odlučio se da pokrene nove aktivnsti u klubu. Naime, radi se o ritmičkoj gimnastici isključivo za curice. Pozivamo sve zainteresovane djevojčice, uzrasta četiri godine i starije, da nam se pridruže i upoznaju ovaj predivan sport, koji razvija osjećaj za ritam, muzikalnost, utječe na lijepo i pravilno držanje tijela

OPŠIRNIJE


23.10.2017. u 19:31
Zamjenik šefa Delegacije EU posjetio ˝Vive Žene˝:
Promjene u društvu i doprinos izgradnji trajnog mira


TuzlarijeZamjenik šefa Delegacije EU u BiH gospodin Khaldoun Sinno boravo je danas u zvaničnoj posjeti UG "Vive Žene" u Tuzli. Trenutno se u ovom Udruženju realiziraju dva projekta finasirana od strane Evropske Unije.

OPŠIRNIJE


23.10.2017. u 19:23
Delegacije EU i UNICEF-a u posjeti Tuzli:
Podrška kampanji “Svako dijete treba porodicu”


Zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Khaldoun Sinno i predstavnica UNICEF-a u BiH Geeta Narayan posjetili su u ponedjeljak Dom za djecu bez roditeljskog staranja u Tuzli. Posjeta je dio kampanje “Svako dijete treba porodicu” koju UNICEF sprovodi u sklopu projekta “Transformacija institucija za zbrinjavanje i sprečavanje razdvajanja porodica”, koji finansira EU.

OPŠIRNIJE


23.10.2017. u 17:11 Broj citanja: 600
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


Priču o njegovoj borbi da nastavi život, da se digne na noge, trebali bi mnogi pogledati. To je jedna od onih priča, kada zdravi osjećaju nelagodu, gotovo stid. Niko nije kriv što je tako, ali kad se nešto ima obično se uzima zdravo za gotovo. Mnogo šta se počinje cijeniti kad se izgubi. Tako je sa zdravljem, poslom, prijateljstvom, ljubavlju, svemu.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
Tužilaštvo BiH donijelo naredbu za Milorada Dodika: Neće biti istrage za negiranje genocida

Konačan broj žrtava koje krije ova grobnica još nije poznat: Počela ekshumacija u rudniku Sase kod Srebrenice

Iskazali interes za saradnju u eksploataciju nafte u FBiH: Predstavnici Shella nisu došli na sastanak sa Džindićem

Prvookrivljen u slučaju Agrokor: Izdan Europski uhidbeni nalog za Ivicom Todorićem

Inicijativu je pokrenula Fondacija Tijane Jurić: U Srbiji skupljanje potpisa za doživotnu robiju za ubice djece

Izabrani senatori koji će odlučivati o Kataloniji: U četvrtak sjednica katalonskog parlamenta

Zbog emisije ugljičnog dioksida: Sve kiseliji oceani pogubno utječu na oceanske ekosustave

FOTO: Iz perspektive Kristine Makeeve: Kako jesen izgleda širom svijeta

I zvanično na 31. mjestu: Džumhuru novi ranking karijere

U izboru FIFA-e: Cristiano Ronaldo ponovo izabran za najboljeg fudbalera svijeta
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije sat vremena
Za iskorjenjivanje dječjih brakova u Africi trebat će 100 godina
Objavljeno prije 2 sata
Najveći gradovi svijeta do 2030. godine žele potpuno zaustaviti ispuštanje štetnog ugljikova dioksida
Objavljeno prije 2 sata
Direktor Googlea: Opstanak našeg društva je ugrožen zbog kiber-prijetnji
Objavljeno prije 4 sata
Tisuće Židova u Izraelu prosvjedovalo protiv obveznog vojnog roka
Objavljeno prije 5 sati
CNN: Budućnost Kine? Dominacija putem sile
Objavljeno prije 6 sati
Tillerson iznenada posjetio Afganistan