TUZLARIJE - VIJESTI

15.12.2015. u 05:27 Broj citanja: 606
Redovna sjednica Vlade TK
Okviri potrošnje na zdravstvo u 2016. godini

Vlada Tuzlanskog kantona prihvatila je Smjernice za izradu Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona za 2016. godinu sa Programom djelatnosti i mjera za unaprjeđenje i provođenje obaveznog zdravstvenog osiguranja za područje Tuzlanskog kantona za 2016. godinu i Planom potrebnih sredstava za provođenje obaveznog zdravstvenog osiguranja za područje Tuzlanskog kantona za 2016. godinu.

Tuzlarije


S obzirom na to da je zbog neracionalnog planiranja sredstava na Programu zdravstvene zaštite učenika i studenata, za što je planirano za 150.000 -200.000 KM više od stvarno potrebnih sredstava, traži se da se izvrši umanjenje sa te pozicije za oko 200.000 KM, te da se ta sredstva preusmjere na Program rada Urgentnog centra JZU UKC Tuzla.

Također je zaključeno da se zadužuje ZZO TK da u Finansijskom planu za 2016. godinu planira farmaceutske usluge na osnovu broja realizovanja usluga po naknadi od 1 KM sa PDV-om, umjesto predloženih 1,2 KM sa PDV-om, te da se razlika tih sredstava preusmjeri na posebni Program zdravstvene zaštite povratnika u Republiku Srpsku i to za bolnički nivo zdravstvene zaštite na JZU UKC Tuzla.

U 2016. godini, prema Smjernicama, poboljšan je odnos finansiranja bolničke zdravstvene zaštite, pri čemu je primarna zdravstvena zaštita ostavljena na dostignutom nivu finansiranja. Akcenat je stavljen na UKC Tuzla kroz jače finansiranje kliničkog Urgentnog centra te palijativne njege. Kroz finansijski plan predviđena su i sredstva u iznosu od 350.000,00 KM na ime prvog zapošljavanja ljekara koji se nalaze na evidenciji Službe za zapošljavanje.

Za 2016. godinu ukupni prihodi i primici projektovani su u iznosu od 208.878.390 KM što je za 3,20% više od prvobitno planiranih za 2015. godinu. Prioritetni ili strateški ciljevi Zavoda zdravstvenog osiguranja su osiguranje ukupno potrebnih sredstava za obezbjeđenje prava na korištenje zdravstvene zaštite i prava na novčane naknade i pomoći osiguranim licima sa područja Kantona u skladu sa odredbama Zakona koji ima za rezultat pravičnu i dostupnu zdravstvenu zaštitu svim osiguranim licima na području Kantona i povećanje pokrivenosti stanovnika obaveznim zdravstvenim osiguranjem.

Neki od postavljenih ciljeva su i približavanje zdravstvene djelatnost stanovništvu disperzijom zdravstvenih kapaciteta te osiguravanje približno istog položaja svih građana u korištenju zdravstvene zaštite. Ukupna sredstva za Program lijekova, u skladu sa Stavom Ministarstva zdravstva za izradu planskih dokumenata, planirat će se u ukupnom iznosu od 38.135.000 KM i obuhvataju lijekove sa Pozitivne liste lijekova TK u iznosu do 36.600.000 KM, te ostale lijekove među kojima su lijekovi koji se apliciraju u okviru ili pod nadzorom bolničke zdravstvene ustanove u iznosu do 1.120.000 KM, program vakcina (imunizacija i imunoprofilaksa) u iznosu do 91.000 KM, Program ampuliranih lijekova u iznosu do 144.000 KM, Program specijalne dječije hrane u iznosu do 30.000 KM, Program lijekova koji se koriste u terapiji bola u iznosu do 150.000 KM.

(tuzlarije.net - Odjeljenje za informisanje Vlade TK)               

 Desilo se u Maroku:
Nakon 35 godina braka i devetero djece saznao da je neplodan
Nijagarini vodopadi bez vode, slučaj olovnih maski, nestanak Norfolk puka ...
12 nevjerovatnih događaja koji su se desili samo jednom
Na letu iz New Yorka u Dallas:
Avionu sa 149 putnika u letu eksplodirao motor

19.04.2018. u 11:51 Broj citanja: 832
JP Ceste Federacije BiH d.o.o. Sarajevo:
Poziv na Javnu raspravu u vezi rekonstrukcije crne tačke, kružni tok ˝Husino˝


TuzlarijeJP Ceste Federacije BiH d.o.o. Sarajevo poziva sve zainteresirane subjekte, nevladine organizacije i stanovnike Grada Tuzla i naselja koja gravitiraju području namjeravane rekonstrukcije crne tačke, kružni tok „Husino“ u Tuzli, da uzmu učešće u javnoj raspravi

OPŠIRNIJE


19.04.2018. u 10:57
JU OŠ „Podrinje“ Mihatovići organizovala prvi Pazarni danJU OŠ „Podrinje“ Mihatovići organizovala je prvi Pazarni dan. Pazarni dan organizovan je sa cljiem jačanja radnoakcionih, emocionalnih i socijalnih kompetencija učenika. Učenici su imali priliku da se učešćem u ovoj aktivnosti podstaknu na razvijanje poduzetničkog duha.

OPŠIRNIJE


19.04.2018. u 10:42
Udruženje ˝Mladi Tuzle˝ Tuzla:
Najava upisa u Baletni studio na rekreativnoj osnovi


TuzlarijeUdruzenje "Mladi Tuzle" Tuzla u partnerstvu sa Pozoristem mladih Tuzle vec sedam godina kontinuirano realizuje Baletni studio na rekreativnoj osnovi za djecu i mlade Tuzle i okoline. Nakon adaptacije prostora dvorane "Kaleidoskopa" zapocinjemo sa edukacijom starijih polaznika uzrasta od 14 do 24 godine.

OPŠIRNIJE


19.04.2018. u 09:24 Broj citanja: 499
Od 25. aprila nema carina za robu iz inostranstva vrijednosti do 300 KM


Prema trenutnim propisima kada građani BiH dobijaju putem pošte pakete iz inostranstva, trenutno se oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina vrši na pakete zanemarive vrijednosti do iznosa od 50 KM. Početkom primjene nove Odluke ta vrijednost se povećava do iznosa od 300 KM.

OPŠIRNIJE


19.04.2018. u 08:41
˝Potrebna nam je politika koja objedinjuje kompetentnost i kredibilnost, etičnost i pragmatičnost˝:
Promovisana knjiga ˝O politici: bilješke na margini˝ profesora Amira Karića


TuzlarijeU Plavoj sali Bosanskog kulturnog centra u Tuzli održanaje promocija knjige "O politici: bilješke na margini" autora Amira Karića, profesora sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

OPŠIRNIJE


19.04.2018. u 08:40 Broj citanja: 1608
Obavještenje Udruženja kupaca ˝SPO 15. maj˝:
Poziv na hitan sastanak kupaca stanova, poslovnih prostora i garaža u SPO ˝15. Maj˝ u Tuzli


TuzlarijeUdruženje kupaca ˝15. Maj˝ obavještava sve kupce stanova, poslovnih prostora i garaža u SPO ˝15. Maj˝ da se odazovu sastanku radi zajedničke odluke o daljem postupanju vezano za završetak objekta

OPŠIRNIJEOSTALE VIJESTI
Radnici Hidrogradnje i Krivaje ispred zgrade Vlade FBiH: Nezadovoljni radnici ponovo traže svoja prava

Nakon višemjesečne blokade: Počela sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH

Ukupna vrijednost projekata je oko 2,8 miliona KM: Sporazumi o obnovi infrastrukture u povratničkim naseljima

Austrijski doktor u čijoj je klinici preminulo 800 djece: Asperger nije bio heroj, već saradnik nacista

Na današnji dan: Prije 75 godina poljski Židovi krenuli su u očajničku bitku

Okončana dugogodišnja uprava Castrovih: Miguel Diaz-Canel novi je predsjednik Kube

Sastanak planiran u junu ove godine: Trump bi se mogao povući iz pregovora sa Kim Jong Unom

Akcija turske policije: U rezervoaru kamiona pronađeno više od 160 kilograma heroina

Oštećeno više od 300 kuća: Troje mrtvih u zemljotresu u Indoneziji

Vlasti su sinoć priredile zatvorenu projekciju: \'Crni panter\', prvi film u prvom kinu u Saudijskoj Arabiji
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 2 sata
Pedijatar po kojemu je nazvan oblik autizma surađivao je s nacistima
Objavljeno prije 2 sata
DESET GODINA OD PADA MONSTRUMA Kako je otkriven Josef Fritzl
Objavljeno prije 3 sata
Parlament Kirgistana izglasao nepovjerenje vladi
Objavljeno prije 3 sata
Jak potres u Iranu u blizini nuklearne elektrane
Objavljeno prije 4 sata
Na današnji dan prije 75 godina poljski Židovi krenuli su u očajničku bitku protiv nacista
Objavljeno prije 4 sata
Istraživanje: Amerikanci dnevno bace 150 tisuća tona hrane