TUZLARIJE - VIJESTI

15.12.2015. u 05:27 Broj citanja: 593
Redovna sjednica Vlade TK
Okviri potrošnje na zdravstvo u 2016. godini

Vlada Tuzlanskog kantona prihvatila je Smjernice za izradu Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona za 2016. godinu sa Programom djelatnosti i mjera za unaprjeđenje i provođenje obaveznog zdravstvenog osiguranja za područje Tuzlanskog kantona za 2016. godinu i Planom potrebnih sredstava za provođenje obaveznog zdravstvenog osiguranja za područje Tuzlanskog kantona za 2016. godinu.

Tuzlarije


S obzirom na to da je zbog neracionalnog planiranja sredstava na Programu zdravstvene zaštite učenika i studenata, za što je planirano za 150.000 -200.000 KM više od stvarno potrebnih sredstava, traži se da se izvrši umanjenje sa te pozicije za oko 200.000 KM, te da se ta sredstva preusmjere na Program rada Urgentnog centra JZU UKC Tuzla.

Također je zaključeno da se zadužuje ZZO TK da u Finansijskom planu za 2016. godinu planira farmaceutske usluge na osnovu broja realizovanja usluga po naknadi od 1 KM sa PDV-om, umjesto predloženih 1,2 KM sa PDV-om, te da se razlika tih sredstava preusmjeri na posebni Program zdravstvene zaštite povratnika u Republiku Srpsku i to za bolnički nivo zdravstvene zaštite na JZU UKC Tuzla.

U 2016. godini, prema Smjernicama, poboljšan je odnos finansiranja bolničke zdravstvene zaštite, pri čemu je primarna zdravstvena zaštita ostavljena na dostignutom nivu finansiranja. Akcenat je stavljen na UKC Tuzla kroz jače finansiranje kliničkog Urgentnog centra te palijativne njege. Kroz finansijski plan predviđena su i sredstva u iznosu od 350.000,00 KM na ime prvog zapošljavanja ljekara koji se nalaze na evidenciji Službe za zapošljavanje.

Za 2016. godinu ukupni prihodi i primici projektovani su u iznosu od 208.878.390 KM što je za 3,20% više od prvobitno planiranih za 2015. godinu. Prioritetni ili strateški ciljevi Zavoda zdravstvenog osiguranja su osiguranje ukupno potrebnih sredstava za obezbjeđenje prava na korištenje zdravstvene zaštite i prava na novčane naknade i pomoći osiguranim licima sa područja Kantona u skladu sa odredbama Zakona koji ima za rezultat pravičnu i dostupnu zdravstvenu zaštitu svim osiguranim licima na području Kantona i povećanje pokrivenosti stanovnika obaveznim zdravstvenim osiguranjem.

Neki od postavljenih ciljeva su i približavanje zdravstvene djelatnost stanovništvu disperzijom zdravstvenih kapaciteta te osiguravanje približno istog položaja svih građana u korištenju zdravstvene zaštite. Ukupna sredstva za Program lijekova, u skladu sa Stavom Ministarstva zdravstva za izradu planskih dokumenata, planirat će se u ukupnom iznosu od 38.135.000 KM i obuhvataju lijekove sa Pozitivne liste lijekova TK u iznosu do 36.600.000 KM, te ostale lijekove među kojima su lijekovi koji se apliciraju u okviru ili pod nadzorom bolničke zdravstvene ustanove u iznosu do 1.120.000 KM, program vakcina (imunizacija i imunoprofilaksa) u iznosu do 91.000 KM, Program ampuliranih lijekova u iznosu do 144.000 KM, Program specijalne dječije hrane u iznosu do 30.000 KM, Program lijekova koji se koriste u terapiji bola u iznosu do 150.000 KM.

(tuzlarije.net - Odjeljenje za informisanje Vlade TK)               

 Epidemija morbila u regiji
Pad stepena vakcinacije djece slabi kolektivni imunitet
Turska žestoko napala Siriju
Da li je ovo početak novog velikog krvoprolića?
Usljed Sunčeve aktivnosti:
Zemlju će danas pogoditi geomagnetska oluja

21.01.2018. u 13:18 Broj citanja: 380
Sloboda postigla dogovor sa četiri igrača


Nakon Perice Ivetić koji se već uklopio u ekipu i preuzeo kapitensku traku, FK “Sloboda” Tuzla, zahvaljujući naporima Upravnog odbora, u narednim danima dobija nova pojačanja. Uprava FK “Sloboda”, postigla je danas dogovor sa Edinom Rustemovićem i Amerom Bekićem, putem zastupnika Best Transfer, a koji će najkasnije u ponedjeljak zvanično potpisati ugovore sa FK “Sloboda” Tuzla.

OPŠIRNIJE


21.01.2018. u 12:35
Gradska biblioteka Kalesija
Raspisan književni natječaj za najbolju kratku priču


TuzlarijeKalesijska Gradska biblioteka, koja djeluje u sklopu JU BKC „Alija Iizetbegović“ Kalesija, raspisuje književni natječaj za najbolju kratku priču pod nazivom “Dijaspora”. Žiri će odabrati tri najbolje priče i izvršiti selekciju priča koje će biti objavljene u zajedničkoj zbirci priča.

OPŠIRNIJE


21.01.2018. u 09:00 Broj citanja: 820
Mujo iz Srebrenice je uspješan stočar:
Moje stado sam branio i od vukova


TuzlarijeČetrdesetogodiš nji Mujo Tursunović od 2002. godine se bavi ovčarstvom, a sve je počelo kada se sa svojom porodicom vratio u Žedanjsko kod Sućeske, opština Srebrenica. Danas ima modernu štalu i oko 100 ovaca o kojima svakodnevno vodi brigu. Dodaje da se mora raditi i da se od ovog posla može solidno živjeti.

OPŠIRNIJE


21.01.2018. u 08:00
UKUD ˝Zvonko Cerić˝ počinje sa upisom novih članova


Univerzitetsko kulturno-umjetničko društvo "Zvonko Cerić" Tuzla počinje sa upisom novih članova u sve sekcije društva. Ako volite folklor, sevdalinku, horsko pjevanje, dovoljno je samo da imate najmanje 5 godina i dobru volju - poručuju iz "Cerića". Više informacija o upisu možete dobiti na kontakt telefon: 061 727 237 (Hazim Jusufović, predsjednik Društva)

OPŠIRNIJE


21.01.2018. u 00:25 Broj citanja: 476
Košarkaši Bošnjaka iz Hadžića pobijedili Slobodu


Košarkaši Bošnjaka iz Hadžića sinoć su ostvarili tek drugu pobjedu u ovogodišnjem prvenstvu, a bili su bolji od ekipe Slobode rezultatom 90:83. U prvom dijelu ekipe su se povremeno smijenjivale u vodstvu. Tuzlaci su u posljednji period ušli sa +3, ali su odlučujući period igre izgubili sa 29:19 i tako upisali još jedan poraz koji ih je za korak udaljio od pete pozicije koja vodi u Ligu za prvaka.

OPŠIRNIJE


21.01.2018. u 00:20 Broj citanja: 10241
Dešavanja u Tuzli na današnji dan


TuzlarijeTuzlarije su dugo na netu, gotovo sve što je objavljivano sačuvano je u nekom obliku, stvorene su bogate arhive i tekstova i slika. Podaci iz rubrike "Vijesti iz Tuzle" prikupljaju se u bazi podataka od 2003. godine. Vjerujemo da će mnogim čitaocima biti zanimljivo da pogledaju šta se to u Tuzli dešavalo na današnji dan prethodnih godina.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
Nesreća u krugu \'Željezare\': Preminuo radnik na koga se obrušila zemlja u Ilijašu

Sesija Asocijacije nezavisnih intelektualaca \'Krug 99\': Kovačević: Tunel kao najbolja alternativa za Pelješki most

Epidemiološka služba Zavoda za javno zdravstvo HNK-a: Nijedno od 9 djece oboljele od pertusisa nije bilo vakcinisano

U znaku protesta protiv Trumpove politike: U Kaliforniji održan Marš žena

Protesti zbog rezultata predsjedničkih izbora: Jedna osoba ubijena u sukobima s policijom u Hondurasu

Operacija protiv kurdske milicije: Turski vojnici ušli u sirijsku pokrajinu Afrin

VIDEO: Snage sigurnosti ubile napadače: U talibanskoj opsadi hotela u Kabulu šestero ubijenih

Jedan od zadnjih projekata Rolls-Royce iz 1964.: Tihomir Kuvalja iz Banjaluke vraća dušu oldtajmerima

Pred susrete s Meksikom i SAD-om: Bh. fudbalska reprezentacija okupila se u Zenici

Hokejaška reprezentacija BiH domaćin kvalifikacija za SP: Jokat: Očekujem sjajan hokej i punu Zetru
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 45 minuta
NAJVIŠE U ZADNJIH 20 GODINA Rekordnih 25.339 ubojstava u Meksiku u 2017.
Objavljeno prije 50 minuta
Turske kopnene snage ušle u sirijsku pokrajinu Afrin
Objavljeno prije 55 minuta
NOVI IZBORI ILI DOGOVOR? Socijaldemokrati na kongresu odlučuju o koaliciji Angelom Merkel
Objavljeno prije 55 minuta
Sjevernokorejsko izaslanstvo stiglo u Južnu Koreju, prvi put u četiri godine, predvodi ga popularna pjevačica
Objavljeno prije 3 sata
U Americi rade samo ključne službe, sve drugo se zatvara zbog paralize državne uprave
Objavljeno prije 4 sata
KOORDINIRANI PROSVJEDI U AMERICI Milijun žena protiv Trumpa, pogledajte što im je poručio