TUZLARIJE - VIJESTI

15.12.2015. u 09:39 Broj citanja: 2270
Pismo čitateljke
Zagađenje Tuzle je ekološka katastrofa koja traži hitnu reakciju
Nakon informacije Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH prema kojoj je Tuzla i dalje najzagađeniji grad u Federaciji BiH, a vjerovatno i jedan od najzagađenijih gradova trenutno u Evropi, pismom nam se javila sugrađanka Adrijana H. tražeći hitnu reakciju vlasti. Njeno pismo u prenosimo u nastavku u cijelosti.

Tuzlarije


Poštovani,
reagujući na Vaš članak o alarmantnom zagađenju Tuzle, obraćam Vam se molbom da krenemo kao građani korak dalje i pozovemo opštinske i kantonalne (i sve druge) organe vlasti da pod hitno poduzmu nešto po pitanju zagađenja u Tuzli.

Nevjerovatno je da nam se pred očima odvija ekološka katastrofa ravna onoj s poplavama, s tim da su efekti ove teško odmah vidljivi, nego će se odražavati na naše zdravlje u narednim godinama. U takvoj situaciji, najmanje što možemo očekivati od vlasti jeste održavanje hitne sjednice na ovu temu, sazivanje kriznog štapa, ili bilo koja druga akcija koja će rezultirati saopštenjem za javnost, usvajanjem niza kratkoročnih, srednjoročnih i dugoročnih mjera kojima će se odgovoriti na ovu situaciju i bar učiniti dio onoga što je u moći vlasti kako bi se uticalo na poboljšanje situacije.

Veliki sam zagovornik infrastrukturnih projekata i sličnih inicijativa koje uanpređuju izgled Tuzle. Ovakva situacija,međutim, zahtijeva hitnu preraspodjelu sredstava i prioritetizaciju rada na projektima toplifikacije, koji trebaju najjačim mogućim intenzitetom da budu pokrenuti ili nastavljeni ( o nastavku projekta Kula npr. trenutno ništa nije poznato javnosti) kako bi se šteta bar djelimično umanjila u toku ove ili u najmaju ruku sljedeće godine.

Kratkoročne mjere jesu ne preporuke, nego upozorenja građanima šta smiju da lože, šta ne, kao i najava i sprovođenje inspekcijskih kontrola individualnih ložišta, za koje do sada nikada nije javljeno da je ikada sprovedena po ovom pitanju. Sve to uz najavu broja telefona na koji se anonimno mogu prijaviti pojedina ložišta koja nepropisno djeluju, ali i neovisno o tome, slanje inspekcija na teren po pojedinim naseljima kako bi se provjerilo poštivanje propisa.

Slične mjere treba pokrenuti kada su u pitanju vozila, poštivanje zadatih standarda i normi, i slično, ili bar, u slučaju nenadležnosti, pokretanje inicijative prema višim nivoima vlasti da se određeni propisi i propisi izmijene.

To su samo neke mjere. Nisam stručnjak, tako da detaljnu razradu ostavljam struci, ali ovo je nešto što i prosječan građanin Tuzle može lako shvatiti, a odgovorni organi imaju uz to i odgovornost osmisliti i provesti.

Hvala Vam unaprijed na dizanju svijesti javnosti i javnoj prozivci odgovornih organa. Nažalost, to je izgleda jedini preostali način na koji možemo pokušati doprijeti do njihove svijesti i podsjetiti ih na njihove odgovornosti.

Lijep pozdrav
Adrijana H.

(tuzlarije.net)               

 Od jednog čovjeka koji kleči do pokreta koji je podijelio Ameriku
Gdje je sada Colin Kaepernick?
Prije isteka roka u četvrtak:
Katalonija odbacila zahtjev španske vlade da odustane od nezavisnosti
Tuzlarije u Njemačkoj:
Bosanska tradicija, ponos, suze i gostoprimstvo

19.10.2017. u 13:00
Najava:
Solistički koncert Emila Hadžiefendića 25. oktobra


Javna ustanova Srednja muzička Čestmir Mirko Dušek i Omladinski art centar/Grad Tuzla 25. 10. 2017. godine organiziraju solistički koncert Emila Hadžiefendića na gitari, u klasi profesora Elvisa Sivčevića.

OPŠIRNIJE


19.10.2017. u 12:19 Broj citanja: 326
Tuzla Film Festival:
Na repertoaru film ˝Tu pored nas“TuzlarijeU sklopu programa 6. Tuzla Film Festivala, večeras (19.10.) u 17:30 u Narodnom pozorištu Tuzla, premijerno će biti prikazan dokumentarni film "Tu pored nas“ u produkciji Jusufa Jaganjca i Borisa Balte. "Tu pored nas" je film o kulturno-historijskom naslijeđu Tuzle koji između ostalog, govori i o spomeniku Kapitel.

OPŠIRNIJE


19.10.2017. u 11:01 Broj citanja: 2310
Wizz Air - Aerodrom Tuzla
Za desetak dana počinje zimski red letenja


TuzlarijeZa desetak dana, tačnije, od 30.10.2017. godine, Wizz Air prelazi na zimski red letenja. Po ljetnom redu letenja sa Aerodroma Tuzla sedmično je polijetalo 45 aviona za 16 destinacija. Nakon reduciranja ljetnog reda 18. septembra, avioni su polijetali 38 puta sedmično za 16 destinacija, a nakon stupanja na snagu zimskog reda broj će biti smanjen na 30 polijetanja sedmično za 13 destinacija.

OPŠIRNIJE


19.10.2017. u 10:03
Udruženje ˝Tuzlanska Amica˝:
Konkurs za učešće u međunarodnom projektu Artists@Work


TuzlarijeArtists@Work naziv je Međunarodnog partnerskog projekta koji realiziraju organizacije "Fondazione Unipolis" iz Italije kao vodeći partner i "Cinemovel Foundation" (Italija), "Libera Associazioni, nomi e numeri contro le mafie" (Italija), "Les Ateliers Varan" (Francuska) i "Tuzlanska Amica" iz BiH.

OPŠIRNIJE


19.10.2017. u 08:57
Dječija atletika u Tuzlanskom kantonu


TuzlarijeU saradnji sa OŠ "Tušanj" i OŠ "Gornja Tuzla" jučer je na fudbalskom stadionu u Gornjoj Tuzli i sportskim terenima JU "Gradski stadion Tušanj" organizovali atletske programe. Sportski dan za učenike ovih dviju škola bio je predviđen za atletska i fudbalska takmičenja na kojima su djeca pokazala svoje mogućnosti.

OPŠIRNIJE


19.10.2017. u 08:00 Broj citanja: 353
Najava utakmice:
Susret veterana NG ˝Mramor˝ i FK ˝Rudar Vrdnik˝U petak, 20. 10. 2017. godine na stadionu u Mramoru biće odigrana prijateljska utakmica između veterana Nogometnog kluba "Mramor" Tuzla i Fudbalskog kluba "Rudar Vrdnik" iz Srbije. Utakmica počinje u 15:30h.

OPŠIRNIJE

OSTALE VIJESTI
Edin Džeko o fudbalu, kritikama, odrastanju, porodici..: „Ne trčim? Ne dajem sve od sebe? Dajte molim vas! To je šala“

Meron Skupštini UN-a predstavio peti Godišnji izvještaj: Ključne obaveze MKSR i MKSJ moraju biti ispunjene

Protestna šetnja prosvjetara u SBK: Kolektivni ugovor još na čekanju

U toku radovi uređenja korita rijeke Janje: Janja je ovih dana pravo gradilište

12 Agrokorovih menadžera i revizora: Todorićevi suradnici izašli iz Remetinca

Plenković pisao o Pelješkom mostu Junckeru i Zvizdiću: Legitimni interesi BiH ostat će netaknuti

Posebna sjednica Vlade u subotu: Š panija će suspendovati autonomiju Katalonije

Najmlađi šef novozelandske vlade u posljednjih 150 godina: Jacinda Ardern će biti nova premijerka Novog Zelanda

Počela sjednica IO NS BiH: Baždarević podnosi izvještaj o radu u proteklom periodu

Sutra se zatvara proizvodna linija "General motorsa": Poslije 90 godina završava era automobilske industrije u Australiji
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 3 sata
Obama se vraća u politiku
Objavljeno prije 3 sata
SLUŽBENO JE Španjolska ukida autonomiju Katalonije
Objavljeno prije 4 sata
Ruski mediji nisu impresionirani Kolindinom posjetom Putinu
Objavljeno prije 4 sata
Kataloncima istekao ultimatum: Španjolska će im suspendirati autonomiju
Objavljeno prije 7 sati
Populisti "češkog Berlusconija" favoriti parlamentarnih izbora
srijeda, 18.10.2017. 22:36
Američki ministar pravosuđa uporno odbija govoriti o svojim kontaktima s Rusima