TUZLARIJE - VIJESTI

15.12.2015. u 09:39 Broj citanja: 2314
Pismo čitateljke
Zagađenje Tuzle je ekološka katastrofa koja traži hitnu reakciju
Nakon informacije Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH prema kojoj je Tuzla i dalje najzagađeniji grad u Federaciji BiH, a vjerovatno i jedan od najzagađenijih gradova trenutno u Evropi, pismom nam se javila sugrađanka Adrijana H. tražeći hitnu reakciju vlasti. Njeno pismo u prenosimo u nastavku u cijelosti.

Tuzlarije


Poštovani,
reagujući na Vaš članak o alarmantnom zagađenju Tuzle, obraćam Vam se molbom da krenemo kao građani korak dalje i pozovemo opštinske i kantonalne (i sve druge) organe vlasti da pod hitno poduzmu nešto po pitanju zagađenja u Tuzli.

Nevjerovatno je da nam se pred očima odvija ekološka katastrofa ravna onoj s poplavama, s tim da su efekti ove teško odmah vidljivi, nego će se odražavati na naše zdravlje u narednim godinama. U takvoj situaciji, najmanje što možemo očekivati od vlasti jeste održavanje hitne sjednice na ovu temu, sazivanje kriznog štapa, ili bilo koja druga akcija koja će rezultirati saopštenjem za javnost, usvajanjem niza kratkoročnih, srednjoročnih i dugoročnih mjera kojima će se odgovoriti na ovu situaciju i bar učiniti dio onoga što je u moći vlasti kako bi se uticalo na poboljšanje situacije.

Veliki sam zagovornik infrastrukturnih projekata i sličnih inicijativa koje uanpređuju izgled Tuzle. Ovakva situacija,međutim, zahtijeva hitnu preraspodjelu sredstava i prioritetizaciju rada na projektima toplifikacije, koji trebaju najjačim mogućim intenzitetom da budu pokrenuti ili nastavljeni ( o nastavku projekta Kula npr. trenutno ništa nije poznato javnosti) kako bi se šteta bar djelimično umanjila u toku ove ili u najmaju ruku sljedeće godine.

Kratkoročne mjere jesu ne preporuke, nego upozorenja građanima šta smiju da lože, šta ne, kao i najava i sprovođenje inspekcijskih kontrola individualnih ložišta, za koje do sada nikada nije javljeno da je ikada sprovedena po ovom pitanju. Sve to uz najavu broja telefona na koji se anonimno mogu prijaviti pojedina ložišta koja nepropisno djeluju, ali i neovisno o tome, slanje inspekcija na teren po pojedinim naseljima kako bi se provjerilo poštivanje propisa.

Slične mjere treba pokrenuti kada su u pitanju vozila, poštivanje zadatih standarda i normi, i slično, ili bar, u slučaju nenadležnosti, pokretanje inicijative prema višim nivoima vlasti da se određeni propisi i propisi izmijene.

To su samo neke mjere. Nisam stručnjak, tako da detaljnu razradu ostavljam struci, ali ovo je nešto što i prosječan građanin Tuzle može lako shvatiti, a odgovorni organi imaju uz to i odgovornost osmisliti i provesti.

Hvala Vam unaprijed na dizanju svijesti javnosti i javnoj prozivci odgovornih organa. Nažalost, to je izgleda jedini preostali način na koji možemo pokušati doprijeti do njihove svijesti i podsjetiti ih na njihove odgovornosti.

Lijep pozdrav
Adrijana H.

(tuzlarije.net)               

 Moto festa ˝Teatarske različitosti - vrijednosno dostignuće˝
Raznovrstan repertoar na ovogodišnjem TKT festu
Saudijska Arabija
Žene neće morati da nose crnu abaju?
Irak 15 godina nakon američke invazije
Daleko od obećane zemlje

21.03.2018. u 09:21
Narodno pozorište Tuzla:
Najava predstave ˝Zrno soli˝


TuzlarijeU srijedu, 21. marta 2018. godine u 19:30 sati na reportoaru Narodno pozorišta Tuzla je koprodukcijska predstava Narodnog pozorišta Tuzla i Prešernovog gledališča Kranj "Zrno soli" za koji je tekst i režiju potpisuje Neda Rusjan Bric. Igraju: Remira Osmanović, Midhat Kušljugić, Edis Žilić, Peter Musevski, Aljoša Ternovšek i Damir Avdić.

OPŠIRNIJE


21.03.2018. u 08:20 Broj citanja: 1386
Stare slike pričaju:
Vrijeme kada je drveće u jednoj od najljepših tuzlanskih ulica bilo mladoMalo je onih koji se sjećaju vremena kada je drveće u Ulici Alije Izetbegovića (bivša Oktobarska) bilo tek posađeno. Gornja, starija slika, moguće je da je nastala pedesetih ili početkom šezdesetih godina prošlog vijeka.

OPŠIRNIJE


21.03.2018. u 00:20 Broj citanja: 14600
Dešavanja u Tuzli na današnji dan


TuzlarijeTuzlarije su dugo na netu, gotovo sve što je objavljivano sačuvano je u nekom obliku, stvorene su bogate arhive i tekstova i slika. Podaci iz rubrike "Vijesti iz Tuzle" prikupljaju se u bazi podataka od 2003. godine. Vjerujemo da će mnogim čitaocima biti zanimljivo da pogledaju šta se to u Tuzli dešavalo na današnji dan prethodnih godina.

OPŠIRNIJE


21.03.2018. u 00:07 Broj citanja: 23562
Najnovije vijesti iz svijeta


Tuzlarije

OPŠIRNIJE


20.03.2018. u 20:01 Broj citanja: 825
Izložba u Galeriji ˝Kristian Kreković˝:
Eksplozija boja na radovima Senaida BuljubašićaTuzlarijeIzložba slika akademskog grafičara Senaida Buljubašića iz Srebrenika otvorena je večeras u Galeriji Kristian Kreković u Tuzli. Četrnaesta po redu samostalna izložba donijela je 30 slika na kojima je umjetnik radio u proteklih pet godina.

OPŠIRNIJE


20.03.2018. u 19:50
Gradska uprava
Održan sastanak učesnika programa Inicijativa za lokalne vlasti


U organizaciji Delegacije EU u BiH, danas je u hotelu Mellain, održan sastanak članova Zajedničke komisije, uglednih eksperata lokalne uprave, kojem je prisustvovao i gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović.

OPŠIRNIJE

OSTALE VIJESTI
Na zahtjev Predstavničkog doma : Dom naroda o prijedlogu izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH

Određivanje novih koeficijenata : Poslanici razmatraju nove koeficijente plata vojnika i podoficira

Premašena kota vanredne obrane od poplava: Sava u Gradišci i Srpcu i dalje raste

Zaštita državnog pravosuđa ili interesa pojedinih stranaka: Koja je sudbina prijedloga Zakona o krivičnom postupku?

Eksplozija bombe u trgovačkom centru u Austinu: Ranjena jedna osoba

Privedeno je sedam članova bande Nindžas: U Peruu zaplijenjena 1,5 tona kokaina

Niz aktivnosti na području cijele BiH: Svjetski je dan osoba sa Down sindromom

Moto festa \'Teatarske različitosti - vrijednosno dostignuće\': Raznovrstan repertoar na ovogodišnjem TKT festu
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 35 minuta
Nakon povijesnog sastanka Kima i Trumpa, na sljedećem bi sudjelovala i Južna Koreja
Objavljeno prije 55 minuta
Neki milenijalci ne štede za mirovinu jer misle da će kapitalizam do tada propasti
Objavljeno prije 2 sata
Hawkingov pepeo čuvat će se uz grobove Newtona i Darwina
utorak, 20.3.2018. 22:23
Trump hvali svoje prijateljstvo s novim prvim čovjekom Saudijske Arabije, sporne teme izbjegavao
utorak, 20.3.2018. 21:41
Američki Senat poziva na hitno djelovanje kako bi se spriječilo hakiranje nadolazećih izbora
utorak, 20.3.2018. 20:03
Europski parlament traži od članica i Komisije da aktivnije promiču cijepljenje