TUZLARIJE - VIJESTI

15.12.2015. u 09:39 Broj citanja: 2284
Pismo čitateljke
Zagađenje Tuzle je ekološka katastrofa koja traži hitnu reakciju
Nakon informacije Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH prema kojoj je Tuzla i dalje najzagađeniji grad u Federaciji BiH, a vjerovatno i jedan od najzagađenijih gradova trenutno u Evropi, pismom nam se javila sugrađanka Adrijana H. tražeći hitnu reakciju vlasti. Njeno pismo u prenosimo u nastavku u cijelosti.

Tuzlarije


Poštovani,
reagujući na Vaš članak o alarmantnom zagađenju Tuzle, obraćam Vam se molbom da krenemo kao građani korak dalje i pozovemo opštinske i kantonalne (i sve druge) organe vlasti da pod hitno poduzmu nešto po pitanju zagađenja u Tuzli.

Nevjerovatno je da nam se pred očima odvija ekološka katastrofa ravna onoj s poplavama, s tim da su efekti ove teško odmah vidljivi, nego će se odražavati na naše zdravlje u narednim godinama. U takvoj situaciji, najmanje što možemo očekivati od vlasti jeste održavanje hitne sjednice na ovu temu, sazivanje kriznog štapa, ili bilo koja druga akcija koja će rezultirati saopštenjem za javnost, usvajanjem niza kratkoročnih, srednjoročnih i dugoročnih mjera kojima će se odgovoriti na ovu situaciju i bar učiniti dio onoga što je u moći vlasti kako bi se uticalo na poboljšanje situacije.

Veliki sam zagovornik infrastrukturnih projekata i sličnih inicijativa koje uanpređuju izgled Tuzle. Ovakva situacija,međutim, zahtijeva hitnu preraspodjelu sredstava i prioritetizaciju rada na projektima toplifikacije, koji trebaju najjačim mogućim intenzitetom da budu pokrenuti ili nastavljeni ( o nastavku projekta Kula npr. trenutno ništa nije poznato javnosti) kako bi se šteta bar djelimično umanjila u toku ove ili u najmaju ruku sljedeće godine.

Kratkoročne mjere jesu ne preporuke, nego upozorenja građanima šta smiju da lože, šta ne, kao i najava i sprovođenje inspekcijskih kontrola individualnih ložišta, za koje do sada nikada nije javljeno da je ikada sprovedena po ovom pitanju. Sve to uz najavu broja telefona na koji se anonimno mogu prijaviti pojedina ložišta koja nepropisno djeluju, ali i neovisno o tome, slanje inspekcija na teren po pojedinim naseljima kako bi se provjerilo poštivanje propisa.

Slične mjere treba pokrenuti kada su u pitanju vozila, poštivanje zadatih standarda i normi, i slično, ili bar, u slučaju nenadležnosti, pokretanje inicijative prema višim nivoima vlasti da se određeni propisi i propisi izmijene.

To su samo neke mjere. Nisam stručnjak, tako da detaljnu razradu ostavljam struci, ali ovo je nešto što i prosječan građanin Tuzle može lako shvatiti, a odgovorni organi imaju uz to i odgovornost osmisliti i provesti.

Hvala Vam unaprijed na dizanju svijesti javnosti i javnoj prozivci odgovornih organa. Nažalost, to je izgleda jedini preostali način na koji možemo pokušati doprijeti do njihove svijesti i podsjetiti ih na njihove odgovornosti.

Lijep pozdrav
Adrijana H.

(tuzlarije.net)               

 Jumbo Jet se oprašta od američkih putnika:
˝Boeing 747 dao je svijetu krila. Smanjio je svijet˝
Vanredni samit zemalja OIC-a u Istanbulu:
Istočni Jerusalem proglašen glavnim gradom Palestine
Trump pod pritiskom zbog optužbi za seksualno uznemiravanje
Oko 60 senatorica zahtijeva istragu

15.12.2017. u 12:47
GUD ˝Lege Artis˝ Tuzla:
Najava tradicionalnog Novogodišnjeg gala koncerta


TuzlarijeGUD "Lege Artis" Tuzla tradicionalno već četvrtu godinu, organizuje Novogodišnji gala koncert, posvećen prazničnim danima. Na Novogodišnjem gala koncertu nastupit će Mješoviti hor "Lege Artis" Tuzla, pod dirigentskom palicom magistra Jasmina Hasića, a učešće će uzeti i brojni gosti.

OPŠIRNIJE


15.12.2017. u 12:34
Vedan Kunto, jedan od glavnih aktera predstave „Iskorak“:
Inspiraciju za ulogu Rikija crpio sam iz stvarnog života i tragedija mladih ljudi


TuzlarijePredstava „Iskorak“, nastala u okviru projekta "Djevojčice i dječaci glasno protiv rodno zasnovanog nasilja" koji implementira Udruženje "Vive Žene" u partnerstvu s Pozorištem mladih Tuzle, a koji finansira Evropska unija.

OPŠIRNIJE


15.12.2017. u 11:18
Promocije
O Tuzli se pričalo u SolunuU srijedu, 13. novemabra 2017. godine u Muzeju makedonske borbe u Solunu (Grčka) predstavljeno je bh izdanje knjige „Politika i društvo u Tuzli od 1992-do 1995 – političko natjecanje i građanska alternativa“ čiji je autor Ioanis Armakolas, profesor na Univerzitetu Makedonija u Solunu.

OPŠIRNIJE


15.12.2017. u 11:14
NUB ˝Derviš Sušić˝ Tuzla
Predstavljena knjiga „Pjesma nad pjesmama“ Nurije Delića


Preksinoć je u Biblioteci „Derviš Sušić“ predstavljena knjiga „Pjesma nad pjesmama“, autora Nurije Delića koju su promovisali književnici Mehmed Đedović, Zejćir Hasić i Ramiz Salihović. „Pjesma nad pjesmama“ predstavlja zbirku priča koje je autor podijelio zavisno od vremena kojim se bave i onoga što kazuju.

OPŠIRNIJE


15.12.2017. u 10:25 Broj citanja: 398
Saobraćajka u Đurđeviku
Vozač motocikla zadobio teške tjelesne povrede


Na magistralnom putu Tuzla-Sarajevo, u mjestu Đurđevik, općina Živinice, dogodila se saobraćajna nezgoda u kojoj su učestvovali M.I., rođen 1963.godine iz Živinica koji je upravljao tmv. „Man“ sa priključnim vozilom - cisternom i S.G., rođen 1950.godine iz Đurđevika, općina Živinice koji je upravljao motociklom „Tomos“.

OPŠIRNIJE


15.12.2017. u 08:42 Broj citanja: 2353
Statistika avio saobraćaja za novembar:
Da li se 500-hiljaditi putnik Aerodroma ˝Tuzla˝ izgubio u magli?


TuzlarijeObjavljeni su statistički podaci o avio saobraćaju u novembru. Aerodrom Tuzla ubilježio je još 37.432 putnika i zaključno sa novembrom uslužio ukupno 495.275* putnika. U tekstu o statistici za oktobar mjesec procijenili smo da bi se 500-hiljaditi putnik trebao očekivati početkom decembra.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
Nastavljena sjednica Predstavničkog doma PSBiH: Podržani principi prijedloga izmjena Izbornog zakona

Analiza zajedničkih aktivnosti i saradnje u regionu: Crnadak danas s ambasadorima zemalja zapadnog Balkana

22 glasa \'za\' i 20 glasova \'protiv\',: Poslanici PSBiH usvojili set zakona o akcizama, prekinuta sjednica

Čelnici 27 zemalja EU danas daju zeleno svjetlo: Nastavak pregovora o Brexitu bit će znatno teži

U javnim i privatnim institucijama: Okončana istraga o seksualnom nasilju nad djecom u Australiji

Napadači su prije ubistava odvojili djecu od roditelja: Tokom fudbalskog treninga u Brazilu ubijeno šest osoba

Žestoki navijački obračun: U obračunu navijača sudjelovali Hrvati, Bugari, Rusi i Grci

Na jugu Holandije: Dvije osobe ubijene nožem, nekoliko ranjenih

Gotovo 50 godina nakon prvog leta: Posljednji američki let Boeinga 747, prvog diva neba

Nastavljamo potragu za vanzemaljskim životom: Osam planeta i u udaljenom sistemu
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 5 sati
EU zabranjuje Europljanima financijska ulaganja u Rusiji
Objavljeno prije 5 sati
Putin i Trump razgovarali o situaciji na Korejskom poluotoku
Objavljeno prije 5 sati
Japan uvodi dodatne sankcije Sjevernoj Koreji
četvrtak, 14.12.2017. 22:37
John McAfee: Pojest ću svoj penis na televiziji ako bitcoin ne dosegne milijun dolara do 2020.
četvrtak, 14.12.2017. 22:22
U SAD-u je ukinuta neutralnost interneta, stručnjak je za Index objasnio što to znači
četvrtak, 14.12.2017. 22:06
Napad nožem u Nizozemskoj, dvije osobe mrtve, više ozlijeđenih