TUZLARIJE - VIJESTI

15.12.2015. u 12:34 Broj citanja: 844
1,6 miliona KM za ˝utopljavanje˝ objekta ˝Gradina˝
Uskoro će početi radovi na utopljavanju najstarijeg objekta "Gradina" u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli.

Tuzlarije


Rezultat je to danas potpisanog Sporazuma o razumijevanju, kojim se reguliraju međusobni odnosi Vlade Tuzlanskog kantona, Federalnog ministarstva prostornog uređenja i JU UKC Tuzla, a s ciljem implementacije mjera enerijske efikasnosti u tuzlanskom kliničkom centru.

Realizacija ovog projekta vrijednog oko 1,6 miliona KM rezultirat će značajnom uštedom u potrošnji energije u budućnosti, a pored toga, objekat "Gradina", u kojem su smještene uglavnom hirurških grane Kliničkog centra, će dobiti potpuno novi i ljepši izgled.

U okviru projekta na objektu će biti zamjenjeno preko 600 vrata i prozora, urađen krov sa termoizolacijom i unapređen sistem regulacije unutrašnje temperature u objektu, te izvedena nova termoizolaciona fasada.

Radovi se finansiraju iz kreditnih sredstava za koji je Bosna i Hercegovina aplicirala kod Međunarodne banke za obnovu i razvoj za troškove projekta "Energetska efikasnost u Bosni i Hercegovini".

"Ovim se okončava dugotrajna procedura i konkretizuje rekonstrukcija objekta. Međutim, ovo je tek naša prva faza. U narednom periodu nastojat ćemo da u skorijoj budućnosti putem projekata obezijedimo i sredstva za zamjenu svih rasvjetnih tijela u objektu, savremenom i energijski učinkovitijom LED rasvjetom, kao i da izvršimo zamjenu radijatora na kliničkom centru" rekao je direktor UKC-a Nešad Hotić.

Realizacijom ovog projekta Vlada daje dodatnu podršku za stvaranje što boljih uslova za boravak pacijenata na našem kliničkom centru, ali i za rad medicinskog osoblja.

"Vlada je svjesna značaja, uloge i potencijala našeg kliničkog centra i s tim u vezi smo njegovom radu i osavremenjavanju do sada više puta i na različite načine davali podršku. Iz sredstava Zavoda zdravstvenog osiguranja smo za narednu godinu poseban akcenat dali boljem pozicioniranju UKC-a, realizaciji projekta Urgentnog centra, kao i planiranom upošljavanju mladih doktora medicine" rekao je premijer Gutić. Današnji Sporazum potpisali su premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić i direktor Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli Nešad Hotić.

"Donedavna deklarativna podrška Vlade UKC-u postala je konkretna i današnja aktivnost je pokazatelj koliko se može kad se vizije poklope" rekla je predsjednica Upravnog odbora UKC-a Tuzla Munevera Bećarević.

Rok izvođenja radova je 4 mjeseca od dana uvođenja izvođača radova u posao, a značajno je istaći i da će cjelokupan posao izvršiti kompanije sa područja našeg kantona.

Današnjem potpisivanju prisustvovali su i ministar zdravstva TK Bahrudin Hadžiefendić i pomoćnik direktora UKC-a za pravne poslove Ervin Mujkić.

(tuzlarije.net)               

 Rusi iskopali najdublju rupu na svijetu, 12 km
VIDEO: Vodu i fosile našli na dubini 7 km
Kojmedija na maratonu:
Svi favoriti pogrešno skrenuli prateći motocikl
FOTO Prelijepa Bosanka postala Miss Australije
Zatucani pojedinci je napali: ˝Oduzmite joj krunu˝

24.10.2017. u 10:44
Preporuka za čitanje:
Fjodor M. Dostojevski: ˝Idiot˝


TuzlarijeLjudi kakav je glavni junak romana "Idiot" Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, mnogi su imali priliku sresti u životu, a možda su i sami takvi. Samo što se kod nas češće zovu dobricama, a uz njih se veže i ona "dobar i budala je isto".

OPŠIRNIJE


24.10.2017. u 10:41
Gradska uprava
Obavještenje poljoprivrednim proizvođačima sa područja grada Tuzla


Služba za ekonomski razvoj i društvene djelatnosti Grada Tuzla obavještava poljoprivredne proizvođače sa područja grada Tuzla, koji su upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava i Registar klijenata, da su obavezni prijaviti plan proizvodnje za narednu godinu do 15.11.2017. godine.

OPŠIRNIJE


24.10.2017. u 10:22 Broj citanja: 395
Zahuktava se inflacija, najviše poskupjeli maslac, meso i sir


Rast cijena hrane kao posljedice suše, polako se zahuktava iako statistika još uvijek ne bilježi očekivano drastično poskupljenje prehrambenih proizvoda, izvještava Indikator.ba. Prema podacima Agencije za statistiku BiH, hrana je u septembru poskupjela za 0,7 posto u odnosu na avgust.

OPŠIRNIJE


24.10.2017. u 10:06 Broj citanja: 559
Druženje prvačića škole ˝Novi Grad˝ i predstavnika restorana ˝Saranda˝


TuzlarijeJučer su prvačići škole "Novi Grad" imali priliku da se druže sa predstavnicima restorana Saranda. Bilo je to veoma veselo, zanimljivo i poučno druženje. Gosti iz Sarande na čelu sa gospodinom Avdijom Abdiji odazvali su se našem pozivu da predstave ovaj vrijedan zanat.

OPŠIRNIJE


24.10.2017. u 09:47 Broj citanja: 380
Rektorat Univerziteta u Tuzli
Najava predavanja ambasadorice Republike Indonezije u BiH


TuzlarijeAmbasadorica Republike Indonezije u BiH, Nj.E. Amelia Achmad Yani posjetit će Univerzitetu u Tuzli u utorak 24.10.2017.godine i tom prilikom održati će predavanje studentima na temu " Forward looking Indonesia Development in Economic, Culture and Tourism".

OPŠIRNIJE


24.10.2017. u 09:14
Global Crowdfunding Academy u BIH
Info sesija danas od 12 do 14 sati u BIT CentruUNDP poziva sve inovativne i kreativne timove da podnesu prijavu za učešće u „Global Crowdfunding Academy u BiH“, najkasnije do 01. novembra 2017. godine do 17:00 sati. Dodatne informacije u vezi prijave je moguće dobiti putem e-maila: registry.ba@undp.org.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
Prije dva dana pješke krenuli iz Viteza: 23 radnika Vitezita stigli u Sarajevo

Poslanici i delegati PSBiH: Pitali o izgradnji Koridira 5-C, kapitalnim projektima...

Čović u Strasbourgu i Bruxellesu: Razmjena mišljenja o BiH na Odboru za vanjske poslove EP

Udovica američkog vojnika za američke medije: \'Trump nije ni znao ime mog muža\'

Patnja civila u Siriji ponovo u fokusu: Š okantna fotografija bebe pokazala svu stravu gladovanja

U toku pregovori za formiranje nove vlade: Konstitutivna sjednica novog saziva Bundestaga

Mogao bi postati doživotni čelnik: Xi je najmoćniji kineski vođa nakon Maoa

Treća ovosezonska pobjeda u NBA ligi: Pet trojki Teletovića u pobjedi Milwaukeeja

U izboru FIFA-e: Cristiano Ronaldo ponovo izabran za najboljeg fudbalera svijeta
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 2 sata
Trump će od Kine tražiti snažniji pritisak na Sjevernu Koreju: "Moraju učiniti više"
Objavljeno prije 2 sata
Sirija optužila američku koaliciju za ubojstva civila u zračnim napadima: "Možda su promašili metu"
Objavljeno prije 2 sata
SAD traži hitno produženje istrage o kemijskim napadima u Siriji
Objavljeno prije 3 sata
Prošlo je sto godina od događaja koji je promijenio svijet i Rusiju, a oko toga se i danas lome koplja
Objavljeno prije 3 sata
Japan upozorava: "Nuklearna prijetnja Sjeverne Koreje dosegla je neviđenu, kritičnu razinu"
Objavljeno prije 4 sata
Xi je najmoćniji kineski vođa nakon Maoa: "Mogao bi postati doživotni čelnik"