TUZLARIJE - VIJESTI

15.12.2015. u 20:50 Broj citanja: 1136
Redovna sjednica Gradskog vijeća Tuzla
Glasovima većine u Vijeću usvojen Budžet za 2016. godinu
Kada je Budžet na dnevnom redu, sjednice Gradskog vijeća Tuzla redovno traju duže. Vode se burne rasprave, problema je puno, sredstava nedovoljno tako da dolazi do neslaganja vijećnika kada je raspoređivanje sredstava u pitanju. Tako je bilo i danas, kada se raspravljalo o Budžetu za 2016. godinu, kao i o izmjenama Odluke o kreditnom zaduženju grada.

Nacrt Budžeta usvojen je na oktobarskoj sjednici Gradskog vijeća nakon čega je sprovedena javna rasprava. Ukupno planirana sredstva u prijedlogu Budžeta Tuzle za 2016. godinu iznose oko 52 miliona KM.

Iako je javna rasprava sprovedena, obavljeni brojni razgovori, na današnjoj sjedici bilo je dosta novih prijedloga jer su pojedini vijećnici smatrali da ima prostora za umanjenje nekih budžetskih stavki u korist njihovih prijedloga.

Tuzlarije


Promjena odluke o kreditnom zaduženju na način da se "skidaju" sredstva za prije desetak dana usvojene projekte, u korist fazne izgradnje istočne tribine stadiona Tušanj, također nije naišla na odobrenje opozicionih stranka i to ne, kako kažu, što su protiv kreditnih zaduženja i naznačenih projekata, nego što se ne poštuje predviđena procedura.

Tuzlarije


Predloženo je ukupno 20 amandmana, svaki pojedinačno detaljno je obrazložen na način da su precizirana umanjenja, odnosno povećanja pojedinih budžetskih kodova. Tako je Stranka demokratske akcije (SDA) predložila za adaptaciju devastiranih čitaonica i domova kulture 200.000 KM, izgradnju sportskih terena i objekata 80.000 KM, za izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže stavku povećati za 300.000 KM, za mezarja/groblja koje održavaju mjesne zajednice 25.000 KM, volontere 45.000 KM i Likovnu koloniju Vršani 10.000 KM.

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) predložila je sredstva za izgradnju Hrvatskog kulturnog centra "Sv. Franjo" 100.000 KM, povećavanje izdataka za rad zimske službe 50.000 KM, izgradnju kuglane na Ljubačama 100.000 KM, grant za HDK Napredak 20.000 KM, javni doček Nove godine 100.000 KM i za sanaciju klizišta 150.000 KM.

Savez za bolju budućnost (SBB) tražio je sredstva za Klub borilačkih sportova Sinbra Tuzla 13.000 KM, za PK "Zmaj Alpamm" 12.000 KM, za Radio Inat Gornja Tuzla 10.000 KM, PU Tuzla 40.000 KM, NK Kiseljak 10.000 KM, FK Radnik Lipnica 10.000 KM, FK Sloga Simin Han 10.000 KM, GUD Lege Artis 12.000 KM.

Na postavljena pitanja od strane vijećnika odgovorio je savjetnik gradonačelnika Bahto Mekić, a gradonačelnik Jasmin Imamović pojasnio je da se nakon usvojene Odluke o kreditnom zaduženju, kroz razgovore ukazalo na potrebu ulaganja i u Stadion, te da su mnogi prijedlozi vijećnika dobri ali da moraju i drugi nivoi vlasti raditi ono što im je u nadležnosti.

Na sjednicama Vijeća često se čuje da opozicione stranke ne glasaju za Budžet jer se ne usvajaju njihovi amandmani te im se na taj način uskraćuje sudjelovanje u kreiranju Budžeta, tako je bilo i danas.

Budžet za 2016. godnu, kao i Odluka o izmjeni i dopuni Odluke o kreditnom zaduženju, usvojeni su sa 21 glasom ZA (SDP, BOSS, Narodna stranka radom za boljitak, Alternativa, Ekrem Topić, Enes Huseinagić i Adnan Sijerčić) i 10 SUZDRŽANIH (SDA, HDZ, SBB). Za svaki amandman se glasalo pojedinačno sa istim rezultaztom 12 ZA (SDA, HDZ, SBB) i sa 19 SUZDRŽANIH (SDP, BOSS, Narodna radom za boljitak, Alternativa, Ekrem Topić, Enes Huseinagić i Adnan Sijerčić).

Z A K LJ U Č C I

1.Traži se od Vlade Tuzlanskog kantona, da obezbijedi finansiranje sporta u Tuzlanskom kantonu na način propisan Zakonom o sportu Tuzlanskog kantona.
2. Gradsko vijeće Tuzla, traži, da se za jednu od narednih sjednica od strane resorne gradske službe, dostavi Informacija o podršci Općine Tuzla odnosno Grada Tuzla, RSD "Sloboda” Tuzla u zadnjih petnaest godina.
3.Traži se od Gradonačelnika Grada Tuzle, da oformi Stručni tim za analizu stanja na sportskim terenima na području Grada Tuzla i sanaciju eventualnih oštećenja na navedenim sportskim terenima.
4.Ponovo se aktuelizira i podnosi urgencija Parlamentu Federacije BiH i Vladi Federacije BiH za realizaciju Inicijative za izmjenu Zakona o pripadnosti javnih prihoda Federacije BiH, ranije podnesenu od strane Gradskog vijeća Grada Tuzla.
5.Gradsko vijeće Grada Tuzla traži da se u 2016. godini realizira Inicijativa o osnivanju Kancelarije za mlade Grada Tuzla i Vijeća mladih.
6.Prilikom prvog rebalansa Budžeta Grada Tuzla za 2016. godinu sagledati zakonske i faktičke mogućnosti, da se povećaju sredstva namijenjena za higijenu grada, zimsko održavanje puteva i zelene površine.
7.Intenzivirati aktivnosti po zahtjevima za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata, sve sa ciljem povećanja prihoda na posebnom računu Budžeta Grada Tuzla za 2016. godinu namijenjenih za gradnju komunalne infrastrukture na području grada Tuzla.
8.Traži se od nadležnih gradskih službi da i dalje rade i apliciraju na projekte predpristupnih fondova Evropske unije, posebno u oblastima gdje je do sada postignut uspjeh, kao što su projekti stambenog zbrinjavanja građana iz Romske populacije.
9.Nakon što se obezbijede sredstva od viših nivoa vlasti, Grad Tuzla će se uključiti i u saradnji sa Zavodom za transfuziologiju obezbijediti dio sredstava za nabavku separatora trombocita plazme, te pozvati druge općine na području Tuzlanskog kantona, da se i one uključe u nabavku ovog uređaja.
10.Traži se od Vlade i Skupštine Tuzlanskog kantona, da povećaju sredstva za rad JP SKPC "Mejdan” Tuzla.
11.U toku 2016. godine obezbijediti nedostajuća sredstva za nabavku vatrogasnog vozila.
12.U skladu sa zakonskim i faktičkim mogućnostima obezbijediti u narednim budžetima Grada Tuzla sredstava za realizaciju vijećničkih inicijativa.
13.Traži se od Gradonačelnika Grada Tuzle, da u skladu sa zakonskim i faktičkim mogućnostima formira Tim, koji će raditi na realizaciji ekoloških projekata, kao i da se u kod usvajanje budžeta za naredne godine formira ekonomski kod vezano za priremu i izgradnju gradskog groblja.


U nastavku sjednice vijećnici su razmatrali ostale tačke obimnog dnevnog reda.

S.M.

Vezani tekst:
Za izgradnju istočne tribine stadiona Tušanj 700.000 KM

(tuzlarije.net)               

 Trikolori u finalu pobijedili Vatrene sa 4:2
Francuski fudbaleri prvaci svijeta
Spušta se zavjesa na još jedno svjetsko prvenstvo
Hrvatska i Francuska danas igraju za naslov prvaka svijeta
Različiti aršini
Javnost osuđuje Vasića, RAK zbog sličnih izjava sankcionira FTV

15.07.2018. u 15:53 Broj citanja: 731
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


Na ovim prostorima se inače najviše prate košarka i fudbal ali ovakva euforija se dugo nije vidjela. S jedne strane se može reći koliko ljudima nedostaju pozitivne vijesti, koliko im je dosta negativizma na sve strane, a s druge strane, nikad kao ovaj put nije bilo jasno da dobar dio stanovnika Bosne i Hercegovine, rođenih Bosanca i Hercegovaca više voli Hrvatsku od svoje domovine.

OPŠIRNIJE


15.07.2018. u 13:00 Broj citanja: 348
Plan dobrovoljnog darivanja krvi od 17. do 19. jula:
Ako niste dobrovoljni davalac, razmislite, možda je vrijeme da to postanete


Ako niste do sada dobrovoljno darivali krv, razmislite, možda je vrijeme da to uradite. Ne čekajte da Vama ili Vašem bližnjem zatreba krv! Darivanjem pomažete u ostvarenju cilja da krv čeka bolesnika, a ne obrnuto!

OPŠIRNIJE


15.07.2018. u 08:00 Broj citanja: 443
Od 7. do 10. augusta u Šerićima:
Prvi festival umjetnika - kreativaca Forest fest - Bumbarov let


U organizaciji Kulturno-umjetničkog društva "Modrački mornari" iz Šerića, u periodu od 7. do 10. augusta biće održan Prvi festival umjetnika - kreativaca pod nazivom Forest fest - Bumbarov let. Prema riječima Sanele Čičkušić, koordinatorice projekta druga dava Festivala, 9. i 10. august rezervisana su za umjetnički program.

OPŠIRNIJE


15.07.2018. u 01:05 Broj citanja: 445
Performans ˝Tražim ulicu za svoje ime˝ u Tuzli


U okviru tradicionalne manifestacije ´´Ljeto u Tuzli´´ u Ateljeu Ismet Mujezinović je izveden zanimljiv muzički – poetski recital ´´Tražim ulicu za svoje ime´´. Projekat je ovo koji je objedinio muzičku umjetnost, književnost i glumu.

OPŠIRNIJE


15.07.2018. u 00:51 Broj citanja: 574
Sloboda bolja od Bosne Visoko:
Za pobjedu pogodili Baraban i Vidović


Fudbaleri Slobode u subotu uvečer na stadionu Tušanj odigrali su posljednju prijateljsku utakmicu prije početka prvenstva protiv NK Bosna Visoko. Crveno-crni su utakmicu započeli u sastavu Žogović, Terzić, Ivetić, Vasiljević, Salihović, Hadžanović...

OPŠIRNIJE


15.07.2018. u 00:48 Broj citanja: 1034
˝Generalka˝:
FK Tuzla City u pripremnoj utakmici bolji od Čelika


FK Tuzla City sa gostujućom pobjedom u Zenici je završila pripremni period pred premijernu sezonu u društvu najboljih bh. fudbalskih ekipa. Rezultatom 0:2 tuzlanski "Plavi" su na Bilinom Polju pred oko 1.500 gledalaca pobijedili Čelik.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
Trikolori u finalu pobijedili Vatrene sa 4:2: Francuski fudbaleri prvaci svijeta

OHR upozorava na specifičnost naše zemlje, ali i na zakone: Odluka o istim nastavnim planovima pred Ustavnim sudom BiH?

VIDEO: Vučić nakon sastanka s Dodikom: \'Važno je graditi puteve, jer s njima dolaze i investitori\'

Potvrdila u razgovoru za BBC: Theresa May: Trump mi je rekao da tužim EU oko Brexita

Kapetanu Hrvatske \'Zlatna lopta\': Luka Modrić najbolji igrač Svjetskog prvenstva

Engleski napadač najbolji strijelac SP-a: Kane sa šest postignutih pogodaka ponio naslov u Rusiji

\'Zlatna rukavica\' belgijskom čuvaru mreže: Curtois najbolji vratar

Treća osoba koja je osvojila SP i kao igrač i kao trener: Deschamps ušao u povijest

Srbijanski teniser u finalu pobijedio Kevina Andersona: Đoković četvrti put šampion Wimbledona

3:0 na početku Svjetskog prvenstva u Holandiji: Reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci pobijedila Irak

Trump: Rusija, Europska unija i Kina su američki neprijatelji
Šef Europskog vijeća odgovorio Trumpu: EU i SAD su najbolji prijatelji
FOTO Pogledajte kako Kolinda navija s tribina, ovaj put je povela i Jakova
Kolinda se uoči utakmice sastala s Putinom, evo kako ju je dočekao i što joj je rekao
U napadu bombaša samoubojice najmanje sedam mrtvih i 15 ranjenih
El PaĂ­s: Hrvatska je snažna mala zemlja, ali opterećena poviješću
Kolinda prije utakmice posjetila Vatrene u Moskvi
New York Times: Bobanov najpoznatiji udarac nije bio u loptu nego u policajca
Hrvatska i Francuska - dvije zemlje koje ne mogu biti različitije
Washington Post o povijesnoj utakmici: Ovo je jako trebalo Hrvatskoj
Macron u Rusiji: Došli smo po ovaj peharSVAŠTARIJE

Аoković četvrti put šampion Wimbledona

Novi detalji o dramatičnom letu za Zadar: Putnici su krvarili iz ušiju i noseva

BELGIJA - ENGLESKA 2:0 Bronza na SP-u Belgijcima

Preminula Nancy Sinatra

Bosanac uložio 50.000 eura kladeći se na pobjedu Vatrenih

Filmove su mu obilježili bol, golotinja i prostačenje, a život veze s glumicama

Čaj s Trumpovima: kraljica upoznala i 12. američkog predsjednika

Uznemirujuća snimka: Indijska studentica poginula u sigurnosnoj vježbi, instruktor je gurnuo s krova

U napadu bombaša samoubojice na izborni skup u Pakistanu najmanje 128 mrtvih

16. jula polusatni štrajk Sindikata radnika u zdravstvu KS