TUZLARIJE - VIJESTI

15.12.2015. u 20:50 Broj citanja: 1086
Redovna sjednica Gradskog vijeća Tuzla
Glasovima većine u Vijeću usvojen Budžet za 2016. godinu
Kada je Budžet na dnevnom redu, sjednice Gradskog vijeća Tuzla redovno traju duže. Vode se burne rasprave, problema je puno, sredstava nedovoljno tako da dolazi do neslaganja vijećnika kada je raspoređivanje sredstava u pitanju. Tako je bilo i danas, kada se raspravljalo o Budžetu za 2016. godinu, kao i o izmjenama Odluke o kreditnom zaduženju grada.

Nacrt Budžeta usvojen je na oktobarskoj sjednici Gradskog vijeća nakon čega je sprovedena javna rasprava. Ukupno planirana sredstva u prijedlogu Budžeta Tuzle za 2016. godinu iznose oko 52 miliona KM.

Iako je javna rasprava sprovedena, obavljeni brojni razgovori, na današnjoj sjedici bilo je dosta novih prijedloga jer su pojedini vijećnici smatrali da ima prostora za umanjenje nekih budžetskih stavki u korist njihovih prijedloga.

Tuzlarije


Promjena odluke o kreditnom zaduženju na način da se "skidaju" sredstva za prije desetak dana usvojene projekte, u korist fazne izgradnje istočne tribine stadiona Tušanj, također nije naišla na odobrenje opozicionih stranka i to ne, kako kažu, što su protiv kreditnih zaduženja i naznačenih projekata, nego što se ne poštuje predviđena procedura.

Tuzlarije


Predloženo je ukupno 20 amandmana, svaki pojedinačno detaljno je obrazložen na način da su precizirana umanjenja, odnosno povećanja pojedinih budžetskih kodova. Tako je Stranka demokratske akcije (SDA) predložila za adaptaciju devastiranih čitaonica i domova kulture 200.000 KM, izgradnju sportskih terena i objekata 80.000 KM, za izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže stavku povećati za 300.000 KM, za mezarja/groblja koje održavaju mjesne zajednice 25.000 KM, volontere 45.000 KM i Likovnu koloniju Vršani 10.000 KM.

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) predložila je sredstva za izgradnju Hrvatskog kulturnog centra "Sv. Franjo" 100.000 KM, povećavanje izdataka za rad zimske službe 50.000 KM, izgradnju kuglane na Ljubačama 100.000 KM, grant za HDK Napredak 20.000 KM, javni doček Nove godine 100.000 KM i za sanaciju klizišta 150.000 KM.

Savez za bolju budućnost (SBB) tražio je sredstva za Klub borilačkih sportova Sinbra Tuzla 13.000 KM, za PK "Zmaj Alpamm" 12.000 KM, za Radio Inat Gornja Tuzla 10.000 KM, PU Tuzla 40.000 KM, NK Kiseljak 10.000 KM, FK Radnik Lipnica 10.000 KM, FK Sloga Simin Han 10.000 KM, GUD Lege Artis 12.000 KM.

Na postavljena pitanja od strane vijećnika odgovorio je savjetnik gradonačelnika Bahto Mekić, a gradonačelnik Jasmin Imamović pojasnio je da se nakon usvojene Odluke o kreditnom zaduženju, kroz razgovore ukazalo na potrebu ulaganja i u Stadion, te da su mnogi prijedlozi vijećnika dobri ali da moraju i drugi nivoi vlasti raditi ono što im je u nadležnosti.

Na sjednicama Vijeća često se čuje da opozicione stranke ne glasaju za Budžet jer se ne usvajaju njihovi amandmani te im se na taj način uskraćuje sudjelovanje u kreiranju Budžeta, tako je bilo i danas.

Budžet za 2016. godnu, kao i Odluka o izmjeni i dopuni Odluke o kreditnom zaduženju, usvojeni su sa 21 glasom ZA (SDP, BOSS, Narodna stranka radom za boljitak, Alternativa, Ekrem Topić, Enes Huseinagić i Adnan Sijerčić) i 10 SUZDRŽANIH (SDA, HDZ, SBB). Za svaki amandman se glasalo pojedinačno sa istim rezultaztom 12 ZA (SDA, HDZ, SBB) i sa 19 SUZDRŽANIH (SDP, BOSS, Narodna radom za boljitak, Alternativa, Ekrem Topić, Enes Huseinagić i Adnan Sijerčić).

Z A K LJ U Č C I

1.Traži se od Vlade Tuzlanskog kantona, da obezbijedi finansiranje sporta u Tuzlanskom kantonu na način propisan Zakonom o sportu Tuzlanskog kantona.
2. Gradsko vijeće Tuzla, traži, da se za jednu od narednih sjednica od strane resorne gradske službe, dostavi Informacija o podršci Općine Tuzla odnosno Grada Tuzla, RSD "Sloboda” Tuzla u zadnjih petnaest godina.
3.Traži se od Gradonačelnika Grada Tuzle, da oformi Stručni tim za analizu stanja na sportskim terenima na području Grada Tuzla i sanaciju eventualnih oštećenja na navedenim sportskim terenima.
4.Ponovo se aktuelizira i podnosi urgencija Parlamentu Federacije BiH i Vladi Federacije BiH za realizaciju Inicijative za izmjenu Zakona o pripadnosti javnih prihoda Federacije BiH, ranije podnesenu od strane Gradskog vijeća Grada Tuzla.
5.Gradsko vijeće Grada Tuzla traži da se u 2016. godini realizira Inicijativa o osnivanju Kancelarije za mlade Grada Tuzla i Vijeća mladih.
6.Prilikom prvog rebalansa Budžeta Grada Tuzla za 2016. godinu sagledati zakonske i faktičke mogućnosti, da se povećaju sredstva namijenjena za higijenu grada, zimsko održavanje puteva i zelene površine.
7.Intenzivirati aktivnosti po zahtjevima za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata, sve sa ciljem povećanja prihoda na posebnom računu Budžeta Grada Tuzla za 2016. godinu namijenjenih za gradnju komunalne infrastrukture na području grada Tuzla.
8.Traži se od nadležnih gradskih službi da i dalje rade i apliciraju na projekte predpristupnih fondova Evropske unije, posebno u oblastima gdje je do sada postignut uspjeh, kao što su projekti stambenog zbrinjavanja građana iz Romske populacije.
9.Nakon što se obezbijede sredstva od viših nivoa vlasti, Grad Tuzla će se uključiti i u saradnji sa Zavodom za transfuziologiju obezbijediti dio sredstava za nabavku separatora trombocita plazme, te pozvati druge općine na području Tuzlanskog kantona, da se i one uključe u nabavku ovog uređaja.
10.Traži se od Vlade i Skupštine Tuzlanskog kantona, da povećaju sredstva za rad JP SKPC "Mejdan” Tuzla.
11.U toku 2016. godine obezbijediti nedostajuća sredstva za nabavku vatrogasnog vozila.
12.U skladu sa zakonskim i faktičkim mogućnostima obezbijediti u narednim budžetima Grada Tuzla sredstava za realizaciju vijećničkih inicijativa.
13.Traži se od Gradonačelnika Grada Tuzle, da u skladu sa zakonskim i faktičkim mogućnostima formira Tim, koji će raditi na realizaciji ekoloških projekata, kao i da se u kod usvajanje budžeta za naredne godine formira ekonomski kod vezano za priremu i izgradnju gradskog groblja.


U nastavku sjednice vijećnici su razmatrali ostale tačke obimnog dnevnog reda.

S.M.

Vezani tekst:
Za izgradnju istočne tribine stadiona Tušanj 700.000 KM

(tuzlarije.net)               

 Od jednog čovjeka koji kleči do pokreta koji je podijelio Ameriku
Gdje je sada Colin Kaepernick?
Prije isteka roka u četvrtak:
Katalonija odbacila zahtjev španske vlade da odustane od nezavisnosti
Tuzlarije u Njemačkoj:
Bosanska tradicija, ponos, suze i gostoprimstvo

19.10.2017. u 23:49
Za transplantaciju pluća potrebno 235.000 KM
Tuzlak Edin Grbić ovisi o boci s kisikom


Tuzlak Edin Grbić do 2012. godine živio je sasvim normalnim životom, a totalni zaokret nastupio je nakon dijagnosticiranja intersicijske bolesti pluća sa definitivno difuznom plućnom fibrozom. Život ovog 40-godišnjaka danas je vezan za bocu s kisikom, a spas predstavlja jedino transplantacija pluća u Austriji, za koju je potrebno 120.000 eura (blizu 235.000 KM).

OPŠIRNIJE


19.10.2017. u 23:45
Narodna i univerzitetska biblioteka „Derviš Sušić“ Tuzla
Posjeta konzula za kulturu Ambasade IR Iran


Danas su tuzlansku biblioteku „Derviš Sušić“ posjetili konzul za kulturu IR Iran Ali Ameri i Behrooz Nasseri, direktor Iranske radio-televizije u Bosni i Hercegovini, gdje su se susreli sa v.d.direktorom ove ustanove doc.dr. Edinom Jahićem. U toku susreta razgovarano je o novim aktivnostima Iranske biblioteke u Tuzli, te planovima za naredni period.

OPŠIRNIJE


19.10.2017. u 20:57
Realizacija razvojnih projekata u Kladnju


Realizacija nekoliko investicijskih projekata na području općine Kladanj, bio je povod za današnju posjetu premijera Tuzlanskog kantona Bege Gutića i ministra za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zlatana Muratovića Kladnju i načelniku Jusufu Čavkunoviću. Premijer Tuzlanskog kantona ovom je prilikom naglasio i da će u Nacrtu budžeta za 2018. po prvi put lokalne zajednice Tuzlanskog kantona dobiti posebnu stavku.

OPŠIRNIJE


19.10.2017. u 20:48 Broj citanja: 384
Posjeta osnovnim i srednjim školama općina Banovići i Kalesije


Prema Planu i programu rada, a s ciljem upoznavanja sa dosadašnjim radom i planovima aktivnosti u narednom periodu, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona Zlatan Muratović sa saradnicima, u srijedu, 18.10.2017. godine, posjetio je osnovne i srednje škole općina Banovići i Kalesija.

OPŠIRNIJE


19.10.2017. u 19:48 Broj citanja: 323
TFF:
Premijerno prikazan dokumentarni film ˝Tu pored nas˝


TuzlarijeU Narodnom pozorištu Tuzla večeras je u sklopu 6. Tuzla FIlm Festivala premijerno prikazan dokumentarni film "Tu pored nas" u produkciji Jusufa Jaganjca i Borisa Balte. "Tu pored nas" je film o kulturno-historijskom naslijeđu Tuzle koji između ostalog, govori i o spomeniku Kapitel.Film otkriva nepoznate stvari o poznatome, nastajanju i propadanju kulturnog naslijeđa grada soli.

OPŠIRNIJE


19.10.2017. u 19:21
Skulpture Živorada Ciglića ukrasile hol Narodnog pozorišta


TuzlarijeDvadeset skulptura autora Živorada Ciglića Cigle iz Srbije ukrasilo je hol Narodnog pozorišta Tuzla. Naime, ovaj umjetnik Tuzlacima se nakon 50 godina predstavio sa samostalnom izložbom, koja se održava u okviru ovogodišnjeg Tuzla Film Festivala.

OPŠIRNIJEOSTALE VIJESTI
Vlada FBiH želi zaštititi dobavljače i zaposlene: Uredba o vanrednom nadzoru u društvima od interesa za FBiH

Zvizdić dobio pisma Johannesa Hahna: Nema većine za podršku Zakonu o akcizama

Š ef delegacije EU-a održao pres-konferenciju: Wigemark: Izgovori nas ne zanimaju, hoćemo konkretne rezultate

Pet miliona KM za devastiranje institucija vlasti RS-a: Opozicija najavljuje tužbu protiv Dodika zbog klevete

Plenković pisao o Pelješkom mostu Junckeru i Zvizdiću: Legitimni interesi BiH ostat će netaknuti

U centru pažnje je Katalonija: Dvodnevni samit lidera zemalja članica EU-a

VIDEO: U toku je kampanja Crveni nosić: Kako pomoći Roditeljskoj kući u Sarajevu?

VIDEO: Zajednica izdavača/nakladnika BiH: Žele pomoći u vraćanju dostojanstva autorima i knjizi općenito

Izvršni odbor N/FS BiH: Ime novog selektora 10. novembra

Edin Džeko o fudbalu, kritikama, odrastanju, porodici..: „Ne trčim? Ne dajem sve od sebe? Dajte molim vas! To je šala“
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 4 sata
Putin: Zatvaranje granica na istoku Ukrajine dovelo bi do nove Srebrenice
Objavljeno prije 4 sata
Ugroženo najstarije i najdublje jezero na svijetu: "Ovo je najgora kriza od njegovog nastanka"
Objavljeno prije 4 sata
Putin o Kataloniji: "Dvostruka mjerila opasna su za Europu"
Objavljeno prije 6 sati
Sinovi ubijene novinarke: Malta je zemlja straha, nepovjerenja, kriminala i korupcije
Objavljeno prije 6 sati
KONGRES KOMUNISTA Kina predstavila plan za svjetsku dominaciju
Objavljeno prije 7 sati
Merkel zatražila da EU sreže novčanu pomoć Turskoj