TUZLARIJE - VIJESTI

15.12.2015. u 20:50 Broj citanja: 1116
Redovna sjednica Gradskog vijeća Tuzla
Glasovima većine u Vijeću usvojen Budžet za 2016. godinu
Kada je Budžet na dnevnom redu, sjednice Gradskog vijeća Tuzla redovno traju duže. Vode se burne rasprave, problema je puno, sredstava nedovoljno tako da dolazi do neslaganja vijećnika kada je raspoređivanje sredstava u pitanju. Tako je bilo i danas, kada se raspravljalo o Budžetu za 2016. godinu, kao i o izmjenama Odluke o kreditnom zaduženju grada.

Nacrt Budžeta usvojen je na oktobarskoj sjednici Gradskog vijeća nakon čega je sprovedena javna rasprava. Ukupno planirana sredstva u prijedlogu Budžeta Tuzle za 2016. godinu iznose oko 52 miliona KM.

Iako je javna rasprava sprovedena, obavljeni brojni razgovori, na današnjoj sjedici bilo je dosta novih prijedloga jer su pojedini vijećnici smatrali da ima prostora za umanjenje nekih budžetskih stavki u korist njihovih prijedloga.

Tuzlarije


Promjena odluke o kreditnom zaduženju na način da se "skidaju" sredstva za prije desetak dana usvojene projekte, u korist fazne izgradnje istočne tribine stadiona Tušanj, također nije naišla na odobrenje opozicionih stranka i to ne, kako kažu, što su protiv kreditnih zaduženja i naznačenih projekata, nego što se ne poštuje predviđena procedura.

Tuzlarije


Predloženo je ukupno 20 amandmana, svaki pojedinačno detaljno je obrazložen na način da su precizirana umanjenja, odnosno povećanja pojedinih budžetskih kodova. Tako je Stranka demokratske akcije (SDA) predložila za adaptaciju devastiranih čitaonica i domova kulture 200.000 KM, izgradnju sportskih terena i objekata 80.000 KM, za izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže stavku povećati za 300.000 KM, za mezarja/groblja koje održavaju mjesne zajednice 25.000 KM, volontere 45.000 KM i Likovnu koloniju Vršani 10.000 KM.

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) predložila je sredstva za izgradnju Hrvatskog kulturnog centra "Sv. Franjo" 100.000 KM, povećavanje izdataka za rad zimske službe 50.000 KM, izgradnju kuglane na Ljubačama 100.000 KM, grant za HDK Napredak 20.000 KM, javni doček Nove godine 100.000 KM i za sanaciju klizišta 150.000 KM.

Savez za bolju budućnost (SBB) tražio je sredstva za Klub borilačkih sportova Sinbra Tuzla 13.000 KM, za PK "Zmaj Alpamm" 12.000 KM, za Radio Inat Gornja Tuzla 10.000 KM, PU Tuzla 40.000 KM, NK Kiseljak 10.000 KM, FK Radnik Lipnica 10.000 KM, FK Sloga Simin Han 10.000 KM, GUD Lege Artis 12.000 KM.

Na postavljena pitanja od strane vijećnika odgovorio je savjetnik gradonačelnika Bahto Mekić, a gradonačelnik Jasmin Imamović pojasnio je da se nakon usvojene Odluke o kreditnom zaduženju, kroz razgovore ukazalo na potrebu ulaganja i u Stadion, te da su mnogi prijedlozi vijećnika dobri ali da moraju i drugi nivoi vlasti raditi ono što im je u nadležnosti.

Na sjednicama Vijeća često se čuje da opozicione stranke ne glasaju za Budžet jer se ne usvajaju njihovi amandmani te im se na taj način uskraćuje sudjelovanje u kreiranju Budžeta, tako je bilo i danas.

Budžet za 2016. godnu, kao i Odluka o izmjeni i dopuni Odluke o kreditnom zaduženju, usvojeni su sa 21 glasom ZA (SDP, BOSS, Narodna stranka radom za boljitak, Alternativa, Ekrem Topić, Enes Huseinagić i Adnan Sijerčić) i 10 SUZDRŽANIH (SDA, HDZ, SBB). Za svaki amandman se glasalo pojedinačno sa istim rezultaztom 12 ZA (SDA, HDZ, SBB) i sa 19 SUZDRŽANIH (SDP, BOSS, Narodna radom za boljitak, Alternativa, Ekrem Topić, Enes Huseinagić i Adnan Sijerčić).

Z A K LJ U Č C I

1.Traži se od Vlade Tuzlanskog kantona, da obezbijedi finansiranje sporta u Tuzlanskom kantonu na način propisan Zakonom o sportu Tuzlanskog kantona.
2. Gradsko vijeće Tuzla, traži, da se za jednu od narednih sjednica od strane resorne gradske službe, dostavi Informacija o podršci Općine Tuzla odnosno Grada Tuzla, RSD "Sloboda” Tuzla u zadnjih petnaest godina.
3.Traži se od Gradonačelnika Grada Tuzle, da oformi Stručni tim za analizu stanja na sportskim terenima na području Grada Tuzla i sanaciju eventualnih oštećenja na navedenim sportskim terenima.
4.Ponovo se aktuelizira i podnosi urgencija Parlamentu Federacije BiH i Vladi Federacije BiH za realizaciju Inicijative za izmjenu Zakona o pripadnosti javnih prihoda Federacije BiH, ranije podnesenu od strane Gradskog vijeća Grada Tuzla.
5.Gradsko vijeće Grada Tuzla traži da se u 2016. godini realizira Inicijativa o osnivanju Kancelarije za mlade Grada Tuzla i Vijeća mladih.
6.Prilikom prvog rebalansa Budžeta Grada Tuzla za 2016. godinu sagledati zakonske i faktičke mogućnosti, da se povećaju sredstva namijenjena za higijenu grada, zimsko održavanje puteva i zelene površine.
7.Intenzivirati aktivnosti po zahtjevima za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata, sve sa ciljem povećanja prihoda na posebnom računu Budžeta Grada Tuzla za 2016. godinu namijenjenih za gradnju komunalne infrastrukture na području grada Tuzla.
8.Traži se od nadležnih gradskih službi da i dalje rade i apliciraju na projekte predpristupnih fondova Evropske unije, posebno u oblastima gdje je do sada postignut uspjeh, kao što su projekti stambenog zbrinjavanja građana iz Romske populacije.
9.Nakon što se obezbijede sredstva od viših nivoa vlasti, Grad Tuzla će se uključiti i u saradnji sa Zavodom za transfuziologiju obezbijediti dio sredstava za nabavku separatora trombocita plazme, te pozvati druge općine na području Tuzlanskog kantona, da se i one uključe u nabavku ovog uređaja.
10.Traži se od Vlade i Skupštine Tuzlanskog kantona, da povećaju sredstva za rad JP SKPC "Mejdan” Tuzla.
11.U toku 2016. godine obezbijediti nedostajuća sredstva za nabavku vatrogasnog vozila.
12.U skladu sa zakonskim i faktičkim mogućnostima obezbijediti u narednim budžetima Grada Tuzla sredstava za realizaciju vijećničkih inicijativa.
13.Traži se od Gradonačelnika Grada Tuzle, da u skladu sa zakonskim i faktičkim mogućnostima formira Tim, koji će raditi na realizaciji ekoloških projekata, kao i da se u kod usvajanje budžeta za naredne godine formira ekonomski kod vezano za priremu i izgradnju gradskog groblja.


U nastavku sjednice vijećnici su razmatrali ostale tačke obimnog dnevnog reda.

S.M.

Vezani tekst:
Za izgradnju istočne tribine stadiona Tušanj 700.000 KM

(tuzlarije.net)               

 Visoki prihodi, harmoničan život i povjerenje u vlast
Finci su najsretnije osobe, a opet se ubijaju, piju alkohol
U skladu sa politikom polne korektnosti u Kanadi:
Termini otac i majka zamijenjeni sa terminom roditelji
Obećao da će Facebook uvesti velike promjene
Zuckerberg priznao grešku u skandalu sa podacima

23.03.2018. u 20:18
Liga za opstanak:
Sloboda dočekuje VogošćuTuzlarijeKao što je najavljeno na današnjoj press konferenciji u prostorijama kluba, Sloboda sutra, 24. marta dočekuje ekipu Vogošća iz Vogošće. Utakmica će se odigrati u velikoj dvorani Mejdana sa početkom u 19:30 sati. Ostali parovi 3. kola Lige za opstanak su...

OPŠIRNIJE


23.03.2018. u 17:29 Broj citanja: 652
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


TuzlarijeJednom sam vidjela kada je čovjek u blizini Male pijace dobio epi napad. Ljudi su se skupili oko njega, gledali, niko nije znao šta treba raditi. Sva sreća naišla je jedna dokorica koja je pomogla čovjeku, udaljila svijet, pozvala kolege. Tako da kad god vidim da se obilježava Dan podrške oboljelim sjetim se tog događaja i pomislim da se nikad ne zna kad može zatrebati i minimalno znanje o medicinskoj pomoći.

OPŠIRNIJE


23.03.2018. u 14:12 Broj citanja: 650
26. marta u Tuzli:
Dan podrške oboljelim od epilepsije


Dan podrške oboljelima od epilepsije obilježava se 26. marta, a kako je internacionalna boja za epilepsiju ljubičasta, ovaj dan je nazvan Purple Day ili Ljubičasti dan. Klinika za neurologiju UKC Tuzla se sa različitim aktivnostima i ove godine pridružila svjetskoj zajednici u pružanju podrške oboljelim od epilepsije. Tim povodom danas je na ovoj klinici održana konferencija za novinare.

OPŠIRNIJE


23.03.2018. u 12:59
Smanjen broj krivičnih djela koja su počinili maloljetnici u TK


Trend krivičnih djela koja su počinili maloljetnici na području Tuzlanskog kantona, smanjen je u 2017. godini u poređenju sa godinama ranije. U prilog tome idu i podaci Odgojnog centra TK prema kojima je na tretmanu u ovoj ustanovi boravilo 46 maloljetnika. Najčešća krivična djela koja čine maloljetnici na području Tuzlanskog kantona su krađe.

OPŠIRNIJE


23.03.2018. u 11:53 Broj citanja: 308
Najava:
Dan otvorenih vrata Udruženja ˝Nova ženska inicijativa˝Dan otvorenih vrata Udruženja “Nova ženska inicijativa” biće održan u subotu 24.03.2018. godine na galeriji Hotela Tuzla u vremenu od 11-15 sati. Biće ovo prilika da Vam prezentiramo naš dosadašnji rad ali i najavimo aktivnosti koje slijede, te da naša vrata otvorimo za nove članice, počastimo Vas i družimo se - saopšteno je iz ovog Udruženja.

OPŠIRNIJE


23.03.2018. u 11:43 Broj citanja: 631
Ansambl ˝Zefir˝:
Koncert sevdaha u povodu 10. godišnjice postojanja i rada


TuzlarijeDeset godina postojanja i rada Ansambla "Zefir" iz Srebrenika bit će obilježeno koncertom sevdaha, koji će biti održan 26. marta u Domu kulture u Srebreniku. Kao gosti nastupit će Mirza Selimović, Nedžmija i Admir Suljić. Članove ovog ansambla vodi posebna želja, volja i ljubav. Radi se zapravo o jednoj velikoj porodici gdje vlada neopisiva ljubav.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
VIDEO: Više od 50 miliona KM ostaje na računu: Za Federaciju sporna raspodjela novca od akciza

VIDEO: Međunarodni predstavnici okupili dio političkih lidera: Još nema dogovora o izmjenama Izbornog zakona

VIDEO: Ocjena rada vlasti na državnom nivou: CCI: Najlošiji rezultat u proteklih 11 godina

U Odgojnom centru TK boravilo 46 maloljetnika: Smanjen broj krivičnih djela koja su počinili maloljetnici u TK

Sud se boji da će pobjeći iz zemlje: Pet katalonskih separatista u pritvoru

Pokret Pet zvijezda želi da predvodi vlast: Italijanski parlament se sastao, ali pregovori stranaka u blokadi

VIDEO: Ranije usmrtio dvije osobe: Okončana talačka kriza u Francuskoj, napadač ubijen

Naučnici izvršili potpunu genetsku analizu: Riješen misterij kostura iz čileanske pustinje

Prijateljski susret u Razgradu : Nogometaši BiH golom Kodre savladali Bugarsku

VIDEO: Kvalifikacije za U-21 Evropsko prvenstvo: BiH protiv Velsa stigla do vrijednih bodova
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 3 sata
SAD opet prijeti izlaskom iz UN-ovog Vijeća za ljudska prava
Objavljeno prije 4 sata
Trump ipak potpisao zakon o proračunu, uvjerilo ga povećanje od 60 milijardi dolara za obranu
Objavljeno prije 4 sata
VIDEO Kriza u Peruu: Predsjednik podnio ostavku, traži se izručenje bivšeg predsjednika iz SAD-a
Objavljeno prije 5 sati
Španjolski sudac pritvorio kandidata za predsjednika Katalonije
Objavljeno prije 5 sati
VIDEO Na australsku obalu nasukalo se 150 kitova, gotovo svi uginuli
Objavljeno prije 5 sati
Tisuće na ulicama u Poljskoj zbog zakona protiv pobačaja: "Kapelice su vaše, maternice naše"