TUZLARIJE - VIJESTI

15.12.2015. u 20:50 Broj citanja: 1097
Redovna sjednica Gradskog vijeća Tuzla
Glasovima većine u Vijeću usvojen Budžet za 2016. godinu
Kada je Budžet na dnevnom redu, sjednice Gradskog vijeća Tuzla redovno traju duže. Vode se burne rasprave, problema je puno, sredstava nedovoljno tako da dolazi do neslaganja vijećnika kada je raspoređivanje sredstava u pitanju. Tako je bilo i danas, kada se raspravljalo o Budžetu za 2016. godinu, kao i o izmjenama Odluke o kreditnom zaduženju grada.

Nacrt Budžeta usvojen je na oktobarskoj sjednici Gradskog vijeća nakon čega je sprovedena javna rasprava. Ukupno planirana sredstva u prijedlogu Budžeta Tuzle za 2016. godinu iznose oko 52 miliona KM.

Iako je javna rasprava sprovedena, obavljeni brojni razgovori, na današnjoj sjedici bilo je dosta novih prijedloga jer su pojedini vijećnici smatrali da ima prostora za umanjenje nekih budžetskih stavki u korist njihovih prijedloga.

Tuzlarije


Promjena odluke o kreditnom zaduženju na način da se "skidaju" sredstva za prije desetak dana usvojene projekte, u korist fazne izgradnje istočne tribine stadiona Tušanj, također nije naišla na odobrenje opozicionih stranka i to ne, kako kažu, što su protiv kreditnih zaduženja i naznačenih projekata, nego što se ne poštuje predviđena procedura.

Tuzlarije


Predloženo je ukupno 20 amandmana, svaki pojedinačno detaljno je obrazložen na način da su precizirana umanjenja, odnosno povećanja pojedinih budžetskih kodova. Tako je Stranka demokratske akcije (SDA) predložila za adaptaciju devastiranih čitaonica i domova kulture 200.000 KM, izgradnju sportskih terena i objekata 80.000 KM, za izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže stavku povećati za 300.000 KM, za mezarja/groblja koje održavaju mjesne zajednice 25.000 KM, volontere 45.000 KM i Likovnu koloniju Vršani 10.000 KM.

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) predložila je sredstva za izgradnju Hrvatskog kulturnog centra "Sv. Franjo" 100.000 KM, povećavanje izdataka za rad zimske službe 50.000 KM, izgradnju kuglane na Ljubačama 100.000 KM, grant za HDK Napredak 20.000 KM, javni doček Nove godine 100.000 KM i za sanaciju klizišta 150.000 KM.

Savez za bolju budućnost (SBB) tražio je sredstva za Klub borilačkih sportova Sinbra Tuzla 13.000 KM, za PK "Zmaj Alpamm" 12.000 KM, za Radio Inat Gornja Tuzla 10.000 KM, PU Tuzla 40.000 KM, NK Kiseljak 10.000 KM, FK Radnik Lipnica 10.000 KM, FK Sloga Simin Han 10.000 KM, GUD Lege Artis 12.000 KM.

Na postavljena pitanja od strane vijećnika odgovorio je savjetnik gradonačelnika Bahto Mekić, a gradonačelnik Jasmin Imamović pojasnio je da se nakon usvojene Odluke o kreditnom zaduženju, kroz razgovore ukazalo na potrebu ulaganja i u Stadion, te da su mnogi prijedlozi vijećnika dobri ali da moraju i drugi nivoi vlasti raditi ono što im je u nadležnosti.

Na sjednicama Vijeća često se čuje da opozicione stranke ne glasaju za Budžet jer se ne usvajaju njihovi amandmani te im se na taj način uskraćuje sudjelovanje u kreiranju Budžeta, tako je bilo i danas.

Budžet za 2016. godnu, kao i Odluka o izmjeni i dopuni Odluke o kreditnom zaduženju, usvojeni su sa 21 glasom ZA (SDP, BOSS, Narodna stranka radom za boljitak, Alternativa, Ekrem Topić, Enes Huseinagić i Adnan Sijerčić) i 10 SUZDRŽANIH (SDA, HDZ, SBB). Za svaki amandman se glasalo pojedinačno sa istim rezultaztom 12 ZA (SDA, HDZ, SBB) i sa 19 SUZDRŽANIH (SDP, BOSS, Narodna radom za boljitak, Alternativa, Ekrem Topić, Enes Huseinagić i Adnan Sijerčić).

Z A K LJ U Č C I

1.Traži se od Vlade Tuzlanskog kantona, da obezbijedi finansiranje sporta u Tuzlanskom kantonu na način propisan Zakonom o sportu Tuzlanskog kantona.
2. Gradsko vijeće Tuzla, traži, da se za jednu od narednih sjednica od strane resorne gradske službe, dostavi Informacija o podršci Općine Tuzla odnosno Grada Tuzla, RSD "Sloboda” Tuzla u zadnjih petnaest godina.
3.Traži se od Gradonačelnika Grada Tuzle, da oformi Stručni tim za analizu stanja na sportskim terenima na području Grada Tuzla i sanaciju eventualnih oštećenja na navedenim sportskim terenima.
4.Ponovo se aktuelizira i podnosi urgencija Parlamentu Federacije BiH i Vladi Federacije BiH za realizaciju Inicijative za izmjenu Zakona o pripadnosti javnih prihoda Federacije BiH, ranije podnesenu od strane Gradskog vijeća Grada Tuzla.
5.Gradsko vijeće Grada Tuzla traži da se u 2016. godini realizira Inicijativa o osnivanju Kancelarije za mlade Grada Tuzla i Vijeća mladih.
6.Prilikom prvog rebalansa Budžeta Grada Tuzla za 2016. godinu sagledati zakonske i faktičke mogućnosti, da se povećaju sredstva namijenjena za higijenu grada, zimsko održavanje puteva i zelene površine.
7.Intenzivirati aktivnosti po zahtjevima za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata, sve sa ciljem povećanja prihoda na posebnom računu Budžeta Grada Tuzla za 2016. godinu namijenjenih za gradnju komunalne infrastrukture na području grada Tuzla.
8.Traži se od nadležnih gradskih službi da i dalje rade i apliciraju na projekte predpristupnih fondova Evropske unije, posebno u oblastima gdje je do sada postignut uspjeh, kao što su projekti stambenog zbrinjavanja građana iz Romske populacije.
9.Nakon što se obezbijede sredstva od viših nivoa vlasti, Grad Tuzla će se uključiti i u saradnji sa Zavodom za transfuziologiju obezbijediti dio sredstava za nabavku separatora trombocita plazme, te pozvati druge općine na području Tuzlanskog kantona, da se i one uključe u nabavku ovog uređaja.
10.Traži se od Vlade i Skupštine Tuzlanskog kantona, da povećaju sredstva za rad JP SKPC "Mejdan” Tuzla.
11.U toku 2016. godine obezbijediti nedostajuća sredstva za nabavku vatrogasnog vozila.
12.U skladu sa zakonskim i faktičkim mogućnostima obezbijediti u narednim budžetima Grada Tuzla sredstava za realizaciju vijećničkih inicijativa.
13.Traži se od Gradonačelnika Grada Tuzle, da u skladu sa zakonskim i faktičkim mogućnostima formira Tim, koji će raditi na realizaciji ekoloških projekata, kao i da se u kod usvajanje budžeta za naredne godine formira ekonomski kod vezano za priremu i izgradnju gradskog groblja.


U nastavku sjednice vijećnici su razmatrali ostale tačke obimnog dnevnog reda.

S.M.

Vezani tekst:
Za izgradnju istočne tribine stadiona Tušanj 700.000 KM

(tuzlarije.net)               

 Jumbo Jet se oprašta od američkih putnika:
˝Boeing 747 dao je svijetu krila. Smanjio je svijet˝
Vanredni samit zemalja OIC-a u Istanbulu:
Istočni Jerusalem proglašen glavnim gradom Palestine
Trump pod pritiskom zbog optužbi za seksualno uznemiravanje
Oko 60 senatorica zahtijeva istragu

15.12.2017. u 10:25
Saobraćajka u Đurđeviku
Vozač motocikla zadobio teške tjelesne povrede


Na magistralnom putu Tuzla-Sarajevo, u mjestu Đurđevik, općina Živinice, dogodila se saobraćajna nezgoda u kojoj su učestvovali M.I., rođen 1963.godine iz Živinica koji je upravljao tmv. „Man“ sa priključnim vozilom - cisternom i S.G., rođen 1950.godine iz Đurđevika, općina Živinice koji je upravljao motociklom „Tomos“.

OPŠIRNIJE


15.12.2017. u 08:42 Broj citanja: 1676
Statistika avio saobraćaja za novembar:
Da li se 500-hiljaditi putnik Aerodroma ˝Tuzla˝ izgubio u magli?


TuzlarijeObjavljeni su statistički podaci o avio saobraćaju u novembru. Aerodrom Tuzla ubilježio je još 37.432 putnika i zaključno sa novembrom uslužio ukupno 495.275* putnika. U tekstu o statistici za oktobar mjesec procijenili smo da bi se 500-hiljaditi putnik trebao očekivati početkom decembra.

OPŠIRNIJE


15.12.2017. u 08:31 Broj citanja: 308
Centralna banka BiH:
Upozorenje na e-mail u kojem je zloupotrijebljeno ime banke


TuzlarijeCentralna banka BiH oglasila se saopštenjem u kojem obavještava javnost da je tokom posljednjih nekoliko dana zabilježeno kruženje maliciozne e-mail poruke koja najčešće dolazi na adrese privrednih subjekata, a u kojoj je zloupotrijebljeno ime ove finansijske institucije.

OPŠIRNIJE


15.12.2017. u 08:25
Info dani projekta ˝EU for You - E4U˝


Info dani u okviru projekta “EU for You – E4U” bit će održani danas u 10.15 sati na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Tuzli, gdje će pored studenata ovog fakulteta, učestvovati studenti Pravnog fakulteta u Tuzli, saopćio je EU info centar. Na ovom događaju obratiće se specijalni predstavnik Delegacije EU u BiH, ambasador Lars Gunar Vigemark (Lars-Gunnar Wigemark) u 9.50 sati.

OPŠIRNIJE


15.12.2017. u 08:00
˝Preveniraj , ne promoviraj˝:
Radionica o problemu ovisnosti održana u Gračanici


TuzlarijeDruga po redu radionica na temu "Preveniraj, ne promoviraj" održana je jučer u Gračanici. Radionica je imala za cilj da poticanjem kreativnog i kritičkog razmišljanja edukuje mlade da djeluju proaktivno u cilju prevencije problema, te utiču na osvještavanje trenutnih situacija i potencijalnih načina rješavanja

OPŠIRNIJE


15.12.2017. u 07:00
Božićni koncert u Tuzli:
Nastupa tamburaški sastav ˝Gazde˝ i Zbor ˝Iuventus Salinarum˝


I ove godine, Hrvatsko kulturno društvo Napredak i Franjevački samostan Tuzla organiziraju Božićni koncert koji će se ovoga puta održati 18. decembra. U Bosanskom kulturnom centru Tuzla nastupit će tamburaški sastav "Gazde" i Zbor "Iuventus Salinarum".

OPŠIRNIJE

OSTALE VIJESTI
22 glasa \'za\' i 20 glasova \'protiv\',: Poslanici PSBiH usvojili set zakona o akcizama, prekinuta sjednica

Analiza zajedničkih aktivnosti i saradnje u regionu: Crnadak danas s ambasadorima zemalja zapadnog Balkana

U javnim i privatnim institucijama: Okončana istraga o seksualnom nasilju nad djecom u Australiji

Napadači su prije ubistava odvojili djecu od roditelja: Tokom fudbalskog treninga u Brazilu ubijeno šest osoba

Žestoki navijački obračun: U obračunu navijača sudjelovali Hrvati, Bugari, Rusi i Grci

Na jugu Holandije: Dvije osobe ubijene nožem, nekoliko ranjenih

Nesreća na pruzi između Perpignana i Villefranche-de-Conflenta: Sudar voza i autobusa na jugu Francuske, poginulo četvero djece

Gotovo 50 godina nakon prvog leta: Posljednji američki let Boeinga 747, prvog diva neba

Nastavljamo potragu za vanzemaljskim životom: Osam planeta i u udaljenom sistemu
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 3 sata
EU zabranjuje Europljanima financijska ulaganja u Rusiji
Objavljeno prije 3 sata
Putin i Trump razgovarali o situaciji na Korejskom poluotoku
Objavljeno prije 3 sata
Japan uvodi dodatne sankcije Sjevernoj Koreji
četvrtak, 14.12.2017. 22:37
John McAfee: Pojest ću svoj penis na televiziji ako bitcoin ne dosegne milijun dolara do 2020.
četvrtak, 14.12.2017. 22:22
U SAD-u je ukinuta neutralnost interneta, stručnjak je za Index objasnio što to znači
četvrtak, 14.12.2017. 22:06
Napad nožem u Nizozemskoj, dvije osobe mrtve, više ozlijeđenih