TUZLARIJE - VIJESTI

17.12.2015. u 08:47 Broj citanja: 1345
Novalić: Ovakav kolektivni ugovor neće dobiti saglasnost Vlade FBiH
Vlada Federacije BiH izrazila je jučer neslaganje s prijedlogom novog Općeg kolektivnog ugovora jer ne odražava intencije Zakona o radu, reformski kurs i nije u skladu s budućim rješenjima koje Vlada namjerava donijeti u oblasti poreza i doprinosa.

Tuzlarije


Premijer Federacije BiH Fadil Novalić na konferenciji za novinare je kazao da je Vlada FBiH, s obzirom na važnost tog pitanja, na jučer održanoj sjednici razmatrala prijedlog novog kolektivnog ugovora koji su dogovorili socijalno ekonomski partneri, te da je izrazila zabrinutost zbog pojednih odredbi tog akta koji mogu narušiti postojeći sistem.

- Primili smo veliki broj poziva predstavnika poslodavaca, a neki od njih su nas i posjetili da bi izrazili duboku zabrinutost vezano za sadržaj prijedloga novog Općeg kolektivnog ugovora. Radi se o predstavnicima desetak velikih kompanija koji imaju oko 23.000 uposlenih i njihov stav je da predloženi ugovor ne samo da zadržava postojeće stanje, već kreira goru situaciju nego što je već bila. To se naročito očituje u segmentima ugovora koji se odnose na minuli rad, regres..., a koji nikako nisu u skladu s intencijama Zakona o radu koji je stupio na snagu 20. augusta ove godine – kazao je Novalić.

Po njegovim riječima, stav Vlade Federacije BiH je da će nastaviti štititi interese i mikro, malih i srednjih preduzeća kojih je oko 40.000, a koja čine 85 posto realnog sektora u FBiH.

- U slučaju primjene određenih odredbi ovog kolektivnog ugovora, vrlo je izvjesno da će mikro, mala i srednja preduzeća biti prinuđena da djeluju na granici sive ekonomije da bi opstala, što će u konačnici rezultirati s manje prihoda za vanbudžetske fondove i sve funkcije koje se finansiraju iz budžeta - kazao je federalni premijer.

S tim u vezi Vlada od socijalno ekonomskih partnera zahtijeva produžetak konsultativnih procesa radi usklađivanja novih kolektivnih ugovora sa Zakonom o radu.

- Kako je poznato, Zakon predviđa produžetak od 90 dana, da bi se kreirao adekvatan prijedlog novog kolektivnog ugovora. Vlada se opredijelila za to zato što brine o kompletnom ekonomskom sistemu, a pojedina rješenja bi imala potencijalno vrlo negativne efekte po poslovni ambijent na način da bi dodatno poskupjela i dodatno usložila poslovanje. To je u suprotnosti s opredjeljenjem Vlade, reformskim putem i naravno Reformskom agendom. Podsjećam, Vlada se obavezala da će olakšati i pojednostaviti poslovanje, a to se sigurno neće postići pojedinim predloženim rješenjima - kazao je Novalić.

Vlada Federacije BiH, kako je dodao premijer, pozdravila je saradnju Sindikata i Udruženja poslodavaca i pozvala ih na nastavak konsultativnog procesa, da bi na proljeće 2016. godine dokad važi ova ekstenzija, imali adekvatan nacrt kolektivnog ugovora koji je kompatibilan sa Zakonom o radu, ekonomskom politikom i Reformskom agendom. Procedura nije složena, naglasio je Novalić, jer u suštini riječ o ugovoru, a ne zakonu.

Ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača podsjetio je da je u članu 182. Zakona o radu propisano da se važeći kolektivni ugovori moraju uskladiti s tim zakonom u roku od 120 dana od njegovog stupanja na snagu.

Drljača je dodao da, po njihovim saznanjima, pregovori u vezi s usklađivanjem granskih kolektivnih ugovora nisu još započeli jer se čekao završetak pregovora u vezi s usklađivanjem Općeg kolektivnog ugovora koji je osnov za usklađivanje granskih ugovora.

- S obzirom na zakonsku mogućnost da Vlada Federacije BiH, nakon konsultacije s Ekonomsko-socijalnim vijećem Federacije BiH, svojom odlukom može produžiti primjenu kolektivnog ugovora do njihovog usklađivanja sa Zakonom, a najduže za još 90 dana, predložili odluku koja je danas donesena na Vladi, a to je odluka o produženju primjene kolektivnog ugovora za još 90 dana i stupa na snagu danom donošenja – kazao je ministar Drljača.

(tuzlarije.net - FTV)               

 Vanredni samit zemalja OIC-a u Istanbulu:
Istočni Jerusalem proglašen glavnim gradom Palestine
Trump pod pritiskom zbog optužbi za seksualno uznemiravanje
Oko 60 senatorica zahtijeva istragu
Istanbul:
Počeo vanredni samit zemalja OIC-a o Jerusalemu

13.12.2017. u 13:48 Broj citanja: 522
Crnogorski raj Fahrudina Radončića

Piše: CIN


Iako novac od prodaje firme „Avaz-roto press“ nije stizao na račune Fahrudina Radončića ni približno ugovorenom otplatnom planu, bilo ga je dovoljno za njegove milionske investicije u luksuzne nekretnine crnogorskog „Porta Montenegra“, kao i dionice Crnogorskog Telekoma.

OPŠIRNIJE


13.12.2017. u 13:11 Broj citanja: 2801
Press konferencija o Javnom dočeku Nove godine:
Tuzlaci Novu godinu dočekuju uz ˝Frajle˝


Tuzlarije
U povodu održavanja javnog dočeka Nove 2018. godine, koji će biti upriličen na Trgu Slobode, u prostorijama Doma mladih danas je održana press konferencija. Već od 16. decembra počinje novogodišnja "Zimska čarolija" sa još bogatijim sadržajima.

OPŠIRNIJE


13.12.2017. u 10:25
Više od 340.000 KM za projekte zaštite okolice


Ovom odlukom dodijeljeno je ukupno 79.567,00 KM za 25 udruženja registrovanih na području Tuzlanskog kantona, kao i udruženja koja su registrovana u skladu sa zakonom na entitetskom ili državnom nivou čija je djelatnost usmjerena na zaštitu i unapređenje okolice, a koja su kandidovala projekte iz oblasti zaštite okolice radi dodjele sredstava.

OPŠIRNIJE


13.12.2017. u 09:40
Balkanski šampionat u karateu za kadete, juniore i mlađe seniore
Nova Balkanska medalja za Karate klub ˝DO˝ Tuzla


Od 08. do 10.12.2017. godine u Herceg Novom je održan Balkanski šampionat u karateu za kadete, juniore i mlađe seniore U 21. Na prvenstvu je učestvovalo 785 takmičara iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Albanije, Bugarske, Hrvatske, Makedonije, Kosova, Rumunije, Srbije i Slovenije, Turske.

OPŠIRNIJE


13.12.2017. u 09:40
Povodom jevrejskog praznika svjetlosti - Hanuke:
Čestitka predsjednika Skupštine TK Senada Alića


Tuzlarije
>Svim Jevrejima Tuzlanskog kantona upućujemo čestitke povodom jevrejskog praznika svjetlosti - Hanuke.Iskreno želimo da dane ovog velikog praznika provedu u krugu najmilijih, te da im on donese svako dobro

OPŠIRNIJE


13.12.2017. u 09:31
U povodu praznika Hanuke:
Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić upućuje javnu čestitku


U povodu praznika Hanuke, Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić upućuje javnu čestitku:„U ime Vlade Tuzlanskog kantona i u svoje ime svim Jevrejima čestitam praznik svjetlosti i posvećenja. Ovi dani prilika su da svjetlo Hanuke svima donese dobro, radost, zajedništvo i mir".

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
VIDEO: Potraga još traje: Dva muškarca upala u Miljacku kod Dolac Malte

Aleksandar Vulin u posjeti Sarajevu: Srbija je okrenuta miru i ne određuje politiku druge zemlje

Vojislav Š ešelj nije odgovorio na poziv da preispita svoj stav: Žalbeno vijeće MMKS-a saslušalo usmenu argumentaciju

Nakon 26 godina : Podignuta prijava za napad na Banske dvore

Mnogi su dovedeni do prosjačkog štapa: Pola svjetske populacije nema osnovnu zdravstvenu zaštitu

Roy Moore optužen za seksualno napastovanje tinejdžerica: Trumpov kandidat izgubio izbore u Alabami

Pokušaj u pokretanju koalicionih pregovora: Prvi sastanak Merkel i Schulza

VIDEO: Š ta su ljudi najviše pretraživali tokom ove godine: Kako Google vidi 2017. godinu

Džumhur nakon proglašenja za najboljeg sportistu BiH: "Želim doći do 20 najboljih na svijetu i na megdan Đokoviću"