TUZLARIJE - VIJESTI

17.12.2015. u 08:47 Broj citanja: 1359
Novalić: Ovakav kolektivni ugovor neće dobiti saglasnost Vlade FBiH
Vlada Federacije BiH izrazila je jučer neslaganje s prijedlogom novog Općeg kolektivnog ugovora jer ne odražava intencije Zakona o radu, reformski kurs i nije u skladu s budućim rješenjima koje Vlada namjerava donijeti u oblasti poreza i doprinosa.

Tuzlarije


Premijer Federacije BiH Fadil Novalić na konferenciji za novinare je kazao da je Vlada FBiH, s obzirom na važnost tog pitanja, na jučer održanoj sjednici razmatrala prijedlog novog kolektivnog ugovora koji su dogovorili socijalno ekonomski partneri, te da je izrazila zabrinutost zbog pojednih odredbi tog akta koji mogu narušiti postojeći sistem.

- Primili smo veliki broj poziva predstavnika poslodavaca, a neki od njih su nas i posjetili da bi izrazili duboku zabrinutost vezano za sadržaj prijedloga novog Općeg kolektivnog ugovora. Radi se o predstavnicima desetak velikih kompanija koji imaju oko 23.000 uposlenih i njihov stav je da predloženi ugovor ne samo da zadržava postojeće stanje, već kreira goru situaciju nego što je već bila. To se naročito očituje u segmentima ugovora koji se odnose na minuli rad, regres..., a koji nikako nisu u skladu s intencijama Zakona o radu koji je stupio na snagu 20. augusta ove godine – kazao je Novalić.

Po njegovim riječima, stav Vlade Federacije BiH je da će nastaviti štititi interese i mikro, malih i srednjih preduzeća kojih je oko 40.000, a koja čine 85 posto realnog sektora u FBiH.

- U slučaju primjene određenih odredbi ovog kolektivnog ugovora, vrlo je izvjesno da će mikro, mala i srednja preduzeća biti prinuđena da djeluju na granici sive ekonomije da bi opstala, što će u konačnici rezultirati s manje prihoda za vanbudžetske fondove i sve funkcije koje se finansiraju iz budžeta - kazao je federalni premijer.

S tim u vezi Vlada od socijalno ekonomskih partnera zahtijeva produžetak konsultativnih procesa radi usklađivanja novih kolektivnih ugovora sa Zakonom o radu.

- Kako je poznato, Zakon predviđa produžetak od 90 dana, da bi se kreirao adekvatan prijedlog novog kolektivnog ugovora. Vlada se opredijelila za to zato što brine o kompletnom ekonomskom sistemu, a pojedina rješenja bi imala potencijalno vrlo negativne efekte po poslovni ambijent na način da bi dodatno poskupjela i dodatno usložila poslovanje. To je u suprotnosti s opredjeljenjem Vlade, reformskim putem i naravno Reformskom agendom. Podsjećam, Vlada se obavezala da će olakšati i pojednostaviti poslovanje, a to se sigurno neće postići pojedinim predloženim rješenjima - kazao je Novalić.

Vlada Federacije BiH, kako je dodao premijer, pozdravila je saradnju Sindikata i Udruženja poslodavaca i pozvala ih na nastavak konsultativnog procesa, da bi na proljeće 2016. godine dokad važi ova ekstenzija, imali adekvatan nacrt kolektivnog ugovora koji je kompatibilan sa Zakonom o radu, ekonomskom politikom i Reformskom agendom. Procedura nije složena, naglasio je Novalić, jer u suštini riječ o ugovoru, a ne zakonu.

Ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača podsjetio je da je u članu 182. Zakona o radu propisano da se važeći kolektivni ugovori moraju uskladiti s tim zakonom u roku od 120 dana od njegovog stupanja na snagu.

Drljača je dodao da, po njihovim saznanjima, pregovori u vezi s usklađivanjem granskih kolektivnih ugovora nisu još započeli jer se čekao završetak pregovora u vezi s usklađivanjem Općeg kolektivnog ugovora koji je osnov za usklađivanje granskih ugovora.

- S obzirom na zakonsku mogućnost da Vlada Federacije BiH, nakon konsultacije s Ekonomsko-socijalnim vijećem Federacije BiH, svojom odlukom može produžiti primjenu kolektivnog ugovora do njihovog usklađivanja sa Zakonom, a najduže za još 90 dana, predložili odluku koja je danas donesena na Vladi, a to je odluka o produženju primjene kolektivnog ugovora za još 90 dana i stupa na snagu danom donošenja – kazao je ministar Drljača.

(tuzlarije.net - FTV)               

 Naredne igre u Pekingu
Završene Zimske olimpijske igre u Pjongčangu
Kvalifikacije za SP 2019. u Kini
Košarkaši BiH u dramatičnoj završnici bolji od Belgije
Velika Britanija:
Godišnje 22.000 ljudi umre usljed pogrešnog lijeka

25.02.2018. u 16:48 Broj citanja: 401
Video:
U FBiH proglašeni zimski uslovi vožnje


Štab Zimske službe Federacije BiH proglasio je zimske uslove vožnje, pa se u skladu s tim zabranjuje saobraćaj priključnim vozilima na planinskim prevojima gdje je kolovoz zasniježen, do stvaranja uslova za sigurno saobraćanje. Također, autobusi i teretna vozila moraju na pogonskim točkovima koristiti lance na planinskim prevojima.

OPŠIRNIJE


25.02.2018. u 16:17 Broj citanja: 755
Tešanj:
Eminagića konak, mjesto u koje turisti rado svraćaju


TuzlarijeTešanjski kraj poznat je po kulturno-historijskom naslijeđu. Jedan od objekata koji privlači pažnju turista svakako je begovska kuća Eminagića konak, koja radi u okviru Muzeja "Tešanj". Eminagića konak je izgrađen polovinom 19. stoljeća i spada u red najstarijih i naljepših objekata grada Tešnja.

OPŠIRNIJE


25.02.2018. u 15:33 Broj citanja: 962
Projekat ˝Bosnoljublja“:
Budite dio đerđefa sevdalinke koja tka ljubav prema BiH


Radio televizija Tuzlanskog kantona i Bosanki kulturni centar Tuzla od februara 2018. godine realizuju novu ideju koja će sevdah i sevdalinku dovesti pred publiku, a program i publiku dovesti na male ekrane. Projekat "Bosnoljublja“ će u duhu najsavremenijih televizijskih zabavnih programa biti realizovan uživo, pred publikom u BKC Tuzla

OPŠIRNIJE


25.02.2018. u 15:20 Broj citanja: 629
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


TuzlarijeU ratu smo se čudili kako iko, bilo gdje u svijetu, normalno živi. Kako se mogu nasmijati, kako se mogu zabavljati dok su ovdje padale granate i ubijale civile. Pa smo nekad mislili ne znaju, ne vide, a evo ovih dana, svaki dan imaju vijesti o bombardovanju civila koje slabo čitaju i oni koji dobro znaju kako je biti u okruženju, izložen na milost i nemilost i nadati se miru i boljim danima.

OPŠIRNIJE


25.02.2018. u 11:43 Broj citanja: 547
Prezentacija STEM projekta u OŠ ˝Kiseljak˝


U OŠ "Kiseljak" učenici osmog i devetog razreda su upriličili vrlo interesantnu prezentaciju STEM projekta „Sačuvajmo naše bogatstvo Jezero Modrac“ koji su uradili pod mentrostvom nastavnika matematike prof. Edima Hajdarbegovića. Sam projekat je poseban po tome što je urađen STEM pristupom i metodom projektne nastave

OPŠIRNIJE


25.02.2018. u 11:17
Humanitarna predstava ˝Krojcerova sonata˝ u petak na sceni Teatra kabare Tuzla


Višestruko nagrađivana monodrama ´´Krojcerova sonata´´, u izvedbi cijenjenog glumca Vlade Keroševića, će se humanitarno izvesti za dječaka Arslana u petak, 02.03.2018. godine, s početkom u 19 30 na sceni Teatra kabare Tuzla. Nastala je povodom obilježavanja 35 godina umjetničkog rada istaknutog glumca Vlade Keroševića.

OPŠIRNIJE

OSTALE VIJESTI
VIDEO: U F+ Snježana Kordić i Halid Bulić: Bogato jezičko naslijeđe okosnica bh. kulturne raznolikosti

Jednoglasna odluka: Skupština USK-a odustala od kreditnog zaduženja kantonalne bolnice

Zabrana za priključna vozila, obavezni lanci: U FBiH proglašeni zimski uslovi vožnje

Pozvali Ambasadu SAD-a u, OSCE-a i EK da se uključe: SDP, SBB i DF o Mostaru: Izbori se moraju održati

S Hahnom započeo balkansku turneju: Juncker u Skoplju: Primjetan ozbiljan napredak Makedonije

Kancelarka mu nudi da sam pokrene promjene koje želi : Merkel će svog najvećeg kritičara postaviti za ministra u vladi

Razgovori nakon UN-ove rezolucije o prekidu vatre: Putin, Macron i Merkel za pojačanu razmjenu vijesti o Siriji

Žrtve ekstremističke grupe Boko haram: Nigerijski roditelji saopštili spisak 105 nestalih djevojčica

Četvrto kolo kvalifikacija za SP u Kini: Košarkaši BiH poraženi od Rusije 70:53

Podijeljene 102 medalje, najuspješnija Norveška sa 39: Završene Zimske olimpijske igre u Pjongčangu
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije sat vremena
Merkel i Macron poručili Putinu: Ubijanje u Siriji mora odmah stati
Objavljeno prije 2 sata
Tisuće Rusa prosvjeduju u Moskvi, traže odlazak Putina
Objavljeno prije 2 sata
Od početka godine spriječena dva planirana teroristička napada u Francuskoj
Objavljeno prije 4 sata
Bloomberg: Bivši Trumpov voditelj kampanje je tajno plaćao milijune za prorusku kampanju
Objavljeno prije 5 sati
Sjeverna Koreja kaže da će nove američke sankcije smatrati "činom rata"
Objavljeno prije 8 sati
Asadova vojska nastavlja napade iako je UN proglasio primirje