TUZLARIJE - VIJESTI

17.12.2015. u 10:27 Broj citanja: 458
˝Obrazovanje po mjeri djeteta – Bosna i Hercegovina na putu ka EU˝
Završen projekat u Tuzlanskom kantonu
Tuzlarije


Organizacija Save the Children, Pedagoški zavod i Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona juče su u Bosanskom kulturnom centru prezentirali rezultate zajedničkog projekta "Obrazovanje po mjeri djeteta" - BiH na putu ka Evropskoj uniji. Prije tri godine potpisan je Memorandum o razumijevanju o provođenju projekta na principu uzajamnog dogovaranja, razumijevanja i potrebe zajedničkog rada na unapređenju jednakog pristupa kvalitetnom obrazovanju djece.

Primarna aktivnost projekta bila je poboljšati uslove kako bi svako dijete bilo obuhvaćeno programom predškolskog odgoja i obrazovanja. Kroz obuke i osposobljavanje odgajatelja i nastavnog kadra, implementacija predškolskog odgoja je zaživjela, a sve u cilju kvalitetnog odgojno-obrazovnog procesa. Više od četiri i po hiljade djece dobilo je priliku da pohađa odgojni program u obdaništima. U projektu su učestvovale sve općine Tuzlanskog kantona i Grad Tuzla. Edukacije određenog broja odgajatelja i nabavku namještaja za obdaništa finansirao je Save the Children.

Tuzlarije


Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta mr.sc. Zlatan Muratović iskazao je posebnu zahvalnost organizaciji Save the Children i Pedagoškom zavodu jer su uložili puno rada i truda kako bi ovaj projekat uspješno proveli, te je kazao "Save the Children je učestvovao u realizaciji projekta sa 900.000 KM, ali je i Vlada TK sa sredstvima u iznosu od 121.000 KM, pomogla finansiranje projekta. Resorno ministarstvo će i dalje nastaviti saradnju sa ovom organizacijom, a sve u cilju poboljšanja jednakih uslova u pristupu sve djece kvalitetnom inkluzivnom obrazovanju."

"U saradnji sa Ministarstvom obrazovanja i Pedagoškim zavodom uspjeli smo povećati obuhvat djece sa 20% koliko je bilo 2013. godine do skoro 100% koliko je sad u 2015. godini", kazala je Andrea Žeravčić, direktorica Save The Children-a.

Tuzlarije


Osnovne škole sa područja Tuzlanskog kantona su u svoje programe uvrstile primjenu indeksa inkluzivnosti, te je svaka škola razvila po jedan projekat kojim pomaže većoj i kvalitetnijoj uključenosti sve djece i šire obrazovne zajednice u obrazovni proces. Za provedbu projekta Obrazovanje po mjeri djeteta bio je zadužen kantonalni Pedagoški zavod, a pomoglo je i Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta.

"Ono što je za nas bitno je da smo svakom djetetu ravnopravno dali mogućnost da dođe i boravi u obdaništu, čak i u ruralnim sredinama, širom Tuzlanskog kantona. Puno bi teže to učinili da nije bilo podrške Save the Childrena", istakao je Nikola Čiča, direktor Pedagoškog zavoda TK.

Tuzlarije


Uz aktivno učešće Pedagoškog zavoda i osnovnih škola na osnovu referalnog sistema Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK unazad tri godine stvoreni su uslovi za pohađanje osnovne škole djeci koja su iz najrazličitijih razloga bila van nastavnog sistema. Na taj način obuhvaćeno je 88 učenika koji po posebnom programu završavaju osnovno obrazovanje. Vlada Tuzlanskog kantona je iz Budžeta Kantona finansirala rad nastavnika koji su za te učenike realizirali nastavu i na taj način ovim učenicima omogućila nastavak osnovnog obrazovanja.

Tuzlarije


Projekat "Obrazovanje po mjeri djeteta - BiH na putu ka EU" realizirao se preko četiri komponente: Pristupačan i kvalitetan rani rast i razvoj za djecu na području TK, Inkluzivne škole u Inkluzivnim zajednicama, Osnovno pravo na obrazovanje i Škola za svako dijete. Na ovaj način su stvoreni uslovi za implementaciju Obaveznog programa predškolskog odgoja i obrazovanje pred polazak u osnovnu školu, kao i sveobuhvatan, multidisciplinaran obrazovni model koji ima za cilj da pomogne školama da izgrade sigurno i zdravo okruženje koje može da odgovori na specifične potrebe svakog djeteta, da li se radilo o osnovnom pravu na obrazovanje ili pristupačnom i kvalitetnom ranom rastu i razvoju za djecu u našem kantonu.


MINISTARSTVO OBRAZOVANJA
NAUKE, KULTURE I SPORTA TK

(tuzlarije.net)               

 Žive duže, otpornije u ekstremnim uslovima
Potvrđeno: Ženski spol jači je od muškog
Palestinski predsjednik:
Trumpova mirovna ponuda je šamar stoljeća
Investicije u 68 zemalja svijeta
Što se krije iza kineskog megaprojekta izgradnje novog Puta svile za 21. stoljeće

17.01.2018. u 15:10 Broj citanja: 897
Delegacija Vlade TK posjetila Međunarodni aerodrom Tuzla:
Dogradnja će biti završena sredinom proljeća


Tuzlarije
Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić i ministar trgovine, turizma i saobraćaja Mirsad Gluhić posjetili su danas Međunarodni aerodrom Tuzla. Aktivnosti na proširenju i dogradnji objekata i stvaranja boljih i kvalitetnijih uslova za putnike, istaknuto je ovom prilikom, bit će završene sredinom proljeća.

OPŠIRNIJE


17.01.2018. u 14:39 Broj citanja: 5529
Festival palačinaka u Tuzli od 13. do 15. februara


Gradska Kafana, Snack Bar BAGUERI & Hotel Tuzla na zanimljiv način obilježavaju Svjetski dan palačinaka, koji je 13.02.2018 godine – Festivalom palačinaka. Ovim putem pozivamo sve zainteresovane, sve one koji smatraju da prave „najbolje palačinke“ da nam se pridruže i zauzmu svoje mjesto na platou Hotela Tuzla.

OPŠIRNIJE


17.01.2018. u 13:35 Broj citanja: 1053
Udruženje kupaca ˝15. Maj˝ - obavještenje:
Najava protesta UG ˝SPO 15. maj˝ Tuzla u petak, 19. januara u 12 sati


TuzlarijeUdruženje kupaca ˝15. Maj˝ obavještava javnost da ponovo organizuje javni protest u petak 19.01.2018. godine. Okupljanje je ispred zgrade SPO "15. maj" (B. Malta) od 12 sati.

OPŠIRNIJE


17.01.2018. u 11:19
Udruženje za protiveksplozivnu zaštitu i sigurnost radne i životne sredine - Atex:
Najava 8. redovne Skupštine i Stručne rasprave


Tuzlarije
Atex - Udruženje za protiveksplo zivnu zaštitu i sigurnost radne i životne sredine, u četvrtak 18.01.2018. godine, u Dramar centru, održat će 8. redovnu Skupštinu Udruženja. Prethodno, sa početkom u 12:30 sati, bit će održana Stručna rasprava na temu "Ex - zaštita u rudarstvu" i formiranje zajedničke radne grupe BAS/TC-6 i BAS/TC-27.

OPŠIRNIJE


17.01.2018. u 10:44 Broj citanja: 668
Obavještenje za povratnike o aktuelnim javnim pozivima Federalnog ministarstva za izbjegla i raseljena lica


Tuzlarije
Mnogi pripadnici povratničke populacije nemaju informaciju da postoje projekti namjenjeni njima, a prijavom na njih i dobivanjem sredstava svakako bi poboljšali svoj život. Pozivamo i čitaoce Tuzlarija da informaciju proslijede do osoba kojima pomoć treba.

OPŠIRNIJE


17.01.2018. u 10:07 Broj citanja: 1057
Vlada TK - Kadrovska pitanja:
Data prethodna saglasnost za imenovanje direktora Pozorišta i Biblioteke


Tuzlarije
U okviru kadrovskih pitanja Vlada je donijela Odluku o davanju saglasnostina Odluku Privremenog Upravnog odbora Javne ustanove Veterinarski zavod Tuzlanskog kantona o imenovanju Senada Hamzića dr. vet. med. za direktora Javne ustanove Veterinarski zavod Tuzlanskog kantona, na period od četiri godine.

OPŠIRNIJEOSTALE VIJESTI
VIDEO: Hrvatska predsjednica u trodnevnoj posjeti BiH: Otvorenim razgovorima zadovoljni svi

Predstavnički dom PSBiH: Usvojen Prijedlog budžeta institucija BiH za 2018.

VIDEO: Nakon više od pet sati rasprave: Predstavnički dom Parlamenta FBiH usvojio budžet za 2018.

SDA protiv prijedloga HNS-a, HDZ protiv prijedloga SDA: Žustra rasprava parlamentaraca o izmjenama Izbornog zakona

Grabar-Kitarović sa Srebreničankama: Subašić: Hrvatska da se više uključi u problem nestalih osoba

Nađeno poslije ubistva Ivanovića: Kosovska policija: Identifikovan vlasnik izgorjelog vozila

Okončano zasjedanje Vojnog odbora Alijanse: Rusija ponovo slovi kao strateški konkurent NATO-u

Š pijunski rat: Uhapšen bivši agent CIA-e, SAD sumnja da je radio za Kineze

Na otvaranju igara marširat će zajedno : Dvije Koreje formiraju prvi zajednički olimpijski tim

Bit će organizirani oproštajni mečevi: Ronaldinho okončao igračku karijeru
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 2 sata
Rumunjska dobila prvu premijerku u povijesti
Objavljeno prije 3 sata
Njemačka i Poljska se moraju dogovoriti oko odštete za Drugi svjetski rat, osnovat će povjerenstvo
Objavljeno prije 4 sata
Uhićen bivši agent CIA-e, kod sebe godinama skrivao bilježnice pune tajnih informacija
Objavljeno prije 5 sati
Pariz i London potpisuju novi sporazum o migrantima, ne žele da se ponovi kaos u Calaisu
Objavljeno prije 5 sati
Sjeverna i Južna Koreja Zimske olimpijske igre otvaraju pod istom zastavom
Objavljeno prije 5 sati
POGLEDAJTE SNIMKU Meteor eksplodirao nad Amerikom