TUZLARIJE - VIJESTI

17.12.2015. u 10:27 Broj citanja: 444
˝Obrazovanje po mjeri djeteta – Bosna i Hercegovina na putu ka EU˝
Završen projekat u Tuzlanskom kantonu
Tuzlarije


Organizacija Save the Children, Pedagoški zavod i Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona juče su u Bosanskom kulturnom centru prezentirali rezultate zajedničkog projekta "Obrazovanje po mjeri djeteta" - BiH na putu ka Evropskoj uniji. Prije tri godine potpisan je Memorandum o razumijevanju o provođenju projekta na principu uzajamnog dogovaranja, razumijevanja i potrebe zajedničkog rada na unapređenju jednakog pristupa kvalitetnom obrazovanju djece.

Primarna aktivnost projekta bila je poboljšati uslove kako bi svako dijete bilo obuhvaćeno programom predškolskog odgoja i obrazovanja. Kroz obuke i osposobljavanje odgajatelja i nastavnog kadra, implementacija predškolskog odgoja je zaživjela, a sve u cilju kvalitetnog odgojno-obrazovnog procesa. Više od četiri i po hiljade djece dobilo je priliku da pohađa odgojni program u obdaništima. U projektu su učestvovale sve općine Tuzlanskog kantona i Grad Tuzla. Edukacije određenog broja odgajatelja i nabavku namještaja za obdaništa finansirao je Save the Children.

Tuzlarije


Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta mr.sc. Zlatan Muratović iskazao je posebnu zahvalnost organizaciji Save the Children i Pedagoškom zavodu jer su uložili puno rada i truda kako bi ovaj projekat uspješno proveli, te je kazao "Save the Children je učestvovao u realizaciji projekta sa 900.000 KM, ali je i Vlada TK sa sredstvima u iznosu od 121.000 KM, pomogla finansiranje projekta. Resorno ministarstvo će i dalje nastaviti saradnju sa ovom organizacijom, a sve u cilju poboljšanja jednakih uslova u pristupu sve djece kvalitetnom inkluzivnom obrazovanju."

"U saradnji sa Ministarstvom obrazovanja i Pedagoškim zavodom uspjeli smo povećati obuhvat djece sa 20% koliko je bilo 2013. godine do skoro 100% koliko je sad u 2015. godini", kazala je Andrea Žeravčić, direktorica Save The Children-a.

Tuzlarije


Osnovne škole sa područja Tuzlanskog kantona su u svoje programe uvrstile primjenu indeksa inkluzivnosti, te je svaka škola razvila po jedan projekat kojim pomaže većoj i kvalitetnijoj uključenosti sve djece i šire obrazovne zajednice u obrazovni proces. Za provedbu projekta Obrazovanje po mjeri djeteta bio je zadužen kantonalni Pedagoški zavod, a pomoglo je i Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta.

"Ono što je za nas bitno je da smo svakom djetetu ravnopravno dali mogućnost da dođe i boravi u obdaništu, čak i u ruralnim sredinama, širom Tuzlanskog kantona. Puno bi teže to učinili da nije bilo podrške Save the Childrena", istakao je Nikola Čiča, direktor Pedagoškog zavoda TK.

Tuzlarije


Uz aktivno učešće Pedagoškog zavoda i osnovnih škola na osnovu referalnog sistema Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK unazad tri godine stvoreni su uslovi za pohađanje osnovne škole djeci koja su iz najrazličitijih razloga bila van nastavnog sistema. Na taj način obuhvaćeno je 88 učenika koji po posebnom programu završavaju osnovno obrazovanje. Vlada Tuzlanskog kantona je iz Budžeta Kantona finansirala rad nastavnika koji su za te učenike realizirali nastavu i na taj način ovim učenicima omogućila nastavak osnovnog obrazovanja.

Tuzlarije


Projekat "Obrazovanje po mjeri djeteta - BiH na putu ka EU" realizirao se preko četiri komponente: Pristupačan i kvalitetan rani rast i razvoj za djecu na području TK, Inkluzivne škole u Inkluzivnim zajednicama, Osnovno pravo na obrazovanje i Škola za svako dijete. Na ovaj način su stvoreni uslovi za implementaciju Obaveznog programa predškolskog odgoja i obrazovanje pred polazak u osnovnu školu, kao i sveobuhvatan, multidisciplinaran obrazovni model koji ima za cilj da pomogne školama da izgrade sigurno i zdravo okruženje koje može da odgovori na specifične potrebe svakog djeteta, da li se radilo o osnovnom pravu na obrazovanje ili pristupačnom i kvalitetnom ranom rastu i razvoju za djecu u našem kantonu.


MINISTARSTVO OBRAZOVANJA
NAUKE, KULTURE I SPORTA TK

(tuzlarije.net)               

 Rusi iskopali najdublju rupu na svijetu, 12 km
VIDEO: Vodu i fosile našli na dubini 7 km
Kojmedija na maratonu:
Svi favoriti pogrešno skrenuli prateći motocikl
FOTO Prelijepa Bosanka postala Miss Australije
Zatucani pojedinci je napali: ˝Oduzmite joj krunu˝

24.10.2017. u 10:44
Preporuka za čitanje:
Fjodor M. Dostojevski: ˝Idiot˝


Tuzlarije
Ljudi kakav je glavni junak romana "Idiot" Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, mnogi su imali priliku sresti u životu, a možda su i sami takvi. Samo što se kod nas češće zovu dobricama, a uz njih se veže i ona "dobar i budala je isto".

OPŠIRNIJE


24.10.2017. u 10:41
Gradska uprava
Obavještenje poljoprivrednim proizvođačima sa područja grada Tuzla


Služba za ekonomski razvoj i društvene djelatnosti Grada Tuzla obavještava poljoprivredne proizvođače sa područja grada Tuzla, koji su upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava i Registar klijenata, da su obavezni prijaviti plan proizvodnje za narednu godinu do 15.11.2017. godine.

OPŠIRNIJE


24.10.2017. u 10:22
Zahuktava se inflacija, najviše poskupjeli maslac, meso i sir


Rast cijena hrane kao posljedice suše, polako se zahuktava iako statistika još uvijek ne bilježi očekivano drastično poskupljenje prehrambenih proizvoda, izvještava Indikator.ba. Prema podacima Agencije za statistiku BiH, hrana je u septembru poskupjela za 0,7 posto u odnosu na avgust.

OPŠIRNIJE


24.10.2017. u 10:06
Druženje prvačića škole ˝Novi Grad˝ i predstavnika restorana ˝Saranda˝


Tuzlarije
Jučer su prvačići škole "Novi Grad" imali priliku da se druže sa predstavnicima restorana Saranda. Bilo je to veoma veselo, zanimljivo i poučno druženje. Gosti iz Sarande na čelu sa gospodinom Avdijom Abdiji odazvali su se našem pozivu da predstave ovaj vrijedan zanat.

OPŠIRNIJE


24.10.2017. u 09:47
Rektorat Univerziteta u Tuzli
Najava predavanja ambasadorice Republike Indonezije u BiH


Tuzlarije
Ambasadorica Republike Indonezije u BiH, Nj.E. Amelia Achmad Yani posjetit će Univerzitetu u Tuzli u utorak 24.10.2017.godine i tom prilikom održati će predavanje studentima na temu " Forward looking Indonesia Development in Economic, Culture and Tourism".

OPŠIRNIJE


24.10.2017. u 09:14
Global Crowdfunding Academy u BIH
Info sesija danas od 12 do 14 sati u BIT Centru


UNDP poziva sve inovativne i kreativne timove da podnesu prijavu za učešće u „Global Crowdfunding Academy u BiH“, najkasnije do 01. novembra 2017. godine do 17:00 sati. Dodatne informacije u vezi prijave je moguće dobiti putem e-maila: registry.ba@undp.org.

OPŠIRNIJEOSTALE VIJESTI
Prije dva dana pješke krenuli iz Viteza: 23 radnika Vitezita stigli u Sarajevo

Čović u Strasbourgu i Bruxellesu: Razmjena mišljenja o BiH na Odboru za vanjske poslove EP

Posebna zajednička sjednica: Poslanici/delegati pitaju-Vijeće ministara BiH odgovara

Prvookrivljen u slučaju Agrokor: Izdan Europski uhidbeni nalog za Ivicom Todorićem

U toku pregovori za formiranje nove vlade: Konstitutivna sjednica novog saziva Bundestaga

Mogao bi postati doživotni čelnik: Xi je najmoćniji kineski vođa nakon Maoa

Zbog emisije ugljičnog dioksida: Sve kiseliji oceani pogubno utječu na oceanske ekosustave

Treća ovosezonska pobjeda u NBA ligi: Pet trojki Teletovića u pobjedi Milwaukeeja

FOTO: Iz perspektive Kristine Makeeve: Kako jesen izgleda širom svijeta

U izboru FIFA-e: Cristiano Ronaldo ponovo izabran za najboljeg fudbalera svijeta
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 35 minuta
Sirija optužila američku koaliciju za ubojstva civila u zračnim napadima: "Možda su promašili metu"
Objavljeno prije 60 minuta
SAD traži hitno produženje istrage o kemijskim napadima u Siriji
Objavljeno prije sat vremena
Prošlo je sto godina od događaja koji je promijenio svijet i Rusiju, a oko toga se i danas lome koplja
Objavljeno prije sat vremena
Japan upozorava: "Nuklearna prijetnja Sjeverne Koreje dosegla je neviđenu, kritičnu razinu"
Objavljeno prije 2 sata
Xi je najmoćniji kineski vođa nakon Maoa: "Mogao bi postati doživotni čelnik"
Objavljeno prije 3 sata
Skandal u Hollywoodu: Nove optužbe za zlostavljanje, silovanje i pedofiliju