TUZLARIJE - VIJESTI

17.12.2015. u 17:34 Broj citanja: 1990
Podrška Vlade TK domaćim privrednicima nema alternativu
Posjeta kalesijskim firmama Kaletex i Lafat komerc
Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić sa ministrima policije Huseinom Topčagićem i ministrom razvoja i poduzetništva Nerminom Hodžićem obišao je danas kalesijske firme Kaletex i Lafat komerc.

Tuzlarije


Nakon obilaska proizvodnog pogona, sa direktorom Kaletexa Fikretom Suljkanovićem razgovarano je o aktuelnim projektima u tekstilnoj industriji.

- Ja sam danas bio prijatno iznenađen kada sam vidio da ova kalesijska firma radi uniforme za Evropsku uniju, odnosno policiju i carinu u Sloveniji. Došli smo kako bi pokušali u okviru kampanje "Kupuj domaće" da realiziramo i projekat nabavke opreme za naše Ministarstvo unutrašnjih poslova, kazao je premijer Bego Gutić, naglašavajući da ukoliko neko ima kapacitete i kvalitet da opskrbljuje i oprema njemačku policiju, austrijsku carinu i druge službe zapadnoevropskih zemalja, zašto to ne bi mogao raditi i za službe u našoj zemlji.

Premijer i ministar Hodžić su istakli i da će u narednoj godini oko 2 miliona KM biti na raspolaganju za upošljavanje novih radnika, s akcentom na poticaje baš u tekstilnoj industriji.

Ministar razvoja i poduzetništva Nermin Hodžić je kazao da je ova firma primjer kako treba da se radi i da će sigurno doći do saradnje i realizacije nekih projekata, a koji će značiti i nova zapošljavanja u Kalesiji.

- Kalesija je nekada bila poznata samo po poljoprivredi, sada je situacija drugačija imamo tu mnoge privredne gigante: Unis Tok, Lafat, Kaletex i druge, a vidimo i da se stvari kreću ka novim projektima, zaključio je Hodžić.

Tuzlarije


Oduševljen posjetom bio je i sam direktor Kaletexa Fikret Suljkanović čija firma trenutno upošljava 60 radnika.

- Ja sam počastvovan vjerujte, jer nas od 2002. godine nijedan općinski službenik niti političar nije obišao kako bi se barem upoznao, a danas imamo posjetu premijera koji je evo obećao pomoć. Na tome mu hvala. Ukoliko krene sa realizacijom projekata, kao što je šivenje uniforme za službenike MUP-a i UKC-a Tuzla, onda sigurno moramo proširiti proizvodnju, a time i uposliti nove radnike, kazao je Suljkanović.

Sastanku sa delegacijom Vlade TK prisustvovao je i vlasnik kompanije Bingo Senad Džambić, koji je nakon problema u Kaletexu sa kojima su se susretali prilikom privatizacije "odriješio" kesu te im je pomogao i zahvaljujući njemu ova firma nema dugova ni prema radnicima, niti prema državi.

- Mi sve servisiramo na vrijeme i vjerujte nemamo niti ćemo imati nijednog radnika "na crno". Svoje obaveze izmirujemo na vrijeme i tako će i ostati, zaključio je Suljkanović.

Osim opreme za policiju i carinu u Sloveniji, Kaletex radi i kompletnu uniformu za radnike Binga, a nebrojeno puta su do sada besplatno opremali i sportske kolektive.

Tuzlarije


Nakon Kaleteksa delegacija Vlade je obišla kompaniju Lafat Komerc, koja postoji već 40 godina i koja danas upošljava oko 250 radnika, sa prosječnom starosti uposlenika od 31 godine.

- Za razliku od prethodnih perioda, mi se danas možemo pohvaliti saradnjom koju imamo sa Vladom Tuzlanskog kantona, koja je prepoznala naš potencijal, naše, ali i potrebe drugih privrednika, te nam u skladu sa svojim mogućnostima pruža nesebičnu podršku, rekao je menadžer prodaje u ovoj kalesijskoj kompaniji Eldin Brkić.

Tuzlarije


Lafat komerc u posljednjih nekoliko godina se razvio u jednog kvalitetnog i respektabilnog proizvođača u oblasti metalske industrije, koji oko 66% svojih proizvoda izvozi u zemlje zapadne Evrope.

Osim dosadašnjih svojih standardnih proizvoda Lafat komerc je od nedavno počeo i sa proizvodnjom dijelova za bagere renomiranog evropskog proizvođača "Liebherr".

Nakon obilaska pogona, održan je i radni sastanak na kojem se razgovaralo o novim projektima, i otvaranju novih radnih mjesta.

(tuzlarije.net - Odjeljenje za informisanje Vlade TK)               

 Samoubistva na Novom Zelandu su tiha epidemija:
606 pari cipela
Tako nastaju platina i zlato:
Zabilježen ogroman kosmički sudar neutronskih zvijezda
Časopis nacrtao metu na Kurzu:
˝Napokon je postalo moguće ubiti bebu-Hitlera˝

17.10.2017. u 14:39
Vlada TK:
Pomoć studentima iz Palestine


Vlada Tuzlanskog kantona danas je donijela i Odluku o upisu, oslobađanju troškova školarine i troškova participacije, kao i odobravanju sredstava za troškove smještaja, ishrane i zdravstvenog osiguranja studenata iz Palestine.

OPŠIRNIJE


17.10.2017. u 12:17 Broj citanja: 659
Iz Biltena MUP-a
Pokušaj ubistva 31-godišnjaka iz Živinica


PS Živinice je zaprimila prijavu da je u Živinicama došlo do tuče između dva lica. Izlaskom službenika policije na lice mjesta i izvršenim uviđajem konstatovano je da je 23-godišnjak iz Živinica oštrim predmetom nanio ubodnu ranu 31-godišnjaku iz Živinica, kojem je ukazana ljekarska pomoć u UKC-u Tuzla, gdje se ljekar nije izjasnio o težini povreda

OPŠIRNIJE


17.10.2017. u 12:13 Broj citanja: 319
Zapošljavanje stručnog kadra za djecu sa poteškoćama u razvoju u osnovnom obrazovanju


Vlada je danas prihvatila tekst Sporazuma o međusobnoj saradnji u realizaciji Programa sufinansiranja zapošljavanja odgovarajućeg stručnog kadra za djecu sa poteškoćama u razvoju u osnovnom obrazovanju u redovnoj nastavi u Federaciji BiH.

OPŠIRNIJE


17.10.2017. u 12:04
Vlada TK
Odobren dio sredstava za toplifikaciju Šićkog i Bukinja


Vlada je danas dala i saglasnost na Odluku o prijenosu sredstava po kojoj će se izvršiti prijenos 237.079,06 KM na depozitni račun Grada Tuzle. Ovom odlukom prihvaćena je dokumentacija o plaćanju dijela sredstava u iznosu od 237.079,06 KM za projekte „Toplifikacija MZ Šićki Brod – II faza“ i „Toplifikacija MZ Bukinje – II faza (naselje Kolone)“.

OPŠIRNIJE


17.10.2017. u 12:02
Održana 96. redovna sjednica Vlade Tuzlanskog kantona
Inicijativa za Zakon o pravima žrtava torture


Vlada Tuzlanskog kantona prihvatila je danas inicijativu Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak TK za donošenje Zakona o pravima žrtava torture. Naime, u Bosni i Hercegovini ni nakon vise od dvadeset godina od završetka rata žrtve torture nisu prepoznate kao posebna kategorija i njihov pravni status nije u potpunosti riješen.

OPŠIRNIJE


17.10.2017. u 12:01
AMICA EDUCA u saradnji sa Centrom za mentalno zdravlje
Održan Okrugli sto na temu „Mentalno zdravlje žena“


12. oktobra, u okviru obilježavanja Svjetskog dana Mentalnog zdravlja u prostorijama ateljea Ismet Mujezinović, održan je okrugli sto „Mentalno zdravlje žena“ organiziran od strane Udruženja Amica Educa a u saradnji sa Centrom za mentalno zdravlje Doma zdravlja Tuzla.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
Traže plaće i doprinose: Protest radnika Hidrogradnje

Sjednica NSRS-a: Koalicija \'Domovina\' protiv razmatranja vojne neutralnosti RS-a

Hoće li Srbi dobiti konstitutivnost u ovom entitetu?: Skupština HNK-a o amandmanima na Ustav

Sin ubijene istraživačke novinarke na Malti optužuje: \'Moja majka je mrtva zbog vaše nesposobnosti\'

IS je ove godine izgubio golem teritorij u Iraku: Gradski stadion posljednje uporište islamista u Raki

VIDEO: Kolona izbjeglica se proteže na nekoliko kilometara: Objavljen snimak masovnog egzodusa Rohingya

Kurdski borci su sinoć bez borbe napustili to područje: Iračke snage preuzele od Kurda dva najveća naftna polja u Kirkuku

Napad na policijsko sjedište: Poginule 32 osobe u napadu talibana u Afganistanu

Podrška Udruženju roditelja: Poštanska marka koju su radila djeca iz Roditeljske kuće

Samoubistvo na Novom Zelandu je tiha epidemija: 606 pari cipela
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 20 minuta
Španjolski ustavni sud proglasio katalonski referendum nevažećim
Objavljeno prije 2 sata
U Portugalu danas počela trodnevna žalost zbog 36 mrtvih u požarima
Objavljeno prije 2 sata
DŽihadisti u Raki ostali zarobljeni na gradskom stadionu
Objavljeno prije 2 sata
Časopis nacrtao metu na Kurzu: "Napokon je postalo moguće ubiti bebu-Hitlera"
Objavljeno prije 2 sata
Srušio se drugi španjolski vojni avion u dva tjedna
Objavljeno prije 3 sata
Bombardier izgubio kontrolu nad programom u koji je uloženo 6 milijardi dolara