TUZLARIJE - VIJESTI

18.12.2015. u 19:42 Broj citanja: 1086
U povodu Dana rudara:
Svečana sjednica Rudnika ˝Kreka˝ Tuzla
U povodu obilježavanja 21. decembra, Dana rudara i 130 godina postojanja i rada Rudnika Kreka, u Bosanskom kulturnom centru Tuzla danas je održana svečana sjednica.

Tuzlarije


Obilježavanjem Dana rudara svi se moramo prisjetiti događaja iz 1920. godine koji su sastavni dio uspona radničke klase. Jedan od tih događaja je i Husinska buna, koja bi danas svima mogla poslužiti kao lekcija života jer su se rudari "Kreke" izborili za svoja osnovna prava i rad, rečeno je na današnjoj sjednici.

Fikret Mehić, predsjednik Sindikalne organizacije Rudnika "Kreka", čestitao je svim rudarima njihov dan, ali je također naglasio da situacija u kojoj se nalaze komorati nije dobra.

- Rudari ne dobijaju ono što zaslužuju, a rade izuzetno težak i opasan posao. Međutim, mi u Sindikatu se svakodnevno borimo sa svim nedaćama i imamo naznake da bi u narednoj godini moglo biti bolje. Najavljeno je ulaganje oko 350 miliona KM u rudnike. Također, u Krekinim rudnicima očekujemo bolju i funkcionalniju organizaciju, koja bi trebala dati bolje rezultate. Pred novim menadžmentom je i veća odgovornost, stoga svi mi se nadamo da će pomenuto dati dobre rezultate – istakao je Mehić.

Trenutno stanje u Rudnicima Kreka je izuzetno teško, kazao je Osman Bleković, direktor.

- Uz dobru namjeru svih nas koji radimo u rudnicima i uz pomoć vladajuće strukture očekujem da bi se stanje u narednom periodu moglo popraviti na bolje. Već se naziru pozitivni pomaci u proizvodnji uglja i to je najbitnije. U zimskim mjesecima imamo proizvodnju oko 180.000 tona uglja, tako da bi u narednih par mjeseci, prema našim očekivanjima, ta proizvodnja prebacila 200.000 tona. Također očekujemo da nam državne vlasti omoguće reprogam dugova. Nisam za to da nam neko nešto halali i da nas sažaljeva, ali trebaju nam pomoći. Već u sljedećoj sedmici očekujem sastanak i sa kantonalnom vladom – kazao je Bleković.

Na svečanoj sjednici uručena su priznanja za najbolje kopače crnog blaga. Među njima je i Nermin Malkočević iz Rudnika Mramor.

- Imam 27 godina radnog staža i prijatno sam iznenađen ovim priznanjem. Također smatram da među kolegama ima još dosta dobrih rudara koji zaslužuju nagradu. Raditi u rudniku je opasno, ali moram priznati da sam zadovoljan. Plata kakva takva je ali je redovna i to je dobro. Svi bi mi voljeli da bude bolje. Ali šta je tu je, svi se u budućnosti nadamo napretku izjavio je Malkoćević.

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije


Prve tone uglja u Rudniku Kreka eksploatisane su 1884. godine za potrebe Solane u Simin Hanu, nakon čega se izdvojio kao samostalna organizacija od kada i počinje njegov pravi razvoj.

S.P.

(tuzlarije.net)               

 Naredne igre u Pekingu
Završene Zimske olimpijske igre u Pjongčangu
Kvalifikacije za SP 2019. u Kini
Košarkaši BiH u dramatičnoj završnici bolji od Belgije
Velika Britanija:
Godišnje 22.000 ljudi umre usljed pogrešnog lijeka

25.02.2018. u 16:48 Broj citanja: 401
Video:
U FBiH proglašeni zimski uslovi vožnje


Štab Zimske službe Federacije BiH proglasio je zimske uslove vožnje, pa se u skladu s tim zabranjuje saobraćaj priključnim vozilima na planinskim prevojima gdje je kolovoz zasniježen, do stvaranja uslova za sigurno saobraćanje. Također, autobusi i teretna vozila moraju na pogonskim točkovima koristiti lance na planinskim prevojima.

OPŠIRNIJE


25.02.2018. u 16:17 Broj citanja: 755
Tešanj:
Eminagića konak, mjesto u koje turisti rado svraćaju


TuzlarijeTešanjski kraj poznat je po kulturno-historijskom naslijeđu. Jedan od objekata koji privlači pažnju turista svakako je begovska kuća Eminagića konak, koja radi u okviru Muzeja "Tešanj". Eminagića konak je izgrađen polovinom 19. stoljeća i spada u red najstarijih i naljepših objekata grada Tešnja.

OPŠIRNIJE


25.02.2018. u 15:33 Broj citanja: 962
Projekat ˝Bosnoljublja“:
Budite dio đerđefa sevdalinke koja tka ljubav prema BiH


Radio televizija Tuzlanskog kantona i Bosanki kulturni centar Tuzla od februara 2018. godine realizuju novu ideju koja će sevdah i sevdalinku dovesti pred publiku, a program i publiku dovesti na male ekrane. Projekat "Bosnoljublja“ će u duhu najsavremenijih televizijskih zabavnih programa biti realizovan uživo, pred publikom u BKC Tuzla

OPŠIRNIJE


25.02.2018. u 15:20 Broj citanja: 629
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


TuzlarijeU ratu smo se čudili kako iko, bilo gdje u svijetu, normalno živi. Kako se mogu nasmijati, kako se mogu zabavljati dok su ovdje padale granate i ubijale civile. Pa smo nekad mislili ne znaju, ne vide, a evo ovih dana, svaki dan imaju vijesti o bombardovanju civila koje slabo čitaju i oni koji dobro znaju kako je biti u okruženju, izložen na milost i nemilost i nadati se miru i boljim danima.

OPŠIRNIJE


25.02.2018. u 11:43 Broj citanja: 547
Prezentacija STEM projekta u OŠ ˝Kiseljak˝


U OŠ "Kiseljak" učenici osmog i devetog razreda su upriličili vrlo interesantnu prezentaciju STEM projekta „Sačuvajmo naše bogatstvo Jezero Modrac“ koji su uradili pod mentrostvom nastavnika matematike prof. Edima Hajdarbegovića. Sam projekat je poseban po tome što je urađen STEM pristupom i metodom projektne nastave

OPŠIRNIJE


25.02.2018. u 11:17
Humanitarna predstava ˝Krojcerova sonata˝ u petak na sceni Teatra kabare Tuzla


Višestruko nagrađivana monodrama ´´Krojcerova sonata´´, u izvedbi cijenjenog glumca Vlade Keroševića, će se humanitarno izvesti za dječaka Arslana u petak, 02.03.2018. godine, s početkom u 19 30 na sceni Teatra kabare Tuzla. Nastala je povodom obilježavanja 35 godina umjetničkog rada istaknutog glumca Vlade Keroševića.

OPŠIRNIJE

OSTALE VIJESTI
VIDEO: U F+ Snježana Kordić i Halid Bulić: Bogato jezičko naslijeđe okosnica bh. kulturne raznolikosti

Jednoglasna odluka: Skupština USK-a odustala od kreditnog zaduženja kantonalne bolnice

Zabrana za priključna vozila, obavezni lanci: U FBiH proglašeni zimski uslovi vožnje

Pozvali Ambasadu SAD-a u, OSCE-a i EK da se uključe: SDP, SBB i DF o Mostaru: Izbori se moraju održati

S Hahnom započeo balkansku turneju: Juncker u Skoplju: Primjetan ozbiljan napredak Makedonije

Kancelarka mu nudi da sam pokrene promjene koje želi : Merkel će svog najvećeg kritičara postaviti za ministra u vladi

Razgovori nakon UN-ove rezolucije o prekidu vatre: Putin, Macron i Merkel za pojačanu razmjenu vijesti o Siriji

Žrtve ekstremističke grupe Boko haram: Nigerijski roditelji saopštili spisak 105 nestalih djevojčica

Četvrto kolo kvalifikacija za SP u Kini: Košarkaši BiH poraženi od Rusije 70:53

Podijeljene 102 medalje, najuspješnija Norveška sa 39: Završene Zimske olimpijske igre u Pjongčangu
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije sat vremena
Merkel i Macron poručili Putinu: Ubijanje u Siriji mora odmah stati
Objavljeno prije 2 sata
Tisuće Rusa prosvjeduju u Moskvi, traže odlazak Putina
Objavljeno prije 2 sata
Od početka godine spriječena dva planirana teroristička napada u Francuskoj
Objavljeno prije 4 sata
Bloomberg: Bivši Trumpov voditelj kampanje je tajno plaćao milijune za prorusku kampanju
Objavljeno prije 5 sati
Sjeverna Koreja kaže da će nove američke sankcije smatrati "činom rata"
Objavljeno prije 8 sati
Asadova vojska nastavlja napade iako je UN proglasio primirje