TUZLARIJE - VIJESTI

18.12.2015. u 19:42 Broj citanja: 1069
U povodu Dana rudara:
Svečana sjednica Rudnika ˝Kreka˝ Tuzla
U povodu obilježavanja 21. decembra, Dana rudara i 130 godina postojanja i rada Rudnika Kreka, u Bosanskom kulturnom centru Tuzla danas je održana svečana sjednica.

Tuzlarije


Obilježavanjem Dana rudara svi se moramo prisjetiti događaja iz 1920. godine koji su sastavni dio uspona radničke klase. Jedan od tih događaja je i Husinska buna, koja bi danas svima mogla poslužiti kao lekcija života jer su se rudari "Kreke" izborili za svoja osnovna prava i rad, rečeno je na današnjoj sjednici.

Fikret Mehić, predsjednik Sindikalne organizacije Rudnika "Kreka", čestitao je svim rudarima njihov dan, ali je također naglasio da situacija u kojoj se nalaze komorati nije dobra.

- Rudari ne dobijaju ono što zaslužuju, a rade izuzetno težak i opasan posao. Međutim, mi u Sindikatu se svakodnevno borimo sa svim nedaćama i imamo naznake da bi u narednoj godini moglo biti bolje. Najavljeno je ulaganje oko 350 miliona KM u rudnike. Također, u Krekinim rudnicima očekujemo bolju i funkcionalniju organizaciju, koja bi trebala dati bolje rezultate. Pred novim menadžmentom je i veća odgovornost, stoga svi mi se nadamo da će pomenuto dati dobre rezultate – istakao je Mehić.

Trenutno stanje u Rudnicima Kreka je izuzetno teško, kazao je Osman Bleković, direktor.

- Uz dobru namjeru svih nas koji radimo u rudnicima i uz pomoć vladajuće strukture očekujem da bi se stanje u narednom periodu moglo popraviti na bolje. Već se naziru pozitivni pomaci u proizvodnji uglja i to je najbitnije. U zimskim mjesecima imamo proizvodnju oko 180.000 tona uglja, tako da bi u narednih par mjeseci, prema našim očekivanjima, ta proizvodnja prebacila 200.000 tona. Također očekujemo da nam državne vlasti omoguće reprogam dugova. Nisam za to da nam neko nešto halali i da nas sažaljeva, ali trebaju nam pomoći. Već u sljedećoj sedmici očekujem sastanak i sa kantonalnom vladom – kazao je Bleković.

Na svečanoj sjednici uručena su priznanja za najbolje kopače crnog blaga. Među njima je i Nermin Malkočević iz Rudnika Mramor.

- Imam 27 godina radnog staža i prijatno sam iznenađen ovim priznanjem. Također smatram da među kolegama ima još dosta dobrih rudara koji zaslužuju nagradu. Raditi u rudniku je opasno, ali moram priznati da sam zadovoljan. Plata kakva takva je ali je redovna i to je dobro. Svi bi mi voljeli da bude bolje. Ali šta je tu je, svi se u budućnosti nadamo napretku izjavio je Malkoćević.

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije


Prve tone uglja u Rudniku Kreka eksploatisane su 1884. godine za potrebe Solane u Simin Hanu, nakon čega se izdvojio kao samostalna organizacija od kada i počinje njegov pravi razvoj.

S.P.

(tuzlarije.net)               

 VIDEO:
Poznati kineski penjač pao sa zgrade i poginuo
Mostarska ratna priča:
Jedan grad, dva brata i otac, tri vojske
Biolog objavio mučnu snimku izgladnjelog polarnog medvjeda:
˝Ovako izgleda spora, bolna smrt˝

13.12.2017. u 00:20 Broj citanja: 7478
Dešavanja u Tuzli na današnji dan


TuzlarijeTuzlarije su dugo na netu, gotovo sve što je objavljivano sačuvano je u nekom obliku, stvorene su bogate arhive i tekstova i slika. Podaci iz rubrike "Vijesti iz Tuzle" prikupljaju se u bazi podataka od 2003. godine. Vjerujemo da će mnogim čitaocima biti zanimljivo da pogledaju šta se to u Tuzli dešavalo na današnji dan prethodnih godina.

OPŠIRNIJE


13.12.2017. u 00:07 Broj citanja: 11855
Najnovije vijesti iz svijeta


Tuzlarije

OPŠIRNIJE


12.12.2017. u 21:16 Broj citanja: 996
Behram-begova medresa prva u vrednovanju srednjih škola Tuzlanskog kantona


Pedagoški zavod Tuzlanskog kantona je na svojoj zvaničnoj web-stranici (pztz.ba), u kategoriji Srednje obrazovanje, podkategoriji Vrednovanja škola, objavio rezultate vrednovanja srednjih škola na području Tuzlanskog kantona. U rangu svih srednjih škola, Behram-begova medresa u Tuzli je zauzela prvo mjesto.

OPŠIRNIJE


12.12.2017. u 21:06 Broj citanja: 1508
Dašak starih vremena: Vodenica ˝Višća˝


Na raskršću u Višći, na putu za Banoviće, nalazi se vodenica "Višća". Koliko su rijetke vodenice koje rade na području Tuzlanskog kantona, a i šire, najbolje govori podatak da u vodenicu ulaze i putnici namjernici da vide kako izgleda vodenički kamen i proces mljevenja. Vodeničar kaže da rade i da ima posla, ne kao prije ali redovno se melju žito i pšenica.

OPŠIRNIJE


12.12.2017. u 21:04 Broj citanja: 403
Otvorena izložba slika sa kolonije ˝Srebrenica 2017˝:
Mjesto nade i boljeg života


TuzlarijeIzložba slika nastalih na drugoj Međunarodnoj likovnoj koloniji “Srebrenica 2017.”, održanoj krajem septembra, večeras je otvorena u Galeriji Kristian Kreković u Tuzli. Organizaciju ove izložbe potpisuju Franjevački samostan svetog Petra i Pavla i Hrvatsko kulturno društvo "Napredak", glavna podružnica Tuzla.

OPŠIRNIJE


12.12.2017. u 19:15 Broj citanja: 310
1. Stand Up Comedy TZ Fest otvara ˝Život˝ Neshe Bridgesa


Najpoznatiji komičar sa Balkana, Nenad Danilović aka Nesha Bridges je komičar sa dugogodišnjim iskustvom na sceni, i jedan je od najpoznatijih komičara u regiji.
Iza sebe ima skoro 1000 nastupa i to na festivalima, u teatrima, klubovima, u regiji i Australiji.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
VIDEO: Nevrijeme i olujni vjetrovi uzrokovali brojne probleme: Oštećeni krovovi, sela bez struje, u Tešnju oboren minaret

VIDEO: Hitno rješavanje sukoba interesa u javnom sektoru: Korupcija jedna od glavnih prijetnji prosperitetnoj budućnosti BiH

VIDEO: Međunarodni zvaničnici još jednom poručili: Pravosuđe u potpunosti treba biti oslobođeno političkog uticaja

Na desetine ljudi povrijeđeno: U lančanom sudaru u Keniji poginulo 13 osoba

\'Zavjera demokrata\': Trump pod pritiskom zbog optužbi za seksualno uznemiravanje

Ranije izjavio da se neće dobrovoljno vraćati u Haag: Mehanizam otvara prvi žalbeni proces u predmetu Š ešelj

Vodeći svjetski zvaničnici otvorili klimatski samit u Parizu: Macron pozvao na mobilizaciju u borbi protiv klimatskih promjena

Stavljeno pod kontrolu samo 15 posto požara: Kalifornijski požar površine je New Yorka i Bostona

VIDEO: Najmnogoljudnije sviranje klavira: Sarajevski učenici oborili Guinnessov rekord

Dodijeljene nagrade u još deset kategorija: Larisa Cerić i Damir Džumhur najbolji sportisti BiH u 2017.
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 25 minuta
U požaru u Pekingu poginulo pet osoba, osam ozlijeđeno
Objavljeno prije 40 minuta
Niz snažnih potresa pogodio Iran, 18 osoba ozlijeđeno
Objavljeno prije 45 minuta
Moskva ograničava prodaju alkohola na javnim okupljanjima i oko blagdanskih festivala
Objavljeno prije 9 sati
Francuski gradonačelnik i bivši ministar na sudu zbog grupnog silovanja
utorak, 12.12.2017. 21:39
Oko 60 senatorica zahtijeva istragu protiv Trumpa zbog spolnog zlostavljanja: "Mene neće ušutkati"
utorak, 12.12.2017. 20:44
Pariz pokreće dijalog s korzikanskim nacionalistima