TUZLARIJE - VIJESTI

19.12.2015. u 11:36 Broj citanja: 527
Lutke kao saradnici u nastavi pomažu u prevazilaženju trauma i motivaciji kod rada sa djecom
Iako Tuzla nema lutkarsko pozorište, ljubitelje ovakvih predstava ništa ne sprječava da ih sami realiziraju. U Srednjoj hemijskoj školi uz pomoć Amele Isanović, profesorice bosanskog jezika učenici prave lutke, pišu scenarije i predstave koje izvode u osnovnim školama, u Domu za djecu bez roditeljskog staranja i u dječijim odjelima Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla.

Tuzlarije


˝Dok je u Sloveniji registrirano 300 lutkarskih pozorišta, u Bosni i Hercegovini amaterskih pozorišta skoro da i nema. Sve se svodi na volonterizam, entuzijazam i nekoliko profesionalnih pozorišta u velikim centrima. Nebriga o školstvu je općeprisutna, pa sve svoje i dječije ljubavi, mi nastavnici, najčešće finansiramo sami. Vjerovali ili ne, iz takvih se uslova rode fantastične ideje˝, navodi Isanović.

Izrada os svih materijala

Prisjećajući se prve lutke koju je napravila prije desetak godina, uz pomoć kolege Mehe Batića, predavača likovne kulture, a dok je radila u Sanskom Mostu, Isanović ističe da je ta lutka bila teška dva kilograma, te da su učenici "prolili mnogo znoja dok su je animirali".

˝U međuvremenu sam najviše naučila od drugih nastavnika, od djece i učenika, koji su uvijek dolazili s idejama. Neke stvari su se rješavale usput. Naučila sam koji su materijali najpodatniji, najizdržljiviji, što je lakše lijepiti, što treba šiti... Danas lutke najviše pravimo od spužve i platna, jer se najlakše oblikuju, a lutke su lagane. Prvimo ih i od kartona, plastičnih flaša, hula-hop čarapa, stare odjeće, isporanih džepera, plastičnih čaša, kašika. Tako kašičica od sirupa je fantastično oko koje će u zavisnosti od položaja jako dobro dočarati emociju. Žir je lijep nosić, crne vreće za smeće isječene u trakice daju izuzetno živahnu kosu lutkama i slično˝, navodi Isanović, koja je napisala dva metodička priručnika o lutkama u nastavi.

U školi najčešće izrađuju lutke na štapu i ginjol takozvane čarapke, a prave ih za predstave paravanskog tipa, dok marionete još uvijek ne prave.

˝Lutka za mene nije samo pozorišni rekvizit, ona je mnogo više. Ona je saradnik u nastavi u radu s djecom, u prevazilaženju trauma, motivaciji i izuzetno je odgojno sredstvo. Lutka dopušta sve, a izuzetno je zahvalna za razbijanje predrasuda. Moje vještice su često lijepe. Lijepom vješticom kod djece neposredno razbijam predrasudu izgrađenu bajkama u najranijem djetinjstvu o tome da su pozitivni i dobri likovi uvijek lijepi˝, priča sagovornica AA, dodajući da tokom lutkarskih predstava, u publici budu i penzioneri i djeca, i roditelji, a reakcije su uvijek pozitivne.

Prvi susret sa lutkama

Isanović ističe da nekad bude otpora kod učenika, jer smatraju da su prerasli igre sa igračkama i kažu da ih je stid.

˝Mlađima je lutka više od predmeta i oni je njeguju, paze, oblače i tretiraju kao svog druga ili ljubimca. S malo većima je drugačije. Međutim, kada se jednom zaraze lutkarstvom, ta ´bolest´ traje dugo. Veći otpor bude kod kolega, pogotovo u srednjim školama. Njihov prvi susret s lutkama je često baziran za predrasudu ´to je za djecu´. Stotine nastavnika i odgajatelja je slušalo seminare koje sam držala u BiH i inostranstvu o primjeni lutkarstva. Nemaju uvijek hrabrosti i povjerenja, ali kada se kroz radionice i sami upuste u lutkarsku igu, kada osjete koliko je tu ljubavi i koliko je lutka zahvalno sredstvo, tada barijere padaju˝, zaključuje Isanović.

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

(tuzlarije.net - Agencija Anadolija)               

 Od jednog čovjeka koji kleči do pokreta koji je podijelio Ameriku
Gdje je sada Colin Kaepernick?
Prije isteka roka u četvrtak:
Katalonija odbacila zahtjev španske vlade da odustane od nezavisnosti
Tuzlarije u Njemačkoj:
Bosanska tradicija, ponos, suze i gostoprimstvo

19.10.2017. u 23:49
Za transplantaciju pluća potrebno 235.000 KM
Tuzlak Edin Grbić ovisi o boci s kisikom


Tuzlak Edin Grbić do 2012. godine živio je sasvim normalnim životom, a totalni zaokret nastupio je nakon dijagnosticiranja intersicijske bolesti pluća sa definitivno difuznom plućnom fibrozom. Život ovog 40-godišnjaka danas je vezan za bocu s kisikom, a spas predstavlja jedino transplantacija pluća u Austriji, za koju je potrebno 120.000 eura (blizu 235.000 KM).

OPŠIRNIJE


19.10.2017. u 23:45
Narodna i univerzitetska biblioteka „Derviš Sušić“ Tuzla
Posjeta konzula za kulturu Ambasade IR Iran


Danas su tuzlansku biblioteku „Derviš Sušić“ posjetili konzul za kulturu IR Iran Ali Ameri i Behrooz Nasseri, direktor Iranske radio-televizije u Bosni i Hercegovini, gdje su se susreli sa v.d.direktorom ove ustanove doc.dr. Edinom Jahićem. U toku susreta razgovarano je o novim aktivnostima Iranske biblioteke u Tuzli, te planovima za naredni period.

OPŠIRNIJE


19.10.2017. u 20:57
Realizacija razvojnih projekata u Kladnju


Realizacija nekoliko investicijskih projekata na području općine Kladanj, bio je povod za današnju posjetu premijera Tuzlanskog kantona Bege Gutića i ministra za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zlatana Muratovića Kladnju i načelniku Jusufu Čavkunoviću. Premijer Tuzlanskog kantona ovom je prilikom naglasio i da će u Nacrtu budžeta za 2018. po prvi put lokalne zajednice Tuzlanskog kantona dobiti posebnu stavku.

OPŠIRNIJE


19.10.2017. u 20:48 Broj citanja: 412
Posjeta osnovnim i srednjim školama općina Banovići i Kalesije


Prema Planu i programu rada, a s ciljem upoznavanja sa dosadašnjim radom i planovima aktivnosti u narednom periodu, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona Zlatan Muratović sa saradnicima, u srijedu, 18.10.2017. godine, posjetio je osnovne i srednje škole općina Banovići i Kalesija.

OPŠIRNIJE


19.10.2017. u 19:48 Broj citanja: 351
TFF:
Premijerno prikazan dokumentarni film ˝Tu pored nas˝


TuzlarijeU Narodnom pozorištu Tuzla večeras je u sklopu 6. Tuzla FIlm Festivala premijerno prikazan dokumentarni film "Tu pored nas" u produkciji Jusufa Jaganjca i Borisa Balte. "Tu pored nas" je film o kulturno-historijskom naslijeđu Tuzle koji između ostalog, govori i o spomeniku Kapitel.Film otkriva nepoznate stvari o poznatome, nastajanju i propadanju kulturnog naslijeđa grada soli.

OPŠIRNIJE


19.10.2017. u 19:21
Skulpture Živorada Ciglića ukrasile hol Narodnog pozorišta


TuzlarijeDvadeset skulptura autora Živorada Ciglića Cigle iz Srbije ukrasilo je hol Narodnog pozorišta Tuzla. Naime, ovaj umjetnik Tuzlacima se nakon 50 godina predstavio sa samostalnom izložbom, koja se održava u okviru ovogodišnjeg Tuzla Film Festivala.

OPŠIRNIJEOSTALE VIJESTI
Vlada FBiH želi zaštititi dobavljače i zaposlene: Uredba o vanrednom nadzoru u društvima od interesa za FBiH

Zvizdić dobio pisma Johannesa Hahna: Nema većine za podršku Zakonu o akcizama

Š ef delegacije EU-a održao pres-konferenciju: Wigemark: Izgovori nas ne zanimaju, hoćemo konkretne rezultate

Pet miliona KM za devastiranje institucija vlasti RS-a: Opozicija najavljuje tužbu protiv Dodika zbog klevete

Plenković pisao o Pelješkom mostu Junckeru i Zvizdiću: Legitimni interesi BiH ostat će netaknuti

U centru pažnje je Katalonija: Dvodnevni samit lidera zemalja članica EU-a

VIDEO: U toku je kampanja Crveni nosić: Kako pomoći Roditeljskoj kući u Sarajevu?

VIDEO: Zajednica izdavača/nakladnika BiH: Žele pomoći u vraćanju dostojanstva autorima i knjizi općenito

Izvršni odbor N/FS BiH: Ime novog selektora 10. novembra

Edin Džeko o fudbalu, kritikama, odrastanju, porodici..: „Ne trčim? Ne dajem sve od sebe? Dajte molim vas! To je šala“
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 6 sati
Putin: Zatvaranje granica na istoku Ukrajine dovelo bi do nove Srebrenice
Objavljeno prije 6 sati
Ugroženo najstarije i najdublje jezero na svijetu: "Ovo je najgora kriza od njegovog nastanka"
Objavljeno prije 6 sati
Putin o Kataloniji: "Dvostruka mjerila opasna su za Europu"
Objavljeno prije 7 sati
Sinovi ubijene novinarke: Malta je zemlja straha, nepovjerenja, kriminala i korupcije
Objavljeno prije 8 sati
KONGRES KOMUNISTA Kina predstavila plan za svjetsku dominaciju
Objavljeno prije 9 sati
Merkel zatražila da EU sreže novčanu pomoć Turskoj