TUZLARIJE - VIJESTI

20.12.2015. u 22:57 Broj citanja: 941
Božićni koncert u Tuzli:
Blagdanska atmosfera sve je intenzivnija
I ove godine, Hrvatsko kulturno društvo Napredak glavna podružnica Tuzla i Franjevački samostan Tuzla uljepšali su predblagdansko raspoloženje organizacijom tradicionalnog Božićnog koncerta u Bosanskom kulturnom centru.Nastupili su Giorgio Surian, basbariton (nacionalni operni prvak u RH); Vedrana Šimić, sopran; Fra Emanuel Josić, tenor; Lana Bradić, klavir te Gudački kvartet: Vlatka Peljhan, violina I; Viktorija Gubo, violina II; Natalia Anikeeva, viola; Lidija Suchanek, violoncello te zbor Iuventus Salinarum iz Tuzle.

Repertoar je donio klasična djela koja se tradicionalno izvode na Božić, uz božićne pjesme karakteristične za ovdašnje podneblje, poput "Svim na zemlji”, "Kyrie elesion", "Svim na zemlji", "Tiha noć", "Radujte se narodi".

Tuzlarije


Božićnu poruku i čestitke vjernicima uputio je gvardijan Franjevačkog samostana, fra Mario Divković.

- Naša radost i slavlje ne izvire samo iz pukoga susreta ljudi i glazbe, čovjeka i umjetnosti, nego iz jednoga drugoga, mnogo većeg i veličanstvenijeg susreta: onoga Boga i čovjeka, kojega kršćani diljem svijeta slave ovih dana u Božiću, blagdanu Božjega učovječenja i čovjekova konačnog oslobođenja. U uvjetima globalnih nesporazuma među civilizacijama, u nemilosrdnom propagiranju straha od drugoga i drugačijega, u situaciji stalne gospodarske i moralne krize, a koja je dio i našega života i života našega grada, izgleda ponekad neuvjerljivo pozivati na radost, na mogućnost boljega, mogućnost nade i otvorene budućnosti. Kršćani su toga svjesni i kad slave Božić. Uči ih tome usud Isusa iz Nazareta – kazao je okupljenima gvardijan Divković.

Dodao je da je Bog, u bijedi svijeta i svih njegovih tragedija, strahova i nesporazuma, napravio korak za čovjeka i pozvao ga da i on hrabro zakorači putem praštanja, promicanja mira, suživota, solidarnosti i milosrđa.

- Tim novim, ohrabrenim, božićnim korakom želimo i mi hoditi, zajedno s vama, dragi prijatelji. Ovo naše večerašnje druženje, popraćeno vrhunskim glazbenim ugođajem, dio je toga zajedničkoga hoda. Hvala vam svima na dolasku Kršćanima cijeloga svijeta, a osobito našega grada, želim čestit Božić, a svima vama, našim životnim suputnicima, mir i blagoslov u predstojećoj 2016. godini – poručio je gvardijan Divković.

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije


Na kraju koncerta svi prisutni su skupa otpjevali pjesmu "Narodi nam se".

S.P.

(tuzlarije.net)               
 Vanredni samit zemalja OIC-a u Istanbulu:
Istočni Jerusalem proglašen glavnim gradom Palestine
Trump pod pritiskom zbog optužbi za seksualno uznemiravanje
Oko 60 senatorica zahtijeva istragu
Istanbul:
Počeo vanredni samit zemalja OIC-a o Jerusalemu

14.12.2017. u 21:28 Broj citanja: 2107
Mevludska svečanost:
Tuzlanke, kao njihove nane nekada, baštine sjećanje na Poslanika


Tuzlarije
U sklopu manifestacije "Stazama Poslanika islama" večeras je u džamiji Behram-begove medrese proučen mevlud za žene. I ove, kao i prethodnih godina, organizatori centralne mevludske svečanosti za žene bili su Behram-begova medresa i Asocijacija žena Medžlisa Islamske zajednice Tuzla.

OPŠIRNIJE


14.12.2017. u 21:18 Broj citanja: 902
Na Kolegiju gradonačelnika:
Razmotrena Informacija o problemima u vezi sa SPO ˝15. maj˝


Na osnovu zaključka Gradskog vijeća Tuzle od 10.11.2017. godine, te Inicijative Skupštine Tuzlanskog kantona od 30.11.2017. godine, sačinjena je Informacija o problemima vezanim za Stambeno poslovni objekat "15. maj" koju potpisuje gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

OPŠIRNIJE


14.12.2017. u 20:54 Broj citanja: 427
Više od 200 srednjoškolaca posjetilo Mini-sajam ˝Ti si IT˝


TuzlarijeU Edukacijskom centru "Nahla u Tuzli" danas je održan Mini-sajam "Ti si IT", koji je posjetilo 200 tuzlanskih srednjoškolaca. Učenici su dobili informacije o mogućnostima u ovom sektoru od predstavnika obrazovnih institucija i edukacijskih centara našeg grada.

OPŠIRNIJE


14.12.2017. u 20:32 Broj citanja: 6817
Od Srebrenice i Doma do promocije knjige:
Amir nije imao kome reći kada dobije peticu u školi


Tuzlarije
Svaka podrinjska sudbina, nastala u najtežim godinama, bolna je knjiga. Stranice boli, uz pomalo sreće, nekad su tužne, a ponekad i sa sretnim krajem. I ponosom. Takav je i život Amira Šečića, koji je u stomaku majke napustio najveći pakao proteklog rata.

OPŠIRNIJE


14.12.2017. u 20:32
Vlada TK:
Otvorena dva kružna toka


S ciljem poboljšanja putne infrastrukture, kvalitetnije saobraćajne povezanosti Tuzle, Živinica i Kalesije sa Međunarodnim aerodromom Tuzla, te povećanja stepena sigurnosti u saobraćaju danas su na regionalnom putnom pravcu Živinice - Kalesija otvorena dva novoizgrađena kružna toka.

OPŠIRNIJE


14.12.2017. u 17:35 Broj citanja: 596
Održan Kolegij gradonačelnika Tuzle:
Budžet za 2018. je razvojni i socijalno osjetljiv


Ukupno planirana sredstva u Budžetu Grada Tuzla za 2018. godinu iznose 55.643.083 KM, što je u odnosu na usvojeni Nacrt Budžeta više za 2.355.325 KM ili 4,42 %. U odnosu na Nacrt Budžeta za 2018. godinu prihodi su povećani za 1.855.325 KM.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
Nastavljena rasprava u Predstavničkom domu PSBiH: I dalje pitaju ko je predlagač izmjena seta zakona o akcizama

VIDEO: Nakon sastanka delegacija HDZ-a BiH i SNSD-a: Dodik: Podržaćemo HDZ-ov prijedlog Izbornog zakona

VIDEO: Traga se za drugim mladićem: U rijeci Bosni kod Visokog pronađeno tijelo Irhana Foče

Austrijski prijevoznik prizemljio svoje avione: Hiljade putnika ostalo na aerodromima zbog aviokompanije Niki

Milioni budu zbog liječenja gurnuti u ekstremno siromaštvo: Pola stanovništva nema pristup osnovnim zdravstvenim uslugama

Meta Al-Shabaaba bila policijska akademija u Mogadishuu: U samoubilačkom napadu u Somaliji najmanje 17 poginulih

PESCO: Čelnici EU-a dogovorili novi sistem vojne saradnje

Nesreća na pruzi između Perpignana i Villefranche-de-Conflenta: Sudar voza i autobusa na jugu Francuske, poginulo četvero djece

Godišnja pres konferencija predsjednika Rusije: Putin: Biću nezavisni kandidat

Za 52,4 milijarde dolara: Disney kupuje Fox