TUZLARIJE - VIJESTI

21.12.2015. u 19:07 Broj citanja: 406
Tuzlanski kanton bilježi napredak

U proteklom periodu Tuzlanski kanton je zabilježio vidan napredak, ocjena je šefa misije OSCE-a u Bosni i Hercegovioni Dzonatana Mura (Jonathan Moore), koji se sa delegacijom OSCE-a posjetio danas Vladu Tuzlanskog kantona.

Tuzlarije


Trenutna situacija u Kantonu ocjenjena je znatno boljom u odnosu na periodu od prije dvije godine, za što je delegacija OSCE-a Vladi Tuzlanskog kantona iskazala čestitke na postignutom uspjehu i stabilizaciji prilika.

Premijer Kantona Bego Gutić je dosadašnju saradnju kantonalne vlade sa OSCE-om ocijenio izuzetno uspješnom, te prezentirao stanje u Tuzlanskom kantonu. Posebna pažnju Premijer je posvetio načinima realizacije dva prioritetna cilja Vlade Tuzlanskog kantona, a to su rješavanje problema koji su za rezultat imali konstantne proteste radnika u Tuzli i očuvanje likvidnosti kantonalnog budžeta.

TuzlarijeDelegacija Vlade izrazila je zadovoljstvo onim što je urađeno u proteklih 10 mjeseci, posebno s aspekta da su svi problemi riješeni u zakonskim okvrima i sa objektivno raspoloživim finansijskim sredstvima.

Ovom prilikom razgovaralo se i o načinima rješavanja budžetskog deficita. Ministar finansija Jakub Suljkanović je istakao da se kumulirani deficit ne može riješavati sa osnovnim prihodima Kantona, jer i sa ovakvim prihodima Tuzlanskom kantonu nedostaje oko 20 miliona KM za finansiranje samo svojih osnovnih, ustavnih nadležnosti.

"Jedini kvalitetan način za sanaciju trenutnog finansijskog stanja jeste izmjena zakonske regulative kojom se određuje raspodjela javnih prihoda i vraćanje ino – kredita” složili su se ministar Suljkanović i premijer Gutić.

Ministar finansija je također delegaciju OSCE-a upoznao sa ključnim aspektima Budžeta TK za 2016. godinu i planiranim investicijskim, kapitalnim ulaganjima prije svega u oblast obrazovanja, sigurnosti i pravosuđa te Međunarodni aerodrom Tuzla, od kojeg se očekuje da, putničkim, ali prvenstveno budućim kargo saobraćajem, bude motorna snaga razvoja privrede ovog kraja.
Ministar razvoja i poduzetništva Nermin Hodžić je ovom prilikom goste upoznao sa privrednim potencijalima našeg kantona, s akcentom na mala i srednja preduzeća i obrt, po čemu Tuzlanski kanton daleko prednjači u odnosu na ostale kantone u Federaciji BiH.

(tuzlarije.net - Odjeljenje za informisanje Vlade TK)               

 Jumbo Jet se oprašta od američkih putnika:
˝Boeing 747 dao je svijetu krila. Smanjio je svijet˝
Vanredni samit zemalja OIC-a u Istanbulu:
Istočni Jerusalem proglašen glavnim gradom Palestine
Trump pod pritiskom zbog optužbi za seksualno uznemiravanje
Oko 60 senatorica zahtijeva istragu

16.12.2017. u 03:07
Lino obradovao mališane tuzlanske bolnice


U sklopu pretprazničkih posjeta bolnicama širom Bosne i Hercegovine, medvjedić Lino i predstavnici kompanije Podravka, jučer su posjetili i odjel Klinike za dječije bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, gdje su najmlađe obradovali poklonima i zagrljaljima, uz nezaobilazno fotografiranje sa medvjedićem Linom za privatne fotoalbume.

OPŠIRNIJE


15.12.2017. u 19:24 Broj citanja: 438
Članovi Organizacionog odbora Festivala sevdalinke posjetili gradonačelnika TuzleČlanovi Organizacionog odbora Festivala sevdalinke “Sevdalinko u srcu te nosim”, na današnjem sastanku sa gradonačelnikom Tuzle, Jasminom Imamovićem i saradnicima, najavili su da će deseto izdanje ove muzičke manifestacije biti održano u martu 2018. godine.

OPŠIRNIJE


15.12.2017. u 19:16 Broj citanja: 366
Održan treći završni ciklus trodnevne obuke :
„Upravljanje projektnim ciklusom - Project Cycle Management (PCM)“


Ministarstvo razvoja i poduzetništva Tuzlanskog kantona u saradnji sa Udruženjem za razvoj NERDA Tuzla danas je održalo svečanu dodjelu certifikata učesnicima trećeg završnog ciklusa trodnevne obuke na temu „Upravljanje projektnim ciklusom".

OPŠIRNIJE


15.12.2017. u 19:10 Broj citanja: 305
Gradska uprava :
Razgovor o 4. Biznis forumu bh dijaspore – BHdiaFor 2017.


Gradonačelnik Tuzle, Jasmim Imamović i predsjednik Grupacije Naša Perspektiva, Armin Alijagić, sa saradnicima, razgovarali su danas u Gradskoj upravi o ciljevima i aktivnostima koje se provode povodom organizacije 4. Biznis foruma bh dijaspore – BHdiaFor 2017

OPŠIRNIJE


15.12.2017. u 17:45 Broj citanja: 1219
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


TuzlarijeMožda samo malo više analiziram. Tako sam nedavno dobila recept za čokoladnu tortu na kojem piše "kako su pravile naše nane" pa mislim, ne sjećam se da je moja nena, koja je fantastično kuhala, ikad napravila tortu. Pravila je baklavu, hurmašice, pitu s jabukama, tako neke kolače ali nije tortu. Neno li neno. Hajde, drago mi je da sam se kroz naslov koji mi je privukao pažnju sjetila jedne od najdražih osoba u mom životu.

OPŠIRNIJE


15.12.2017. u 15:52 Broj citanja: 5627
Univerzitet u Tuzli:
Spisak promoviranih doktora naukaU okviru obilježavanja 41 godine rada i postojanja Univerziteta u Tuzli jučer je održana promocija doktora nauka, redovnih profesora i dodjela Zlatne plakete studentima generacije Univerziteta u Tuzli. U nastavku donosimo spisak promoviranih doktora nauka.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
Kraj višemjesečne priče o promjeni zakona o akcizama: Š ta će se desiti nakon povećanja cestarina?

VIDEO: U Banjoj Luci o poboljšanju regionalne saradnje: Crnadak s Vukićevićem, Lakićem, Melom i Krstevskim

VIDEO: Mirko Š arović u posjeti Beogradu: Potpisan protokol o uklanjanju barijera u trgovini Srbije i BiH

Tudor Pantiru, Margarita Caca Nikolovska i Giovanni Grasso: Trn su u oku Dodiku, odnedavno mu je podrška Čović

VIDEO: Zajednička sjednica vlada Makedonije i Albanije: Rama: Tirana podržava Skoplje na putu ka NATO-u

Izdato upozorenje na cunami: Indoneziju pogodio zemljotres magnitude 6,9 stepeni

Morales Franji uručio neobičan poklon: Papa se sastao s bolivijskim predsjednikom u Vatikanu

Napad u kojem su ubijene dvije osobe, te ranjene još dvije: Uhapšen osumnjičeni za napade nožem u Maastrichtu

VIDEO: Senny je putujući fotograf : U Mostaru snima ljude aparatom iz 19. stoljeća

C-47 koji nosi natpis \'To je sve, brate\': Pronađen i restauriran avion koji je predvodio invaziju Normandije