TUZLARIJE - VIJESTI

23.12.2015. u 16:45 Broj citanja: 708
Vijećnici Gradskog vijeća Tuzle zabrinuti zbog zagađenja
Tuzlarije


Na sedamnaestoj redovnoj sjednici Gradskog vijeća Grada Tuzla održanoj danas razmatrana je Informacija o zagađenju zdraka na području Tuzle uz urgenciju Ministarstvu zdravstva i Ministarstvu prostornog uređenja i zaštite okolice TK za provođenje plana preventivnih mjera vezano za zagađenje zraka u Tuzli.

Tom prilikom usvojeni su zaključci:

1.Gradsko vijeće Grada Tuzla konstatuje da nadležno ministarstvo za oblast zaštite okoliša, dostavilo Gradskom vijeću Informaciju o stanju aerozagađenja za posljednjih mjesec dana na zahtjev predsjedavajućeg Gradskog vijeća, a nije dostavilo ranije tražene informacije po Programu rada Gradskog vijeća odnosno Informaciju o stanju u oblasti zaštite okoliša i Informaciju o aerozagađenju

2.Gradsko vijeće traži od JP Elektroprivreda BiH Sarajevo- PJ Termoelektrana Tuzla, da okonča projekat odsumporavanja u Termoelektrani Tuzla.

3.Gradsko vijeće Tuzla zahtijeva od Vlade Federacije BiH i Federalnog ministarstva energetike, industrije i rudarstva TK da se što prije pristupi realizaciji projekta bloka "7” u Termolektrani Tuzla, kako bi se postojeći blokovi zamijenili ekološki prihvatljivim. Do realizacije ovog projekta, neophodno je da JP Elektroprivreda BiH sukladno Zakonu o zaštiti okoliša izdvoji sredstva na ime dodatne naknade radi kompenzacije zbog aerozagađenja i ugrožavanja zdravlja ljudi na području grada Tuzla. Gradsko vijeće Tuzla, traži da se sredstva na ime kompenzacije zbog ugrožavanja okoliša i zdravlja ljudi, izdvoje već u 2016. godini.

4.Traži se od Tuzlanskog kantona, da se pristupi izmjeni Plana interventnih mjera s ciljem uspostavljanja konkretnih mehanizama i aktivnosti na sprečavanju aerozagađenja i zaštite zdravlja građanki i građana.

5.Gradsko vijeće Tuzla, traži da se važeći standardi usaglase sa Svjetskim i Evropskim eko standardima, kako bi rizici, epizode upozorenja, epizode pripravnosti i epizode uzbune bili isti kao u drugim zemljama.

6.Neophodno je pratiti prognoze Hidrometeorološkog saveza Federacije Bosne i Hercegovine, te ukoliko će vremenske prilike koje izazivaju zagađenje će trajati duže, sagledati zakonske mogućnosti proglašenja stanja prirodne nesreće na području grada Tuzla.

7.Ministarstvo prostornog uređenja i zaštitu TK okoliša će za sjednicu u januaru 2015. godine dostaviti Gradskom vijeću Grada Tuzla Informaciju o aerozagađenju za 2015. godinu. Traži se od Ministarstva prostornog uređenja i zaštitu okoliša, da pristupi izradi Strategije zaštite okoliša, kao i da se krene sa aktivnostima o praćenju kvaliteta tla.

8.Traži se od Ministarstva zdravlja TK da u saradnji sa epidemiološkom službom za januarsku sjednicu Gradskog vijeća Tuzla, dostavi informaciju o broju respiratornih, opstruktivnih i hroničnih opstruktivnih bolesti, kardiovaskularnih oboljenja i smrtnosti uzrokovanog zagađenjem zraka tokom 2015. godine.

9.Traži se Federalne uprave za inspekcijske poslove i Kantonalne uprave za inspekcijske poslove da vrši pojačan nadzor nad operaterima, da li ispunjavaju uvjete iz okolinske dozvole, a onima koji takve uvjete ne ispunjavaju uskratiti okolinske dozvole u budućnosti.

10.S obzirom na nedovoljan broj inspektora iz oblasti zaštite okoliša, traži se od Vlade Federacije da sistematizira i primi veći broj federalnih okolišnih inspektora, a os Vlade Tuzlanskog kantona da sistematizira i primi veći broj inspektora iz oblasti okoliša.

11.Služba za komunalne poslove, izgradnju i pitanja mjesnih zajednica se obavezuje da za sjednicu Gradskog vijeća Grada Tuzla u januaru 2016. godine, dostavi informaciju o broju toplificiranih objekata u zadnjih godinu dana i da ubuduće redovno izvještava Gradsko vijeće Tuzla o projektima toplifikacije.

12.Traži se od Ministarstva prostornog uređenja i zaštitu okoliša, da na pogodnim mjestima u Gradu Tuzla postavi ispravne displeje sa podacima o zagađenju zraka (pored lokacije "Skver” i na drugim lokacijama.

13.Traži se od Minstarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK, da sagleda zakonske mogućnosti, da se radi zdravlja djece privremeno obustavi nastava zbog zagađenja zraka.

14.Nastaviti aktivnosti na toplifikaciji grada Tuzla, realizaciji ekoloških projekata i apliciranju kod fondova EU za ove projekte, intenzivirati uspostavi zelenog vala i provesti druge mjere iz nadležnosti Grada Tuzla, koje su uzroci aerozagađenja.

15.Zadužuje se Gradonačelnik Grada Tuzla, da sukladno ranijim zaključcima Vijeća pripremi inicijative za vraćanje nadležnosti gradovima i općinama u oblasti zaštite okoliša.

16.Traži se od Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona, da Gradskom vijeću Tuzla dostavi Informaciju o kretanju bolesti, čiji je uzrok onečiščenje zraka (prvenstveno respiratorne, kardiovaskukarne itd.)
17. Formirati Stručni Tim koji će analizirati do sada usvojene zaključke Gradskog vijeća Tuzla, te voditi aktivnosti na njihovoj realizaciji.

18.Sa sjednice Gradskog vijeća Grada Tuzla poslati saopštenje za javnost sa zaključima ove sjednice.

(tuzlarije.net)               

 VIDEO:
Poznati kineski penjač pao sa zgrade i poginuo
Mostarska ratna priča:
Jedan grad, dva brata i otac, tri vojske
Biolog objavio mučnu snimku izgladnjelog polarnog medvjeda:
˝Ovako izgleda spora, bolna smrt˝

12.12.2017. u 08:58
Kuća Plamena Mira:
Najava koncerta tradicionalne indijske muzike ˝Raga Fusion˝TuzlarijeKuća Plamena Mira poziva na koncert tradicionalne indijske muzike "Raga Fusion", koji će biti održan u srijedu 13.12.2017. godine sa početkom u 19 sati. Prije koncerta bit će održana Muzička radionica tradicionalnog indijskog bubnja Table.

OPŠIRNIJE


12.12.2017. u 07:42
Plan dobrovoljnog darivanja krvi od 12. do 14.12.
Ako niste dobrovoljni davalac, razmislite, možda je vrijeme da to postanete


TuzlarijeAko niste do sada dobrovoljno darivali krv, razmislite, možda je vrijeme da to uradite. Ne čekajte da Vama ili Vašem bližnjem zatreba krv! Darivanjem pomažete u ostvarenju cilja da krv čeka bolesnika, a ne obrnuto!

OPŠIRNIJE


12.12.2017. u 00:20 Broj citanja: 7391
Dešavanja u Tuzli na današnji dan


TuzlarijeTuzlarije su dugo na netu, gotovo sve što je objavljivano sačuvano je u nekom obliku, stvorene su bogate arhive i tekstova i slika. Podaci iz rubrike "Vijesti iz Tuzle" prikupljaju se u bazi podataka od 2003. godine. Vjerujemo da će mnogim čitaocima biti zanimljivo da pogledaju šta se to u Tuzli dešavalo na današnji dan prethodnih godina.

OPŠIRNIJE


12.12.2017. u 00:07 Broj citanja: 11739
Najnovije vijesti iz svijeta


Tuzlarije

OPŠIRNIJE


11.12.2017. u 22:26
NUB ˝Derviš Sušić˝ Tuzla
Najava promocije knjige ˝Pjesma nad pjesmama˝


Predstavljanje knjige „Pjesma nad pjesmama“, Nurije Delića održati će se u srijedu 13. decembra 2017. godine u 17 sati u Biblioteci "Derviš Sušić" Tuzla. O knjizi će govoriti književnici Mehmed Đedović, Zejćir Hasić i Ramiz Salihović.

OPŠIRNIJE


11.12.2017. u 20:22 Broj citanja: 675
Prvi put u Tuzli:
Izveden mevludski program učenika osnovnih škola


U ponedjeljak je u Kulturno-obrazovnom centru Tušanj-Slatina upriličen je mevludski program učenika osnovnih škola sa područja Grada Tuzla. Program je upriličen u saradnji sa Aktivom vjeroučitelja Tuzle, a izveli su ga učenici koji pohađaju vjeronauku u tuzlanskim osnovnim školama. Svečanom programu prisustvovali su izaslanik muftije tuzlanskog dr. Sead Seljubac.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
Sjednica u Sarajevu: Vijeće ministara o graničnim prijelazima sa Srbijom

Posebna sjednica i o ekonomskim reformama: Na sjednici NSRS-a o budžetu za 2018.

VIDEO: Zbog ubistva generala HVO-a Vlade Š antića: Uhapšeni Hamdija Abdić Tigar i još četiri osobe

VIDEO: Zvanično završena dionica Svilaj - Odžak: Deset novih kilometara autoceste na Koridoru 5-C

VIDEO: Stav udruženja žrtava i svjedoka ratnih zločina u BiH: Negiranje žrtava u svakom segmentu djelovanja države

Nakon napada u New Yorku: Trump pozvao Kongres da revidira sistem prijema migranata

Nakon sastanka s premijerom Izraela: Mogherini: Članice Unije ujedinjene po pitanju Jerusalema

Putin i Erdogan sastali se u Ankari: \'Trump destabilizirao Bliski istok odlukom o Jerusalemu\'

Magnituda 6 u blizini granice s Irakom: Jak zemljotres pogodio Iran

VIDEO: Održan žrijeb u Nyonu: Najzanimljiviji susret osmine finala: R.Madrid - PSG
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije sat vremena
18-godišnji Amerikanac uhićen zbog potpore ISIS-u
Objavljeno prije sat vremena
Trump: Napad u New Yorku pokazuje potrebu za reformom zakona o useljavanju
ponedjeljak, 11.12.2017. 23:00
UZNEMIRUJUĆA SNIMKA Poznati kineski penjač pao sa zgrade od 62 kata i poginuo
ponedjeljak, 11.12.2017. 22:35
Tko je bombaš iz New Yorka? Bivši taksist iz Bangladeša s prebivalištem u Brooklynu
ponedjeljak, 11.12.2017. 22:16
Putin i Erdogan upozoravaju Izrael: "Nikada nećete moći sprati krv s ruku"
ponedjeljak, 11.12.2017. 22:12
Predsjednik Tanzanije oslobodio oca i sina osuđene na doživotni zatvor zbog silovanja djece