TUZLARIJE - VIJESTI

23.12.2015. u 16:45 Broj citanja: 749
Vijećnici Gradskog vijeća Tuzle zabrinuti zbog zagađenja
Tuzlarije


Na sedamnaestoj redovnoj sjednici Gradskog vijeća Grada Tuzla održanoj danas razmatrana je Informacija o zagađenju zdraka na području Tuzle uz urgenciju Ministarstvu zdravstva i Ministarstvu prostornog uređenja i zaštite okolice TK za provođenje plana preventivnih mjera vezano za zagađenje zraka u Tuzli.

Tom prilikom usvojeni su zaključci:

1.Gradsko vijeće Grada Tuzla konstatuje da nadležno ministarstvo za oblast zaštite okoliša, dostavilo Gradskom vijeću Informaciju o stanju aerozagađenja za posljednjih mjesec dana na zahtjev predsjedavajućeg Gradskog vijeća, a nije dostavilo ranije tražene informacije po Programu rada Gradskog vijeća odnosno Informaciju o stanju u oblasti zaštite okoliša i Informaciju o aerozagađenju

2.Gradsko vijeće traži od JP Elektroprivreda BiH Sarajevo- PJ Termoelektrana Tuzla, da okonča projekat odsumporavanja u Termoelektrani Tuzla.

3.Gradsko vijeće Tuzla zahtijeva od Vlade Federacije BiH i Federalnog ministarstva energetike, industrije i rudarstva TK da se što prije pristupi realizaciji projekta bloka "7” u Termolektrani Tuzla, kako bi se postojeći blokovi zamijenili ekološki prihvatljivim. Do realizacije ovog projekta, neophodno je da JP Elektroprivreda BiH sukladno Zakonu o zaštiti okoliša izdvoji sredstva na ime dodatne naknade radi kompenzacije zbog aerozagađenja i ugrožavanja zdravlja ljudi na području grada Tuzla. Gradsko vijeće Tuzla, traži da se sredstva na ime kompenzacije zbog ugrožavanja okoliša i zdravlja ljudi, izdvoje već u 2016. godini.

4.Traži se od Tuzlanskog kantona, da se pristupi izmjeni Plana interventnih mjera s ciljem uspostavljanja konkretnih mehanizama i aktivnosti na sprečavanju aerozagađenja i zaštite zdravlja građanki i građana.

5.Gradsko vijeće Tuzla, traži da se važeći standardi usaglase sa Svjetskim i Evropskim eko standardima, kako bi rizici, epizode upozorenja, epizode pripravnosti i epizode uzbune bili isti kao u drugim zemljama.

6.Neophodno je pratiti prognoze Hidrometeorološkog saveza Federacije Bosne i Hercegovine, te ukoliko će vremenske prilike koje izazivaju zagađenje će trajati duže, sagledati zakonske mogućnosti proglašenja stanja prirodne nesreće na području grada Tuzla.

7.Ministarstvo prostornog uređenja i zaštitu TK okoliša će za sjednicu u januaru 2015. godine dostaviti Gradskom vijeću Grada Tuzla Informaciju o aerozagađenju za 2015. godinu. Traži se od Ministarstva prostornog uređenja i zaštitu okoliša, da pristupi izradi Strategije zaštite okoliša, kao i da se krene sa aktivnostima o praćenju kvaliteta tla.

8.Traži se od Ministarstva zdravlja TK da u saradnji sa epidemiološkom službom za januarsku sjednicu Gradskog vijeća Tuzla, dostavi informaciju o broju respiratornih, opstruktivnih i hroničnih opstruktivnih bolesti, kardiovaskularnih oboljenja i smrtnosti uzrokovanog zagađenjem zraka tokom 2015. godine.

9.Traži se Federalne uprave za inspekcijske poslove i Kantonalne uprave za inspekcijske poslove da vrši pojačan nadzor nad operaterima, da li ispunjavaju uvjete iz okolinske dozvole, a onima koji takve uvjete ne ispunjavaju uskratiti okolinske dozvole u budućnosti.

10.S obzirom na nedovoljan broj inspektora iz oblasti zaštite okoliša, traži se od Vlade Federacije da sistematizira i primi veći broj federalnih okolišnih inspektora, a os Vlade Tuzlanskog kantona da sistematizira i primi veći broj inspektora iz oblasti okoliša.

11.Služba za komunalne poslove, izgradnju i pitanja mjesnih zajednica se obavezuje da za sjednicu Gradskog vijeća Grada Tuzla u januaru 2016. godine, dostavi informaciju o broju toplificiranih objekata u zadnjih godinu dana i da ubuduće redovno izvještava Gradsko vijeće Tuzla o projektima toplifikacije.

12.Traži se od Ministarstva prostornog uređenja i zaštitu okoliša, da na pogodnim mjestima u Gradu Tuzla postavi ispravne displeje sa podacima o zagađenju zraka (pored lokacije "Skver” i na drugim lokacijama.

13.Traži se od Minstarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK, da sagleda zakonske mogućnosti, da se radi zdravlja djece privremeno obustavi nastava zbog zagađenja zraka.

14.Nastaviti aktivnosti na toplifikaciji grada Tuzla, realizaciji ekoloških projekata i apliciranju kod fondova EU za ove projekte, intenzivirati uspostavi zelenog vala i provesti druge mjere iz nadležnosti Grada Tuzla, koje su uzroci aerozagađenja.

15.Zadužuje se Gradonačelnik Grada Tuzla, da sukladno ranijim zaključcima Vijeća pripremi inicijative za vraćanje nadležnosti gradovima i općinama u oblasti zaštite okoliša.

16.Traži se od Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona, da Gradskom vijeću Tuzla dostavi Informaciju o kretanju bolesti, čiji je uzrok onečiščenje zraka (prvenstveno respiratorne, kardiovaskukarne itd.)
17. Formirati Stručni Tim koji će analizirati do sada usvojene zaključke Gradskog vijeća Tuzla, te voditi aktivnosti na njihovoj realizaciji.

18.Sa sjednice Gradskog vijeća Grada Tuzla poslati saopštenje za javnost sa zaključima ove sjednice.

(tuzlarije.net)               

 Nigerijski pirati oteli 12 članova posade
Državljanin BiH među otetim članovima posade švicarskog broda
Portparol ruskog Ministarstva odbrane general Igor Konašenkov
Izrael odgovoran za pad ruskog vojnog aviona
Povijesni trenutak u Saudijskoj Arabiji:
Žena postala voditeljica vijesti na TV

24.09.2018. u 17:39
Stare slike pričaju:
Radnici se vraćaju sa ljetovanja u Dubrovniku


Srećom postoje fotografije, inače bi mnogim pričama iz prošlih vremena bilo teško povjerovati. Dakle, godina je 1975., u pozadini se vidi Dubrovnik, a na cesti (solidnoj) kolona autobusa, u autobusima su radnici sa porodicama koji su bili na ljetovanju u Dubrovniku.

OPŠIRNIJE


24.09.2018. u 17:37
Sanita Bajramović, kandidatkinja SDA za Skupštinu TK


Tuzlarije
Sanita Bajramović, kandidatkinja SDA za Skupštinu TK, redni broj 38, profesor je razredne nastave. Rođena 14. novembra 1981. godine u Tuzli. Članica Povjereništva Asocijacije žena SDA Tuzla. Završila je osnovnu školu u Tuzli kao i Srednju učiteljsku školu.

OPŠIRNIJE


24.09.2018. u 17:21
Karatisti Kluba borilačkih sportova „Tuzla-Sinbra“ nastupili na dva takmičenja


U subotu i nedjelju karatisti Kluba borilačkih sportova „Tuzla-Sinbra“ su nastupili na dva izuzetno kvalitetna takmičenja u Bosni i Hercegovini.13. Međunarodni „Konjic Open“ se održao 22.09.2018. godine u sportskoj dvorani u Konjicu u tehničkoj organizaciji Karate kluba „Bošnjak“.

OPŠIRNIJE


24.09.2018. u 17:00
Obilježen Svjetski dan univerzitetskog sporta – 20. septembar i najavljene sportske aktivnosti


Centar za sport Univerziteta u Tuzli u saradnji sa Fakultetom za tjelesni odgoj i sport obilježili su 20. septembar Svjetski dan univerzitetskog sporta

OPŠIRNIJE


24.09.2018. u 16:51
˝13. Konjic Open˝:
Deset medalja za članove Karate kluba ˝Winner˝ Tuzla


Tuzlarije
Proteklog vikenda dana 22.09.2018 godine u Konjicu je održan "13.KONJIC OPEN 2018“ na kome je učešće uzelo 461 takmičar iz 43 kluba Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Predstavnici tuzlanskog kluba su ostvarili zapažene rezultate osvojivši 10 medalja.

OPŠIRNIJE


24.09.2018. u 16:49
U okviru Tuzlascopa, večeras u 19.30h;
U dvorani ˝Kaleidoskop˝ prikazuje se film ˝Privedite osumnjičene˝


Opis: Njegovo ime je Keyser Soze. Niko ne zna kako izgleda i gdje živi, no čak i najsitniji kriminalac zna kako ne postoji mjesto na zemaljskoj kugli u koje biste se zavukli, a da vas on ne pronađe. Je li riječ o demonu ili nekoj vrsti modernog Drakule? I koliko je glasina o legendarnom zločincu istinito, a koliko rezultat urbanih legendi?

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
VIDEO: Protest roditelja djece koja boluju od dijabetesa u KS-u: Niko ne može izbrojati koliko jedinica treba djeci i odraslima

Reizviđanje i nova baza podataka: EU osigurala 1,1 milion eura za projekte uklanjanja mina u BiH

VIDEO: Indikativno da su svi iz opozicionih stranaka: U NSRS-u svaki deseti poslanik promijenio stranku

Ambasada BiH u Bernu u kontaktu sa švicarskom kompanijom: Potvrđeno da je jedan od otetih radnika na brodu državljanin BiH

Slučaj petogodišnje Allse: Sirijac koji traga za nestalom kćerkom najavio traženje azila

UN: Gotovo kasno da se reaguje: Jemenu prijeti glad uz \'ogroman gubitak života\'

Nacionalna stranka mala, ali glasna: Hong Kong zabranio političku stranku, prvi put nakon 1997.

U zatvoru bi mogao provesti narednih 20 dana: Ruski opozicionar Navalny uhapšen na izlazu iz zatvora

Novi rizik za rast privrede u svijetu: Stupile na snagu nove američke carine na uvoz iz Kine

Održan žrijeb osmine finala Kupa BiH: Fudbaleri Sarajeva u osmini finala Kupa BiH protiv Rudara

Moldavski sud odlučio: Predsjednik države ne smije imenovati ministre
Amerikanka uhićena jer je liječila napuštene pse i mačke za vrijeme uragana
Trumpovu inicijativu protiv droge potpisalo 129 zemalja
Iran prijeti "razornim odgovorom" Americi i Izraelu
Barcelonska bazilika Sagrada Familia izgrađena bez građevinske dozvole
Sorosova zaklada tužila Mađarsku, tvrde da im ne daju raditi
Britanska premijerka ima punu potporu svojih ministara za Brexit
Europska komisija od Velike Britanije traži 2,7 milijardi eura carina
Rusija će Siriji isporučiti moćni raketni sustav S-300
Talijanska vlada odobrila novi, stroži zakon o azilu
Tinejdžer iz Indonezije preživio na moru gotovo 50 dana
Švicarci u akciji spašavanja hrvatskog pomorca. Evo kako pirati otimaju brodove
Spasioci u Španjolskoj spasili više od 440 migranata
Stiže novi val arktičkog zraka, jutra na kopnu bit će vrlo hladna
Američka policija u kutijama za banane pronašla kokain vrijedan 18 milijuna $
Godinu dana nakon što je sve šokirao, Trump će održati novi govor pred UN-om
Kubanski predsjednik: Želimo civiliziran odnos sa SAD-om
Papa u posjetu baltičkim zemljama: "Branite svoju teško stečenu slobodu"
Putinov kritičar uhićen nekoliko sekunda nakon što je izašao iz zatvora
Pretilost će kod Britanki postati najveći faktor rizika za obolijevanje od raka
SVAŠTARIJE

Jedna od najotrovnijih životinja pojavila se u Jadranu, može i ubiti

Trumpa bi moglo srušiti njegovo ponašanje prema ženama, a ne Rusija

Japanski svemirski brod na putu ka Međunarodnoj svemirskoj stanici

Iznenadila Simona Cowella: "Ja sam mama tvoje bivše, imamo nedovršenog posla"

Sedam znakova kojima vam tijelo govori da je vrijeme za posjet liječniku

Dječji crtež uništio joj je brak: "Muž me godinama vara, ali to nije najgore..."

Patolog otkrio istinu o glasinama da je princeza Diana bila trudna kad je umrla

Strogo zabranjeno: Indexov kolumnist ronio u Plitvicama, evo što je snimio

"Najbolji posao": Internet je poludio za djedicom koji drijema s mačkama u azilu

10 filmova u kojima su scene seksa toliko vruće da su završili u 18+ kategoriji