TUZLARIJE - VIJESTI

23.12.2015. u 16:45 Broj citanja: 702
Vijećnici Gradskog vijeća Tuzle zabrinuti zbog zagađenja
Tuzlarije


Na sedamnaestoj redovnoj sjednici Gradskog vijeća Grada Tuzla održanoj danas razmatrana je Informacija o zagađenju zdraka na području Tuzle uz urgenciju Ministarstvu zdravstva i Ministarstvu prostornog uređenja i zaštite okolice TK za provođenje plana preventivnih mjera vezano za zagađenje zraka u Tuzli.

Tom prilikom usvojeni su zaključci:

1.Gradsko vijeće Grada Tuzla konstatuje da nadležno ministarstvo za oblast zaštite okoliša, dostavilo Gradskom vijeću Informaciju o stanju aerozagađenja za posljednjih mjesec dana na zahtjev predsjedavajućeg Gradskog vijeća, a nije dostavilo ranije tražene informacije po Programu rada Gradskog vijeća odnosno Informaciju o stanju u oblasti zaštite okoliša i Informaciju o aerozagađenju

2.Gradsko vijeće traži od JP Elektroprivreda BiH Sarajevo- PJ Termoelektrana Tuzla, da okonča projekat odsumporavanja u Termoelektrani Tuzla.

3.Gradsko vijeće Tuzla zahtijeva od Vlade Federacije BiH i Federalnog ministarstva energetike, industrije i rudarstva TK da se što prije pristupi realizaciji projekta bloka "7” u Termolektrani Tuzla, kako bi se postojeći blokovi zamijenili ekološki prihvatljivim. Do realizacije ovog projekta, neophodno je da JP Elektroprivreda BiH sukladno Zakonu o zaštiti okoliša izdvoji sredstva na ime dodatne naknade radi kompenzacije zbog aerozagađenja i ugrožavanja zdravlja ljudi na području grada Tuzla. Gradsko vijeće Tuzla, traži da se sredstva na ime kompenzacije zbog ugrožavanja okoliša i zdravlja ljudi, izdvoje već u 2016. godini.

4.Traži se od Tuzlanskog kantona, da se pristupi izmjeni Plana interventnih mjera s ciljem uspostavljanja konkretnih mehanizama i aktivnosti na sprečavanju aerozagađenja i zaštite zdravlja građanki i građana.

5.Gradsko vijeće Tuzla, traži da se važeći standardi usaglase sa Svjetskim i Evropskim eko standardima, kako bi rizici, epizode upozorenja, epizode pripravnosti i epizode uzbune bili isti kao u drugim zemljama.

6.Neophodno je pratiti prognoze Hidrometeorološkog saveza Federacije Bosne i Hercegovine, te ukoliko će vremenske prilike koje izazivaju zagađenje će trajati duže, sagledati zakonske mogućnosti proglašenja stanja prirodne nesreće na području grada Tuzla.

7.Ministarstvo prostornog uređenja i zaštitu TK okoliša će za sjednicu u januaru 2015. godine dostaviti Gradskom vijeću Grada Tuzla Informaciju o aerozagađenju za 2015. godinu. Traži se od Ministarstva prostornog uređenja i zaštitu okoliša, da pristupi izradi Strategije zaštite okoliša, kao i da se krene sa aktivnostima o praćenju kvaliteta tla.

8.Traži se od Ministarstva zdravlja TK da u saradnji sa epidemiološkom službom za januarsku sjednicu Gradskog vijeća Tuzla, dostavi informaciju o broju respiratornih, opstruktivnih i hroničnih opstruktivnih bolesti, kardiovaskularnih oboljenja i smrtnosti uzrokovanog zagađenjem zraka tokom 2015. godine.

9.Traži se Federalne uprave za inspekcijske poslove i Kantonalne uprave za inspekcijske poslove da vrši pojačan nadzor nad operaterima, da li ispunjavaju uvjete iz okolinske dozvole, a onima koji takve uvjete ne ispunjavaju uskratiti okolinske dozvole u budućnosti.

10.S obzirom na nedovoljan broj inspektora iz oblasti zaštite okoliša, traži se od Vlade Federacije da sistematizira i primi veći broj federalnih okolišnih inspektora, a os Vlade Tuzlanskog kantona da sistematizira i primi veći broj inspektora iz oblasti okoliša.

11.Služba za komunalne poslove, izgradnju i pitanja mjesnih zajednica se obavezuje da za sjednicu Gradskog vijeća Grada Tuzla u januaru 2016. godine, dostavi informaciju o broju toplificiranih objekata u zadnjih godinu dana i da ubuduće redovno izvještava Gradsko vijeće Tuzla o projektima toplifikacije.

12.Traži se od Ministarstva prostornog uređenja i zaštitu okoliša, da na pogodnim mjestima u Gradu Tuzla postavi ispravne displeje sa podacima o zagađenju zraka (pored lokacije "Skver” i na drugim lokacijama.

13.Traži se od Minstarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK, da sagleda zakonske mogućnosti, da se radi zdravlja djece privremeno obustavi nastava zbog zagađenja zraka.

14.Nastaviti aktivnosti na toplifikaciji grada Tuzla, realizaciji ekoloških projekata i apliciranju kod fondova EU za ove projekte, intenzivirati uspostavi zelenog vala i provesti druge mjere iz nadležnosti Grada Tuzla, koje su uzroci aerozagađenja.

15.Zadužuje se Gradonačelnik Grada Tuzla, da sukladno ranijim zaključcima Vijeća pripremi inicijative za vraćanje nadležnosti gradovima i općinama u oblasti zaštite okoliša.

16.Traži se od Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona, da Gradskom vijeću Tuzla dostavi Informaciju o kretanju bolesti, čiji je uzrok onečiščenje zraka (prvenstveno respiratorne, kardiovaskukarne itd.)
17. Formirati Stručni Tim koji će analizirati do sada usvojene zaključke Gradskog vijeća Tuzla, te voditi aktivnosti na njihovoj realizaciji.

18.Sa sjednice Gradskog vijeća Grada Tuzla poslati saopštenje za javnost sa zaključima ove sjednice.

(tuzlarije.net)               

 Od jednog čovjeka koji kleči do pokreta koji je podijelio Ameriku
Gdje je sada Colin Kaepernick?
Prije isteka roka u četvrtak:
Katalonija odbacila zahtjev španske vlade da odustane od nezavisnosti
Tuzlarije u Njemačkoj:
Bosanska tradicija, ponos, suze i gostoprimstvo

19.10.2017. u 20:57
Realizacija razvojnih projekata u Kladnju


Realizacija nekoliko investicijskih projekata na području općine Kladanj, bio je povod za današnju posjetu premijera Tuzlanskog kantona Bege Gutića i ministra za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zlatana Muratovića Kladnju i načelniku Jusufu Čavkunoviću. Premijer Tuzlanskog kantona ovom je prilikom naglasio i da će u Nacrtu budžeta za 2018. po prvi put lokalne zajednice Tuzlanskog kantona dobiti posebnu stavku.

OPŠIRNIJE


19.10.2017. u 20:48
Posjeta osnovnim i srednjim školama općina Banovići i Kalesije


Prema Planu i programu rada, a s ciljem upoznavanja sa dosadašnjim radom i planovima aktivnosti u narednom periodu, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona Zlatan Muratović sa saradnicima, u srijedu, 18.10.2017. godine, posjetio je osnovne i srednje škole općina Banovići i Kalesija.

OPŠIRNIJE


19.10.2017. u 19:48
TFF:
Premijerno prikazan dokumentarni film ˝Tu pored nas˝


TuzlarijeU Narodnom pozorištu Tuzla večeras je u sklopu 6. Tuzla FIlm Festivala premijerno prikazan dokumentarni film "Tu pored nas" u produkciji Jusufa Jaganjca i Borisa Balte. "Tu pored nas" je film o kulturno-historijskom naslijeđu Tuzle koji između ostalog, govori i o spomeniku Kapitel.Film otkriva nepoznate stvari o poznatome, nastajanju i propadanju kulturnog naslijeđa grada soli.

OPŠIRNIJE


19.10.2017. u 19:21
Skulpture Živorada Ciglića ukrasile hol Narodnog pozorišta


TuzlarijeDvadeset skulptura autora Živorada Ciglića Cigle iz Srbije ukrasilo je hol Narodnog pozorišta Tuzla. Naime, ovaj umjetnik Tuzlacima se nakon 50 godina predstavio sa samostalnom izložbom, koja se održava u okviru ovogodišnjeg Tuzla Film Festivala.

OPŠIRNIJE


19.10.2017. u 18:05 Broj citanja: 333
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


TuzlarijeOni koji žive pored same Termoelektrane smatraju da su najugroženiji (što je tačno), da za njih treba biti besplatno. I tu dolazi do problema. Danas su neki vijećnici rekli da im se to treba omogućiti besplatno, neki smatraju da to nije realno jer će to očekivati i svi ostali, pa je na sjednici bilo prilike za populizam, a šta će biti konkretno, tek će da se čuje.

OPŠIRNIJE


19.10.2017. u 16:12 Broj citanja: 582
Tematska sjednica Gradskog vijeća Tuzla
Razmatra se mogućnost subvencioniranja podstanica sistema daljinskog grijanja


Danas je održana tematska sjednica Gradskog vijeća Tuzla na kojoj se raspravljalo o priključenju na sistem daljinskog grijanja mjesnih zajednica Šićki Brod i Bukinje. U uvodnom izlaganju o toplifikaciji grada govorio je pomoćnik gradonačelnika Kemal Kurević.

OPŠIRNIJEOSTALE VIJESTI
Vlada FBiH želi zaštititi dobavljače i zaposlene: Uredba o vanrednom nadzoru u društvima od interesa za FBiH

Zvizdić dobio pisma Johannesa Hahna: Nema većine za podršku Zakonu o akcizama

Š ef delegacije EU-a održao pres-konferenciju: Wigemark: Izgovori nas ne zanimaju, hoćemo konkretne rezultate

Pet miliona KM za devastiranje institucija vlasti RS-a: Opozicija najavljuje tužbu protiv Dodika zbog klevete

Plenković pisao o Pelješkom mostu Junckeru i Zvizdiću: Legitimni interesi BiH ostat će netaknuti

Posebna sjednica Vlade u subotu: Š panija će suspendovati autonomiju Katalonije

VIDEO: U toku je kampanja Crveni nosić: Kako pomoći Roditeljskoj kući u Sarajevu?

VIDEO: Zajednica izdavača/nakladnika BiH: Žele pomoći u vraćanju dostojanstva autorima i knjizi općenito

Izvršni odbor N/FS BiH: Ime novog selektora 10. novembra

Edin Džeko o fudbalu, kritikama, odrastanju, porodici..: „Ne trčim? Ne dajem sve od sebe? Dajte molim vas! To je šala“
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 55 minuta
Ugroženo najstarije i najdublje jezero na svijetu: "Ovo je najgora kriza od njegovog nastanka"

Putin o Kataloniji: "Dvostruka mjerila opasna su za Europu"
Objavljeno prije 2 sata
Sinovi ubijene novinarke: Malta je zemlja straha, nepovjerenja, kriminala i korupcije
Objavljeno prije 2 sata
KONGRES KOMUNISTA Kina predstavila plan za svjetsku dominaciju
Objavljeno prije 3 sata
Merkel zatražila da EU sreže novčanu pomoć Turskoj
Objavljeno prije 3 sata
U Firenci poginuo Španjolac, na njega pao kapitel slavne bazilike