TUZLARIJE - VIJESTI

23.12.2015. u 16:45 Broj citanja: 846
Vijećnici Gradskog vijeća Tuzle zabrinuti zbog zagađenja
Tuzlarije


Na sedamnaestoj redovnoj sjednici Gradskog vijeća Grada Tuzla održanoj danas razmatrana je Informacija o zagađenju zdraka na području Tuzle uz urgenciju Ministarstvu zdravstva i Ministarstvu prostornog uređenja i zaštite okolice TK za provođenje plana preventivnih mjera vezano za zagađenje zraka u Tuzli.

Tom prilikom usvojeni su zaključci:

1.Gradsko vijeće Grada Tuzla konstatuje da nadležno ministarstvo za oblast zaštite okoliša, dostavilo Gradskom vijeću Informaciju o stanju aerozagađenja za posljednjih mjesec dana na zahtjev predsjedavajućeg Gradskog vijeća, a nije dostavilo ranije tražene informacije po Programu rada Gradskog vijeća odnosno Informaciju o stanju u oblasti zaštite okoliša i Informaciju o aerozagađenju

2.Gradsko vijeće traži od JP Elektroprivreda BiH Sarajevo- PJ Termoelektrana Tuzla, da okonča projekat odsumporavanja u Termoelektrani Tuzla.

3.Gradsko vijeće Tuzla zahtijeva od Vlade Federacije BiH i Federalnog ministarstva energetike, industrije i rudarstva TK da se što prije pristupi realizaciji projekta bloka "7” u Termolektrani Tuzla, kako bi se postojeći blokovi zamijenili ekološki prihvatljivim. Do realizacije ovog projekta, neophodno je da JP Elektroprivreda BiH sukladno Zakonu o zaštiti okoliša izdvoji sredstva na ime dodatne naknade radi kompenzacije zbog aerozagađenja i ugrožavanja zdravlja ljudi na području grada Tuzla. Gradsko vijeće Tuzla, traži da se sredstva na ime kompenzacije zbog ugrožavanja okoliša i zdravlja ljudi, izdvoje već u 2016. godini.

4.Traži se od Tuzlanskog kantona, da se pristupi izmjeni Plana interventnih mjera s ciljem uspostavljanja konkretnih mehanizama i aktivnosti na sprečavanju aerozagađenja i zaštite zdravlja građanki i građana.

5.Gradsko vijeće Tuzla, traži da se važeći standardi usaglase sa Svjetskim i Evropskim eko standardima, kako bi rizici, epizode upozorenja, epizode pripravnosti i epizode uzbune bili isti kao u drugim zemljama.

6.Neophodno je pratiti prognoze Hidrometeorološkog saveza Federacije Bosne i Hercegovine, te ukoliko će vremenske prilike koje izazivaju zagađenje će trajati duže, sagledati zakonske mogućnosti proglašenja stanja prirodne nesreće na području grada Tuzla.

7.Ministarstvo prostornog uređenja i zaštitu TK okoliša će za sjednicu u januaru 2015. godine dostaviti Gradskom vijeću Grada Tuzla Informaciju o aerozagađenju za 2015. godinu. Traži se od Ministarstva prostornog uređenja i zaštitu okoliša, da pristupi izradi Strategije zaštite okoliša, kao i da se krene sa aktivnostima o praćenju kvaliteta tla.

8.Traži se od Ministarstva zdravlja TK da u saradnji sa epidemiološkom službom za januarsku sjednicu Gradskog vijeća Tuzla, dostavi informaciju o broju respiratornih, opstruktivnih i hroničnih opstruktivnih bolesti, kardiovaskularnih oboljenja i smrtnosti uzrokovanog zagađenjem zraka tokom 2015. godine.

9.Traži se Federalne uprave za inspekcijske poslove i Kantonalne uprave za inspekcijske poslove da vrši pojačan nadzor nad operaterima, da li ispunjavaju uvjete iz okolinske dozvole, a onima koji takve uvjete ne ispunjavaju uskratiti okolinske dozvole u budućnosti.

10.S obzirom na nedovoljan broj inspektora iz oblasti zaštite okoliša, traži se od Vlade Federacije da sistematizira i primi veći broj federalnih okolišnih inspektora, a os Vlade Tuzlanskog kantona da sistematizira i primi veći broj inspektora iz oblasti okoliša.

11.Služba za komunalne poslove, izgradnju i pitanja mjesnih zajednica se obavezuje da za sjednicu Gradskog vijeća Grada Tuzla u januaru 2016. godine, dostavi informaciju o broju toplificiranih objekata u zadnjih godinu dana i da ubuduće redovno izvještava Gradsko vijeće Tuzla o projektima toplifikacije.

12.Traži se od Ministarstva prostornog uređenja i zaštitu okoliša, da na pogodnim mjestima u Gradu Tuzla postavi ispravne displeje sa podacima o zagađenju zraka (pored lokacije "Skver” i na drugim lokacijama.

13.Traži se od Minstarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK, da sagleda zakonske mogućnosti, da se radi zdravlja djece privremeno obustavi nastava zbog zagađenja zraka.

14.Nastaviti aktivnosti na toplifikaciji grada Tuzla, realizaciji ekoloških projekata i apliciranju kod fondova EU za ove projekte, intenzivirati uspostavi zelenog vala i provesti druge mjere iz nadležnosti Grada Tuzla, koje su uzroci aerozagađenja.

15.Zadužuje se Gradonačelnik Grada Tuzla, da sukladno ranijim zaključcima Vijeća pripremi inicijative za vraćanje nadležnosti gradovima i općinama u oblasti zaštite okoliša.

16.Traži se od Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona, da Gradskom vijeću Tuzla dostavi Informaciju o kretanju bolesti, čiji je uzrok onečiščenje zraka (prvenstveno respiratorne, kardiovaskukarne itd.)
17. Formirati Stručni Tim koji će analizirati do sada usvojene zaključke Gradskog vijeća Tuzla, te voditi aktivnosti na njihovoj realizaciji.

18.Sa sjednice Gradskog vijeća Grada Tuzla poslati saopštenje za javnost sa zaključima ove sjednice.

(tuzlarije.net)               









 



Stockholmski institut za istraživanje mira
Cijeli svijet se brutalno naoružava
Ovo bi moglo promijeniti tok rata
Amerika izglasala pomoć Ukrajini
Odgovor na povijesni napad Irana
Izraelci napali iranski Isfahan. Tamo su nuklearna postrojenja

25.04.2024. u 00:05
Danas u Narodnom pozorištu:
“Tri prikazivanja Boga”, autora i reditelja Aleša Kurta



Predstava “Tri prikazivanja Boga”, autora i reditelja Aleša Kurta, drugi put je na repertoaru u ovom mjesecu, u četvrtak 25.04. od 19:30 sati. Ovo je predstava koja će nam u tri čina donijeti priče o nekim od najstrašnijih dijelova istorije XX vijeka.

OPŠIRNIJE


25.04.2024. u 00:03
Najava:
Front slobode organizira još jedan zbor građanki i građana


Tuzlarije Nevladina organizacija Front slobode organizira još jedan zbor građanki i građana, a koji će biti održan 25. aprila 2024. godine u Međunarodnoj galeriji portreta u Tuzli s početkom u 18 sati.

OPŠIRNIJE


25.04.2024. u 00:03
Najava prvog GirlTHing Girl Power Sajma osnovnih škola


Udruženje mladih žena “GirlTHing” iz Tuzle će šestu godinu zaredom zanimljivim događajima obilježiti Međunarodni dan djevojaka u IKT (Girls in ICT Day). Ove godine jedan od događaja je i Girl Power Sajam. Cilj ovog sajma je potaknuti interes djevojčica za područje IKT-a i osnažiti ih da razvijaju vještine u tom sektoru.

OPŠIRNIJE


25.04.2024. u 00:02 Broj citanja: 3701
Najnovije vijesti iz svijeta



Tuzlarije

OPŠIRNIJE


25.04.2024. u 00:01 Broj citanja: 2467
Dogodilo se na današnji dan


TuzlarijeTuzlarije su na netu od 2001. godine. Gotovo sve što je objavljivano sačuvano je u nekom obliku, stvorene su bogate arhive i tekstova i slika. Podaci iz rubrike "Vijesti iz Tuzle" prikupljaju se u bazi podataka od 2003. godine. Vjerujemo da će mnogim čitaocima biti zanimljivo da pogledaju šta je to u Tuzli bilo aktuelno na današnji dan deset petnaest godina ranije.

OPŠIRNIJE


24.04.2024. u 22:12 Broj citanja: 360
Na sjednici Gradskog vijeća Tuzla:
Usvojen Plan proširenja zona toplifikacije daljinskog grijanja


Na sjednici Gradskog vijeća Tuzla, između ostalog je usvojen „Plan proširenja zona toplifikacije daljinskog grijanja Grada Tuzle“. S tim u vezi planirano je proširenje na 12 novih zona. Danas je usvojena i Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o komunalnom redu.

OPŠIRNIJE










OSTALE VIJESTI
VIDEO Zastupnik u EU parlamentu pustio živu golubicu u znak mira, pogledajte
U Makedoniji su predsjednički izbori, vodi oporbena desničarska kandidatkinja
Putovnice vojno sposobnim muškarcima izdavat će se samo u Ukrajini
Fico gasi slovačku televiziju i pretvara je u novu
Biden prijeti zabranom TikToka. I dalje ga koristi
Biden je potajno poslao Ukrajini moćne projektile. Već su izveli žestok udar na Ruse
VIDEO Snimke kamere marinca otkrivaju potpuno drugačiju priču o masakru u Kabul
Ide li Plenković u Bruxelles? Sunčana Glavak: Neće on nigdje
Brat osumnjičenog za ubojstvo Danke ubijen u zatvoru. MUP lagao odvjetniku da je živ
Grčki Vrhovni sud zabranio desničarima ulazak u izbornu utrku za EP
Biden potpisao pomoć Ukrajini
Muškarac oteo djevojčicu (9) u centru Londona pa je seksualno zlostavljao
Iran osudio repera na smrt zbog potpore prosvjedima
Izrael pojačao napade, Palestinci ponovo bježe iz svojih domova na sjeveru Gaze
FOTO Stigle nove ratne karte, proboj Rusa na istoku. "Pandorina kutija je otvorena"
Njemačka i Velika Britanija najavile jaču vojnu suradnju
Cijene nafte skliznule prema 88 dolara
Dmitro Kuleba nakon što je američki Senat podržao ogroman paket pomoći: Aleluja!
Ekstremne vrućine na Filipinima
Picula: Milanović je ostao u zoni komfora, SDP-ovci su išli na rizik







SVASTARIJE

FOTO Stigle nove ratne karte, proboj Rusa na istoku. ˝˝Pandorina kutija je otvorena˝

Srušen svjetski rekord u skijaškim skokovima. Pogledajte let od 291 metra

Ekstremne vrućine na Filipinima. ˝Ne može se disati˝

U Japanu sletio avion s 200 ljudi, nakon slijetanja se počeo dimiti

Turska i zemlje u Perzijskom zaljevu pripremaju teren za ˝Put razvoja˝

VIDEO Odbjegli vojni konji jurili centrom Londona. Jedan kao da je prekriven krvlju

U BiH uhapšena mreža krijumčara. Vozili migrante u Hrvatsku, zaradili 3 milijuna eura

Ovo je najopasnija staza na svijetu. Ne preporučuje se starijima od 55 godina

Amnesty: Ljudska prava u opadanju, EU zemlje imaju dvostruke standarde

Čovjek viđen u blizini kuće ubijene britanske voditeljice izgleda kao srpski ubojica?





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi