TUZLARIJE - VIJESTI

23.12.2015. u 16:52 Broj citanja: 5663
Oprezno koristiti usluge dijagnostičkog slikanja
Zračimo li se previše i nepotrebno?
Državna regulatorna agencija za radijacijsku i nuklearnu sigurnost je odgovorna da u Bosni i Hercegovini uspostavi nivoe doza radijacije za stanovništvo, profesionalna lica i pacijente koji su podvrgnuti pretragama koje podrazumjeva korištenje izvora jonizirajućeg zračenja.

TuzlarijeUjedno, ova agencija je odgovorna za kvalitet rada uređaja koji se korste u javnim i privatnim ustanovama za ovu vrstu dijagnostike. U praksi bi to značilo da svi nabrojani, a naročito pacijenti, trebaju znati koliko snimanja nose štete, a koliko koristi za organizam, a što često zanemarujemo.

Tuzlarije


"Postoji opravdanost izlaganju pri kojoj ljekar treba da procjeni da li pretraga donosi veći benefit ili štetu od snimanja i za to je preduslov dobra upućenost ljekara koji upućuje pacijenta na ove vrste pretraga. Trenutno je problem što oni koji upućuju pacijente, a to su najčešće porodični ljekari, nemaju dovoljno znanja o štetnosti jonizirajućeg zračenja zapacijente. S druge strane, radiolozi i specijalisti nuklearne medicine imaju dovoljno tih informacija, ali oni nisu ti koji pacijenta upućuju nego samo rade tu vrstu usluge. Važno je znati i koliko nivo doza zračenja dati pacijentu, a da mu to ne naškodi, a ljekaru obezbijedi kvalitetan snimak za dijagnostiku. To posebno trebao imati na umu kada je riječ o pedijaatrijskoj populaciji i trudnicama.

Sve navedeno će omogućiti i zdravstvenom radniku da se minimalno ozrači, naročito ukoliko se radi o uposleniku koji radi dijagnostičko snimanje karlice i abdomena gdje je zračenje najizražajnije", kazao je Emir Dizdarević, direktor Državne regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost.

Tuzlarije


Nezvanična petogodišnja praćenja u BiH su ukazala da je broj karcinoma induciranih prekomjernim CT pretragama udvostručen i da je ultimativna potreba to statistiku poboljšati. Kako se baviti preventivom u zdravstvu ukoliko je ona štetna, a prijeko potrebna iako uključuje izloženost zračenju, samo je jedno od aspekata predavanja koje je organizovano za ljekare, tehničare i studente koji se svakodnevno bave radiološkim i nuklearnim poslovima.
"Zdrava populacija koja iz preventivnih razloga radi dijagnostički tretman, primjera mamografije, treba biti sigurna da uređaji sa kojima se vrši dijagnostika rade perfektno i da oni neće imati nepotrebno štetne posljedice po zdravlje. Mi taj revizorski dio obavljamo kroz inspekcijski nadzor i obaveznu kontrolu kvaliteta.

Testovi se rade na dnevnom, sedmičnom, mjesečnom i godišnjem nivou. Testove vrše operateri do polugodišnje kontrole koju na tom i godišnjem nivou rade medicinskih fizičari koji će ocjeniti je li uređaj prešao definisne parametre ili je siguran za rad", pojasnio je Dizdarević.
Naša regulativa prati EU direktive, ali puno toga još prestoji da se uradi s obzirom da predstoji otvaranje poglavlja 15, a koji na europskom putu reguliše oblast energije i nuklearne sigurnosti. Tako
e jedna od obaveza radiologa biti da dokumentuje dozu zračenja koju pacijent prima prilikom svake dijagnostičke pretrage i da, u slučaju da je godišnji limit već dostignut, pacijenta upozna sa posljedicama i/ili spriječi nova, nerijetko i nepotrebna, izlaganja jonizirajućem zračenju.

B. K.

(tuzlarije.net)               

 U skladu sa politikom polne korektnosti u Kanadi:
Termini otac i majka zamijenjeni sa terminom roditelji
Obećao da će Facebook uvesti velike promjene
Zuckerberg priznao grešku u skandalu sa podacima
Moto festa ˝Teatarske različitosti - vrijednosno dostignuće˝
Raznovrstan repertoar na ovogodišnjem TKT festu

23.03.2018. u 00:17
JU MS Građevinsko-gedetska škola Tuzla:
Obilježen Svjetski dan voda


Tuzlarije
Učenici i profesori JU Mješovite srednje građevinsko-geodetske škole Tuzla na prigodan su način obilježili 22. mart- Svjetski dan voda. Naime, učenici III at odjeljenja, pod mentorstvom arhitektice Evice Pranjić, nastavnice stručnih predmeta arhitektonske struke, u školi su organizirali Okrugli sto

OPŠIRNIJE


22.03.2018. u 23:10
Prve proljetne dane obilježile niske temperature i snijeg


U Tuzli sipa snijeg. Već je dosta napadao, izgleda idilično, a za sada nema većih problema kada je odvijanje saobraćaja u pitanju. U visinskim dijelovima je stanje gore, temperatura je ispod nule, stvara se poledica, pa iz BIHAMK-a preporučuju da se ne koriste automobli bez velike potrebe.

OPŠIRNIJE


22.03.2018. u 22:16
Prva pa tuzlanska:
Predstava ˝Bosanska bajka˝ prikazana u Ševarlijama kod Doboja


Tuzlarije
U dobojskom selu Ševarlije, večeras je po prvi put u historiji ovog mjesta izvedena pozorišna predstava. Riječ o tuzlanskoj predstavi "Bosanska bajka" koja je rađena u produkciji Bosanskog kulturnog centra u Tuzli i u režiji Nedima Malkočevića.

OPŠIRNIJE


22.03.2018. u 19:22 Broj citanja: 573
Podrška oboljelim od epilepsije:
˝Ljubičasti bike dan˝ 1. aprila u Tuzli


Biciklistički klub Tuzla zajedno sa Klinikom za neurologiju UKC-a Tuzla organizuje "Ljubičasti bike dan" pod motom "Rušimo predrasude". U sklopu "Ljubičastog bike dana" 1.4. 2018 godine sa početkom u 11h na Trgu slobode članovi biciklističkog kluba Tuzla će voziti zajedničku vožnju ulicama Tuzle.

OPŠIRNIJE


22.03.2018. u 19:08 Broj citanja: 550
Potpisan ugovor o izgradnji transportnog sistema na PK Turija


Kao podrška poslovnoj saradnji dvije domaće kompanije današnjem potpisivanju Ugovora o izgradnji transportnog sistema Površinskog kopa Turija između RMU „Banovići“ i TTU „Energetik“ Tuzla prisustvovali su i predstavnici Vlade TK na čelu sa premijerom Jakubom Suljkanovićem.

OPŠIRNIJE


22.03.2018. u 19:01
Neophodan kompromis u željama oba sindikata u zdravstvu TK


Premijer TK sa ministrima finansija, zdravstva i obrazovanja i nauke, sekretarom Ureda za zakonodavstvo i direktorom Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona sastala se danas sa predstavnicima Sindikata doktora medicine i stomatologa Tuzlanskog kantona.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
VIDEO: Održan sastanak o Izbornom zakonu BiH: Izetbegović, Nikšić i Komšić s Cormack i Wigemarkom

VIDEO: Ustavni sud BiH obavio preliminarnu raspravu: Odluka o zahtjevu Borjane Krišto na jednoj od narednih sjednica

Paraliziran gradski i prigradski autobuski promet: Saobraćajni kolaps u Sarajevu

VIDEO: Novalić i Krnjić o implementaciji novog Zakona o PIO-u: Od aprila veće penzije u FBiH

Sredstva do daljnjeg na računu Centralne banke BiH: UO UINO-a BiH bez saglasnosti o raspodjeli sredstava od putarina

\'50 milijardi dolara za kompenzaciju\': SAD uvode \'kaznene mjere\' za uvoz robe iz Kine

Tužitelji traže da bude osuđen za genocid u još pet općina: Mladić žalbom traži poništavanje osuđujuće presude

U Parizu sukob demonstranata i policije: Hiljade ljudi u Francuskoj protiv promjena Zakona o radu

Samit lidera EU-a: Evropska unija ne želi ulaziti u trgovinski rat sa SAD-om

Organizacioni komitet predstavio realizovane projekte: Do sada prijavljene 43 zemlje za učešće na EYOF-u 2019.
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije sat vremena
Državni tajnik kojeg je Trump smijenio nazvao Washington zlonamjernim gradom
Objavljeno prije sat vremena
Mattis razgovarao sa saudijskim princem o građanskom ratu u Jemenu
Objavljeno prije 2 sata
Poljska odgađa završetak američkog raketnog štita do 2020.
Objavljeno prije 2 sata
Poljska najavila promjene u kontroverznoj sudskoj reformi, oporba tvrdi: "To je privid i laž"
Objavljeno prije 2 sata
Prethodne tri godine bile su najtoplije u povijesti mjerenja, što nas čeka 2018.?
Objavljeno prije 3 sata
VIDEO Sirijski pobunjenici masovno napuštaju istočnu Gutu: "Smrt dolazi po vas ako se ne predate"