TUZLARIJE - VIJESTI

23.12.2015. u 16:52 Broj citanja: 5544
Oprezno koristiti usluge dijagnostičkog slikanja
Zračimo li se previše i nepotrebno?
Državna regulatorna agencija za radijacijsku i nuklearnu sigurnost je odgovorna da u Bosni i Hercegovini uspostavi nivoe doza radijacije za stanovništvo, profesionalna lica i pacijente koji su podvrgnuti pretragama koje podrazumjeva korištenje izvora jonizirajućeg zračenja.

TuzlarijeUjedno, ova agencija je odgovorna za kvalitet rada uređaja koji se korste u javnim i privatnim ustanovama za ovu vrstu dijagnostike. U praksi bi to značilo da svi nabrojani, a naročito pacijenti, trebaju znati koliko snimanja nose štete, a koliko koristi za organizam, a što često zanemarujemo.

Tuzlarije


"Postoji opravdanost izlaganju pri kojoj ljekar treba da procjeni da li pretraga donosi veći benefit ili štetu od snimanja i za to je preduslov dobra upućenost ljekara koji upućuje pacijenta na ove vrste pretraga. Trenutno je problem što oni koji upućuju pacijente, a to su najčešće porodični ljekari, nemaju dovoljno znanja o štetnosti jonizirajućeg zračenja zapacijente. S druge strane, radiolozi i specijalisti nuklearne medicine imaju dovoljno tih informacija, ali oni nisu ti koji pacijenta upućuju nego samo rade tu vrstu usluge. Važno je znati i koliko nivo doza zračenja dati pacijentu, a da mu to ne naškodi, a ljekaru obezbijedi kvalitetan snimak za dijagnostiku. To posebno trebao imati na umu kada je riječ o pedijaatrijskoj populaciji i trudnicama.

Sve navedeno će omogućiti i zdravstvenom radniku da se minimalno ozrači, naročito ukoliko se radi o uposleniku koji radi dijagnostičko snimanje karlice i abdomena gdje je zračenje najizražajnije", kazao je Emir Dizdarević, direktor Državne regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost.

Tuzlarije


Nezvanična petogodišnja praćenja u BiH su ukazala da je broj karcinoma induciranih prekomjernim CT pretragama udvostručen i da je ultimativna potreba to statistiku poboljšati. Kako se baviti preventivom u zdravstvu ukoliko je ona štetna, a prijeko potrebna iako uključuje izloženost zračenju, samo je jedno od aspekata predavanja koje je organizovano za ljekare, tehničare i studente koji se svakodnevno bave radiološkim i nuklearnim poslovima.
"Zdrava populacija koja iz preventivnih razloga radi dijagnostički tretman, primjera mamografije, treba biti sigurna da uređaji sa kojima se vrši dijagnostika rade perfektno i da oni neće imati nepotrebno štetne posljedice po zdravlje. Mi taj revizorski dio obavljamo kroz inspekcijski nadzor i obaveznu kontrolu kvaliteta.

Testovi se rade na dnevnom, sedmičnom, mjesečnom i godišnjem nivou. Testove vrše operateri do polugodišnje kontrole koju na tom i godišnjem nivou rade medicinskih fizičari koji će ocjeniti je li uređaj prešao definisne parametre ili je siguran za rad", pojasnio je Dizdarević.
Naša regulativa prati EU direktive, ali puno toga još prestoji da se uradi s obzirom da predstoji otvaranje poglavlja 15, a koji na europskom putu reguliše oblast energije i nuklearne sigurnosti. Tako
e jedna od obaveza radiologa biti da dokumentuje dozu zračenja koju pacijent prima prilikom svake dijagnostičke pretrage i da, u slučaju da je godišnji limit već dostignut, pacijenta upozna sa posljedicama i/ili spriječi nova, nerijetko i nepotrebna, izlaganja jonizirajućem zračenju.

B. K.

(tuzlarije.net)               

 Prije isteka roka u četvrtak:
Katalonija odbacila zahtjev španske vlade da odustane od nezavisnosti
Tuzlarije u Njemačkoj:
Bosanska tradicija, ponos, suze i gostoprimstvo
Samoubistva na Novom Zelandu su tiha epidemija:
606 pari cipela

18.10.2017. u 14:51
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


TuzlarijeKad trebam negdje gdje do sada nisam bila obavezno tražim upute od mog dobrog prijatelja (neću mu reći ime jer bi bila navala na njega) koji se dobro orjentiše, poznaje mnoge puteve, a naravno da i gugla kad zatreba, pa sam tako skupila finu kolekciju uputa do raznih gradova, ulica u nekom gradu, aerodoroma i slično. Kontam da se to objavi moglo bi fino koristiti i drugima.

OPŠIRNIJE


18.10.2017. u 14:50
Ambasador Irana u posjeti Komori:
Razgovarano o saradnji iz oblasti privrede


Nj.E. Mahmoud Heidari ambasador Islamske Republike Iran u Bosni i Hercegovini boravio je u posjeti Tuzlanskom kantonu. U okviru posjete, organizovan je susret sa Nedretom Kikanovićem predsjednikom Kantonalne privredne komore Tuzla. Ambasador Heidari i predsjednik Kikanović su sa saradnicima otvorili niz tema.

OPŠIRNIJE


18.10.2017. u 14:43
Najava:
Javna tribina sa vijećnicima/ama Gradskog vijeća Tuzla


Omladinski pokret "Revolt“ u ponedjeljak 23. oktobra 2017.godine organizuje javnu tribinu s vijećnicima i vijećnicama Gradskog vijeća Tuzle, koja se implementira u sklopu projekta „Jačanje uloge građanki i građana u odlučivanju u lokalnoj zajednici“.

OPŠIRNIJE


18.10.2017. u 14:40
Derbi u futsalu:
Sastaju se ekipe FC Salines Tuzla i MNK Zrinjski Mostar


U subotu 21. oktobra u Tuzli nas čeka veliki derbi u futsalu. Stoga ne propustite ovu važnu utakmicu između FC Salines Tuzla i MNK Zrinjski Mostar koja će biti održana u dvorani Mejdan u 17. 00 sati.

OPŠIRNIJE


18.10.2017. u 14:13 Broj citanja: 322
Izvučeni parovi Kupa BiH u fudbalu:
Sloboda i Sloga (SH) gostuju u komšiluku!


Žrijeb parova osmine finala Kup-a Bosne i Hercegovine održan je danas u hotelu „Park“ u Vogošći. Dvije tuzlanske ekipe su dobile relativno lagane protivnike. Tako će Sloboda gostovati ekipi Bratstva iz Gračanice, a Sloga Simin Han kao gost igrati protiv Svatovca iz Poljica.

OPŠIRNIJE


18.10.2017. u 13:54
Ambasador Islamske Republike Iran posjetio premijera TK:
Nadgraditi postojeću saradnju sa Iranom


TuzlarijeU okviru posjete TK-u ambasador Islamske Republike Iran u BiH Mahmoud Heidari posjetio je danas premijera TK Bego Gutića. Susret je bio prilika da se razgovara o mogućnostima jačanja postojeće i uspostavi novih oblika saradnje.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
Reakcije na usvajanje Rezolucije o vojnoj neutralnosti RS-a: Vanjska politika u isključivoj nadležnosti državnih institucija

Odluka zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e: Bariša Čolak privremeni predsjedavajući Komisije za nadzor

VIDEO: Jutros nije održana sjednica Vlade: Kriza vlasti u Brčkom nakon smjene Dedeića

Sastao se s ministrom sigurnosti BiH: Generalni sekretar INTERPOL-a: BiH u samom vrhu zemalja članica

Danas sastanak zdravstvenih radnika sa Konakovićem i Ademaj: Da li će tokom sastanka doći do rješenja?

Optužen za genocid, progon, terorisanje...: Presuda Ratku Mladiću 22. novembra

Ročište na Zagrebačkom županijskom sudu danas u podne: DORH traži istražni zatvor za svih 15 osumnjičenih

Otvoren kongres Komunističke partije Kine: Xi obećao izgraditi modernu socijalističku državu

Grupu švercera vodio Meksikanac, a finansirao Brazilac: U Peruu zaplijenjeno 1,3 tone kokaina i uhapšeno 17 osoba

Gdje je sada Colin Kaepernick?: Od jednog čovjeka koji kleči do pokreta koji je podijelio naciju
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 45 minuta
VIDEO Manijak u Kini usred dana pokušao oteti djevojčicu od oca, sve zabilježile nadzorne kamere
Objavljeno prije 55 minuta
Studija pokazala: Imigranti u Italiji proizvode gotovo trostruko veći BDP od hrvatskog
Objavljeno prije sat vremena
Haaški sud će presudu Ratku Mladiću izreći 22. studenoga
Objavljeno prije 3 sata
Trumpov najžešći kritičar dolazi iz njegove stranke, pogledajte što je sve rekao o predsjedniku
Objavljeno prije 4 sata
Španjolska prijeti ukidanjem autonomije Kataloniji
Objavljeno prije 4 sata
Epidemija ospica na Kosovu, umrlo jedno dijete