TUZLARIJE - VIJESTI

25.12.2015. u 01:04 Broj citanja: 2383
Ponoćka u Tuzli:
Mir, milosrđe i solidarnost su poruke Božića
Božićna misa ponoćka održana je u katoličkim bogomoljama širom naše zemlje, a svečanost u Franjevačkom samostanu Svetog Petra i Pavla u Tuzli predvodio je gvardijan fra Mario Divković.

Kao i svake godine, okupio se veliki broj vjernika koji su došli da s mirom u srcu proslave dolazak djeteta Isusa na zemlju. U tuzlanskoj je tradiciji da se na misi okupe i oni koji nisu katolici, a žele radost ovog blagdana podijeliti sa svojim komšijama i prijateljima.

Tuzlarije


U svojoj propovijedi gvardijan Divković je naglasio da rođenje Isusovo znači proslavu uzvišenoga Boga, Boga "na visinama”.

- Sve što čovjek čini trebalo bi biti na proslavu te Božije tajne koja s Isusovim rođenjem unosi svjetlo u naše mrkline, koja donosi istinu u naše dileme i konflikte, pruža utjehu u naše gubitke, poraze i patnje, dariva praštanje u prekinute odnose, nudi milosrđe i novi početak u naše male i velike svjetske ratove – rekao je Divković.

Tuzlarije


Dodao je da se božićna poruka, međutim, ne zaustavlja samo na proslavi Boga, pogotovo ne samo na riječima molitve i pjesme, na jaslicama i obredima.

- Drugi dio božićne poruke neodvojiv od prvoga, glasi: a na zemlji mir ljudima, miljenicima njegovim. Nije dovoljno samo slaviti Boga. Bog se ne slavi bez ljudi, bez mira među ljudima. Ali nije dovoljno ni samo željeti mir, nikako nije ispravno samo o miru pričati, nego se mir mora činiti. I to uvijek i svugdje, i nikada sam, nego s drugima, i još više činiti mir za druge, za bližnje, za one kojima se nanose nepravde i unose nepotrebni nemir u njihove živote – dodao je Divković u obraćanju okupljenim vjernicima.

Objašnjavajući simboliku Božića i poruke koje taj blagdan donosi, naglasio je da ljude nikako ne bismo smjeli mrziti ni prezirati ni iskorištavati. Ljudi su Božiji miljenici.

Čestitajući najradosniji katolički blagdan gvardijan Divković je rekao da je Božić blagdan koji poziva sve nas da promijenimo perspektivu, da se usudimo shvatiti sebe – u našoj ranjivoj i nejasnoj ljudskosti, u našim razdijeljenim identitetima, u neljudskim robovanjima ideologijama tla i zemlje, nacionalizmima, gospodarstvu i "trgovačkoj religiji" koja rasprodaje sveto.

- Bog među nama ima svoje ime: Mir! Bog među nama ima svoje prezime: Milosrđe i Ljubav! Bog među nama traži od nas odlučnost: biti za drugoga, kao što je on za nas to oduvijek. To su i poruke koje kršćani žele podijeliti ovih svetih dana sa "svim ljudima dobre volje", kako stoji u božićnome evanđelju. To je i ono što i mi, kršćani i vjernici grada Tuzle, želimo posvjedočiti i pretočiti prvotno u svoje živote, ali i radosno ponuditi svima koji s nama čine mozaik zajedništva ovoga grada i ove zemlje. Svim kršćanima koji slave svetkovinu Božijega pohođenja i konačnoga oslobađanja čovjeka, želim čestit Božić, a svima vama, dragi sugrađani i sugrađanke, mir i blagoslov u predstojećoj 2016. godini – kazao je Divković na kraju obraćanja.

Kažimo i to da je svečanu atmosferu u Franjevačkom samostanu uljepšao i nastup župnog zbora Iuventus Salinarum na čijem su se repertoaru našle tradicionalne božićne pjesme.

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije


S.P.

(tuzlarije.net)               

 Jumbo Jet se oprašta od američkih putnika:
˝Boeing 747 dao je svijetu krila. Smanjio je svijet˝
Vanredni samit zemalja OIC-a u Istanbulu:
Istočni Jerusalem proglašen glavnim gradom Palestine
Trump pod pritiskom zbog optužbi za seksualno uznemiravanje
Oko 60 senatorica zahtijeva istragu

15.12.2017. u 19:24 Broj citanja: 344
Članovi Organizacionog odbora Festivala sevdalinke posjetili gradonačelnika TuzleČlanovi Organizacionog odbora Festivala sevdalinke “Sevdalinko u srcu te nosim”, na današnjem sastanku sa gradonačelnikom Tuzle, Jasminom Imamovićem i saradnicima, najavili su da će deseto izdanje ove muzičke manifestacije biti održano u martu 2018. godine.

OPŠIRNIJE


15.12.2017. u 19:16
Održan treći završni ciklus trodnevne obuke :
„Upravljanje projektnim ciklusom - Project Cycle Management (PCM)“


Ministarstvo razvoja i poduzetništva Tuzlanskog kantona u saradnji sa Udruženjem za razvoj NERDA Tuzla danas je održalo svečanu dodjelu certifikata učesnicima trećeg završnog ciklusa trodnevne obuke na temu „Upravljanje projektnim ciklusom".

OPŠIRNIJE


15.12.2017. u 19:10
Gradska uprava :
Razgovor o 4. Biznis forumu bh dijaspore – BHdiaFor 2017.


Gradonačelnik Tuzle, Jasmim Imamović i predsjednik Grupacije Naša Perspektiva, Armin Alijagić, sa saradnicima, razgovarali su danas u Gradskoj upravi o ciljevima i aktivnostima koje se provode povodom organizacije 4. Biznis foruma bh dijaspore – BHdiaFor 2017

OPŠIRNIJE


15.12.2017. u 17:45 Broj citanja: 961
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


TuzlarijeMožda samo malo više analiziram. Tako sam nedavno dobila recept za čokoladnu tortu na kojem piše "kako su pravile naše nane" pa mislim, ne sjećam se da je moja nena, koja je fantastično kuhala, ikad napravila tortu. Pravila je baklavu, hurmašice, pitu s jabukama, tako neke kolače ali nije tortu. Neno li neno. Hajde, drago mi je da sam se kroz naslov koji mi je privukao pažnju sjetila jedne od najdražih osoba u mom životu.

OPŠIRNIJE


15.12.2017. u 15:52 Broj citanja: 4693
Univerzitet u Tuzli:
Spisak promoviranih doktora naukaU okviru obilježavanja 41 godine rada i postojanja Univerziteta u Tuzli jučer je održana promocija doktora nauka, redovnih profesora i dodjela Zlatne plakete studentima generacije Univerziteta u Tuzli. U nastavku donosimo spisak promoviranih doktora nauka.

OPŠIRNIJE


15.12.2017. u 15:47
Svi u Mejdan:
Sloboda u subotu dočekuje MladostTuzlarijeOKK Sloboda će u subotu 16. decembra, u okviru desetog kola Lige 11 Prvenstva Bosne i Hercegovine, igrati domaću utakmicu sa ekipom Mladosti iz Mrkonjić Grada. Utakmica se igra u Velikoj Dvorani Mejdana sa početkom u 19:30h.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
Kraj višemjesečne priče o promjeni zakona o akcizama: Š ta će se desiti nakon povećanja cestarina?

VIDEO: U Banjoj Luci o poboljšanju regionalne saradnje: Crnadak s Vukićevićem, Lakićem, Melom i Krstevskim

VIDEO: Mirko Š arović u posjeti Beogradu: Potpisan protokol o uklanjanju barijera u trgovini Srbije i BiH

Tudor Pantiru, Margarita Caca Nikolovska i Giovanni Grasso: Trn su u oku Dodiku, odnedavno mu je podrška Čović

VIDEO: Zajednička sjednica vlada Makedonije i Albanije: Rama: Tirana podržava Skoplje na putu ka NATO-u

Izdato upozorenje na cunami: Indoneziju pogodio zemljotres magnitude 6,9 stepeni

Morales Franji uručio neobičan poklon: Papa se sastao s bolivijskim predsjednikom u Vatikanu

Napad u kojem su ubijene dvije osobe, te ranjene još dvije: Uhapšen osumnjičeni za napade nožem u Maastrichtu

VIDEO: Senny je putujući fotograf : U Mostaru snima ljude aparatom iz 19. stoljeća

C-47 koji nosi natpis \'To je sve, brate\': Pronađen i restauriran avion koji je predvodio invaziju Normandije