TUZLARIJE - VIJESTI

25.12.2015. u 01:04 Broj citanja: 2379
Ponoćka u Tuzli:
Mir, milosrđe i solidarnost su poruke Božića
Božićna misa ponoćka održana je u katoličkim bogomoljama širom naše zemlje, a svečanost u Franjevačkom samostanu Svetog Petra i Pavla u Tuzli predvodio je gvardijan fra Mario Divković.

Kao i svake godine, okupio se veliki broj vjernika koji su došli da s mirom u srcu proslave dolazak djeteta Isusa na zemlju. U tuzlanskoj je tradiciji da se na misi okupe i oni koji nisu katolici, a žele radost ovog blagdana podijeliti sa svojim komšijama i prijateljima.

Tuzlarije


U svojoj propovijedi gvardijan Divković je naglasio da rođenje Isusovo znači proslavu uzvišenoga Boga, Boga "na visinama”.

- Sve što čovjek čini trebalo bi biti na proslavu te Božije tajne koja s Isusovim rođenjem unosi svjetlo u naše mrkline, koja donosi istinu u naše dileme i konflikte, pruža utjehu u naše gubitke, poraze i patnje, dariva praštanje u prekinute odnose, nudi milosrđe i novi početak u naše male i velike svjetske ratove – rekao je Divković.

Tuzlarije


Dodao je da se božićna poruka, međutim, ne zaustavlja samo na proslavi Boga, pogotovo ne samo na riječima molitve i pjesme, na jaslicama i obredima.

- Drugi dio božićne poruke neodvojiv od prvoga, glasi: a na zemlji mir ljudima, miljenicima njegovim. Nije dovoljno samo slaviti Boga. Bog se ne slavi bez ljudi, bez mira među ljudima. Ali nije dovoljno ni samo željeti mir, nikako nije ispravno samo o miru pričati, nego se mir mora činiti. I to uvijek i svugdje, i nikada sam, nego s drugima, i još više činiti mir za druge, za bližnje, za one kojima se nanose nepravde i unose nepotrebni nemir u njihove živote – dodao je Divković u obraćanju okupljenim vjernicima.

Objašnjavajući simboliku Božića i poruke koje taj blagdan donosi, naglasio je da ljude nikako ne bismo smjeli mrziti ni prezirati ni iskorištavati. Ljudi su Božiji miljenici.

Čestitajući najradosniji katolički blagdan gvardijan Divković je rekao da je Božić blagdan koji poziva sve nas da promijenimo perspektivu, da se usudimo shvatiti sebe – u našoj ranjivoj i nejasnoj ljudskosti, u našim razdijeljenim identitetima, u neljudskim robovanjima ideologijama tla i zemlje, nacionalizmima, gospodarstvu i "trgovačkoj religiji" koja rasprodaje sveto.

- Bog među nama ima svoje ime: Mir! Bog među nama ima svoje prezime: Milosrđe i Ljubav! Bog među nama traži od nas odlučnost: biti za drugoga, kao što je on za nas to oduvijek. To su i poruke koje kršćani žele podijeliti ovih svetih dana sa "svim ljudima dobre volje", kako stoji u božićnome evanđelju. To je i ono što i mi, kršćani i vjernici grada Tuzle, želimo posvjedočiti i pretočiti prvotno u svoje živote, ali i radosno ponuditi svima koji s nama čine mozaik zajedništva ovoga grada i ove zemlje. Svim kršćanima koji slave svetkovinu Božijega pohođenja i konačnoga oslobađanja čovjeka, želim čestit Božić, a svima vama, dragi sugrađani i sugrađanke, mir i blagoslov u predstojećoj 2016. godini – kazao je Divković na kraju obraćanja.

Kažimo i to da je svečanu atmosferu u Franjevačkom samostanu uljepšao i nastup župnog zbora Iuventus Salinarum na čijem su se repertoaru našle tradicionalne božićne pjesme.

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije


S.P.

(tuzlarije.net)               

 Od jednog čovjeka koji kleči do pokreta koji je podijelio Ameriku
Gdje je sada Colin Kaepernick?
Prije isteka roka u četvrtak:
Katalonija odbacila zahtjev španske vlade da odustane od nezavisnosti
Tuzlarije u Njemačkoj:
Bosanska tradicija, ponos, suze i gostoprimstvo

18.10.2017. u 17:21
Omaž:
Književno veče posvećeno Ivi Andriću


U četvrtak, 19.10.2017., na sceni Teatra kabare Tuzla s početkom u 19 30 upriličiti će se književno veče posvećeno 125-toj godišnjici rođenja književnika, nobelovca Ive Andrića. Ivo Andrić je 10. decembra 1961. godine dobio Nobelovu nagradu iz oblasti književnost i to za roman “Na Drini ćuprija”

OPŠIRNIJE


18.10.2017. u 16:50
Sastanak sa delegacijom švedske Agencije za zaštitu okoliša (SEPA)Povodom partnerstva švedske Agencije za zaštitu okoliša (SEPA) sa Bosnom i Hercegovinom, a u vezi s poboljšanjem procjene i upravljanja kvalitetom zraka, danas je u Gradskoj upravi Tuzla održan radni sastanak, kako bi se izvršila procjena postojećeg stanja.

OPŠIRNIJE


18.10.2017. u 16:47
Predsjedavajući Gradskog vijeća Tuzla primio iranskog ambasadora u BiH


Predsjedavajući Gradskog vijeća Tuzla, Aleksandar Vujadinović, sa predstavnicima Gradske uprave, susreo se danas sa ambasadorom Islamske Republike Iran u BiH, Nj.E. Mahmoudom Heidarijem. Tokom susreta u Gradskoj upravi, razgovaralo se o mogućnostima unapređenja saradnje na polju ekonomije, obrazovanja i kulture.

OPŠIRNIJE


18.10.2017. u 14:51 Broj citanja: 547
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


TuzlarijeKad trebam negdje gdje do sada nisam bila obavezno tražim upute od mog dobrog prijatelja (neću mu reći ime jer bi bila navala na njega) koji se dobro orjentiše, poznaje mnoge puteve, a naravno da i gugla kad zatreba, pa sam tako skupila finu kolekciju uputa do raznih gradova, ulica u nekom gradu, aerodoroma i slično. Kontam da se to objavi moglo bi fino koristiti i drugima.

OPŠIRNIJE


18.10.2017. u 14:50
Ambasador Irana u posjeti Komori:
Razgovarano o saradnji iz oblasti privrede


Nj.E. Mahmoud Heidari ambasador Islamske Republike Iran u Bosni i Hercegovini boravio je u posjeti Tuzlanskom kantonu. U okviru posjete, organizovan je susret sa Nedretom Kikanovićem predsjednikom Kantonalne privredne komore Tuzla.

OPŠIRNIJE


18.10.2017. u 14:43
Najava:
Javna tribina sa vijećnicima/ama Gradskog vijeća Tuzla


Omladinski pokret "Revolt“ u ponedjeljak 23. oktobra 2017.godine organizuje javnu tribinu s vijećnicima i vijećnicama Gradskog vijeća Tuzle, koja se implementira u sklopu projekta „Jačanje uloge građanki i građana u odlučivanju u lokalnoj zajednici“.

OPŠIRNIJE

OSTALE VIJESTI
Reakcije na usvajanje Rezolucije o vojnoj neutralnosti RS-a: Vanjska politika u isključivoj nadležnosti državnih institucija

Cilj opozicije nisu prijevremeni izbori, već vladavina prava: Govedarica: Raspustiti parlament RS-a

Odluka zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e: Bariša Čolak privremeni predsjedavajući umjesto Nikole Š pirića

Usluge će se i dalje pružati samo u hitnim slučajevima: Nema pomaka u pregovorima, štrajk zdravstvenih radnika se nastavlja

VIDEO: Stock se sastao s ministrom sigurnosti BiH: Generalni sekretar INTERPOL-a: BiH u samom vrhu zemalja članica

Županijski sud u Zagrebu o slučaju Agrokor: Ivici Todoriću istražni zatvor, ostali se brane sa slobode

Proširuju se ovlaštenja vlasti u borbi protiv terorizma: Francuski parlament usvojio kontroverzni antiteroristički zakon

Susret šefova država Hrvatske i Rusije: Grabar-Kitarović i Putin za novi zamah u odnosima dvije zemlje

Gdje je sada Colin Kaepernick?: Od jednog čovjeka koji kleči do pokreta koji je podijelio naciju

U narednom kolu \'Plavi\' će igrati protiv Lokomotive iz Zagreba: Pobjeda Željezničara za plasman u 2. kolo omladinske Lige prvaka
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije sat vremena
Predsjednica pozvala Putina u Hrvatsku, predstavila mu Inicijativu tri mora
Objavljeno prije 2 sata
"Hrabri" Trump se povukao pred dogovorom senatora oko Obamacarea
Objavljeno prije 2 sata
Europska komisija izdvaja 120 milijuna eura za bolju zaštitu javnog prostora od terorista
Objavljeno prije 3 sata
Pucnjava u američkom Marylandu: Upucano pet osoba, tri ubijene, ubojica u bijegu
Objavljeno prije 3 sata
Zakon o Brexitu u britanskom parlamentu sporo napreduje
Objavljeno prije 4 sata
Soroš dao 18 milijardi dolara svojoj zakladi, desničari nisu sretni