TUZLARIJE - VIJESTI

25.12.2015. u 01:04 Broj citanja: 2405
Ponoćka u Tuzli:
Mir, milosrđe i solidarnost su poruke Božića
Božićna misa ponoćka održana je u katoličkim bogomoljama širom naše zemlje, a svečanost u Franjevačkom samostanu Svetog Petra i Pavla u Tuzli predvodio je gvardijan fra Mario Divković.

Kao i svake godine, okupio se veliki broj vjernika koji su došli da s mirom u srcu proslave dolazak djeteta Isusa na zemlju. U tuzlanskoj je tradiciji da se na misi okupe i oni koji nisu katolici, a žele radost ovog blagdana podijeliti sa svojim komšijama i prijateljima.

Tuzlarije


U svojoj propovijedi gvardijan Divković je naglasio da rođenje Isusovo znači proslavu uzvišenoga Boga, Boga "na visinama”.

- Sve što čovjek čini trebalo bi biti na proslavu te Božije tajne koja s Isusovim rođenjem unosi svjetlo u naše mrkline, koja donosi istinu u naše dileme i konflikte, pruža utjehu u naše gubitke, poraze i patnje, dariva praštanje u prekinute odnose, nudi milosrđe i novi početak u naše male i velike svjetske ratove – rekao je Divković.

Tuzlarije


Dodao je da se božićna poruka, međutim, ne zaustavlja samo na proslavi Boga, pogotovo ne samo na riječima molitve i pjesme, na jaslicama i obredima.

- Drugi dio božićne poruke neodvojiv od prvoga, glasi: a na zemlji mir ljudima, miljenicima njegovim. Nije dovoljno samo slaviti Boga. Bog se ne slavi bez ljudi, bez mira među ljudima. Ali nije dovoljno ni samo željeti mir, nikako nije ispravno samo o miru pričati, nego se mir mora činiti. I to uvijek i svugdje, i nikada sam, nego s drugima, i još više činiti mir za druge, za bližnje, za one kojima se nanose nepravde i unose nepotrebni nemir u njihove živote – dodao je Divković u obraćanju okupljenim vjernicima.

Objašnjavajući simboliku Božića i poruke koje taj blagdan donosi, naglasio je da ljude nikako ne bismo smjeli mrziti ni prezirati ni iskorištavati. Ljudi su Božiji miljenici.

Čestitajući najradosniji katolički blagdan gvardijan Divković je rekao da je Božić blagdan koji poziva sve nas da promijenimo perspektivu, da se usudimo shvatiti sebe – u našoj ranjivoj i nejasnoj ljudskosti, u našim razdijeljenim identitetima, u neljudskim robovanjima ideologijama tla i zemlje, nacionalizmima, gospodarstvu i "trgovačkoj religiji" koja rasprodaje sveto.

- Bog među nama ima svoje ime: Mir! Bog među nama ima svoje prezime: Milosrđe i Ljubav! Bog među nama traži od nas odlučnost: biti za drugoga, kao što je on za nas to oduvijek. To su i poruke koje kršćani žele podijeliti ovih svetih dana sa "svim ljudima dobre volje", kako stoji u božićnome evanđelju. To je i ono što i mi, kršćani i vjernici grada Tuzle, želimo posvjedočiti i pretočiti prvotno u svoje živote, ali i radosno ponuditi svima koji s nama čine mozaik zajedništva ovoga grada i ove zemlje. Svim kršćanima koji slave svetkovinu Božijega pohođenja i konačnoga oslobađanja čovjeka, želim čestit Božić, a svima vama, dragi sugrađani i sugrađanke, mir i blagoslov u predstojećoj 2016. godini – kazao je Divković na kraju obraćanja.

Kažimo i to da je svečanu atmosferu u Franjevačkom samostanu uljepšao i nastup župnog zbora Iuventus Salinarum na čijem su se repertoaru našle tradicionalne božićne pjesme.

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije


S.P.

(tuzlarije.net)               

 Saudijska Arabija
Žene neće morati da nose crnu abaju?
Irak 15 godina nakon američke invazije
Daleko od obećane zemlje
Sjećate se legendarne Nokijine melodije?
Iza nje se krije veoma zanimljiva priča

21.03.2018. u 00:20 Broj citanja: 14575
Dešavanja u Tuzli na današnji dan


TuzlarijeTuzlarije su dugo na netu, gotovo sve što je objavljivano sačuvano je u nekom obliku, stvorene su bogate arhive i tekstova i slika. Podaci iz rubrike "Vijesti iz Tuzle" prikupljaju se u bazi podataka od 2003. godine. Vjerujemo da će mnogim čitaocima biti zanimljivo da pogledaju šta se to u Tuzli dešavalo na današnji dan prethodnih godina.

OPŠIRNIJE


21.03.2018. u 00:07 Broj citanja: 23541
Najnovije vijesti iz svijeta


Tuzlarije

OPŠIRNIJE


20.03.2018. u 20:01 Broj citanja: 611
Izložba u Galeriji ˝Kristian Kreković˝:
Eksplozija boja na radovima Senaida BuljubašićaTuzlarijeIzložba slika akademskog grafičara Senaida Buljubašića iz Srebrenika otvorena je večeras u Galeriji Kristian Kreković u Tuzli. Četrnaesta po redu samostalna izložba donijela je 30 slika na kojima je umjetnik radio u proteklih pet godina.

OPŠIRNIJE


20.03.2018. u 19:50
Gradska uprava
Održan sastanak učesnika programa Inicijativa za lokalne vlasti


U organizaciji Delegacije EU u BiH, danas je u hotelu Mellain, održan sastanak članova Zajedničke komisije, uglednih eksperata lokalne uprave, kojem je prisustvovao i gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović.

OPŠIRNIJE


20.03.2018. u 19:39
Vlada TK
Konsultacije o Inicijativi za lokalne vlasti


Premijer Jakub Suljkanović i članovi Vlade Tuzlanskog kantona održali su danas radni sastanak sa delegacijom iz Ureda specijalnog predstavnika Evropske unije o projektu pod nazivom Inicijativa za lokalne vlasti. Riječ je o razgovoru sa grupom međunarodnih stručnjaka koji obilaze sve općine i kantone u Bosni i Hercegovini

OPŠIRNIJE


20.03.2018. u 19:31 Broj citanja: 366
Gradska uprava
U pripremi štampanje velikog tiraža Bosansko-turskog rječnika iz 1631. godine


Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle i Turgut Ozcan, zamjenik načelnika Općine Tuzla iz Istanbula, sa saradnicima, susreli su se danas u Gradskoj upravi, kako bi razgovarali pripremi štampanja velikog tiraža Bosansko-turskog rječnika iz 1631. godine, autora Muhameda Hevai Uskufija

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
Zaštita državnog pravosuđa ili interesa pojedinih stranaka: Koja je sudbina prijedloga Zakona o krivičnom postupku?

VIDEO: Na sastanku se nisu pojavili predstavnici SDA: Nema dogovora o deblokadi rada Vlade i Parlamenta FBiH

VIDEO: Godišnji izvještaj institucije Ombudsmena BiH: Građani se najviše žale na predugo trajanje sudskih postupaka

VIDEO: Pred Kantonalnim sudom u Tuzli: Počelo suđenje bivšem direktoru gračaničke Fortune

McCain žestoko kritikovao Trumpa: \'Diktatorima se ne čestita pobjeda na izborima\'

Facebook usred skandala: Uzimali podatke bez dopuštenja od 50 milijuna ljudi?

Procjena Svjetske banke: Do 2050. očekuje se 140 miliona \'klimatskih izbjeglica\'

Xi: Samo socijalizam može spasiti Kinu: Peking pozvao SAD da budu razumne

Moto festa \'Teatarske različitosti - vrijednosno dostignuće\': Raznovrstan repertoar na ovogodišnjem TKT festu

Zbog loših vremenskih uslova otkazan današnji trening: Reprezentativci pristižu u Razgrad
Preuzeto sa portala INDEX.HR

utorak, 20.3.2018. 21:41
Američki Senat poziva na hitno djelovanje kako bi se spriječilo hakiranje nadolazećih izbora
utorak, 20.3.2018. 20:03
Europski parlament traži od članica i Komisije da aktivnije promiču cijepljenje
utorak, 20.3.2018. 18:55
Izraelski premijer: Afrički migranti su gora prijetnja od džihadista
utorak, 20.3.2018. 18:30
Pucnjava u školi u Marylandu: Napadač ubijen, jedna učenica u kritičnom stanju
utorak, 20.3.2018. 18:29
Trump nazvao Putina, pričali su o mogućem sastanku, ali jednu temu su izbjegavali
utorak, 20.3.2018. 18:02
Pogreb Stephena Hawkinga održat će se 31. ožujka u Cambridgeu