TUZLARIJE - VIJESTI

28.12.2015. u 09:42 Broj citanja: 831
Udruženje ˝Tuzla uživo˝
˝Izbačeni smo na ulicu˝
Dom mladih, u kojem Udruženje "Tuzla uživo" kao zakupac koristi jednu prostoriju, uputio je Udruženju dopis u kojem ga obavještava da neće produžiti ugovor o zakupu i traži od Udruženja da napusti navedenu prostoriju. U nastavku prenosimo saopštenje Udruženja uz napomenu da Udruženje organizuje danas u 12:05 press konferenciju unutar i ispred Doma mladih.

Tuzlarije


Prema odluci koju je potpisala direktorica JU "Dom Mladih" Tuzla, od 31. decembra 2015. godine u ovoj "javnoj" instituciji kulture više nema mjesta za aktivnosti Udruženja "Tuzla Uživo", koje je jedina organizacija koja u Tuzli trenutno okuplja alternativne muzičke umjetnike, te među rijetkima podržava svaki oblik urbane kulture. Uz neadekvatno objašnjenje da Dom Mladih treba postati "inkubator mladih bendova", pojam koji niko od odgovornih ne može objasniti ili poduprijeti projektom/programom, od Udruženja je izričito zatraženo da isprazne prostoriju koju su članovi koristili u proteklih nekoliko godina, a riječ je upravo o alternativnim bendovima, od kojih većina spada u kategoriju mladih. Ovim gestom Udruženje se bukvalno izbacuje na ulicu i onemogućuje mu se, po statutu, osnovna djelatnost i rad, jer ono nema alternativan prostor gdje bi nastavilo aktivnosti.

Činjenica koja najviše pogađa članove Udruženja, nakon uspješnog 4-godišnjeg rada unutar JU, jeste da im je odluka o raskidu ugovora (ne obnavljanju) dostavljena tek 3. decembra, odnosno nepunih mjesec dana prije datuma iseljenja iz prostorije. Iako su se iz Udruženja obratili upravi JU i nadležnoj gradskoj Službi (za Razvoj, poduzetništvo i društvene poslove) da se sporna odluka poništi, kako bi se omogućio adekvatan vremenski interval za alternativno rješenje ili čak nastavak saradnje sa JU pod drugim uslovima, validan odgovor i obrazloženje nisu stigli. Indikativno je i sramno da je prvobitna Odluka o prekidu saradnje donesena na sjednici UO Doma Mladih još 29.4.2015.g., a da se skoro 6 mjeseci o tome nije progovorila ni riječ, dala informacija, da bi se našlo neko rješenje ili barem da se ima dovoljno vremena da Udruženje samo nađe novi prostor za rad.

Sporno je takođe, da je Udruženje "Tuzla Uživo" u proteklih 50 mjeseci uredno plaćalo zakup prostorije (na budžet uplaćeno preko 5.600 KM), dok su istovremeno druga udruženja koja su djelovala u JU, ili čak koristila veće prostorije, bila oslobođena plaćanja na osnovu Federalnih zakonskih akata koji nalažu besplatno korištenje javnih prostorija za organizacije mladih. Takođe, Dom Mladih nikada nije dostavio nikakvu žalbu na djelovanje Udruženja "Tuzla Uživo", na čijem osnovu bi se mogla zasnivati i odluka o prekidu saradnje. Iako su od strane Udruženja kroz cijeli period saradnje upućivane, pismeno i usmeno, mnoge inicijative za poboljšanje rada JU i eventualno pronalaženje alternativnih prostorija za rad Udruženja, ili organizaciju muzičkih aktivnosti na način kako bi odgovaralo i JU i Udruženju, iz Doma Mladih nikada nisu pokazali interes za saradnju na pronalasku rješenja. Takva praksa jednostranog odlučivanja je zapečaćena i posljednjom odlukom o iseljenju.

TuzlarijeUdruženje "Tuzla Uživo" je dovedeno pred svršen čin i, ukoliko se ubrzo ne promijeni odluka menadžmenta Doma Mladih, a sumnjamo da hoće, jer je i dodatno potvrđena i od osnivača - uprave Grada Tuzla, aktivisti i članovi Udruženja će se naći na ulici bez naznaka za skoriji smještaj u drugim prostorijama. U godinama rada unutar najmljene prostorije svoj rad je obavljalo gotovo 300 muzičkih djelatnika (muziciranje, audio i video produkcija, edukativne radionice, itd.), a kroz inicijalni projekat je Udruženje obezbijedilo znatna finansijska i materijalna sredstva kojima je prostorija adaptirana i opremljena (zvučna izolacija, oprema, instrumenti). Poslije puna dva mjeseca članovi Udruženja su svakodnevnim zalaganjem samostalno izveli navedene radove, organizovali razne radionice, edukacije i seminare. Iza Udruženja, koje djeluje već 15 godina, stoje mnogi uspješni lokalni i međunarodni projekti, kao i stalni rad na očuvanju urbane muzičke scene, dok je ovom odlukom o izbacivanju Udruženja iz Doma Mladih potvrđeno da su odgovorni rukovodioci nesposobni da održavaju partnerske odnose, prepoznaju potrebe mladih ili da potpomognu njihov angažman.
Na žalost svih članova Udruženja, njihovih porodica, prijatelja i poznanika, te poslije 25 dana intenzivne potrage za rješenjem, za dijalogom sa JU i Gradom Tuzla, na kraju smo primorani da naš slučaj i svu problematiku oko "pažnje gradskih vlasti o mladima i kulturi u Tuzli", iznesemo u javnost. Očigledno je da su oni koji su odlučili da se "Tuzla Uživo" okrutno izbaci na ulicu, zaboravili primarne razloge zbog kojih rade tamo gdje rade, te im poručujemo: "Umjesto da narušavate interese mladih muzičara, kreativaca i aktivista našeg Udruženja, osoba koje svojim sredstvima i svojim porezima (ili svojih roditelja), pokrivaju vašu plaću i dohotke – Napokon počnite djelovati u interesu onih kojima ste na koncu jedino i odgovorni – omladini i građanima grada Tuzle!".

Hronologija i dokumenti

(tuzlarije.net)               









 



Stockholmski institut za istraživanje mira
Cijeli svijet se brutalno naoružava
Ovo bi moglo promijeniti tok rata
Amerika izglasala pomoć Ukrajini
Odgovor na povijesni napad Irana
Izraelci napali iranski Isfahan. Tamo su nuklearna postrojenja

24.04.2024. u 22:12
Na sjednici Gradskog vijeća Tuzla:
Usvojen Plan proširenja zona toplifikacije daljinskog grijanja


Na sjednici Gradskog vijeća Tuzla, između ostalog je usvojen „Plan proširenja zona toplifikacije daljinskog grijanja Grada Tuzle“. S tim u vezi planirano je proširenje na 12 novih zona. Danas je usvojena i Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o komunalnom redu.

OPŠIRNIJE


24.04.2024. u 21:12
Narodna i univerzitetska biblioteka ˝Derviš Sušić˝ Tuzla
„Slavuji“ pjevali u čast Svjetskog dana knjige


Tuzlarije JU Narodna i univerzitetska biblioteka „Deriš Sušić“, na inicijativu Gradskog dječijijeg hora „Slavuj“, a u suradnji sa JU Osnovnom muzičkom školom Tuzla i PPU „Montessori Kutak“ obilježila je Svjetski dan knjige i autorskih prava.

OPŠIRNIJE


24.04.2024. u 19:29
Sportski klubovi koji dobijaju sredstva iz Budžeta Grada Tuzla:
Inicijativa za jednogodišnje, detaljnije preglede sportista


Vijećnik SDP-a Elvir Bijedić uputio inicijativu prema Službi za kulturu, sport, mlade i socijalnu zaštitu u kojoj se inicira da se svi klubovi koji dobijaju sredstva iz Budžeta Grada Tuzle obavežu na jednogodišnje, detaljnije preglede svih svojih sportista

OPŠIRNIJE


24.04.2024. u 17:51 Broj citanja: 501
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


I tako ja radim i prospem mlijeko na laptop, ne znam kako ali se dosta prosulo. Pola sata je bio u riži, inače rižu najčešće koristim kad mobitel smočim ali ovo je s do sada najgori slučaj. Ništa. Sad radim na nekom starom. Puna je kuća starih računara, još da znam pasworde, zaštićeni kao da radimo za Centralnu banku BiH.

OPŠIRNIJE


24.04.2024. u 14:52 Broj citanja: 339
Isaković: Budžet Grada Tuzla povećan u ukupnom iznosu od oko 4,6 milona KM



TuzlarijeU prvom dijelu današnje sjednice Gradskog vijeća Tuzla razmatrani su i usvojeni materijali vezani za Budžet Grada Tuzle, a najinteresantnija tačka bila je izmjene i dopune Budžeta Grada Tuzla ili Rebalans Budžeta za ovu budžetsku godinu

OPŠIRNIJE


24.04.2024. u 14:22
Najava prvog GirlTHing Girl Power Sajma osnovnih škola


Udruženje mladih žena “GirlTHing” iz Tuzle će šestu godinu zaredom zanimljivim događajima obilježiti Međunarodni dan djevojaka u IKT (Girls in ICT Day). Ove godine jedan od događaja je i Girl Power Sajam. Cilj ovog sajma je potaknuti interes djevojčica za područje IKT-a i osnažiti ih da razvijaju vještine u tom sektoru.

OPŠIRNIJE










OSTALE VIJESTI
Putovnice vojno sposobnim muškarcima izdavat će se samo u Ukrajini
Fico gasi slovačku televiziju i pretvara je u novu
Biden prijeti zabranom TikToka. I dalje ga koristi
Biden je potajno poslao Ukrajini moćne projektile. Već su izveli žestok udar na Ruse
VIDEO Snimke kamere marinca otkrivaju potpuno drugačiju priču o masakru u Kabul
Ide li Plenković u Bruxelles? Sunčana Glavak: Neće on nigdje
Brat osumnjičenog za ubojstvo Danke ubijen u zatvoru. MUP lagao odvjetniku da je živ
Grčki Vrhovni sud zabranio desničarima ulazak u izbornu utrku za EP
Biden potpisao pomoć Ukrajini
Muškarac oteo djevojčicu (9) u centru Londona pa je seksualno zlostavljao
Iran osudio repera na smrt zbog potpore prosvjedima
Izrael pojačao napade, Palestinci ponovo bježe iz svojih domova na sjeveru Gaze
FOTO Stigle nove ratne karte, proboj Rusa na istoku. "Pandorina kutija je otvorena"
Njemačka i Velika Britanija najavile jaču vojnu suradnju
Cijene nafte skliznule prema 88 dolara
Dmitro Kuleba nakon što je američki Senat podržao ogroman paket pomoći: Aleluja!
Ekstremne vrućine na Filipinima
Picula: Milanović je ostao u zoni komfora, SDP-ovci su išli na rizik
Nova sramota Vučićeve delegacije u New Yorku. "To je UN, a ne Pink ili Happy"
Majka osumnjičenog za ubojstvo Danke: Nisam vidjela tijelo sina







SVASTARIJE

FOTO Stigle nove ratne karte, proboj Rusa na istoku. ˝˝Pandorina kutija je otvorena˝

Srušen svjetski rekord u skijaškim skokovima. Pogledajte let od 291 metra

Ekstremne vrućine na Filipinima. ˝Ne može se disati˝

U Japanu sletio avion s 200 ljudi, nakon slijetanja se počeo dimiti

Turska i zemlje u Perzijskom zaljevu pripremaju teren za ˝Put razvoja˝

VIDEO Odbjegli vojni konji jurili centrom Londona. Jedan kao da je prekriven krvlju

U BiH uhapšena mreža krijumčara. Vozili migrante u Hrvatsku, zaradili 3 milijuna eura

Ovo je najopasnija staza na svijetu. Ne preporučuje se starijima od 55 godina

Amnesty: Ljudska prava u opadanju, EU zemlje imaju dvostruke standarde

Čovjek viđen u blizini kuće ubijene britanske voditeljice izgleda kao srpski ubojica?





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi